Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Ciekawostka: W Egipcie wprowadzono zakaz używania GPS
Mario
post 11.08.2009, 21:21
Post #1

Bugatti Veyron

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 3

Egipt dołączył do Syrii oraz Korei Północnej w kultywowaniu zakazu używania systemu GPS. Współczujemy.

Od tej pory Beduini nie będą mogli szpanować nowiuśkimi iPhonami i Nokiami serii N. Nie mogą również rozkoszować się aksamitnym głosem Jadzi z TomToma i jej rozkazami typu “Haszte rebeszte alaya habibi dwatete metrete” innymi słowy “Za 200 metrów skręć w lewo”. Prawdopodobnie zanudzą się podczas samotnych podróży między Oazami.

Szczerze mówiąc powątpiewam we wcześniejsze używanie GPS przez Egipcjan. Nie słyszałem o uchwytach montażowych na dromadera, ale mogłem przeoczyć z uwagi na fakt rozbieżności w nazewnictwie takich gadżetów na lokalnym rynku.

Niektóre źródła podają, iż o zgodę na używanie GPS trzeba postarać się w Urzędzie Regulacji i Telekomunikacji. Wierzę w niski poziom korupcji w ichniejszych urzędach, bo nie wyobrażam sobie gabinetów rządowych instytucji pełnych wielbłądów i krów zamiast butelek koniaku.

źródło: Navigadget
Go to the top of the page

+Quote Post
asia_b
post 25.10.2009, 10:01
Post #2

BMW

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 32

Możecie się śmiać, ale moim zdaniem w Egipcie taki GPS mógłby być bardzo pożądaną rzeczą. Wyobraźcie sobie sytuację, że idziecie z karawaną przez pustynię i nagle okazuje się, że karawana Was zostawiła. Wówczas taki GPS mógłby chociaż pokazać kierunek, w którym należy iść. Chociaż z drugiej strony może wystarczyłby zwykły kompas?
Tak zupełnie poważnie, to był ktoś z Was w Egipcie? Zupełnie nic nie wiem o tym kraju. Jak wygląda tam transport?

+Quote Post
amanda8x
post 8.12.2009, 19:46
Post #3

Audi

Użytkownik nr: 30

O jaaaa!!! Wielbłądy na GPS! laugh.gif Przecież tam to pewnie nawet NIE MA W OGÓLE dróg!! Po co komu tam GPS! Taki wielbłąd to pewnie ma obcykany każdy zakręt na pustyni i każdą piramidkę! GPSem się szuka przecież budynków: jakichśtam hoteli, restauracji czy czegośtam podobnego, a co jest niby w Egipcie? Piramida nr1, Piramida nr2, Piramida nr3... I po co tego w ogóle szukać? Bez sensu... No i wcale się nie dziwię, że ZAKAZALI! Bo to tylko SZPAN!

+Quote Post
garfield
post 9.12.2009, 16:21
Post #4

Ford
**

Użytkownik nr: 45

Wcale się nie dziwię. Tam to trzeba mieć oczy dookoła głowy. Znalazłem w sieci jakiś poradnik drogowy:
CYTAT
UWAGI DLA KIEROWCÓW:

* obowiązuje ruch prawostronny
* innych przepisów praktycznie się nie przestrzega!
* w Egipcie nie tylko drogi są w fatalnym stanie, ale również i same pojazdy!
* nocą jeździ się tu bez świateł, dając tylko sygnał świetlny na widok nadjeżdżającego z naprzeciwka samochodu
* drogi czteropasmowe traktowane bywają jak ośmiopasmowe, a samochody wyprzedzają się nawzajem mimo ogromnego natężenia ruchu
* aby wyjechać z miasta, należy zbierać się w punktach kontrolnych - w określonych porach można się tutaj przyłączyć do konwoju; samodzielnie, tj. bez konwoju, nie wolno poruszać się po drogach!

+Quote Post
wiel26
post 11.12.2009, 20:43
Post #5

Mercedes

Użytkownik nr: 31

Słyszałem że w tamtej stronie świata obowiązuje samowolka na drodze ale nie sądziłem że aż taka.
W nocy bez świateł? Co oni tam dzień polarny mają czy noktowizory wożą?

GPS ma to do siebie, że rozprasza uwagę i człowiek się jednak troszkę mniej skupia na drodze, więc może to i lepiej że zakazali, bo jak z wąskiej drogi nagle zrobi się ośmiopasówka to nawet GPS zgłupieje.

+Quote Post
Adieu
post 6.06.2010, 15:49
Post #6

Ford
**

Użytkownik nr: 114

Hahaha, to dopiero wesołe państewko, nie zdawałem sobie sprawy wink.gif). To przecież Indie znane są z kompletnego braku jakichkolwiek reguł, Węgry z kompletnego braku poszanowania jakichkolwiek reguł... Ale Egipt... Nocą bez świateł - a w Unii nawet za dnia świecimy. Czteropasmowe drogi traktowane jak ośmiopasmowe? Toż u nas przecież normalka... A nie! Przepraszam! Widział ktoś w Polsce czteropasmówkę? I już poważnie:

Nie bardzo rozumiem, czemu służyć ma zakaz korzystania z GPSu. Zna ktoś jakieś logiczne wyjaśnienie?

--------------------

+Quote Post
Daria28
post 6.06.2010, 20:41
Post #7

Syrena
*

Użytkownik nr: 118

Nie rozumiem dlaczego zakazali używania GPS?? Czy to coś złego? Moim zdaniem to urządzenie jest bardoz przydatne, kiedy się zgubimy pokaże nam drogę, a kiedy jesteśmy niepewni również może potwierdzić prawidłową drogę. Jaki powód mają Egipcjanie, że zakazali używania GPS-u??
Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że Egipt jest tak zacofanym krajem jeśli chodzi o podróżowanie autem...chyba rzeczywiście najlepioej tam poruszać się wielbłądami.

+Quote Post
miśka
post 28.07.2010, 10:35
Post #8

Bentley

Użytkownik nr: 148

Jestem bardzo zaskoczona. Sądziłam, że cywilizacja jest tam na trochę wyższym poziomie. Ale jednak myliłam się. Widać napływ turystów z Europy nic nie pomaga. Faktycznie, może tam i nie ma za bardzo w czym wybierac jeśli chodzi o samochody, bo w końcu atrakcją jest przejechanie się wielbłądem po pustyni. Więc faktycznie po co GPSy. Cóż mam powiedzieć. Narzekamy na nasze dziwne przepisy, ale to jest chyba jakieś pocieszenie, że brak przepisów jest jeszcze gorszym rozwiązaniem wink.gif

+Quote Post
Juno
post 29.07.2010, 13:44
Post #9

Syrena
*

Użytkownik nr: 152

Podejście w stylu "po co w Egipcie gps - przecież tam dróg nie ma" jest śmieszne i głupawe. Tu nie chodzi o to, czy drogi są, czy też nie - chodzi o samą ideę zakazu. Po co zakazywać czegoś? Czy kraj ma w tym jakiś interes? Szczerze wątpię. Przypomina mi to idiotyczne przepisy unijne, jak te z prostowaniem ogórków, czy ślimako-rybą. To złe podejście, któremu trzeba się przeciwstawiać. Jeśli zakażą gpsa, mogą równie dobrze zakazać używania telefonów komórkowych - bo po co na pustyni telefon? Ehh...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

najszybszy samochód świata w 2010 roku osiąga prędkość 444,07 km na godzinę?

zobacz kto był jego producentem oraz kto wygrywał w poprzednich latach...

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

Drugą generację BMW X3 miałem okazję poznać może nieco ponad rok temu. Wrażenia były niezłe, ale jednak czegoś mi wówczas brakowało. Do teraz. Do momentu, gdy dostałem w swe ręce najmocniejszą wersję silnikową, z trzylitrową jednostką wysokoprężną, z podwójnym doładowaniem i potężnym stadem koni mechanicznych, w liczbie 313 sztuk, które tylko czekają, by zmusić je do wysiłku.
Audi na Mille Miglia 2012

Audi na Mille Miglia 2012

Mille Miglia: żadna inna parada oldtimerów nie obrosła tak w mity, jak ten rajd pojazdów zabytkowych, żadne inne wydarzenie nie przyciąga tak wielu entuzjastów starych samochodów z całego świata. Do udziału w pełnym przygód rajdzie, który 17 ma...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Niesprawność

Niesprawność "suszarki" czy oszustwo?

Wyobraźcie sobie, że jedziecie z prędkością około 60 km/h i nagle zatrzymuje was stojący na poboczu radiowóz. Funkcjonariusz prosi o dokumenty i pokazuje pomiar z "suszarki", który wskazuje 80 km/h. Niemożliwe? A taki właśnie przypadek zdarzył się jednemu z naszych czytelników. Co można zrobić w takiej sytuacji?
Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen po raz kolejny udowadnia, że żaden segment mu niestraszny. Model DS4 z dumnie uniesioną głową wchodzi między kompakty klasy premium.

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.05.2012 - 5:55