![]() ![]() |
14.03.2010, 21:55
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 219 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Wieliczka Użytkownik nr: 31 |
W Krakowie działają 2 takie firmy (Icar i 4cars)i z tego co wiem dużo osób z tego korzysta. Dla niezorientowanych są to sieci, które wykorzystując lukę w prawie jeżdżą jak taksówki, ale nieco taniej (choć coraz częściej słyszy się że i drożej).
Ja jakoś nie mam do nich zaufania, po pierwsze dlatego, że dla mnie jest to naginanie prawa i działanie nieetyczne wobec tych którzy działają legalnie, a po drugie dlatego, że już kilka razy widziałem jak oni jeżdżą. Otóż jak totalne buraki, nieznające przepisów drogowych, raz nawet taki mnie mało z drogi nie zepchnął. Czy w waszych miastach też są takie podróby? |
|
|
16.03.2010, 20:10
|
|
![]() Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 363 Dołączył: 26-09 09 Skąd: Kielce Użytkownik nr: 26 |
W Kielcach nie zauważyłem takich firm. Jakie oni w ogóle mają kwalifikacje od tego typu działalności? Z tego co wiem taksówkarze kończą jakieś kursy i chyba muszą mieć czyste papiery sądowe i pewnie jeszcze mają jakieś inne ograniczenia. Dzięki temu wiem, że jeśli przyjdzie mi wysłać dziecko do szkoły taksówką to nie pojedzie np. z pedofilem.
Jest to chyba trochę nie fair wobec prawdziwych taksówkarzy, to chyba tak jakby ktoś miał sklep z alkoholem, wykupioną koncesją itd. a ktoś inny handlował mu pod nosem bez koncesji. Dziwne, że nasze państwo pozwala na takie praktyki. |
|
|
17.03.2010, 22:13
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 122 Dołączył: 27-12 09 Użytkownik nr: 67 |
Kurcze pieczone, jak się wpisze Icar Kraków w wyszukiwarkę, to się można naczytać... :-) Widać, że firma napsuła krwi wielu osobom.
Nie znam tematu od podszewki, wobec tego nie chciałbym się wypowiadać jakoś neutralnie. Moje subiektywne uczucie po tym, co przeczytałem jest takie: pewna osoba miała pomysł na biznes, rozwinęła go, a w obecnym czasie niestety wykorzystuje ludzi, którzy znaleźli się w potrzebie, nie posiadają pracy, a zajęcie się przewozem osób jest jedynym, co im pozostało. |
|
|
18.03.2010, 19:38
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 255 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Racibórz Użytkownik nr: 29 |
Czasem z nimi jeżdżę, bo jest taniej. Fakt faktem pośmiać się można jak gapią się w gps i wjeżdżają w ślepe uliczki, ale czego oczekiwać - jaka płaca taka praca. Kiedyś trafiłem nawet na takiego który na szybie miał 2 gpsy
Mi jako biednemu studentowi pasuje to, że mogę zaoszczędzić, jak wracam pijany z knajpy to mi wszystko jedno z kim jadę. To chyba po to zostało stworzone, dla takich niewymagających klientów jak ja |
|
|
20.03.2010, 18:18
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 219 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Wieliczka Użytkownik nr: 31 |
Ja rozumiem, że dla niektórych jedynie cena jest wyznacznikiem jakości i wcale się nie dziwię, tylko czy nie można robić tego legalnie?
Takie omijanie prawa kojarzy mi się tylko z dopalaczami sprzedawanymi jako artykuły kolekcjonerskie - wszyscy wiedzą, że kupują śmierć, a jednak prawo na to zezwala. Człowiek traci wiarę w państwo w którym żyje. |
|
|
21.03.2010, 14:59
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 94 Dołączył: 11-11 09 Użytkownik nr: 45 |
Ja w sumie nie mam zdania. Z taryfy nie korzystam. Jeśli już to najwyżej 2 razy na rok. A i to z kumplami na zrzutę. Wychodzi wtedy po 5zł na łeba. Na czym tu oszczędzać.
Co do samej strony prawnej. To czy taksówkarz nie kończy jakiegoś kursu? Przecież oni mają prawo skręcać w różnych miejscach. Tam gdzie inni nie mogą. Powinno yć chyba jakieś przygotowanie w tym zakresie. |
|
|
21.03.2010, 22:08
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: 3-11 09 Użytkownik nr: 44 |
Pomysl zywcem skopiowany z Anglii. Tu oprocz licencjonowancyh "black cabow", tez jezdza inne osobowe firmy przewozowe. Z tym ze do scislego centrum nie maja wjazdu. Zreszta te firmy nie robia taksowkom takiej typowej konkurencji, bo specjalizuja sie w jakiejs waskiej galezi przewozowej, np. tylko przewozy z lotniska.
Tu jak widac ktos przeniosl pomysl do Polskii jednoczesnie wykazal jak bardzo dziorawe jest prawo. |
|
|
31.05.2010, 20:00
|
|
|
Fiat ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 61 Dołączył: 19-04 10 Użytkownik nr: 101 |
a mnie sie bardzo podoba ten pomysl przewozu ludzie taksowkarze strasznie zdzieraja peniadze z pasazerow szczegolnie jak uslysza ze ktos przyjechal zza granicy to juz w ogole jezdza najbardziej okreznymi drogami jak tylko moga. a co do przewoznikow prywatnych to bardzo sobie chwale bo oprocz tego ze maja o wiele nizsze ceny to mozna sie z nimi ugadac.
|
|
|
29.06.2010, 6:44
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
Nie mam nic przeciwko takiej działalności, ale nie ma miejsca tam na chamstwo i zdzierstwo z ludzi. Słyszałem, że kierowcy z takich firm potrafią z sufitu podać cenę tuż po zakończeniu usługi przewozowej. Trzeba wreszcie skończyć z wszelkimi licencjami itp. Prowadź taxi, lub przewóz osób, a rynek cie zweryfikuje. Będziesz konkurencyjny, akceptowalny przez klientów, będziesz miał prace , państwo dostanie w podatkach do budżetu. I to dużą ilość pieniędzy w podatkach, patrz na cenę benzyny i ile zawartych jest w tej cenie podatków. Wszystko powinno być przejrzyste, kiedy klient wsiada do takiego samochodu, ustala cenę plus minus, albo na przykład stawkę za kilometr i jest wszystko w porządku. I tak to powinno działać.
|
|
|
29.06.2010, 10:38
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 27 Dołączył: 9-06 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 125 |
Nie mam zastrzeżeń do istnienia takich firm. Jeśli jednak prawdą jest post o tym, że kierowca, który powinien znać miasto jak własną kieszeń non stop patrzy w nawigację, to stwierdzam, że raczej nie skorzystałbym z ich usług. Chociaż cena za taksówkę w takim mieście jak Kraków jest kwestią dość istotną. Inna sprawa, że Kraków to duże miasto i naprawdę dość łatwo się w nim pogubić, zwłaszcza jeśli ktoś nie mieszka tam od dzieciaka.
|
|
|
13.07.2010, 9:57
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 152 |
Nie spotkałem się z takimi firmami, aczkolwiek moje zdanie jest takie, że nic nie stoi na przeszkodzie, by sobie w spokoju działały i funkcjonowały. Nic nikomu złego nie robią (jeśli jeżdżą ostrożnie i według przepisów), a jeszcze mogą pomóc - w końcu dobra cena, to niska cena
|
|
|
14.07.2010, 21:40
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: 2-07 10 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 139 |
Sprzeciwiam się wykorzystywaniu ludzi. Mam kontakt z busami prywatnymi. Co powiem? Katastrofa! Pojazdy rozlatują się, kierowcy to przypominający recydywistów wariaci a ceny też znowu nie takie niskie. Widać, że właściciel firmy oszczędza i tnie koszty, gdzie się da. Słyszałem, że gdy przyszła kontrola, to ponad połowa pojazdów musiała zostać zdjęta z kursów - były niesprawne i zniszczone. Paranoja.
|
|
|
27.07.2010, 14:56
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 564 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 148 |
Pseudo taksówki kojarzą mi się przede wszystkim z kierowcami typu "daj piątaka dla cwaniaka". Najczęściej można się z nimi spotkać w nadmorskich kurortach. Najczęściej jeżdżą jeszcze naokoło, by nabić sobie dodatkowych kilometrów, bo przecież turyści nie są rozeznani w okolicy (ale wychodzi to dopiero po kilku dniach). I oczywiście z prędkością światła, za wcale nie małą stawkę. Także niestety i tacy sie znajdą.
|
|
|
27.07.2010, 21:41
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: 21-07 10 Użytkownik nr: 155 |
miśka, nie należy generalizować. Użytkownicy powyżej mają rację: może się trafić dobrze, może się trafić źle. Jak to ze wszystkimi prywaciarzami. Ja jednak głęboko wierzę, że mimo wszystko możliwe jest zaufanie takim firmom w dużych miastach - tam konkurencja jest spora i właściciel musi stawiać na jakość, bo inaczej zbankrutuje. Nikt nie będzie przecież jeździł samochodami, którymi kierują wariaci...
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |