Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> 140km/h bez mandatu?
greta
post 29.11.2010, 12:47
Post #1

Mazda
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 164

Z tego co słyszałam to, jeżeli prezydent podpisze przyjęto przez posłów senacką poprawkę do nowelizacji "Prawa o ruchu drogowym", to od 1 stycznia 2011 roku będziemy mogli jeździć nieco szybciej. Na autostradach dopuszczalna prędkość zostanie podniesiona do 140km/h (ze 130km/h), a na dwujezdniowych ekspresowych - do 120km/h (ze 110km/h). Ważnym elementem zmienionej ustawy jest także zakaz stosowania atrap fotoradarów. Jeśli chodzi o tą opcję ze zwiększeniem prędkości niby dobre, ale czy Waszym zdaniem nasze drogi ekspresowe czy też autostrada jest do tego przystosowana?
Go to the top of the page

+Quote Post
robertos
post 29.11.2010, 19:55
Post #2

Bentley

Użytkownik nr: 145

Moim zdaniem autostrady powinny tak jak za naszą zachodnią granicą nie posiadać w ogóle żadnych ograniczeń prędkości, dopuszczam takowe jedynie gdy autostrada stanowi obwodnicę jakiegoś z miast. Co do samych proponowanych prędkości to nie raz nie dwa zdarzało się że dużo szybciej jeździło się po w/w drogach więc można spokojnie i z takimi prędkościami jeździć. Bardzo cieszy zajęcie się w końcu kwestią fotoradarów i ich atrap ponieważ z pewnością przyczyniły się one nie tylko do zwiększenia bezpieczeństwa na drogach ale w wielu wypadkach stwarzały na tych drogach niebezpieczeństwo.

+Quote Post
cator
post 29.11.2010, 19:55
Post #3

Mercedes

Użytkownik nr: 260

Ja myślę, że jest bardzo realne, że to wejdzie w życie i bardzo dobrze smile.gif Bo to oznacza, że realnie będzie można w Polsce jeździć maksymalnie 149km/h a nie 140km/h smile.gif Spytacie czemu? A dlatego, że kary są przewidziane, za przekroczenie prędkości o 10km/h biggrin.gif Czyli te 149km/h można sobie spokojnie cisnąć bezkarnie smile.gif Inną kwestią jest faktycznie stan polskich dróg, który tylko miejscami pozwala na takie ekscesy za kólkiem.. Można co prawda wszędzie tak próbować, tylko, że nie wszędzie jest to bezpieczne.. Podziwiam tutaj naszych niemieckich sąsiadów, gdzie są te drogi bez ograniczeń prędkości i ich nawierzchnia przy naszych to bajka smile.gif tam to można wszystko...

+Quote Post
bettie87
post 30.11.2010, 5:28
Post #4

Mercedes

Użytkownik nr: 257

CYTAT
Prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelizację ustawy Prawo o ruchu drogowym. Oznacza to, że na szybciej będziemy mogli jeździć po autostradach, z dróg znikną atrapy fotoradarów, ale mandat będziemy mogli dostać nawet 180 dni od czasu popełnienia wykroczenia.

jak podają motofakty
http://www.motofakty.pl/artykul/zmiany_w_p...twierdzone.html
I to już nawet 24 listopada prezydent to podpisał smile.gif tak więc, aby wytrzymać jeszcze ten rok wink.gif i niech wszystkie te atrapy i fotoradary, maszynki do mielenia pieniędzy znikają, bo za dużo tego, a za małe wykroczenie i już można słono zapłacić..

+Quote Post
greta
post 1.12.2010, 10:53
Post #5

Mazda
**

Użytkownik nr: 164

CYTAT(cator @ 29.11.2010, 19:55) *
Ja myślę, że jest bardzo realne, że to wejdzie w życie i bardzo dobrze smile.gif Bo to oznacza, że realnie będzie można w Polsce jeździć maksymalnie 149km/h a nie 140km/h smile.gif Spytacie czemu? A dlatego, że kary są przewidziane, za przekroczenie prędkości o 10km/h biggrin.gif Czyli te 149km/h można sobie spokojnie cisnąć bezkarnie smile.gif Inną kwestią jest faktycznie stan polskich dróg, który tylko miejscami pozwala na takie ekscesy za kólkiem.. Można co prawda wszędzie tak próbować, tylko, że nie wszędzie jest to bezpieczne.. Podziwiam tutaj naszych niemieckich sąsiadów, gdzie są te drogi bez ograniczeń prędkości i ich nawierzchnia przy naszych to bajka smile.gif tam to można wszystko...

No i tu właściwie to masz rację z tym +9km/h. Ale lepiej stosować się moim zdaniem do tego co nakazane przepisami prawa, aby lepiej nie mieć niepotrzebnych kłopotów. Teraz już tyle cisną na drogach, albo i więcej czasami i często bezkarnie. Ja to tylko liczę na to, że po wprowadzeniu tych nowych przepisów wreszcie zajmą się Naszymi Polskimi drogami, które kryją się pod względem stanu w porównaniu do wielu innych krajów. Ale wierzę w to, że w ciągu najbliższych 10 lat tak właśnie się stanie, w końcu wszystko idzie do przodu to dlaczego my mielibyśmy się cofać?!

+Quote Post
cator
post 1.12.2010, 21:45
Post #6

Mercedes

Użytkownik nr: 260

Pytasz, czemu mielibyśmy się cofać? Bo to Polska właśnie wink.gif Nasze pensje zrównają się z europejskimi (tymi z dziś) za x lat, a wówczas Europa i tak nas przegoni, niestety taka rzeczywistość.. sad.gif Poza tym, mieliśmy pieniądze od UE na remonty dróg, niestety jednak przez nieudolność władz terminy nie zostały dotrzymane i pieniądze stracone.. I z tym +9km to nie bajka, a władze (czyt. Policja) są bezsilne w myśl prawa wink.gif Bo taryfikator nie przewiduje... wink.gif

+Quote Post
szaroczarna
post 26.12.2010, 16:12
Post #7

Mazda
**

Użytkownik nr: 253

ustawa, ustawą a ograniczeń i tak nikt nie przestrzega... co z tego, że zwiększyli dozwoloną prędkość na autostradach, jesli nie ma odpowiedniej nawierzchni? Nasze autostrady są w opłakanym stanie i w większej części i tak ogranicza się prędkość z powodu wiecznych remontów drogowych. Nasi zachodni sąsiedzi mogą sobie pozwolić na nieograniczoną prędkość, ponieważ ich autostrady są w doskonałym stanie technicznym, no i oczywiście jest ich znacznie więcej. Niestety nie mozemy się do nich porównywac.

+Quote Post
MANARA
post 27.12.2010, 6:10
Post #8

Audi

Użytkownik nr: 142

Podpisuję się pod moją poprzedniczką na tym wątku. Nasze autostrady to niestety namiastka zachodnich dróg, tylko pytanie dlaczego są takie drogie w budowie i dlaczego będziemy tak dużo płacić za przejazdy.

+Quote Post
Moniaa
post 27.12.2010, 12:08
Post #9

Audi

Użytkownik nr: 266

szaroczarna.. może nie przestrzega się tych prędkości na autostradach, ale jednak zawsze to, jadąc szybciej dostanie się mniejszy mandat, jeśli to wejdzie wink.gif Mi osobiście jazda po autostradzie w dzień np. wolny, gdy nie ma takiego tłoku sprawia ogromna radość. Lubię te wymijanie szybszym lewym pasem i ucieczkę na prawy pas, gdy widać szybsze auto. Mój facet mówi, że chyba płynie we mnie krew rajdowca .. ;P

+Quote Post
shadow493
post 12.01.2011, 21:32
Post #10

Polonez
*

Użytkownik nr: 295

Moim zdaniem autostrady u nas są tak drogie, bo występuje u nas dosyć spora amplituda temperatur. Muszą wytrzymać zarówno ciepłe lata (do +30*C) jak i zimne...zimy wink.gif. W brew pozorom mało krajów ma taki problem. Na zachodzie dostosowują mieszankę do danej temp i po problemie.
A drugi problem to firmy, które pobierają bardzo duże marże, przez to idzie to tak mozolnie. W sumie to się cieszmy ,że UE nam sypnęła kasą, bo tak to czekalibyśmy kolejne 20 lat na następne 30 km autostrady, bo kasa pusta ;P

+Quote Post
Enter12
post 12.01.2011, 22:51
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 334

Popieram podniesnie dopuszczalnej prędkości maksymalnej w tym wypadku. Kto jeździ to wie z jaką prędkością przede wszystkim poruszają się osobówki. Nawet 160 kmh/h nie oznacza od razu chęci popełnienia samobójstwa na takiej drodze. Tak naprawdę dużym zagrożeniem są kierowcy nie patrzący lusterka oraz Ci, którzy nieumiejętnie oceniają prędkość zblizającego się w lusterku pojazdu na lewym pasie. Hamowałem wiele razy i robiło się nieciekawie, kiedy powyżsi kierowcy stwarzali wielkie zagrożenie. Wszystko jest dla ludzi wink.gif

--------------------
Let's Go!

+Quote Post
bettie87
post 13.01.2011, 16:30
Post #12

Mercedes

CYTAT(Enter12 @ 12.01.2011, 22:51) *
Popieram podniesnie dopuszczalnej prędkości maksymalnej w tym wypadku. Kto jeździ to wie z jaką prędkością przede wszystkim poruszają się osobówki. Nawet 160 kmh/h nie oznacza od razu chęci popełnienia samobójstwa na takiej drodze. Tak naprawdę dużym zagrożeniem są kierowcy nie patrzący lusterka oraz Ci, którzy nieumiejętnie oceniają prędkość zblizającego się w lusterku pojazdu na lewym pasie. Hamowałem wiele razy i robiło się nieciekawie, kiedy powyżsi kierowcy stwarzali wielkie zagrożenie. Wszystko jest dla ludzi wink.gif

Do tego problemem są ci, którzy miast owych 130km jechać, jadą sobie powiedzmy 80km ;p
Pruje ci ktoś z tyłu powiedzmy 200km (a Ty tylko 150km), to chcesz wrócić na prawy pas by ustąpić, a tam jednolity ruch 80km/h... Za się człowiek nie schowa, a zanim wyprzedzi to też potrwa i ten za nami ma nerwy, a co za tym idzie, my również

+Quote Post
Mrok
post 13.01.2011, 22:04
Post #13

Syrena
*

Użytkownik nr: 312

W jakimś stopniu pozytywna wiadomość dla nas - kierowców. Szkoda tylko, że tempo otwierania nowych odcinków nie powala, a w planach od 1 lipca bieżącego roku są zaawansowane systemy poboru opłat sad.gif W każdym razie tym razem na trasie do Katowic będę mógł trochę więcej bezkarnie cisnąć. W zasadzie to tyle co zawsze, jednak nie będę musiał się martwić, że videorejestator zatrzyma mnie na najbliższym postoju cool.gif

--------------------
Szerokiej drogi!

+Quote Post
bettie87
post 14.01.2011, 10:17
Post #14

Mercedes

CYTAT(Mrok @ 13.01.2011, 22:04) *
a w planach od 1 lipca bieżącego roku są zaawansowane systemy poboru opłat sad.gif

Dodaj do tego płatne odcinki obwodnic miast i kolejne opłaty... Będzie ktoś wtedy z nich korzystać, czy wszyscy wyruszą w miasto? Ja myślę, że opcja druga... Po co płacić za coś, co można mieć za darmo

+Quote Post
Patric
post 14.01.2011, 11:52
Post #15

Syrena
*

Użytkownik nr: 322

Fajnie, że coś w tym kraju zmienia się na plus smile.gif Przydałoby się jeszcze wybudować sieć autostrad na których spokojnie możnaby rozwijać te prędkości. Dwa pasy w polskim wariancie to często stosunkowo za mało. Wystarczy, że ciężarówka zaczyna wyprzedzać drugą i robi się czasem niemal półkilometrowy zator. Jak już wprowadzą te opłaty o których wspominaliście - zacznę współczuć mieszkańcom niektórych odcinków tras. Jedynym ratunkiem będzie nawigacja i wybór drogi bez opłaty. I pomyśleć, że na te drogi od lat ludzie wykładają w cenie benzyny grube pieniądze sad.gif

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

niewidomi testując na torze samochody osiagali 120 km/h?

Zobacz jak sobie radzili w nowej roli.

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

Drugą generację BMW X3 miałem okazję poznać może nieco ponad rok temu. Wrażenia były niezłe, ale jednak czegoś mi wówczas brakowało. Do teraz. Do momentu, gdy dostałem w swe ręce najmocniejszą wersję silnikową, z trzylitrową jednostką wysokoprężną, z podwójnym doładowaniem i potężnym stadem koni mechanicznych, w liczbie 313 sztuk, które tylko czekają, by zmusić je do wysiłku.
Audi na Mille Miglia 2012

Audi na Mille Miglia 2012

Mille Miglia: żadna inna parada oldtimerów nie obrosła tak w mity, jak ten rajd pojazdów zabytkowych, żadne inne wydarzenie nie przyciąga tak wielu entuzjastów starych samochodów z całego świata. Do udziału w pełnym przygód rajdzie, który 17 ma...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Niesprawność

Niesprawność "suszarki" czy oszustwo?

Wyobraźcie sobie, że jedziecie z prędkością około 60 km/h i nagle zatrzymuje was stojący na poboczu radiowóz. Funkcjonariusz prosi o dokumenty i pokazuje pomiar z "suszarki", który wskazuje 80 km/h. Niemożliwe? A taki właśnie przypadek zdarzył się jednemu z naszych czytelników. Co można zrobić w takiej sytuacji?
Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen po raz kolejny udowadnia, że żaden segment mu niestraszny. Model DS4 z dumnie uniesioną głową wchodzi między kompakty klasy premium.

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.05.2012 - 4:27