Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Co daje woskowanie samochodu
czerwonka
post 3.01.2010, 9:27
Post #1

Ford
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 41

Na myjni przy stacji benzynowej BP oprócz normalnego mycia samochodu widziałam taką możliwość: mycie z woskowaniem czy coś takiego. To nakłada jakiś specjalny wosk na samochód? Do czego służy ten wosk? On nabłyszcza tylko, czy coś jeszcze robi? Warto na to wydawać pieniądze? Pierwsze, co sobie pomyślałam, to że takim urządzeniem nie da się równo takiego czegoś nałożyć, mam rację? Jak się takie coś wybierze, to potem trzeba jeszcze przetrzeć cały samochód ścierką?
Go to the top of the page

+Quote Post
garfield
post 3.01.2010, 19:57
Post #2

Ford
**

Użytkownik nr: 45

A kto nałoży lepiej niż maszyna. Rękami by ci równo nie wyszło. Na myjni masz zawsze równomiernie. Taka sama warstwa na całym samochodzie. Wosk jest potrzebny. I przydatny. Bo po wosku lakier się błyszczy. Aż miło. I niektóre rysy znikają. Nic nie trzeba przecierać. Bo później jest opcja nabłyszczanie. Ścierką to tylko mazów narobisz. Zresztą spróbuj sama. Zobaczysz że będzie ładniej.

+Quote Post
ch3cooh
post 4.01.2010, 17:00
Post #3

Porsche

Użytkownik nr: 26

Wosk chroni lakier przed słońcem i czynnikami atmosferycznymi. Każda kropla wody po deszczu działa jak miniaturowa soczewka skupiając promienie słoneczne i przyczynia się do szybszego matowienia lakieru. Po nawoskowaniu powierzchni woda lepiej spływa i nie pozostawia brzydkich śladów.
Woskowanie na mokro jest beznadziejne, to bardzo cienka i nietrwała warstwa. Najlepiej poświęcić godzinkę i popracować ze szmatą, wtedy efekty będą najlepsze.

+Quote Post
ganitka
post 6.01.2010, 7:25
Post #4

Ford
**

Użytkownik nr: 54

Wiem, że jest taka możliwość, ale jakoś nigdy z niej nie skorzystałam - to jest duża szkoda dla mojego samochodu? Nie słyszałam, żeby woskowanie należało do obowiązkowych rzeczy tak jak zmiana kół, ich wyważanie, czy wymiana klocków hamulcowych.
Czy gdybym zdecydowała się na samodzielne woskowanie, jest coś, o czym muszę wiedzieć robiąc to pierwszy raz?

+Quote Post
striker
post 6.01.2010, 20:23
Post #5

Ford
**

Użytkownik nr: 44

Teraz w zimie nawet sie za to nie bierz. Jak nie bedziesz woskowac to sie nic nie stanie. To tak jak z facetami - nie uzywamy kremow do twarzy, pod oczy, na dzien, na noc, a i tak swietnie wygladamy smile.gif
Na zachodzie malo kto woskuje recznie samochody, tylko zapalency ktorzy regularnie pucuja swoje auta i dbaja jak o wlasne dziecko. Reszta ogranicza sie do mycia z woskowaniem na myjni lub nie robi tego wcale.

+Quote Post
hubeliks
post 10.01.2010, 23:33
Post #6

Mazda
**

Użytkownik nr: 67

A czy swoje butki czasem pastujesz? :-) Jeśli masz skórzane i Ci na nich zależy, to zgaduję, że tak. Wobec tego z butami jest tak samo jak z samochodem. Aby długo Ci służyły i ładnie się prezentowały, należy na jedno i drugie nakładać pewną warstwę ochronną. Jeśli nigdy wcześniej nie woskowałaś samochodu, spróbuj najpierw na stacji. Da Ci to wyobrażenie o tym, jaki jest efekt takiego zabiegu.

+Quote Post
smerfik
post 20.01.2010, 18:57
Post #7

BMW

Użytkownik nr: 29

Ja dziś widziałem ciekawą sytuację. Stałem na stacji benzynowej, czekałem na kolegę i z nudów obserwowałem mycie samochodów. Między normalnymi klientami było 3 taksiarzy i oni wszyscy myli samochody woskiem. Nie bawią się w mycie szamponem, spłukiwanie itd. tylko od razu włączają "woskowanie na gorąco" i za 2-3zł mają umyte samochody. Co powiecie na taką metodę?

+Quote Post
adelajda
post 18.10.2010, 7:34
Post #8

Audi

Użytkownik nr: 167

Za każdym razem jak jestem na myjni to używam opcji woskowania. Akurat ta maszyna rozprowadza ten wosk pod ciśnieniem i bardzo ładnie równomiernie. Po wosku karoseria wygląda jak prosto z salonu. Pozatym wszystkie niedociągnięcia są ukryte. Woskowanie samochodu to cos w rodzaju jakbyś konserwowała np. meble środkiem typu pronto do mebli. Pozatym po woskowaniu samochód dłużej pozostaje czysty. To jest jeszcze jedna jego zaleta. Woda jak pada deszcz ładnie z niego spływa.

+Quote Post
rydzyniak
post 23.01.2012, 21:51
Post #9

Porsche

Użytkownik nr: 10

A ja - choć korzystam z opcji "wosk" na myjni, najchętniej woskuje ręcznie. Mam wrażenie, że tak nie położy wosku żadna maszyna. Fakt, potrzeba trochę pracy, ale efekt z pewnością jest o wiele lepszy. macie jednak racje z jednym. Polerowanie to masakra. Co ciekawe - najgorsza maska w ciemnym kolorze. Zawsze zostaną nieciekawe ślady :-)

+Quote Post
Gasia
post 15.02.2012, 13:09
Post #10

Audi

Użytkownik nr: 712

Ja tak coraz częściej słyszę o paście Tempo do pastowania/woskowania auta, czy faktycznie ta pasta jest skuteczna? Słyszałam również o takim preparacie K-21 - najtwardszy, naturalny wosk, gdzie dzięki zastosowaniu Carnauba łatwo nanosi się na samochód, a potem po wypolerowaniu twardnieje. Fajny lustrzany połysk nadaje. Usuwa także drobne rysy, zadrapania i zabrudzenia lakieru.Na pewno należy zapoznać się z technikami wcierania wosku w karoserię. Najlepiej zacząć od ciemniejszych partii karoserii. Mimo wszystko woskowanie auta jest mu potrzebne jak prawie każda inna pielęgnacja.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Mazda MX-5 po raz pierwszy została zaprezentowana w 1989 roku w Chicago?

Sukces sprzedaży tego modelu został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa....

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

Drugą generację BMW X3 miałem okazję poznać może nieco ponad rok temu. Wrażenia były niezłe, ale jednak czegoś mi wówczas brakowało. Do teraz. Do momentu, gdy dostałem w swe ręce najmocniejszą wersję silnikową, z trzylitrową jednostką wysokoprężną, z podwójnym doładowaniem i potężnym stadem koni mechanicznych, w liczbie 313 sztuk, które tylko czekają, by zmusić je do wysiłku.
Audi na Mille Miglia 2012

Audi na Mille Miglia 2012

Mille Miglia: żadna inna parada oldtimerów nie obrosła tak w mity, jak ten rajd pojazdów zabytkowych, żadne inne wydarzenie nie przyciąga tak wielu entuzjastów starych samochodów z całego świata. Do udziału w pełnym przygód rajdzie, który 17 ma...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Niesprawność

Niesprawność "suszarki" czy oszustwo?

Wyobraźcie sobie, że jedziecie z prędkością około 60 km/h i nagle zatrzymuje was stojący na poboczu radiowóz. Funkcjonariusz prosi o dokumenty i pokazuje pomiar z "suszarki", który wskazuje 80 km/h. Niemożliwe? A taki właśnie przypadek zdarzył się jednemu z naszych czytelników. Co można zrobić w takiej sytuacji?
Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen po raz kolejny udowadnia, że żaden segment mu niestraszny. Model DS4 z dumnie uniesioną głową wchodzi między kompakty klasy premium.

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.05.2012 - 5:59