![]() ![]() |
15.09.2010, 13:59
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 199 Dołączył: 26-08 10 Użytkownik nr: 167 |
Chciałabym Was zapytać o apteczkę w samochodzie. Czy jest ona w tej chwili obowiązkowym przedmiotem w aucie? Bo coś słyszałam, że nie. Ale nie wyobrażam sobie jej nie mieć i dziwię się tym, którzy jej ze sobą nie wożą. Przecież może być potrzebna nam samym w najmniej spodziewanym momencie, nawet w jakiejś banalnej sytuacji zawartość takiej apteczki może okazać się niezbędna. A jak to jest u Was? Czy zawsze macie w aucie jakiś zestaw pierwszej pomocy?
|
|
|
8.12.2010, 13:32
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 80 Dołączył: 18-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 250 |
Obecnie obowiązujące w Polsce przepisy ruchu drogowego stanowią, że prywatne pojazdy samochodowe obowiązkowo mają być wyposażone w gaśnice samochodowe i trójkąty ostrzegawcze. Brak w nich wzmianki o kamizelkach odblaskowych i apteczkach pierwszej pomocy. Z drugiej strony polskie prawo obliguje kierowców w razie zaistnienia wypadku do udzielenia niezbędnej pomocy ofiarom i wezwania pogotowia ratunkowego i Policji (Art. 44 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym). O ile z wezwaniem pogotowia zazwyczaj nie ma problemu, bo każdy praktycznie posiada przy sobie telefon komórkowy, o tyle do udzielenia „niezbędnej pomocy” najczęściej potrzebna jest apteczka. Kolejna dziura w prawie ... w moim samochodzie mam apteczkę i kamizelkę!
|
|
|
8.12.2010, 13:41
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 150 Dołączył: 15-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 246 |
Obowiązkowe wyposażenie samochodów w apteczki i kamizelki odblaskowe jest naprawdę świetnym pomysłem. Sprzęt ten zresztą w innych krajach UE jest wymagany od dawna, tylko jak zwykle Polska jakoś w tyle została. Kamizelki odblaskowe zdecydowanie polepszają widoczność kierowcy na drodze. Dobre wyposażenie apteczki pierwszej pomocy może nie tylko pomóc poszkodowanemu ale też znacznie zwiększyć bezpieczeństwo ratującego (rękawiczki, maseczka do sztucznego oddychania). Pozostaje tylko kwestia regulacji prawnych właśnie odnośnie wyposażenia apteczek. Obecnie brak w Polsce jakichkolwiek przepisów w tej kwestii. Pozostaje wierzyć, że wkrótce to się zmieni. Na razie pozostaje nam kupno apteczki w marketach z opłakanym wyposazeniem, zawierające jedną parę rękawiczek, jeden bandaż, jeden gazik jałowy i agrafkę.
|
|
|
8.12.2010, 16:28
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 183 Dołączył: 27-11 10 Skąd: Wielkopolska Użytkownik nr: 264 |
Niestety policjanci często sami się pytają o te apteczki pierwszej pomocy. A przecież nie jest to obowiązkowe. Nie rozumiem tego prawa i tej mentalności. Albo to jest obowiązkowe i wtedy trudno będzie się je wozić albo nie jest i wtedy niech się o to nie pytaja i nie zawracają głowy..
Gaśnica jest obowiąkowa i oczywiście jak nie mają się do czego przyczepić to patrzą na jej datę. Kamizelka z kolei to dla mnie bzdura i niepotrzebny wydatek, ale to już indywidualna sprawa każego.. kobiety to zawsze lubią być pezorne;) I moja kobieta niestety też mi kazała z czymś takim się wozić |
|
|
8.12.2010, 17:56
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 200 Dołączył: 21-11 10 Użytkownik nr: 257 |
Jak dla mnie apteczka powinna być dla chętnych i dobrze, że nie jest obowiązkowa. Kupi się taką, wyda z 30-40zł i będzie się jeździć i jeździć, a nigdy się jej nie użyje. Ja choć miałam na przysposobieniu obronnym w liceum 5 z bandażowania, to dziś bym żadnego nie potrafiła założyć.. Więc rzecz zupełnie bezużyteczna w aucie (na pewno w moim przypadku). A jak się stanie coś złego (czyt. wypadek) i nie będę w stanie nic z sobą zrobić, to tym bardziej na nic mi się on zda. Albo się jeździ i nie ma do czego używać tej apteczki, albo jak ma się wypadek, to pogotowie i nic innego.. Przyznaję z przykrością, że nie umiałabym udzielić pomocy poszkodowanemu
|
|
|
8.12.2010, 18:38
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
Kiedyś była i myślę, że może nie obowiązkowo, ale przeważnie każdy właściciel samochodu powinien posiadać apteczkę z niezbędnymi materiałami opatrunkowymi. Choćby dla siebie jakby się skaleczył, bo w czasie podróży wiele może się zdarzyć. A na ogół mi się zawsze przydaje, ale teraz wstyd mi się przyznać czy ja mam taka apteczkę w samochodzie? muszę sprawdzić.
|
|
|
8.12.2010, 18:39
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
Kiedyś była i myślę, że może nie obowiązkowo, ale przeważnie każdy właściciel samochodu powinien posiadać apteczkę z niezbędnymi materiałami opatrunkowymi. Choćby dla siebie jakby się skaleczył, bo w czasie podróży wiele może się zdarzyć. A na ogół mi się zawsze przydaje, ale teraz wstyd mi się przyznać czy ja mam taka apteczkę w samochodzie? muszę sprawdzić.
|
|
|
8.12.2010, 20:25
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 56 Dołączył: 22-11 10 Skąd: wielkopolska Użytkownik nr: 259 |
Zgadzam się, apteczka powinna byc obowiązkowa. Przecież nigdy, nie wiado kiedy bedziemy jej potrzebowac. Rękawiczki, maseczka, plastry, woda utleniona, jałowe opatrunki itp Moim zdaniem, kazdy z nas powinien znać podstawowe zasady pierwszej pomocy. Podczas, kolizji lub wypadku najwazniejsze są pierwsze minuty dla poszkodowanego. Ludzie którzy ignoruja ten temat, nie mają wyobraźni i szkodzą nie tylko sobie ale tez innym . Moim zdaniem powinno się zwiększyć świadomość społeczeństwa w tym temacie.
|
|
|
9.12.2010, 12:43
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 166 Dołączył: 30-11 10 Użytkownik nr: 266 |
Myślę, że apteczka powinna być obowiązkowa. NIestety najgorsze jest to, że mało osób umie udzielać pierwszej pomocy. Zawsze się ten temat jakoś lekceważy. Ludzie myślą, że to ich nie będzie dotyczyć.. . Ja sama przyznam się, że ostatni raz o pierwszej pomocy słuchałam w liceum. Nie było żadnych porządnych ćwiczen praktycznych.. Mam nadzieję, że już się to zmieniło i w szkołach weszły tego typu przedmioty. I jak będę potrzebowała tej pomocy to ktoś mi jej udzieli..
|
|
|
9.12.2010, 21:26
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 133 Dołączył: 21-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 253 |
Moniaa niestety niewiele w tym temacie w szkołach sie zmieniło. Niby są jakieś nowatoreskie programy wprowadzane do szkół, ale tylko na zasadzie zajęć nieobowiązkowych, czyli niewiele młodych bedzie chciało "tracić czas". Uświadamianie społeczeństwa, nadal jest na niskim poziomie, chociaz widac, ze coś sie w tym kierunku zmienia i to jest nadzieja na lepsze jutro. Zajęcia z pierwszej pomocy powinny być wałkowane i utrwalane, przez wyszystkie lata, przecież wiadomo, że praktyka czyni mistrza a nie teoria. Jeśli chodzi o apteczke, nie powinno byc tutaj takiego tematu. Kazdy powinien wiedzieć, że musi ją posiadać tym bardziej w samochodzie.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |