![]() ![]() |
20.08.2009, 22:38
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 355 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Gdzies czytałem,że jesli stać nas na kredyt ,kupowanie w kredycie właśnie samochodu to najgorszy z możliwych wyborów. Leasing-bardzo dobra oferta osób prowadzących działalność gospodarczą. O wynajmie naprawdę niewiele słychać (chyba,że mówimy o wypożyczalniach aut),gdzies w internecie widziałem tylko jedną ofertę firmy wynajmującej Smarty .
|
|
|
25.08.2009, 20:21
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 82 Dołączył: 16-08 09 Skąd: okolice Łodzi Użytkownik nr: 12 |
Nie znam się za bardzo na finansowaniu ale wydaje mi się tak na zdrowy rozum, że zakup za gotówkę nie zawsze jest tak opłacalny jak to wygląda na pierwszy rzut oka. Dlaczego? Po co płacić gotówką skoro można część kasy przeznaczyć na coś innego? Przecież pozostawiona gotówka może zarabiać.
To po pierwsze a po drugie lubię zawsze coś sobie pozostawić na tzw. czarną godzinę. Nigdy nie wiadomo, co może się wydarzyć i dobrze mieć coś odłożonego. Pomijam ludzi, którzy nie mają co robić z gotówką i w tym przypadku płacić gotówką wręcz trzeba. Pozostali, którzy przy zakupie samochodu inwestują swoje oszczędności powinni rozważyć według mnie kredyt lub przy prowadzeniu firmy leasing. |
|
|
26.08.2009, 15:58
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 355 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Wszystko zależy od sytuacji. Oczywiście najlepiej miec auto i gotówkę a więc kredyt. Ale w przeliczeniu czy to sie tak naprawde opłaca ? Nie zawsze. Jeśli o mnie chodzi wolałbym kupić za gotówkę auto o stopień gorsze/starsze niż super wóz na kredyt.Jeśli chodzi o leasing-jak najbardziej tak. Prowadzac firmę rzeczywiście mamy wiecej gotówki do dyspozycji,leasing wrzucamy w koszta itd. Same pozytywy.
|
|
|
29.11.2009, 13:37
|
|
![]() Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: 3-11 09 Użytkownik nr: 43 |
Kredyty nie są za fajne, bo banki nakładają strasznie dużo procent. Piszecie o inwestowaniu - może nie znam się na tym za bardzo, bo do tej pory nie było mi potrzebne, ale czy naprawdę łatwo znaleźć inwestycję? Wydaje mi się, że teraz to w ogóle jest kicha w całym dziale finansowym, więc raczej bałbym się inwestowania i pewnie wybrałbym kredyt - przynajmniej miałbym spokojną głowę, a nie martwiłbym się, czy powiedzmy akcje co kupiłem pójdą w górę czy w dół.
|
|
|
29.11.2009, 15:39
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 219 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Wieliczka Użytkownik nr: 31 |
Zwykłemu zjadaczowi chleba, który uciułał sobie 40 tysięcy na samochód, raczej ciężko będzie znaleźć taką inwestycję, żeby zysk przebił koszty kredytu.
Kiedyś trafiłem na wypożyczalnię samochodów, która oferowała wynajem długoterminowy, to coś jak leasing, ale chyba nie trzeba mieć działalności, bo firma bierze to na siebie. Ja też wolę kupić samochód kilkuletni za gotówkę, niż nowy na kredyt. |
|
|
22.01.2010, 18:48
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 88 Dołączył: 4-12 09 Użytkownik nr: 54 |
Wynajmowanie samochodów to jest droga sprawa. Nie dość, że trzeba zapłacić za wynajem, to jeszcze koszty paliwa są całkowicie na naszej głowie. A jak coś się stanie, to jeszcze będziemy mieli kłopoty.
Jak ktoś umie kombinować, to weźmie sobie taki kredyt, który będzie mu się bardziej opłacał niż zakup samochodu za odłożone pieniądze. Bo normalne kredyty to się nie opłacają. |
|
|
23.01.2010, 20:55
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 94 Dołączył: 11-11 09 Użytkownik nr: 45 |
Zgodnie z tematem wolę gotówkę. Z ręki do ręki. Dostaję kluczyki i dokumenty i ruszam. Tak jest najwygodniej i najbezpieczniej. Źle bym się czuł z kredytem, czy leasingiem.
|
|
|
16.04.2010, 21:16
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 24 Dołączył: 8-04 10 Użytkownik nr: 84 |
Również jestem zwolenniczką gotówki. Nie ufam kredytom, poza tym nie lubię być uzależniona od czegoś, a tak jest z kredytami. Inny powód to duże raty, z małej sumki którą chcemy pożyczyć robi się duża kwota. Wolałabym zbierać rok dłużej na samochód niż brać kredyt. Nie mogłabym spać po nocach wiedząc, że mam kredyt. A jeśli noga mi się powinie i nie będę miała z czego spłacać...byłabym kłębkiem nerwów.
|
|
|
31.05.2010, 13:57
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 23 Dołączył: 8-05 10 Użytkownik nr: 111 |
Ehh ja to jestem zdania, że lepiej płacić gotówką. Jestem przeciwna kredytom, leasingowi itd. Wszystko to , to naciąganie -potem możemy sporo dopłacić do tego samochodu. Jeśli nie mamy pieniędzy na auto to lepiej się wstrzymać i odkłądać jeszcze przez jakiś czas. A jeśli tak bardoz potrzebujemy samochód, to moim zdaniem najlepiej jest pozyczyc od rodziców lub rodizny kase - jest najbezpieczniej. Co o tym myślicie?
|
|
|
31.05.2010, 19:36
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: 19-04 10 Skąd: Południe Użytkownik nr: 100 |
ja twierdze tak samo jak Gabi. pomyslmy na logike- nikt namnie da nic za darmo ani nei pozyczy pieniedzy na tak dlug okres czasu bez horrendalnych odsetek. plus prowizja....bankowcy mogliby nas zjesc zywcem za te kilkanascie tysiecy na auto. a w ogole ja sie boje rac kredyty w koncu nie wiadomo jak z praca bede miala za kilka lat wiec to strasznie nieodpowiedzialne.
|
|
|
15.06.2010, 16:10
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 32 Dołączył: 11-06 10 Skąd: Lubin Użytkownik nr: 128 |
A co sądzicie o bankach, których celem jest finansowanie zakupu pojazdów danej marki? Takim bankiem jest np. Toyota Bank, który ułatwia zakup toyot oraz lexusów. Sądzę, że oferty banków tego typu są atrakcyjniejsze niż usługi banków "standardowych" jeśli chodzi o kupno auta. W końcu i właścicielom takiego banku zależy na sprzedaniu auta swojej marki, bo to dla nich zysk - nawet jeśli będą mieli pożyczyć nam na nie pieniądze. Jeśli pieniądze wzięlibyśmy z innego banku, to moglibyśmy zdecydować się na kupno auto innej marki, a to na pewno danemu dilerowi nie byłoby na rękę.
|
|
|
2.07.2010, 20:27
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 156 Dołączył: 30-06 10 Użytkownik nr: 137 |
Znajomi kupili kiedyś auto na kredyt w takim podsuniętym banku. I nieźle się nacięli, miało być wszystko fajnie, a wyszedł klops jakich mało. Takie zapłacili odsetki, że prawie zapłaciliby połowę drugiego auta. Dlatego lepiej za gotówkę, a jakby co to wziąść sobie trzeba jakiś mały kredycik wspomagający. Albo jak jest możliwość to mały debecik w swoim banku. Jeszcze nie spłaciliśmy rat a już mamy auto warte może za połowę ceny nabycia. To jest tylko auto i aż auto. A w zasadzie nie ma się takiej kasy na kupno nowego, to kupuje się używane na jakie nas stać i lepiej za gotówkę. Po co się szarpać z jakimiś kredytami.
|
|
|
29.07.2010, 13:33
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 9 Dołączył: 21-07 10 Użytkownik nr: 156 |
Moim zdaniem zakup za gotówkę jest najlepszym wyjściem - wychodzi najtaniej i nie trzeba czekać ze spłatami zbyt długo. Lepiej zawczasu uzbierać konieczną kwotę i wpłacić, a nie jeździć nieswoim samochodem (w końcu należy do banku, który udzielił kredytu...). Może moje podejście jest staroświeckie, ale wolę jasne, klarowne sytuacje. Raty ciągną się latami i uszczuplają nasz budżet, co wpływa niezbyt pozytywnie na codzienne życie.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |