![]() ![]() |
31.10.2009, 20:17
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 292 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Pruszcz Gdański Użytkownik nr: 32 |
Czy wiecie może, co mówią przepisy odnośnie ciężarnych kobiet za kierownicą? Czy jest jakaś granica, do której kobieta może prowadzić, powiedzmy do 7. czy 8. miesiąca? Czy to prawda, że będąc w ciąży kobieta nie musi zapinać pasów? Jeśli tak, to jak myślicie - czy to naprawdę jest bezpieczniejsze rozwiązanie? Jeśli nie, to czy jest duże prawdopodobieństwo, że pasy w razie wypadku mogą zagrozić dziecku?
|
|
|
1.11.2009, 9:55
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 255 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Racibórz Użytkownik nr: 29 |
Jedyne, o czym słyszałem, to przepis, który mówi, że kobiety w widocznej ciąży lub z zaświadczeniem lekarskim nie muszą zapinać pasów. Co do samej jazdy np w 8 miesiącu, no cóż nie mam z tym wiele doświadczenia i raczej nie będę miał, ale nauczony przez filmy z tv, mogę sobie wyobrazić kobietę pędzącą po autostradzie 130km/h której nagle wody odeszły :/ tak więc drogie panie, może lepiej odpuśćcie sobie prowadzenie samochodu w ciąży.
|
|
|
1.11.2009, 15:38
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 277 Dołączył: 24-10 09 Skąd: Zielona Góra City Użytkownik nr: 40 |
Asiu, gdyby ktoś odważył się wprowadzić jakiekolwiek ograniczenia dla kobiet w ciąży, to zaraz by się posypały pozwy o dyskryminację. Ciąża to nie jest choroba! Owszem, kobieta musi bardziej o siebie dbać, ale chyba może robić wszystko, na co ma ochotę (z głową oczywiście
|
|
|
4.11.2009, 11:01
|
|
![]() Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 169 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Łętownia Użytkownik nr: 30 |
Ja ci powiem, że moja szwagierka to SAMA zrezygnowała z kierowania samochodem jak była w ciąży, bo powiedziała, że jak coś się stanie to jeszcze uderzy brzuchem w kierownicę i się BOI i woli nie. No i ja to myślę, że miała rację, bo przecież nie ZBAWI cię dwa czy trzy miesiące bez samochodu, a jakby cośtam miało zaszkodzić małemu/małej, to lepiej sobie po prostu ODPUŚCIĆ, nie?
|
|
|
6.11.2009, 8:50
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 277 Dołączył: 24-10 09 Skąd: Zielona Góra City Użytkownik nr: 40 |
Tu masz sporo racji, Amanda. Wprawdzie jeszcze nie było mi dane
|
|
|
6.11.2009, 14:26
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 219 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Wieliczka Użytkownik nr: 31 |
Szkoda, że nie jest to usankcjonowane prawnie. Tak jak jest przepis, że kobieta w widocznej ciąży może nie jechać w pasach, tak samo powinna mieć zakaz prowadzenia samochodów. To jest tak jak fish mówi - niby prawo nie zakazuje, ale lepiej by było, jakbyście jednak nie prowadziły (nic osobistego, drogie koleżanki
|
|
|
8.12.2009, 19:37
|
|
![]() Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 169 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Łętownia Użytkownik nr: 30 |
CYTAT szczególnie pod koniec ciąży wszystko się może zdarzyć No PEWNIE, że wszystko się może zdarzyć!! Przecież ona może w KAŻDEJ sekundzie dostać tych skurczy i się zdekoncentrować! I wypadek gotowy! Poza tym: jazda samochodem JEST stresująca! Szczególnie teraz jak jest zima bo zrobi się jasno rano, kilka godzin i już jest CIEMNO z powrotem! I nic nie widać! I jeszcze deszcz! I jak się taka mama zestresuje, to tylko na NIEKORZYŚĆ dla tego biednego dziecka! |
|
|
21.01.2010, 22:51
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 122 Dołączył: 27-12 09 Użytkownik nr: 67 |
Owszem, wprawdzie zgodnie z literą prawa ciężarna kobieta zapinanie pasów może potraktować raczej jako zabezpieczenie siebie niż wypełnienie prawnego obowiązku, ale... Właśnie jest jedno "ale". Lekarze, wiadomo, mają różne zdania na ten temat, ale uważam, że częściowo mają rację ci, którzy uważają pasy za zabezpieczenie. Warto drogie Panie tylko pamiętać, że nie wolno zapinać pasów byle jak. Pozwólcie, że wkleję tu niewielką instrukcję obrazkową:
|
|
|
23.01.2010, 12:56
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: 3-11 09 Użytkownik nr: 44 |
Ja tam zgadzam sie z poprzednimi wypowiedziami. Lepiej nie jezdzic kilka miesiecy niz narazac siebie i dziecko na niemile konsekwencje.
|
|
|
17.10.2010, 15:41
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 199 Dołączył: 26-08 10 Użytkownik nr: 167 |
Nie słyszałam, żeby były jakieś przepisy zakazujące prowadzenia kobiecie ciężarnej od jakiegoś miesiąca ciąży. Uważam ze póki ona czuje się na siłach prowadzić to Mozę prowadzić samochód. Oczywiście to jest indywidualna tolerancja każdej Pani w stanie błogosławionym. Ja jak miałam w ósmym miesiącu Duzy brzuch, który mi przeszkadzał w kręceniu kierownicą to już za kółkiem nie siadałam. No ale są różne wyjątki. Co do pasów to prawda. Przepisy mówią że tak jak osoba po operacji serca tak kobieta w ciąży nie musi zapinać pasów bezpieczeństwa.
|
|
|
17.10.2010, 16:06
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 156 Dołączył: 30-06 10 Użytkownik nr: 137 |
Szczerze to nawet nigdy nie interesowałem się przepisami odnośnie kobiet w ciąży, więc nie wiem, ale jak juz kobieta jest w tym 6 czy 7 miesiącu to lepiej powinna odpuscić sobie prowadzenie samochodu. Przy kierownicy może jej być ciasno, w dodatku wiekszość pań jest rozdrażnionych, nieuważnych, więc po co to się tak stresować i męczyć za kierownicą. Powinni was wozić ojcowie waszech przyszłych dzieci.
|
|
|
10.01.2011, 8:41
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: 23-08 10 Użytkownik nr: 166 |
Nie ma zakazu prowadzenia pojazdu przez ciężarną kobietę niezależnie w którym miesiącu ciąży by była. Co prawda wszystko zależy jak dana pani czuje się na siłach. Wiem że nie są obowiązkowe zakładanie pasów przez kobiety w ciąży, ale przez to ona naraża się na większe ryzyko, przy ewentualnym wypadku. Więc nie wiem czy to jest takie dobre dla matki i nienarodzonego jeszcze dziecka. Uważam że tutaj powinno zadecydować zdroworozsądkowe myślenie takie kobiety. Lepiej bym nie wsiadała za kółko jeżeli jestem w zaawansowanej ciąży i nie czuję się dość pewnie.
|
|
|
10.01.2011, 14:24
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 201 Dołączył: 24-11 10 Użytkownik nr: 260 |
Zawsze taka złapana za prędkość może powiedzieć, że zaczęła rodzić i pędzi do szpitala
A tak bardziej na poważnie, moja koleżanka będąc w 9mcu ciąży jechała odległość 200km autem na studia, na egzaminy. Wg niej nie odczuwała wcale żadnego dyskomfortu z jazdy, acz to na pewno i tak zależy od organizmu |
|
|
10.01.2011, 15:48
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 166 Dołączył: 30-11 10 Użytkownik nr: 266 |
Co do pasów to rzeczywiście ostatnio przyjmuje się, że mniejsza szkoda jak kobieta w ciąży zapnie pasy niż jedzie bez zapiętych. Co do prowadzenia z kolei to wydaje mi się, że powinni troszkę zaostrzyć te przepisy - wiadomo jak nie ma zakazów to wszyskie kobiety jeżdżą niekiedy bez zastanowienia, a tak może dałoby to do myślenia, że może jednak za ciężko, może być trudno.. a niech będzie jakaś stresująca sytuacja na drodze ..
|
|
|
18.12.2011, 9:28
|
|
![]() Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 128 Dołączył: 18-09 11 Użytkownik nr: 709 |
Kobieta w ciąży według mnie może prowadzić samochód póki się dobrze czuje i na siłach. Sama powinna być na tyle rozsądna, żeby wyczuć czy jeszcze jest w stanie samodzielnie prowadzić i wytyczyć sobie granicę. Myślę ze każda odpowiedzialna kobieta ciężarna zdaje sobie z tego sprawę i nie będzie niepotrzebnie narażała życia swojego i dziecka. Co do przepisów to tak to kobiety w ciąży nie muszą zapinać pasów. Nie wiem czy do tego potrzebne jest zaświadczenie lekarskie czy sam widok gołym okiem panu policjantowi starczy.
|
|
|
30.01.2012, 10:57
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 176 Dołączył: 23-09 11 Użytkownik nr: 717 |
Kobieta w ciąży będą ca jeszcze kierowcą, czująca się na siłach, aby w miarę bezpiecznie prowadzić samochód powinna zachować szczególną ostrożność.
1. Zdjąć obszerne ubrania, aby pas mógł być umieszczony jak najbliżej ciała. 2. Przeciągnąć pas biodrowy nad udami, tak aby leżał płasko pod brzuchem. 3. Upewnić się, że pas piersiowy znajduje się pomiędzy piersiami. 4. Dociągnąć pas. CYTAT Ważne, aby pasy bezpieczeństwa przytrzymywały pasażera na wysokości miejsc, które są najmniej narażone na urazy - na przykład górna część tułowia i miednica. Tym sposobem chronione są bardziej wrażliwe części ciała, takie jak brzuch, w którym znajduje się płód. Badania przeprowadzone z udziałem wirtualnego manekina w ciąży dowodzą, że poduszka powietrzna kierowcy stanowi ochronę zarówno dla matki, jak i płodu.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |