Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Co sądzicie o pseudotaksówkach?, czyli tzw. przewóz osób
wiel26
post 14.03.2010, 21:55
Post #1

Mercedes

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 31

W Krakowie działają 2 takie firmy (Icar i 4cars)i z tego co wiem dużo osób z tego korzysta. Dla niezorientowanych są to sieci, które wykorzystując lukę w prawie jeżdżą jak taksówki, ale nieco taniej (choć coraz częściej słyszy się że i drożej).
Ja jakoś nie mam do nich zaufania, po pierwsze dlatego, że dla mnie jest to naginanie prawa i działanie nieetyczne wobec tych którzy działają legalnie, a po drugie dlatego, że już kilka razy widziałem jak oni jeżdżą. Otóż jak totalne buraki, nieznające przepisów drogowych, raz nawet taki mnie mało z drogi nie zepchnął.
Czy w waszych miastach też są takie podróby?
Go to the top of the page

+Quote Post
ch3cooh
post 16.03.2010, 20:10
Post #2

Porsche

Użytkownik nr: 26

W Kielcach nie zauważyłem takich firm. Jakie oni w ogóle mają kwalifikacje od tego typu działalności? Z tego co wiem taksówkarze kończą jakieś kursy i chyba muszą mieć czyste papiery sądowe i pewnie jeszcze mają jakieś inne ograniczenia. Dzięki temu wiem, że jeśli przyjdzie mi wysłać dziecko do szkoły taksówką to nie pojedzie np. z pedofilem.
Jest to chyba trochę nie fair wobec prawdziwych taksówkarzy, to chyba tak jakby ktoś miał sklep z alkoholem, wykupioną koncesją itd. a ktoś inny handlował mu pod nosem bez koncesji. Dziwne, że nasze państwo pozwala na takie praktyki.

+Quote Post
hubeliks
post 17.03.2010, 22:13
Post #3

Mazda
**

Użytkownik nr: 67

Kurcze pieczone, jak się wpisze Icar Kraków w wyszukiwarkę, to się można naczytać... :-) Widać, że firma napsuła krwi wielu osobom.

Nie znam tematu od podszewki, wobec tego nie chciałbym się wypowiadać jakoś neutralnie. Moje subiektywne uczucie po tym, co przeczytałem jest takie: pewna osoba miała pomysł na biznes, rozwinęła go, a w obecnym czasie niestety wykorzystuje ludzi, którzy znaleźli się w potrzebie, nie posiadają pracy, a zajęcie się przewozem osób jest jedynym, co im pozostało.

+Quote Post
smerfik
post 18.03.2010, 19:38
Post #4

BMW

Użytkownik nr: 29

Czasem z nimi jeżdżę, bo jest taniej. Fakt faktem pośmiać się można jak gapią się w gps i wjeżdżają w ślepe uliczki, ale czego oczekiwać - jaka płaca taka praca. Kiedyś trafiłem nawet na takiego który na szybie miał 2 gpsy biggrin.gif
Mi jako biednemu studentowi pasuje to, że mogę zaoszczędzić, jak wracam pijany z knajpy to mi wszystko jedno z kim jadę. To chyba po to zostało stworzone, dla takich niewymagających klientów jak ja biggrin.gif

+Quote Post
wiel26
post 20.03.2010, 18:18
Post #5

Mercedes

Użytkownik nr: 31

Ja rozumiem, że dla niektórych jedynie cena jest wyznacznikiem jakości i wcale się nie dziwię, tylko czy nie można robić tego legalnie?
Takie omijanie prawa kojarzy mi się tylko z dopalaczami sprzedawanymi jako artykuły kolekcjonerskie - wszyscy wiedzą, że kupują śmierć, a jednak prawo na to zezwala.
Człowiek traci wiarę w państwo w którym żyje.

+Quote Post
garfield
post 21.03.2010, 14:59
Post #6

Ford
**

Użytkownik nr: 45

Ja w sumie nie mam zdania. Z taryfy nie korzystam. Jeśli już to najwyżej 2 razy na rok. A i to z kumplami na zrzutę. Wychodzi wtedy po 5zł na łeba. Na czym tu oszczędzać.
Co do samej strony prawnej. To czy taksówkarz nie kończy jakiegoś kursu? Przecież oni mają prawo skręcać w różnych miejscach. Tam gdzie inni nie mogą. Powinno yć chyba jakieś przygotowanie w tym zakresie.

+Quote Post
striker
post 21.03.2010, 22:08
Post #7

Ford
**

Użytkownik nr: 44

Pomysl zywcem skopiowany z Anglii. Tu oprocz licencjonowancyh "black cabow", tez jezdza inne osobowe firmy przewozowe. Z tym ze do scislego centrum nie maja wjazdu. Zreszta te firmy nie robia taksowkom takiej typowej konkurencji, bo specjalizuja sie w jakiejs waskiej galezi przewozowej, np. tylko przewozy z lotniska.
Tu jak widac ktos przeniosl pomysl do Polskii jednoczesnie wykazal jak bardzo dziorawe jest prawo.

+Quote Post
malami
post 31.05.2010, 20:00
Post #8

Fiat
**

Użytkownik nr: 101

a mnie sie bardzo podoba ten pomysl przewozu ludzie taksowkarze strasznie zdzieraja peniadze z pasazerow szczegolnie jak uslysza ze ktos przyjechal zza granicy to juz w ogole jezdza najbardziej okreznymi drogami jak tylko moga. a co do przewoznikow prywatnych to bardzo sobie chwale bo oprocz tego ze maja o wiele nizsze ceny to mozna sie z nimi ugadac.

+Quote Post
sandan
post 29.06.2010, 6:44
Post #9

Audi

Użytkownik nr: 134

Nie mam nic przeciwko takiej działalności, ale nie ma miejsca tam na chamstwo i zdzierstwo z ludzi. Słyszałem, że kierowcy z takich firm potrafią z sufitu podać cenę tuż po zakończeniu usługi przewozowej. Trzeba wreszcie skończyć z wszelkimi licencjami itp. Prowadź taxi, lub przewóz osób, a rynek cie zweryfikuje. Będziesz konkurencyjny, akceptowalny przez klientów, będziesz miał prace , państwo dostanie w podatkach do budżetu. I to dużą ilość pieniędzy w podatkach, patrz na cenę benzyny i ile zawartych jest w tej cenie podatków. Wszystko powinno być przejrzyste, kiedy klient wsiada do takiego samochodu, ustala cenę plus minus, albo na przykład stawkę za kilometr i jest wszystko w porządku. I tak to powinno działać.

+Quote Post
Piotrek28
post 29.06.2010, 10:38
Post #10

Syrena
*

Użytkownik nr: 125

Nie mam zastrzeżeń do istnienia takich firm. Jeśli jednak prawdą jest post o tym, że kierowca, który powinien znać miasto jak własną kieszeń non stop patrzy w nawigację, to stwierdzam, że raczej nie skorzystałbym z ich usług. Chociaż cena za taksówkę w takim mieście jak Kraków jest kwestią dość istotną. Inna sprawa, że Kraków to duże miasto i naprawdę dość łatwo się w nim pogubić, zwłaszcza jeśli ktoś nie mieszka tam od dzieciaka.

+Quote Post
Juno
post 13.07.2010, 9:57
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 152

Nie spotkałem się z takimi firmami, aczkolwiek moje zdanie jest takie, że nic nie stoi na przeszkodzie, by sobie w spokoju działały i funkcjonowały. Nic nikomu złego nie robią (jeśli jeżdżą ostrożnie i według przepisów), a jeszcze mogą pomóc - w końcu dobra cena, to niska cena wink.gif Poza tym zwiększenie konkurencji na tym rynku komunikacyjnym jest zjawiskiem pozytywnym - ceny idą w górę, jakość usług rośnie, klienci są zadowoleni.

+Quote Post
mariusz123
post 14.07.2010, 21:40
Post #12

Polonez
*

Użytkownik nr: 139

Sprzeciwiam się wykorzystywaniu ludzi. Mam kontakt z busami prywatnymi. Co powiem? Katastrofa! Pojazdy rozlatują się, kierowcy to przypominający recydywistów wariaci a ceny też znowu nie takie niskie. Widać, że właściciel firmy oszczędza i tnie koszty, gdzie się da. Słyszałem, że gdy przyszła kontrola, to ponad połowa pojazdów musiała zostać zdjęta z kursów - były niesprawne i zniszczone. Paranoja.

+Quote Post
miśka
post 27.07.2010, 14:56
Post #13

Bentley

Użytkownik nr: 148

Pseudo taksówki kojarzą mi się przede wszystkim z kierowcami typu "daj piątaka dla cwaniaka". Najczęściej można się z nimi spotkać w nadmorskich kurortach. Najczęściej jeżdżą jeszcze naokoło, by nabić sobie dodatkowych kilometrów, bo przecież turyści nie są rozeznani w okolicy (ale wychodzi to dopiero po kilku dniach). I oczywiście z prędkością światła, za wcale nie małą stawkę. Także niestety i tacy sie znajdą.

+Quote Post
Zielony
post 27.07.2010, 21:41
Post #14

Trabant
*

Użytkownik nr: 155

miśka, nie należy generalizować. Użytkownicy powyżej mają rację: może się trafić dobrze, może się trafić źle. Jak to ze wszystkimi prywaciarzami. Ja jednak głęboko wierzę, że mimo wszystko możliwe jest zaufanie takim firmom w dużych miastach - tam konkurencja jest spora i właściciel musi stawiać na jakość, bo inaczej zbankrutuje. Nikt nie będzie przecież jeździł samochodami, którymi kierują wariaci...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport L'Or Blanc to pierwszy samochód na świecie....

...który wykończono wstawkami z porcelany? Zobacz samochód, który osiąga prędkość 407 km/h.

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

BMW X3 xDrive35d: Z dużej chmury... duży deszcz

Drugą generację BMW X3 miałem okazję poznać może nieco ponad rok temu. Wrażenia były niezłe, ale jednak czegoś mi wówczas brakowało. Do teraz. Do momentu, gdy dostałem w swe ręce najmocniejszą wersję silnikową, z trzylitrową jednostką wysokoprężną, z podwójnym doładowaniem i potężnym stadem koni mechanicznych, w liczbie 313 sztuk, które tylko czekają, by zmusić je do wysiłku.
Audi na Mille Miglia 2012

Audi na Mille Miglia 2012

Mille Miglia: żadna inna parada oldtimerów nie obrosła tak w mity, jak ten rajd pojazdów zabytkowych, żadne inne wydarzenie nie przyciąga tak wielu entuzjastów starych samochodów z całego świata. Do udziału w pełnym przygód rajdzie, który 17 ma...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Niesprawność

Niesprawność "suszarki" czy oszustwo?

Wyobraźcie sobie, że jedziecie z prędkością około 60 km/h i nagle zatrzymuje was stojący na poboczu radiowóz. Funkcjonariusz prosi o dokumenty i pokazuje pomiar z "suszarki", który wskazuje 80 km/h. Niemożliwe? A taki właśnie przypadek zdarzył się jednemu z naszych czytelników. Co można zrobić w takiej sytuacji?
Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen DS4 1.6 HDi So Chic

Citroen po raz kolejny udowadnia, że żaden segment mu niestraszny. Model DS4 z dumnie uniesioną głową wchodzi między kompakty klasy premium.

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.05.2012 - 6:01