Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Bezsensowne poduszki powietrzne
amanda8x
post 28.12.2009, 20:30
Post #1

Audi

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 30

Cały czas się zastanawiam i cały czas nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić, JAK NIBY poduszki powietrzne mają ratować życie i w czymkolwiek pomagać?! Mi to się wydaje, że taka poduszka to więcej SZKODY niż DOBREGO!! To idzie się przecież UDUSIĆ!! A niech tak w czasie jazdy nagle sobie tam sama WYBUCHŁA! Jaka by była MASAKRA! Ja to się boję tego i mam nadzieje, że mój Tygrysek tego NIE MA!
Go to the top of the page

+Quote Post
hubeliks
post 29.12.2009, 23:19
Post #2

Mazda
**

Użytkownik nr: 67

Może masz trochę racji, ale na pewno tłumy ekspertów pracowali nad tą technologią, a wprowadzenie ich do seryjnej produkcji poprzedzone było ogromem badań i testów. Jestem niemalże pewien, że możesz być spokojna w samochodzie wyposażonym w poduszki powietrzne. One nie strzelają same z siebie jeśli są sprawne. Aby uzyskać całkowitą pewność, możesz znaleźć sobie jakiś serwis zajmujący się poduszkami powietrznymi i zlecić im sprawdzenie systemów.

+Quote Post
fish
post 17.01.2010, 11:53
Post #3

BMW

Użytkownik nr: 40

Poduszka sama z siebie raczej nie strzela, chyba że kupujesz autko składane przez pana Zbysia z trzech innych, sprowadzonych z Niemiec w walizkach tongue.gif Niektórzy myślą (i to chyba nawet jest niestety trochę prawda), że poduszka powietrzna zadziała dobrze tylko wtedy, kiedy złamie nos. Tą opinię może potwierdzić na przykład wizyta na złomie, gdzie jak się popatrzy na samochody z poduszkami to te poduszki są zakrwawione. No ale w gruncie rzeczy wolę złamany nos niż złamany kręgosłup.

+Quote Post
smerfik
post 17.01.2010, 18:27
Post #4

BMW

Użytkownik nr: 29

Specjalnie dla Amandy, filmik opisujący działanie airbagu.

Jak widać to coś się przydaje, szczególnie w nowych samochodach w których blacha jest cienka jak papier i przy byle uderzeniu całe auto składa się jak konserwa uderzona młotkiem (nie pytajcie skąd wiem jak wygląda konserwa uderzona młotkiem - jestem studentem tongue.gif ).
Szkoda, że nie znalazłem filmiku jak to wygląda w samochodach, które mają 2 albo więcej poduszek.

+Quote Post
ganitka
post 27.02.2010, 20:55
Post #5

Ford
**

Użytkownik nr: 54

Dokładnie, pewnie setki osób wykańczało projekt, tak żeby czyjś pomysł naprawdę służył bezpieczeństwu. Jakby to dusiło ludzi, to by przecież to wycofali z użytku. Wiesz, jak Ty myślisz, że po wypadku wyjdziesz bez najmniejszego siniaka czy zadrapania, to chyba jesteś naiwna. Te wszystkie systemy nie mają cię ochronić przed jakimiś uszkodzeniami ciała, tylko mają Ci uratować życie, dziewczyno.

+Quote Post
wiel26
post 28.02.2010, 22:12
Post #6

Mercedes

Użytkownik nr: 31

Ja znam sprawę od drugiej strony. Kolega uderzył w drzewo maluchem, jechał wtedy ok 50km/h. Przez to, że nie miał poduszki i zapiętych pasów, uderzył klatką piersiowa w kierownicę aż mu dech zaparło (przez ok miesiąc narzekał na bóle), a głowa rozbił przednią szybę i nabawił się pięknego guza.
Tak więc, ja nie uważam, żeby to było zbędne urządzenie.

+Quote Post
marusgisz
post 20.04.2010, 22:19
Post #7

Polonez
*

Użytkownik nr: 99

Ja też jestem jak najbardziej za tym, że poduszka powietrzna jest potrzebnym urządzeniem w samochodzie. Fakt, że oglądając filmiki sytuacyjne, pokazujące jak manekin jadący samochodem z pewną prędkością uderza w ścianę a głowa ląduje na poduszce można się przestraszyć, bo wygląda to dość groźnie. Ale tak jak powiedziała Fish wole złamany nos+ rozciętą wargę niż złamany kręgosłup. No i zgadzam się w Wami, ze jak by poduszka powietrzna miała robić krzywdę to z pewnością by ją wycofali z montażu w samochodach.

+Quote Post
kropek4
post 21.04.2010, 15:36
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 88

No dokładnie, sie zastanawiam na jakiej podstawie ktos twierdzi że poduszki zagrażają życiu i ma nadzieję że jego auto ich nie ma no to jest albo totalnym kozakiem albo ma coś z głową.. przecież gdyby nie chroniły życia to czemu je montują seryjnie w każdym nowym aucie już od wielu lat?? Przecież ten temat jest założony bezsensownie"bezsensowne poduszki powietrzne" brawo za inteligencje. Na szczęście inni użytkownicy wiedza jak działa poduszka oraz do czego służy wink.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Pierwszy wyścig mistrzostw Formuły 1 rozgrywano na oczach króla Jerzego V?

na starym lotnisku RAF[1] (tor Silverstone) 13 maja 1950 roku. Był jednym z 7 wyścigów które odbyły się w pierwszym sezonie Formuły 1, który ...

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

Drugą generację BMW X3 miałem okazję poznać może nieco ponad rok temu. Wrażenia były niezłe, ale jednak czegoś mi wówczas brakowało. Do teraz. Do momentu, gdy dostałem w swe ręce najmocniejszą wersję silnikową, z trzylitrową jednostką wysokoprężną, z podwójnym doładowaniem i potężnym stadem koni mechanicznych, w liczbie 313 sztuk, które tylko czekają, by zmusić je do wysiłku.
Audi na Mille Miglia 2012

Audi na Mille Miglia 2012

Mille Miglia: żadna inna parada oldtimerów nie obrosła tak w mity, jak ten rajd pojazdów zabytkowych, żadne inne wydarzenie nie przyciąga tak wielu entuzjastów starych samochodów z całego świata. Do udziału w pełnym przygód rajdzie, który 17 ma...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Niesprawność

Niesprawność "suszarki" czy oszustwo?

Wyobraźcie sobie, że jedziecie z prędkością około 60 km/h i nagle zatrzymuje was stojący na poboczu radiowóz. Funkcjonariusz prosi o dokumenty i pokazuje pomiar z "suszarki", który wskazuje 80 km/h. Niemożliwe? A taki właśnie przypadek zdarzył się jednemu z naszych czytelników. Co można zrobić w takiej sytuacji?
Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen po raz kolejny udowadnia, że żaden segment mu niestraszny. Model DS4 z dumnie uniesioną głową wchodzi między kompakty klasy premium.

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.05.2012 - 5:31