Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Auto giełda w Internecie
hubeliks
post 12.01.2010, 21:38
Post #1

Mazda
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 67

Korzystał ktoś kiedyś z giełdy internetowej Auto Sezam? Przypadkowo na nią trafiłem i widzę, że jest tu trochę ogłoszeń, w miarę aktualne, dostęp do informacji jest bezpłatny.

Jest tu taka dość ciekawa opcja, której nie widziałem nigdzie dotychczas, a mianowicie pokazywana jest średnia cena danego samochodu z danego rocznika. Czyli jeśli szukalibyśmy Fiata Uno, weszlibyśmy na takie ogłoszenie, to w tabelce na dole możemy od razu porównać, czy oferowana cena jest wysoka, niska, czy normalna w stosunku do innych ogłoszeń dotyczących takiego samochodu.
Go to the top of the page

+Quote Post
ganitka
post 13.01.2010, 21:20
Post #2

Ford
**

Użytkownik nr: 54

Ja jestem raczej przeciwna takim portalom. Kiedyś był taki z pozoru nawet niezły, nazywał się bodajże auto.l.pl. Było tam mnóstwo ogłoszeń samochodowych, to jak znajomy szukał samochodu dla siebie, poleciłam mu tą stronę. Jak zadzwonił w dwa czy trzy miejsca i okazało się, że ludzie pojęcia nie mają, co on od nich chce, to nam się odechciało takich kombinowanych stron.

+Quote Post
ch3cooh
post 19.01.2010, 17:06
Post #3

Porsche

Użytkownik nr: 26

Ja korzystałem tylko ze spółki allegro i otomoto, mają chyba największą bazę ogłoszeń. Poza tym co dwa serwisy to nie jeden, bo ogłoszenie ukazuje się od razu na obu portalach. Co ciekawsze odkryłem kiedyś lukę w systemie: gdy dodawało się ogłoszenie przez otomoto z opcją "pokaż również na allegro", to kosztowało o ok 2zł mniej niż gdy dodawało się przez allegro z opcją "pokaż również na otomoto.
A może nasze forum na autodoradcy dorobi się kiedyś własnej giełdy?

+Quote Post
niedźwiadek
post 20.01.2010, 7:38
Post #4

Ford
**

Użytkownik nr: 43

Oni się wybili strasznie i jak ktoś by się chciał w tą branżę wkręcić to wydaje mi się, że kiepska sprawa. Nikt nie będzie wchodził na serwis, gdzie jest mało ogłoszeń i jeszcze w dodatku jakieś są podejrzane.

+Quote Post
robertos
post 14.02.2011, 19:08
Post #5

Bentley

Użytkownik nr: 145

W sumie jeżeli portal autodoradca będzie się dalej rozwijał tak dynamicznie to nie widzę przeszkód by posiadać nawet i giełdę chociaż z drugiej strony konkurencja i oferta allegro jest raczej nie do przebicia, i w sumie po za nimi raczej nie ma życia, chociaż kto wie może będąc mniej skostniałym bardziej dynamicznym celującym w wybraną grupę kupujących uda się coś zmontować. Choć oczywiście sam jestem jednak sceptyczny portalom z giełdą moto, mimo wszystko auto jednak należy obejrzeć na własne oczy przejechać się itd.

+Quote Post
Tomuś
post 27.06.2011, 20:57
Post #6

Bentley

Użytkownik nr: 160

Jeżeli chodzi o auto giełdę to największa jest na portalu allegro i tam radzę się udać w poszukiwaniu auta, jest tam bardzo duży wybór oraz duża możliwość zaawansowanego wyszukiwania. Po za tym proponuję mimo wszystko zawsze przed zakupem pojechać takim autem na stację diagnostyczną oraz dokładnie je obejrzeć oraz dokumenty które go dotyczą. Internet ułatwia znalezienie optymalnej oferty ale w tym wypadku kliknij wpłać i czekaj na kuriera z paczką się nie sprawdzi.

+Quote Post
policman
post 14.11.2011, 17:26
Post #7

Mazda
**

Użytkownik nr: 714

Tego typu giełdy internetowe są bardzo popularne na zachodzie. Sam wchodziłem na niemieckie giełdy szukają auta dla mojej dziewczyny. Można tam porównać ceny i roczniki i nie uderzać w ciemno. No na zachodzie nie ma akurat takich przekrętów. Myślę że takie portale internatowe jak autokratka czy auto giełda , albo portal allegro są raczej uczciwe. Tymbardziej że na allegro wystawia się komentarze.

+Quote Post
Gasia
post 16.11.2011, 15:13
Post #8

Audi

Użytkownik nr: 712

Czy korzystacie z typowo lokalnych giełd internetowych, ale lokalnych? Czy też prowadzicie poszukiwania na terenie całej Polski? A może znacie jakieś ciekawe zagraniczne internetowe giełdy samochodowe? Policman wspomniałeś o niemieckiej stronie, możesz podać link? Jak uważacie przy takich portalach niezbędna będzie znajomość języka czy też wystarczy tłumacz Google? A może tak Nasi rodacy ogłaszają się na takich zagranicznych stronach, przecież wielu jest mieszkańców zagranicznych krajów, którzy są Naszymi rodakami smile.gif

+Quote Post
miśka
post 22.11.2011, 18:53
Post #9

Bentley

Użytkownik nr: 148

Zdaje mi się że największą giełdą samochodową w internecie jest giełda na stronach allegro. Ale wiadomo jak to jest na takich giełdach, trochę zdjęć nie zawsze najlepszej jakości do tego kilka słów opisu i to wszystko. Ale jest to tylko giełda podczas zakupu auta tak czy siak musimy je sami obejrzeć sprawdzić czy wszystko jest ok i zgadza się z opisem jaki sprzedawca umieścił w internecie. Internet stał się znakomitą platformą docierającą do większej liczby ludzi niż popularne parę lat temu gazety z ogłoszeniami.

+Quote Post
sylla
post 19.12.2011, 16:09
Post #10

Mazda
**

Użytkownik nr: 709

Internet i takie strony z internetowymi autogiełdami dają możliwość zorientowania się w cenach auta, które chcemy zakupić. Można zobaczyć jaka jest średnia cena danej klasy samochodu, No i znaleźć ciekawe ogłoszenia sprzedaży danych marek z całej Polski. Nie trzeba jeździć i tracić czas i pieniądze po autogiełdach, tylko się trafia w konkretne miejsca. Czasem też trafi się okazja, której byśmy nie zauważyli w normalnych warunkach. Ja z chęcią bym korzystała z takich portali, jeżeli by mi zależało na zakupie samochodu używanego.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Bugatti Veyron przyśpiesza do 100 km na godzinę w czasie 2,2 sekundy?

Sprawdź czy to prawda, że spala przy maksymalnej prędkości około 100 litrów i potrafi opróżnić zbiornik paliwa w 12 minut?

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

Drugą generację BMW X3 miałem okazję poznać może nieco ponad rok temu. Wrażenia były niezłe, ale jednak czegoś mi wówczas brakowało. Do teraz. Do momentu, gdy dostałem w swe ręce najmocniejszą wersję silnikową, z trzylitrową jednostką wysokoprężną, z podwójnym doładowaniem i potężnym stadem koni mechanicznych, w liczbie 313 sztuk, które tylko czekają, by zmusić je do wysiłku.
Audi na Mille Miglia 2012

Audi na Mille Miglia 2012

Mille Miglia: żadna inna parada oldtimerów nie obrosła tak w mity, jak ten rajd pojazdów zabytkowych, żadne inne wydarzenie nie przyciąga tak wielu entuzjastów starych samochodów z całego świata. Do udziału w pełnym przygód rajdzie, który 17 ma...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Niesprawność

Niesprawność "suszarki" czy oszustwo?

Wyobraźcie sobie, że jedziecie z prędkością około 60 km/h i nagle zatrzymuje was stojący na poboczu radiowóz. Funkcjonariusz prosi o dokumenty i pokazuje pomiar z "suszarki", który wskazuje 80 km/h. Niemożliwe? A taki właśnie przypadek zdarzył się jednemu z naszych czytelników. Co można zrobić w takiej sytuacji?
Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen po raz kolejny udowadnia, że żaden segment mu niestraszny. Model DS4 z dumnie uniesioną głową wchodzi między kompakty klasy premium.

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.05.2012 - 5:12