Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Giełda ?
rydzyniak
post 24.08.2009, 21:38
Post #1

Porsche

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 10

Co sadzicie na temat zakupu auta na giełdzie samochodowej ? Moim zdaniem giełdy sa troche reliktem przeszłości a przynajmniej tak je kojarzę. Dobre były w czasach gdy nie znane były autokomisy,o innych formach zakupu aut nie wspomnę. W tej chwili dla mnie zakup na giełdzie to ostateczność. Chociaz sądząc po ruchu na giełdzie w Lubiniu,którą często mijam popyt ciągle jest.
Go to the top of the page

+Quote Post
Czarny
post 25.08.2009, 20:10
Post #2

Ford
**

Użytkownik nr: 12

Giełda? A co to takiego? smile.gif
Myślałem, że tego tworu już nie ma. Dzisiaj kupuje się w salonie, komisie salonowym, komisie niezależnym, od osoby prywatnej. Każdy z tych sprzedawców umieszcza swój samochód na własnej stronie internetowej lub ogólnie dostępnych portalach motoryzacyjnych. Komu się chce jeździć po tzw. giełdach gdzie więcej się sprzedaje kanap i mebli kuchennych niż samochodów.
To najgorsze miejsce z możliwych do zakupu samochodu. Anonimowe miejsce, anonimowy sprzedawca i taki sam samochód. Kto lubi dreszczyk emocji i kupowanie kota w worku kupuje na placu wśród podstawionych fachowców i podbijających ceny naganiaczy. Nigdy!
Ale dzięki za przypomnienie, jadę w najbliższą niedzielę zobaczyć czy istnieje w Łodzi.
To może być interesująca przygoda wink.gif

+Quote Post
rydzyniak
post 26.08.2009, 15:54
Post #3

Porsche

Użytkownik nr: 10

Oj istnieje i ma sie dobrze. Rzeczywiscie przybyło na gieładach handlarzy "wszystkim" ale auta też sie sprzedają. W okolicach Lubinia mozna to zauważyć rano-dużo aut z kartkami "sprzedam",aut z lawetami wypełnionymi samochodami w lepszym czy gorszym stanie,spory ruch. Pozniej w okolicach giełdy widac jazdy próbne. Palenie gumy,albo skoki do przodu-zależy kto prowadzi. A wczesnym popołudniem widać szczęsliwych włascicieli nowo kupionych aut wracajacych do domu zatrzymujących się na stacjach benzynowych,zaglądających w różne zakamarki auta,tankujących itp. Giełda wiecznie żywa :-)

+Quote Post
Tomek
post 3.09.2009, 21:53
Post #4

Syrena
*

Użytkownik nr: 20

Do giełdy samochodowej nie mam przekonania od wielu lat. Pamietam obrazki u handlarzy samochodów-przygotowywanie auta na giełdę. Gazeta jako wypełnienie dziur w nadwoziu,srebrol na stary tłumik,tony plaka i wosku i auto jak nówka. Widziałem to i omijam giełdy z daleka (jesli jeszcze takie są)

+Quote Post
asia_b
post 18.10.2009, 13:35
Post #5

BMW

Użytkownik nr: 32

Widzę, że tu sami sceptycy smile.gif To ja Was spróbuję odrobinkę przekonać - zarówno mój szwagier, jak i mój brat kupili nie tak dawno autka na giełdzie. Mój szwagier rozglądał się od dłuższego czasu za jakimś, w końcu udało mi się trafić ładny egzemplarz w rozsądnej cenie - właśnie na giełdzie. Ogólnie jest zadowolony, choć trafiło się kilka nieprzewidzianych napraw. Mój brat natomiast trafił w 10. z zakupem samochodu - okazał się niedrogi i do tego w idealnym stanie.

+Quote Post
smerfik
post 18.10.2009, 15:56
Post #6

BMW

Użytkownik nr: 29

Dla mnie giełda ma swój urok i wiele zalet. Co z tego, że ludzie wystawiają swoje auta w internecie, jeśli jeden interesujący mnie egzemplarz jest 100km na zachód, drugi 200km na wschód, a trzeci 150km na południe. Na giełdzie stoi kilkaset samochodów, każdego można dotknąć, przejechać się itd. Dodatkowo często bywa tak, że auto, które na zdjęciach w internecie prezentuje się idealnie, w rzeczywistości jest podrapane, porysowane itd.

+Quote Post
ch3cooh
post 18.10.2009, 18:21
Post #7

Porsche

Użytkownik nr: 26

Ja lubię czasem przejechać się na giełdę, tak dla relaxu. Pospacerować między samochodami, zjeść kiełbaskę z grilla i kupić jakieś akcesorium do samochodu. Jeśli przyjedzie się na giełdę jako widz, a nie kupujący, można zauważyć niektóre przekręty jakie stosują handlarze. Często np. przy samochodzie stoi kobieta i utrzymuje, że to jej autko i ona nim jeździła, a tuż przed zakupem, zjawia się "brat", "mąż", "szwagier", który finalizuje transakcje, bo przypadkiem to on jest w dowodzie...

+Quote Post
smerfik
post 20.10.2009, 14:21
Post #8

BMW

Użytkownik nr: 29

Aż następnym razem spojrzę, bo to ciekawe, co piszesz. Nigdy nie widziałem takich przekrętów, ale zauważyłem, że często jedna osoba "obsługuje" sprzedaż trzech aut (przy czym oczywiście jest "właścicielem" każdego z nich), więc wszystko jest możliwe w naszym kraju. Osobiście bardzo nie lubię rozmawiać z handlarzami - zarówno na giełdzie, jak i przez telefon czy maila, bo tak namawiają, tak zachwalają, tak kłamią w żywe oczy, że aż się mdło robi.

+Quote Post
omnibuska
post 25.04.2010, 16:34
Post #9

Ford
**

Użytkownik nr: 91

Hihihi smerfiku w końcu są handlarzami-bo handlowcami ich chyba nazwać nie można. Mnie też strasznie drażnią te gadki domorosłych sprzedawców. Co jeden to gorszy bubel ma do sprzedania a zachowują się jak by prowadzili co najmniej komis z Audi pod gołym niebem. Ale w Mysłowicach, wiem, że giełda istnieje dalej i ma się całkiem dobrze, bo czasem jak jadę na targ znajdujący się za giełdą to widzę, że po placu handlowym na którym ustawione są samochody przechodzi mnóstwo ludzi. A co do różnych sztuczek to słyszałam o różnych akcjach, albo o kobiecie której rzekomo to jest auto albo o starszych dziadkach którzy już mają wzrok nie ten i chcą sprzedać auto smile.gif

+Quote Post
czarek121
post 26.04.2010, 8:56
Post #10

Trabant
*

Użytkownik nr: 90

Nie ja też stanowczo odradzam zakupu na giełdzie. Znajomy kupował i żałuje, bo dał trochę kasy , a się okazało, że autko nie było tyle warte tego wszystkiego. No tak to już jest szpachla szpachla i jest podwozie, szpachla szpachla i jest karoseria. I tak dalej. Kiedyś słyszałem o gościu który kupił poloneza. Jak się okazało był zespawany z dwóch, bo w drodze mu się przepołowił. Tak więc stanowczo odradzam takiego radzaju wycieczki na giełdę. Lepiej znaleźć gościa, który sprowadza autka i kupić u niiego. Teraz jest dużo takich gości.

--------------------

Jesteś turystą? >> forum turystyczne
Zobacz też napędy bram

+Quote Post
karolina
post 21.05.2010, 16:52
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 109

Na giełdzie to zazwyczaj sprzedają handlarze. A ci to potrafią tak odpucować auto, naprawić - że teraz wszystko ładnie, a za kilka dni rozpadnie się w drobne części. Tak, wiem, co mówię. Mój znajomy handluje autami, jeździ na nie co tydzień. Kupuje tanie auta, robi jest tak byle jak, a potem sprzedaje drożej. Ludzie czasami do niego dzwonią z pretensajmi, ale już jest za późno - widziali co brali. Lepiej kupowac auta u ludiz, którzy ogłaszają sie w gazetach.

+Quote Post
Juno
post 25.07.2010, 11:37
Post #12

Syrena
*

Użytkownik nr: 152

Sam byłem świadkiem, jak kilka znajomych mi osób sprzedawało auta na giełdzie - nie widziałem tam żadnych przekrętów ani oszustw. Podobnie z kupnem - jedno auto koleżanka zakupiła właśnie na giełdzie i nic złego się nie działo, normalny samochód. Inna rzecz, że karolina powyżej ma rację - często trzeba liczyć się z tym, że jeśli samochód wydaje nam się podejrzanie tani, to coś z nim najprawdopodobniej jest nie tak.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

w przypadku leasingu możesz do kosztów firmy zaliczyć ubezpieczenie?

sprawdż pozostałe korzyści podatkowe...

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Pickup to z definicji prosty pojazd użytkowy służący do pracy, a więc mocny i trwały. Warunki te idealnie spełnia produkowana od 1968 r. Toyota Hilux, która zdążyła znaleźć na całym świecie już prawie 14 milionów nabywców. Mimo swego roboczego charakteru, wcale nie musi być spartańsko wyposażona.
MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

Tegoroczna edycja MINI United w Le Castellet we Francji zgromadziła ponad 30 tysięcy osób z niemal 50 krajów. Fani tej legendarnej brytyjskiej marki bawili się na torze Circuit Paul Ricard w rytmie samochodowych silników, przy akompaniamencie...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja nie jest przeznaczona dla samochodów osobowych. Mogą z niej skorzystać tylko osoby posiadające samochód ciężarowy. Generalnie są to te samochody, których masa całkowita przekracza 3,5 tony. Ale są wyjątki. Mniejsze samochody także można jednorazowo amortyzować, gdy spełniają one dodatkowe warunki wskazane w ustawie. Potrzebna jest też właściwa dokumentacja, jak świadectwo homologacji.
Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 17:02