![]() ![]() |
1.11.2009, 15:09
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 277 Dołączył: 24-10 09 Skąd: Zielona Góra City Użytkownik nr: 40 |
Wczoraj popołudniu miałam niezbyt przyjemną sytuację. Jechałam jednokierunkową dwupasmową ulicą, jako że nie było to w samym centrum miasta, ograniczenie postawione tam wskazywało 70km/h. Jechałam prawym pasem jakieś 60km/h, bo zaczynało się powoli ściemniać i nie do końca pewnie się czułam. Lewym pasem wyprzedzała mnie taka terenóweczka, jechała ciut szybciej niż ja. W pewnym momencie, kiedy już oddaliła się ode mnie na kilkanaście metrów, widzę, że hamuje, słyszę pisk opon, automatycznie też nacisnęłam hamulec. Okazało się, że w niedozwolonym miejscu pieszemu zachciało się przechodzić... Odbił się od tamtego samochodu, ale pozbierał się bez problemu. Tamta terenówka się zatrzymała, ja pojechałam dalej, bo nie wyglądało bardzo groźnie. Potem pomyślałam sobie, że wystarczyłoby, żebym to ja jechała tym lewym pasem i to pod moje auto by wleciał... Brr!
|
|
|
4.11.2009, 9:30
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 292 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Pruszcz Gdański Użytkownik nr: 32 |
Nie zazdroszczę. Jednak nieodpowiedzialność innych użytkowników drogi często prowadzi do tego, że choćbyś nie wiem jak uważała, to nie ustrzeżesz się przed wypadkiem. Wydaje mi się, że ja jednak zatrzymałabym się - chociażby po to, żeby w razie potrzeby udzielić pomocy czy zostawić swoje dane kierowcy, w razie gdyby potrzebował świadka. W końcu ten pierwszy może dojść do domu i nagle sobie przypomnieć, że został potrącony i że można by na tym zarobić.
|
|
|
4.11.2009, 11:09
|
|
![]() Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 169 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Łętownia Użytkownik nr: 30 |
No nie...ale ty SERIO mówisz, że się NIE zatrzymałaś? Kurde... ja to bym zaraz stanęła i jeszcze NAWRZESZCZAŁA na kolesia, żeby mu w PIĘTY weszło!! Zapamiętałby sobie raz na zawsze, że przechodzi się TYLKO tam, gdzie można, albo ewentualnie jak NIC nie jedzie na drodze! Poza tym właśnie jakbyś mu powiedziała, co myślisz, to by mu się odechciało wrabiać tamtego kolesia, że to niby mogła być JEGO wina.
|
|
|
9.11.2009, 15:29
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 255 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Racibórz Użytkownik nr: 29 |
Na szczęście edukacja w tym kierunku pomału idzie do przodu, szczególnie na terenach wiejskich. Często w mniejszych miejscowościach widać dzieci idące do szkoły i wszystkie idą w seledynowych kamizelkach odblaskowych. Natomiast na dorosłych można sobie jeszcze popsioczyć, chodzą poboczem wieczorami, często zataczając się i czasem niewiele trzeba, żeby zgarnąć takiego na maskę. Potrąci człowiek taką pijaną małpę, a będzie odpowiadał jak za człowieka.
|
|
|
10.01.2010, 10:14
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 88 Dołączył: 4-12 09 Użytkownik nr: 54 |
Ja myślę, że ci co chcieliby bronić pieszego też by mieli trochę racji. Na drogach czasami brakuje tych przejść. Nie mówię o dużych miastach, ale jak jest droga z miejscowości do miejscowości to różnie z tym jest.
Z drugiej strony okropne, że ludzie chodzą po ulicach w ciemnych rzeczach i nie myślą, że ich po prostu nie widać. I kierowcy nie mają szans, chociażby nawet i chcieli, żeby takiego w bezpiecznej odległości ominąć. |
|
|
26.04.2010, 20:56
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: 15-04 10 Skąd: Katowice Użytkownik nr: 91 |
No naprawdę zdarzyła Ci się sytuacja nie do pozazdroszczenia. Mnie na szczęście nigdy takie coś się nie zdarzyło, ale często jeżdżę na wieś i wiem jak tam wygląda sytuacja pieszych na drodze. Nie dość, że chodnika nie ma to w dodatku idą wieczorami ubrani w ciemne ciuchy bez chociażby odblaskowej opaski na ramię, najczęściej tak jak mówi smerfik ( idą z halnym) no i co wtedy? Fakt, jego wina bo był w stanie wskazującym na spożycie alkoholu, no ale jednak jest jakiś uraz na psychice kierowcy, że potrącił człowieka.
|
|
|
29.06.2010, 15:53
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: 19-04 10 Skąd: Południe Użytkownik nr: 100 |
ja troszeczkę opowiem się po stronie pieszych: ganitka ma rację z faktem, że jest niewiele przejść dla pieszych w miastach. Negatywne jest też w wielkich miastach to, że pasy malowane są na drogach zazwyczaj na wiosnę/ lato a jeśli droga jest mocno eksploatowana to farba sie sciera i nikt nawet nie wie ze tu czy tu sa pasy.
|
|
|
7.07.2010, 9:53
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 156 Dołączył: 30-06 10 Użytkownik nr: 137 |
Taka nasza infrastruktura drogowa w Polsce, wiele lat zaniedbań, a kiedy słyszę politykierów, że budują i jest dobrze, to tylko się śmieję. Toż to propaganda!!! W Polsce nie ma dobrej profilaktyki zapobiegającej wypadkom ze strony pieszych jak i kierowców. Ludziom się wydaje, że są jedynymi uczestnikami w ruchu drogowym, popełniają elementarne błędy na drodze, ale nie wiem z czego to wynika. Czy to głupota, brak doświadczenia, brak dobrych nawyków. W wypadkach z pieszymi często wina jest obopólna: kierowca nie dostosował się do warunków jazdy, nie przewidział, że jest zagrożenie ze strony pieszych. A piesi często zachowują się jak "święte krowy". A wystarczyłoby trochę rozsądku. Najbardziej denerwuje mnie jak idą piesi całą grupą i nie gęsiego jak mnie uczono w szkole czy w domu, ale całą szerokością drogi. To jest ewidentny brak wychowania drogowego w Polsce.
|
|
|
27.09.2010, 15:22
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 199 Dołączył: 26-08 10 Użytkownik nr: 167 |
Przypadków z pieszymi tego typu to widziałam i sama doświadczyłam wiele. Oczywiście nikogo jak na szczęście do tej pory nie potrąciłam. W naszym kraju pieszy ma pierwszeństwo , ale oczywiście w miejscu do tego wyznaczonym czyli na pasach. Natomiast wielu chyba nie rozumie tego przepisu, albo go źle interpretuje. Zauważyłam również że piesi niektórzy nie maja za grosz wyobraźni. Nieraz miałam taka sytuacje że pieszy mi się pcha na ulice prawie tuż przed maska samochodu, nie zdając sobie sprawę że samochód ma swoja drogę hamowania i nie stanie dęba bo on wszedł na jezdnię.
|
|
|
27.09.2010, 17:02
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 86 Dołączył: 30-08 10 Użytkownik nr: 169 |
Piesi jak to piesi, też swoje prawa mają, ale obowiązków to już nie przestrzegają. Niestety jest wiele takich miejsc, gdzie wydaje im się, że szybciutko, bez problemu uda im się przejść (oczywiście jest to miejsce niedozwolone do przejścia dla pieszego), a to akurat w takich miejscach często zdarzają się wypadki. Nie raz miałem właśnie w takich miejscach sytuację dosyć stresującą, gdzie właśnie pieszy myśląc, że zdąży nabawił się strachu przed piskiem opon mojego samochodu. Cieszę się jedynie, że mój refleks w takich sytuacjach nie zawodzi, ale obawiam się, że taka sytuacja może trwać do czasu. Kto wie . . . Dlatego też przestrzegam wszystkich pieszych: "Kochani jeśli chcecie żyć idźcie na pasy, ale uważajcie!"
|
|
|
7.12.2010, 11:00
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 80 Dołączył: 18-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 250 |
wieczór, jadę sobie spokojnie, warunki na drodze trudne, ślisko, pada deszcz. Nagle wyskakuje na jezdnie pieszy, ubrany na czarno. Hamulec. Nie było widac, tego przechodnia, zlał się z jezdnią. Przeciez widział nadjeżdzający samochód. Dlaczego nie zaczekał aż przejedzie? Dlaczego nie przechodził na przejściu dla pieszych ? Całe szczęście, nic się nie stało, ale przechodzień i tak coś wykrzykiwał ze złością w moją stronę. Miałem ochotę wyjść i ... ale się powstrzymałem |
|
|
12.12.2010, 15:05
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 56 Dołączył: 22-11 10 Skąd: wielkopolska Użytkownik nr: 259 |
Wracam sobie spokojnie z imprezy, noc, pada deszcz ze sniegeiem,slisko, warunki pogodowe fatalne, wiadukt w remoncie, trasa wylotowa na Konin, i nagle pojawił się pieszy ubrany na czarno, spacerujacy slalomem po drodze. zaznaczam, że nie było tam chodnika, ani pobocza, nie miał prawa iśc tamtędy. Pojawił się jak widmo. Kurcze, bezmyslnośc ludzka nie zna granic, takiemu to od razu mandat w wysokości 1000 zł trzeba by było wlepić. Na szczęście jechałem wolno i miałem możliwośc ominięcia tego pana, ale ... az sie włos jezy jak sobie pomyśle co by było gdyby ... |
|
|
19.01.2011, 14:04
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: 23-08 10 Użytkownik nr: 166 |
Wiele lat temu miałem taką sytuację związana właśnie z przechodzeniem sobie szybciutko na druga stronę ulicy. Ta sytuacja skończyła się niestety wypadkiem śmiertelnym pieszego. Otóż pracowałem wtedy w sklepie obuwniczym przy głównej ulicy świętojańskiej w Gdynii. Po drugiej stronie ulicy była sobie cukiernia piekarnia, bardzo dobre drożdżówki i pączki tam mieli. Więc codziennie moje koleżanki z pracy robiły sobie na skróty przez ulicę ( w miejscu do tego nie wyznaczonym) spacer po te łakocie do tej piekarni. Któregoś dnia taką wycieczkę zrobiła sobie babcia, jednak ona nie zdążyła i potrącił ja samochód i to śmiertelnie. Opowiadam tą historię ku przestrodze pieszych.
|
|
|
19.01.2011, 15:15
|
|
![]() Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 28 Dołączył: 7-01 11 Skąd: Tarnów Użytkownik nr: 300 |
Podobne sytuacje na drodze to także moja rzeczywistość za kółkiem. Wiele razy zdarzyło się, że pieszy nagle wyskoczył mi w miejscu niedozwolonym, co kończyło się tylko dzięki szczęściu piskiem opon. Nie wiem jak temu zaradzić, piesi nie posiadają tablic rejestracyjnych i ciężko kogoś potem chociażby pouczeniem od policjanta nastraszyć, bo zaraz umknie w tłumie.
-------------------- V8
|
|
|
20.01.2011, 11:20
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 166 Dołączył: 30-11 10 Użytkownik nr: 266 |
Niestety ja mam z kolei pecha do dzieci.. Jakiś miesiąc temu miałam taką sytuację.. stoi matka z dzieckiem na prześciu dla pieszych, obie jakoś niezainteresowane przejściem. Aż tu nagle wybiega mi dziewczynka. Matka dopiero się odwróciła jak z piskiem opon zahamowałam.. na szczęście nic się nie stało .. uff. W tamtym roku z kolei na wsi dziecko wyłoniło mi się nagle z lasku i wybiegło na ulicę .. za późno, żeby hamować zareagowałam, zjeżdżając na przeciwny pas ruchu.. na szczęście było pusto ..
|
|
|
23.01.2011, 21:07
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 22 Dołączył: 10-01 11 Użytkownik nr: 336 |
Często jest tak że wina takich sytuacji o których piszecie jest albo ewidentnie po stronie pieszego albo ewidentnie po stronie właściciela drogi gdyż pieszy NIE MA MOŻLIWOŚCI iść wzdłuż drogi w bezpieczny sposób bo nie ma ani oświetlenia ani chodnika. Z tego miejsca pragnę tez gorąco zaapelować do pieszych, tym bardziej że jeszcze do lata daleko i dzień nadal nie za długi- DAJCIE KIEROWCOM MOŻLIWOŚĆ ZAUWAŻENIA WAS! załóżcie kamizelkę za 3 zł do kupienia, weźcie telefon w rękę, niech świeci...bo bardzo często kierowca nie ma szansy zobaczyć pieszego wcześniej i się przygotować do wyminięcia.
|
|
|
5.02.2012, 0:34
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: 25-01 12 Użytkownik nr: 798 |
Piesi? przykład z wczoraj. Sytuacja z Warszawy. Jadę prostym odcinkiem osiedlowej szerokiej drogi. Po obu stronach parkingi. Z mojej prawej, jakieś 100 metrów przede mną przez drogę zaczyna przechodzić kobieta (oczywiście, że nie po przejściu) Ma na głowie szeroki kaptur, nie rozgląda się, ale idzie - na 100 % nie ma pojęcia, że jadę. Ok - pomyślałem, że zdąży przejść nim dojadę, ale coś mnie tknęło i zwolniłem. Co robi kobieta? Jest już na drugim pasie ruchu , zatrzymuje się, obraca tak, że mój samochód ma za plecami, potem z boku i idzie z powrotem, na mój pas ruchu ! Oczywiście - kaptur, więc nie widzi, że jadę, przechodzi przez drogę i wraca do swojego auta. Mistrzostwo świata ...
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |