Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> A gdzie sprzedawać?
Najszybsza droga do sprzedaży
Co wybrać, by jak najszybciej i w jak najlepszej cenie sprzedać auto?
ogłoszenie w serwisie internetowym [ 9 ] ** [45.00%]
ogłoszenie w gazecie [ 2 ] ** [10.00%]
tablica ogłoszeniowa [ 0 ] ** [0.00%]
komis samochodowy [ 1 ] ** [5.00%]
giełda samochodowa [ 6 ] ** [30.00%]
plotka po znajomych [ 2 ] ** [10.00%]
Łącznie oddanych głosów: 12
Goście nie mogą głosować 
asia_b
post 29.12.2009, 22:08
Post #1

BMW

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 32

Zapytam Was przewrotnie: gdzie najlepiej sprzedawać samochód? smile.gif Do wyboru jest dużo przeróżnych kanałów: mamy Internet, gazety, tablice ogłoszeniowe na osiedlach i w supermarketach, są również komisy oraz giełdy samochodowe. Chyba niczego nie pominęłam.

Co Waszym zdaniem jest najefektywniejsze? Stworzyłam specjalnie dla Was sondę, będę również wdzięczna za posty z argumentami za i przeciw.
Go to the top of the page

+Quote Post
smerfik
post 2.01.2010, 20:33
Post #2

BMW

Użytkownik nr: 29

Samochód to coś co trzeba kupować i sprzedawać osobiście. Nie wyobrażam sobie kupowania samochodu bez dokładnych oględzin, albo od sprzedawcy który nie jest właścicielem. Najpopularniejsze są chyba giełdy, choć ja osobiście wolałbym kupować u sprzedawcy w domu. Zadbane podwórko przed domem wiele powie nam o właścicielu samochodu, poza tym można pogadać i pooglądać na spokojnie.

+Quote Post
niedźwiadek
post 2.01.2010, 21:53
Post #3

Ford
**

Użytkownik nr: 43

Nie sprzedawałem nigdy auta, ale chyba nieźle jest też powiedzieć kumplom, że się coś ma. Wiadomo, najszybciej to się pchnie jak się wystawi na necie, ale jak się ma dużo znajomych to też może się opłacić dać im znać. Może akurat ktoś z ich znajomych czegoś szuka? Jak się ma dobre, sprawne auto, to szkoda je oddawać nie wiadomo komu (przynajmniej mi by było szkoda biggrin.gif )

+Quote Post
czerwonka
post 3.01.2010, 9:35
Post #4

Ford
**

Użytkownik nr: 41

Internet. Jest szybko, głównie bezpłatnie, bez wychodzenia z domu, a trafia do ogromnej liczby ludzi.

+Quote Post
hubeliks
post 4.01.2010, 19:40
Post #5

Mazda
**

Użytkownik nr: 67

Nie zgodzę się, że dobrze jest powiedzieć znajomym. Kiedy sprzedamy auto komuś obcemu, nie mamy aż takich skrupułów. Natomiast jeżeli nasz samochód na krótko po sprzedaży popsuje się, możemy zostać niesłusznie oskarżeni o zatajenie stanu samochodu, pozostanie taki niesmak pomiędzy nami, a tym znajomym.
Najskuteczniejsze jest ogłoszenie umieszczone w Internecie, a dodatkowym jego atutem jest to, co już zostało wspomniane - że nie musimy za nie płacić.

+Quote Post
ch3cooh
post 7.01.2010, 21:06
Post #6

Porsche

Użytkownik nr: 26

Ja tam po staremu, wolę jechać na giełdę.
Co do znajomych to nie lubię kupować i sprzedawać nic znajomym, z powodów które kolega wyżej wymienił.

+Quote Post
omnibuska
post 25.04.2010, 16:20
Post #7

Ford
**

Użytkownik nr: 91

Ja również jestem za giełdą. Bardzo dobrze pamiętam, jak byłam młodsza i jeździłam z Tatą na giełdę oglądać auta jak chciał zmienić, to już ok kilometra przed giełdą machali do nas z krawężnika, krzyczeli coś a czasem nawet wyskakiwali przed maskę "koniki" faceci którzy chcą kupić auto zanim dojedziesz z nim na giełdę. A poza tym, internet jakoś do mnie nie przemawia. Co innego jak to ktoś chce od Ciebie kupić auto- to jeśli ma ochotę to niech przyjeżdża przez pół Polski, ale jeśli to Ty chcesz kupić to masz problem i musisz jeździć.

+Quote Post
Czesław
post 26.04.2010, 9:46
Post #8

Trabant
*

Użytkownik nr: 95

Osobiście internet choć, trzeba uważać bardzo co do tego rodzaju zakupu, dobrze jest po znajomych sprzedawać, bo jak ktoś sprzedaje, to raczej liczy się z tym, że jakby coś było to będzie miał niespokojna głowę tongue.gif Więc jak masz dobre autko wiesz, że nie ma ukrytych problemów z nim to spoko. Giełda- też trzeba uważać, bo dużo krąży historii o tej formie sprzedaży, więc ludzie mogą być nastawieni, żeby twoje autko obejrzeć po centymetrze zanim się kupi. Do komisu dać to chyba porażka nie ma co mówić nawet.

+Quote Post
kasia
post 26.04.2010, 12:38
Post #9

Syrena
*

Użytkownik nr: 86

Moim zdaniem w tej chwili najskuteczniej działa internet. Większość ludzi ma internet w domu i dużo spędza czasu przed komputerem. To jest najszybsza droga do sprzedania auta. Dobrze jest dodatkowo dać ogłoszenie do regionalnych gazet, tam też ludzie zaglądają i czytają ogłoszenia.
Jeśli chodzi o giełde to bywa różnie, trzeba trafić na dobrą giełde w dobre miejsce. Są miejsca gdzie wogóle samochody sę nie sprzedaja, są małe giełdy, gdzie duzo płacimy za wjazd (np. 40zł!! ) a mało jest kupujących, sami oglądający. Lepiej porozmawiać z kimś kto się zna na tym, niech on powie na której giełdzie warto postawić auto.
A komisy? Hmm myślę, że to ostateczność, komisy biorą duży % od sprzedaży.

+Quote Post
Dominika
post 28.04.2010, 15:30
Post #10

Syrena
*

Użytkownik nr: 84

Moim zdaniem najlepiej dać ogłoszenie do gazet, tam najczęściej zerkają ludzie. Przecież nie wszyscy mają internet!! Na drugim miejscu jest dopiero internet, jest wiele serwisów, które za darmo umieszczą twoje ogłoszenie. Tylko trzeba pamieać aby podać nr kontaktowy lub e-meil.
Jeśli chodzi o giełdy to trzeba mieć szczeście aby tam sprzedać samochód, raczej peło tam handlarzy, którzy by chcieli kupić auto za wiele mniej. Komisy również odradzam, nie ufam im.

+Quote Post
ziperka
post 3.05.2010, 16:08
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 108

A mnie się wydaje, że przez internet najłatwiej sprzedać. Internet dociera do masy ludzi, nie tylko z naszego województwa, dlatego mamy najwieksze prawdopodobieństwo, że ktoś kupi. Przecież jak się szuka samochodu ilość km aby pojechać zobaczyć to auto nie jest ważna. Nie tak bardzo ważna!
Natomaist na giełdach jest dużo gapiów, ludzie chodza sobie na spacerki na giełdę pooglądać, mało jest kupujących. Do tego płaci się dużo za wstęp na giełdę, no chyba że uda się komuś dać w łapęwink.gif i wjechać za darmo.

+Quote Post
Gabi
post 9.05.2010, 17:20
Post #12

Syrena
*

Użytkownik nr: 111

Tak samo myśle jak większość .. internet jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o sprzedaż auta. Chyba najszybciej można dotrzeć do potencjalnego kupca. Wydaje mi się, że jest to też najtańsza droga sprzedaży. Gdzie indziej trzeba wydać trochę pieniędzy aby "pozbyć" sie naszego samochodu. Jeśli chodzi o komisy to biorą oni dużą prowizję. Ogłoszenia w gazecie też kosztują, a wyjazdy na giełdy czesto nie opłacalne. Dlatego najlepszy jest internet, bezpłatny itd:)

+Quote Post
Juno
post 25.07.2010, 11:38
Post #13

Syrena
*

Użytkownik nr: 152

Gabi powyżej ma rację. Internet to dobre miejsce, aby sprzedać samochód - gorzej z kupnem. Zresztą, zauważyłem, że ze wszystkim tak jest. Nie jest istotne, czy sprzedajemy samochód, czy cokolwiek innego - zawsze sprzedaż jest łatwiejsza i mniej ryzykowna niż kupno. Podobnie jest z aukcjami allegro. Niemniej - nawet sprzedając samochód przez internet warto wiedzieć, czy druga strona transakcji nie ma w zanadrzu żadnego oszustwa.

+Quote Post
monalisa
post 25.07.2010, 19:43
Post #14

Audi

Użytkownik nr: 146

Co raz więcej samochodów do kupna szuka się w internecie, więc w chwili obecnej to najlepsze media do zamieszczanie tego typu ogłoszeń. Zwłaszcza, że można zrobić to czasami za darmo albo za niewielką kwotę, szybko, sprawnie i dodać zdjęcia i ktoś chętny już wstępnie może szybko obejrzeć sprzedawany samochód. No i kontakt szybki poprzez e-maila, gdzie można zadać pytanie. Chyba, że poprzez aukcje internetowe to myślę, że nie jest to zbyt dobry pomysł, do tego typu transakcji mam jednak ograniczone zaufanie.

+Quote Post
mariusz123
post 27.07.2010, 21:43
Post #15

Polonez
*

Użytkownik nr: 139

monalisa, ja sądzę, że sprzedawanie w internecie może być naprawdę korzystne. Gorzej z kupnem, bo różne niebezpieczeństwa, ale sprzedając co ryzykujesz? Wiesz, jaki masz samochód i jeśli jesteś uczciwym sprzedawcą to nikt Cię nie wykiwa (no bo jak?). Wszystko leży wtedy w naszej gestii, jeśli nie sami nie będziemy kręcić, to nikt nam nie zagrozi. Podobnie z ogłoszeniami w gazetach, czy też giełdą. Gorzej kupować wink.gif

+Quote Post
Tomuś
post 29.08.2010, 21:12
Post #16

Bentley

Użytkownik nr: 160

Internet to bardzo dobre miejsce jeżeli chcemy pozyskać wielu kupujących, wiadomo że w ciemno nikt nie kupi ale jest to jedno z mediów po pierwsze najtańszych a po drugie docierających do sporej grupy ludzi. Drugim równie dobrym miejscem na sprzedaż samochodu jest giełda, sprzedający ma kontakt z kupującym istnieje możliwość jazdy próbnej, wszystko odbywa się tu i teraz można wszystkiego dojrzeć. Jeżeli chodzi o sprzedaż po znajomych to jestem sceptyczny bo wiadomo z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach po co komu jakieś niepotrzebne żale itp. Dlatego w ankiecie wybrałem Internet i Giełdę jako najlepsze miejsca no i oczywiście ogłoszenie w prasie które również sprawia że niewielkim kosztem możemy pozyskać kupującego.

+Quote Post
greta
post 30.09.2010, 15:28
Post #17

Mazda
**

Użytkownik nr: 164

Myślę, że w obecnych czasach najskuteczniej sprawdzi się ogłoszenie w internecie. Dużo osób korzysta teraz z takiej drogi zakupu samochodu, jeśli oczywiście nie kupuje swojego autka w salonie. Sama też teraz korzystam z tej opcji w poszukiwaniu użytecznego auta, w cenie najlepiej do 1000zł, ale "na chodzie". Moje poszukiwania rozpoczęłam w dniu dzisiejszym, szukam razem z przyjaciółką, bo to właściwie dla niej samochód. Potrzebuje go do niedalekich podróży, przede wszystkim po to, aby wozić swoje dzieci do szkoły i zabierać je poza miasto na weekendzie. Jaką stronę proponujecie odwiedzić?

+Quote Post
miśka
post 6.10.2010, 18:23
Post #18

Bentley

Użytkownik nr: 148

Przede wszystkim polecałabym stronę motoallegro ponieważ jest to obecnie chyba największa giełda w internecie dodatkowo można sobie ustawić zarówno zakres cenowy jak i odległość od naszego miejsca zamieszkania w jakiej mają znaleźć się wyniki wyszukiwania dodatkowo z pewnością kilka lokalnych giełd czy też komisów z pewnością posiada swoje strony internetowe i warto by było wygooglować je również ponieważ nie będzie się jechało oglądać auta na drugi koniec polski. Oczywiście warto również przejrzeć ogłoszenia w lokalnej prasie ponieważ często w nich również znajdują się ciekawe miejscowe oferty.

+Quote Post
Kaska
post 25.04.2012, 11:55
Post #19

Trabant
*

Użytkownik nr: 838

Wypełniłam ankietę i tak jak się można było spodziewać, najwięcej osób , w tym ja, zaznaczyło ogłoszenie w internecie, jako najszybszy sposób na sprzedanie samochodu. I ja się z tym zgodzę, teraz kiedy gazety i anonse w nich nie są tak popularne, a coraz więcej ludzi staje bardzo aktywnymi użytkownikami internetu sprzedaż samochodu przez internet jest jedną z najskuteczniejszych form. A gdzie? Na pewno warto polecić allegro, choć jest drogie, to odwiedza ten serwis najwięcej osób, a dla tych którzy nie mają zamiaru płacić za wystawienie samochodu do sprzedaży są bezpłatne ogłoszenia, jak np. sprzedajemy.pl, czy gumtree.pl. Na takich serwisach jest po kilkadziesiąt tysięcy samochodów na sprzedaż, a umieszczenie tam swojego ogłoszenia zwykle jest bardzo proste.

Oprócz drogi internetowej, według mnie sprawdza się też sprzedaż przez znajomych, przyznam, zę udało mi się w ten sposób sprzedać swój poprzedni samochód.

+Quote Post
autoija
post 25.04.2012, 14:01
Post #20

Audi

Użytkownik nr: 715

No zdecydowanie ja też tu stawiam na ogłoszenie internetowe czy też giełdę samochodową. Co do pierwszego wyboru jak wiadomo w myśl coraz to bardziej rozwijającej się technologii, a za tym coraz większej liczby osób korzystających z komputerów to doskonały pomysł aby swój samochód sprzedać za pośrednictwem internetu. Drugim zaś sposobem, który równie się sprawdza są często organizowanych na różnych terenach Polski giełdy samochodowe. Cieszą się one dużą popularnością, jest tam duży wybór. Obydwa te sposoby spośród wymienionych w ankiecie jak widzę cieszą się największą popularnością....

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Bugatti Veyron przyśpiesza do 100 km na godzinę w czasie 2,2 sekundy?

Sprawdź czy to prawda, że spala przy maksymalnej prędkości około 100 litrów i potrafi opróżnić zbiornik paliwa w 12 minut?

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

Drugą generację BMW X3 miałem okazję poznać może nieco ponad rok temu. Wrażenia były niezłe, ale jednak czegoś mi wówczas brakowało. Do teraz. Do momentu, gdy dostałem w swe ręce najmocniejszą wersję silnikową, z trzylitrową jednostką wysokoprężną, z podwójnym doładowaniem i potężnym stadem koni mechanicznych, w liczbie 313 sztuk, które tylko czekają, by zmusić je do wysiłku.
Audi na Mille Miglia 2012

Audi na Mille Miglia 2012

Mille Miglia: żadna inna parada oldtimerów nie obrosła tak w mity, jak ten rajd pojazdów zabytkowych, żadne inne wydarzenie nie przyciąga tak wielu entuzjastów starych samochodów z całego świata. Do udziału w pełnym przygód rajdzie, który 17 ma...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Niesprawność

Niesprawność "suszarki" czy oszustwo?

Wyobraźcie sobie, że jedziecie z prędkością około 60 km/h i nagle zatrzymuje was stojący na poboczu radiowóz. Funkcjonariusz prosi o dokumenty i pokazuje pomiar z "suszarki", który wskazuje 80 km/h. Niemożliwe? A taki właśnie przypadek zdarzył się jednemu z naszych czytelników. Co można zrobić w takiej sytuacji?
Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen po raz kolejny udowadnia, że żaden segment mu niestraszny. Model DS4 z dumnie uniesioną głową wchodzi między kompakty klasy premium.

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.05.2012 - 4:38