![]() ![]() |
27.08.2009, 12:49
|
|
|
Fiat ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 64 Dołączył: 20-08 09 Użytkownik nr: 14 |
Pytanie proste ,na które nie uzyskałem dotąd jasnej odpowiedzi. Czy fotoradar pstryka zdjęcia odjezdzającym pojazdom ? Oczywiscie słyszałem,że tak ale nie wiem czy to fama czy prawda. Na szczęście nie miałem okazji tego sprawdzic na własnej skórze ale z pewna taką niesmiałością odjezdzam od fotoradaru-nie wiem czy pstryknie mi pamiatkę czy nie...
|
|
|
2.09.2009, 23:01
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 39 Dołączył: 2-09 09 Użytkownik nr: 20 |
No właśnie. Ciekawe pytanie. Raz miałem taka sytuację: Zbliżałem sie do fotoradaru z prędkością dozwolona i błysnął. Zgłupiałem. Ale zauwazyłem że w przeciwna strone zasuwał jakiś wóz-dość szybko. Do mnie nic nie przyszło więc chyba robi zdjęcia odjezdzającym pojazdom...
|
|
|
6.09.2009, 22:08
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 346 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Słyszałem,ze nie wszystkie robią ale część tak. Osobiscie nie miałem okazji sie o tym przekonać. Zastanawiam się,ale nie przypominam sobie ,żeby kogoś wezwali na Policje i pokazali zdjęcie "od tyłu" więc również mam watpliwości...
|
|
|
30.09.2009, 7:37
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 255 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Racibórz Użytkownik nr: 29 |
Słyszałem, że od kiedy nie ma obowiązku aby twarz była widoczna na zdjęciu, to fotoradary mogą robić zdjęcie od tyłu. Faktycznie coraz częściej można spotkać tabliczki informujące o fotoradarze skierowane w obu kierunkach, mimo że stoi tylko jedno urządzenie.
Mam też pytanie troszkę z innej beczki: czy są jakieś metody, żeby się przed zdjęciem uchronić? Mam na myśli, jakieś folie, lub spraye do tablic rejestracyjnych. |
|
|
30.09.2009, 21:28
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 346 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Tablice są w obu kierunkach bo urządzenie można obracać. Co do obrony przed fotką słyszałem,że modne sie stają rolety zasłaniające tablicę rejestracyjną. W skuteczność tej metody można uwierzyć ale folie i spraye ? Jakoś to do mnie nie trafia. Moją jedyną bronią jest nawigacja,która pokazuje fotoradary (nie wszystkie) i CB radio,gdzie mozna usłyszeć,który fotoradar jest załadowany. Jak na razie sie sprawdza. Jeszcze nie miałem "fotki" |
|
|
1.10.2009, 17:19
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 292 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Pruszcz Gdański Użytkownik nr: 32 |
Ja przy okazji tego tematu chciałabym Was zapytać, czy ktoś wie coś więcej o tych dziwnych białych pudłach, które ostatnio pojawiły się na drogach? Słyszałam na CB, że to podobno mają być jakieś rejestratory, które nie robią fotek, a całe filmy. Czy takie urządzenia będą faktycznie kręciły kierowcom filmy? Jeśli tak, to czy tylko tym "od przodu", czy również "tym od tyłu"?
|
|
|
2.10.2009, 17:48
|
|
|
A jeszcze nie miałem okazji spotkać. Co prawda mijam białe pudła w drodzę na Jelenią Górę ale to po prostu ładniejsze fotoradary. Słyszałem,że ma się pojawić coś co będzie robiło zdjęcie przed wjazdem na odcinek z ograniczeniem prędkości i przy wyjezdzie z tego odcinka. Średnia predkość powyżej ograniczenia i mandacik gotowy. Mam nadzieję,że długo tego nie spotkam...
|
|
|
11.10.2009, 17:43
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 292 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Pruszcz Gdański Użytkownik nr: 32 |
Powiem Wam, co znalazłam na forum prawniczym. Otóż nawet jeśli nie widać kierowcy, sprawa jest jasna - właściciel ma obowiązek wskazać, kto w danym dniu o określonej godzinie kierował pojazdem, czyli komu się ten mandat należy. Jeżeli jednak właściciel przedstawiłby sytuację, że na przykład w długiej drodze kierowcy zamieniali się i nie wiedzą, kto w momencie zdjęcia prowadził (wszyscy oczywiście musieliby podać taką samą "amnezyjną" wersję
|
|
|
11.10.2009, 18:33
|
|
![]() Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 169 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Łętownia Użytkownik nr: 30 |
A daj ty spokój! Jak zaczniesz się bić z policją, to jeszcze ci wynajdą 50 różnych powodów, za co ci wlepią MANDAT!! Więc lepiej potulnie ZAPŁACIĆ i najlepiej się NIE kłócić! Z władzami lepiej NIE zadzierać, bo to nigdy nic nie wiadomo! A weź sobie łaź po sądach, rozprawy ciągną się pewnie miesiącami!! i do tego musisz mieć wolny dzień i w ogóle po wizycie w sądzie to już dzień stracony, bo się zdemotywujesz od razu!
|
|
|
5.04.2010, 20:04
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 26 Dołączył: 1-04 10 Użytkownik nr: 76 |
Są takie fotoradary, które potrafią zrobić takie zdjęcie. Niestety nigdy nie wiadomo, który fotoradar to potrafi, dlatego najlepiej najpierw sprawdzić co i jak.
Na szczęście jeszcze nie spotkałam taki fotoradar, przyznam się że zwalniam jak jadę z przodu, jak jadę z tyłu to najcześciej zapominam o tym, że może akurat "załapię" się na zdjęcie. A najlepszym sposobem na uchronieniem się przed fotoradarem jest kupienie tablic rejestracyjnych z taka roletka na pilota, kiedy widzisz fotoradar zasłaniasz tablice:) i po kłopocie;) |
|
|
2.08.2010, 21:13
|
|
|
Ferrari ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 484 Dołączył: 3-07 10 Użytkownik nr: 145 |
Czy Fotoradary robia zdjęcia odjeżdżającym samochodom, tego nie wiem. Również nie miałem okazji się do tego przekonać. Może to i dobrze, nie lubię tracić pieniędzy na takie rzeczy. Natomiast słyszałem, że istnieją jakieś spray'e, które powodują, że światło odbija się na tyle, że zrobienie zdjęcia jest po prostu niemożliwe. Ale oczywiście to jest nielegalne, tak całkiem nawiasem mówiąc. Niestety, sporo radarów, pewnie jeszcze będzie nas czekało na naszych skromnych polskich drogach. Utrapienie z nimi, żeby jeszcze były w sensownych miejscach postawione.
|
|
|
2.08.2010, 22:04
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
Też słyszałem o takich sytuacjach ale czy na pewno to prawda? A z drugiej strony trzeba walczyć z polską milicją, bo oni juz na wiele sobie pozwalają. Tam gdzie powinni być to ich nie ma, a w miejscach najmniej spodziewanych znajdują się nie wiadomo skąd i idą na prwadziwą łatwiznę. A sądy polskie też nie są lepsze, bo oni ci zawsze powiedzą i wcisną kit, zę niestety jesteś winny i nic na to nie poradzisz.
|
|
|
13.08.2010, 18:44
|
|
|
Ferrari ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 458 Dołączył: 6-08 10 Skąd: Polska Użytkownik nr: 160 |
Niestety z tego co wiem fotoradary robią zdjęcia również odjeżdżającym pojazdom, dlatego kara za przekroczenie prędkości jest nieunikniona,... no chyba że nie będzie można z takiego zdjęcia odczytać tablic rejestracyjnej, ale uniemożliwianie tego przez stosowanie jakichś foli etc. jest zdaje się również karane. A co do samych fotoradarów to niestety namnożyło się tego przy drogach na na dodatek straż miejska też może posiadać tego typu urządzenie więc strzeż się polaku i zdejmij nogę z gazu.
|
|
|
26.08.2010, 14:13
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 8 Dołączył: 29-07 10 Użytkownik nr: 157 |
Generalnie trzeba uważać i tyle. Nie ma sensu np. nagłe zwalnianie przed fotoradarem ponieważ on jak go zauważymy to i tak jest za późno bo już zdążył fotkę strzeli. Można się jakoś zabezpieczyć w sumie to jest nie wiele możliwości cb radio, yanosik lub speed alarm. Więcej możliwości nie znam
|
|
|
1.09.2010, 7:52
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 156 Dołączył: 30-06 10 Użytkownik nr: 137 |
Jeżeli są takie fotoradary to mandat otrzymuje właściciel samochodu, bo przecież nie wiadomo kto prowadził ten samochód, któremu zrobiono zdjęcie. Później policja przesyła zdjęcie z dokumentem do wypełnienia. W tym dokumencie albo właściciel samochodu przyznaje się, że jechał wtedy tym samochodem podczas zrobienia zdjęcia albo wskazuje kierowcę, który w tym czasie jechał jego samochodem I ktoś musi być ukarany, zawsze znajdą sposób, aby zarobić.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |