Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Internet
rydzyniak
post 17.08.2009, 17:07
Post #1

Porsche

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 10

Większość aut,które kupowałem była wyszukiwana w internecie. Dlatego wydaje mi się ,że to dobra droga. Oczywiście trzeba zachowac wszelkie środki ostrożności. Zadawać właścicielowi tysiące pytań,prosić o dodatkowe zdjęcia. Kilkakrotnie "zagiąłem" własciciela trudnymi pytaniami i zrezygnowałem z wyjazdu w celu kupna. Oczywiście przestrzegam przed wpłacaniem jakichkolwiek zaliczek i ...kupowaniem w serwisach aukcyjnych. Tzn. kupowaniem typowo na aukcji. Kliknąć kup nie widząc auta to dla mnie szczyt głupoty.
Go to the top of the page

+Quote Post
Mario
post 17.08.2009, 21:03
Post #2

Bugatti Veyron

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 3

Wykorzystanie internetu w wyszukiwaniu samochodu to dzisiaj podstawa.
Nie dość, że to najtańsza forma to jeszcze najszybsza i dająca możliwość podstawowej weryfikacji ogłoszenia i jego "wartości".
Niestety w internecie wyjątkowo łatwo naciągać prawdę ukrywając informacje mogące podważyć wiarygodność oferty.

Kilka podstawowych zasad, które warto mieć na uwadze:
* pamiętajmy, że średni roczny przebieg to minimum 25-30.000km i 5-6 letni samochód, który ma na liczniku grubo poniżej 100.000 km to sygnał do wzmożonej czujności.
* jeśli cena odbiega znacznie od średniej krajowej to znak, że samochód może mieć bogatą przeszłość.
* nie ryzykuj zakupu samochodu, którego właściciel nie ma dokumentacji serwisowej, ma jeden kluczyk lub używa magicznego stwierdzenia: według mojej wiedzy samochód jest bezwypadkowy.
* zawsze w przypadku jakiejkolwiek wątpliwości korzystaj z pomocy zawodowców. Najprostszym sposobem weryfikacji stanu pojazdu jest jego ocena w autoryzowanej stacji obsługi. Lepiej wydać kilkaset złotych niż kilkadziesiąt tysięcy.
* nie dokonuj pochopnych decyzji i nie ufaj wyjątkowym okazjom.

I oczywiście to nie wszystko, ale przestrzegając tych zasad jesteś o krok dalej od kosztownej pomyłki.

+Quote Post
k_gr
post 22.08.2009, 22:34
Post #3

Trabant
*

Użytkownik nr: 16

CYTAT(rydzyniak @ 17.08.2009, 18:07) *
Większość aut,które kupowałem była wyszukiwana w internecie. Dlatego wydaje mi się ,że to dobra droga. Oczywiście trzeba zachowac wszelkie środki ostrożności. Zadawać właścicielowi tysiące pytań,prosić o dodatkowe zdjęcia. Kilkakrotnie "zagiąłem" własciciela trudnymi pytaniami i zrezygnowałem z wyjazdu w celu kupna. Oczywiście przestrzegam przed wpłacaniem jakichkolwiek zaliczek i ...kupowaniem w serwisach aukcyjnych. Tzn. kupowaniem typowo na aukcji. Kliknąć kup nie widząc auta to dla mnie szczyt głupoty.

ja auta sprowadzam zza granicy, najczesciej z niemiec. korzystam ze sprawdzonych serwisow internetowych wystawiajacych auta jak i od prywatnych sprzedawcow tak i od firm, komisow. jest to wygodna forma,ale nie oszukujmy sie na autach sie trzeba znac zeny w ten sposob wybrac dobre. jak ktos sie nie zna to i w salonie kupi samochod ktory bedzie daleko od wyobrazen na jego temat.
zagiac wlasciciela trudnymi pytaniami? to nie takie proste. wiekszosc aut kradzionych sprzedawanych na rynku,sa sprzedawane przez ludzi dobrze znajacych sie na samochodach. wiele aut powypadkowych jest tak polatanych i w papierach i fizycznie ze dla zwyklego smiertelnika nie bedzie nic w nim dziwnego. nie ma bezpieczenstwa na kupienia auta w sieci badz z drugiej reki.
moge podac przyklad. znalazlam samochod, wszystko pieknie ladnie, maly przebieg,ale pod maska... mala rysa w miejscu w ktorym nie powinna byc, co sugerowalo na przebijane numery. normalnie nie zwrocilabym na to uwagi gdyby nie fakt ze wychowalam sie w warsztacie

+Quote Post
dex
post 22.08.2009, 23:06
Post #4

Fiat
**

Użytkownik nr: 14

CYTAT(k_gr @ 22.08.2009, 23:34) *
ja auta sprowadzam zza granicy, najczesciej z niemiec. korzystam ze sprawdzonych serwisow internetowych wystawiajacych auta jak i od prywatnych sprzedawcow tak i od firm, komisow. jest to wygodna forma,ale nie oszukujmy sie na autach sie trzeba znac zeny w ten sposob wybrac dobre. jak ktos sie nie zna to i w salonie kupi samochod ktory bedzie daleko od wyobrazen na jego temat.
zagiac wlasciciela trudnymi pytaniami? to nie takie proste. wiekszosc aut kradzionych sprzedawanych na rynku,sa sprzedawane przez ludzi dobrze znajacych sie na samochodach. wiele aut powypadkowych jest tak polatanych i w papierach i fizycznie ze dla zwyklego smiertelnika nie bedzie nic w nim dziwnego. nie ma bezpieczenstwa na kupienia auta w sieci badz z drugiej reki.
moge podac przyklad. znalazlam samochod, wszystko pieknie ladnie, maly przebieg,ale pod maska... mala rysa w miejscu w ktorym nie powinna byc, co sugerowalo na przebijane numery. normalnie nie zwrocilabym na to uwagi gdyby nie fakt ze wychowalam sie w warsztacie

To ciagle opłacalna sprawa. Nie raz sie nad tym zastanawiałem. Ale na przeszkodzie stoi niska znajomość tematu. Chodzi zarówno o namiary na autko za granicą jak i pozniejsze przeszkody w Polsce (rejestracja/opaty) Pewnie to nie aż taki problem jak sie wydaje ale dla zielonego w temacie...

Oczywiście są osoby sprowadzające takie auta i dla amatorów to chyba najlepsze wyjscie.

+Quote Post
Tomek
post 3.09.2009, 21:51
Post #5

Syrena
*

Użytkownik nr: 20

Równiez chetnie dowiedziałbym sie czegos więcej na temat sprowadzania aut. Na razie cenie sobie zakupy w internecie. Kupiłem tak juz 3 auta. Z każdego byłem zadowolony. Oczywiscie można trafić na oszusta ale na szczęscie kupujemy auto osobiscie i wiele niedomówien mozna wyłapać. Mozna też trafić na osobe niesłowną. Pamiętam samochód,który "nagrywałem" przez internet. Spotkanie umówione,auto zaklepane. Myslę taniej czy drożej kupię. Pan o godz. 24:00 wysłał sms-a,że poranne spotkanie nieaktualne-sprzedał auto. A ja zostałem z rowerkiem :-) Ale ogólnie polecam zakupy przez internet !

+Quote Post
fish
post 27.10.2009, 5:34
Post #6

BMW

Użytkownik nr: 40

Internet to potęga. Już w tym momencie większość nie wyobraża sobie życia bez niego. Skoro można sobie w ten sposób znaleźć lekarza, załatwić kurs językowy, czy nawet zamówić zakupy spożywcze do domu – dlaczego by nie kupować autek? smile.gif Ale oczywiście też jestem zdania, że przede wszystkim trzeba uważać. Nie wyobrażam sobie kupienia samochodu nie widząc go, nie słysząc, jak chodzi. Ale Internet jako wygodne źródło wielu ofert? – ja jestem za.

+Quote Post
czerwonka
post 10.11.2009, 9:58
Post #7

Ford
**

Użytkownik nr: 41

W internecie na pewno nie znajdziecie najtańszych ofert. Te najtańsze to można znaleźć przez znajomych albo na ulicy - przeczytać na kartce na samochodzie. Wiadomo, że jak ktoś daje ogłoszenie do netu, to może sobie od razu sprawdzić, za ile takie samochody stoją, no i sobie dostosuje cenę, żeby nie odbiegała bardzo od innych. Poza tym większość tych ofert jak się dzwoni, to się nagle okazuje, że nieaktualne, albo że "zapomnieli" dopisać o kilku wadach auta.

+Quote Post
smerfik
post 10.11.2009, 15:29
Post #8

BMW

Użytkownik nr: 29

Może się nie znam, bo nie mam doświadczenia w kupowaniu samochodów, ale wszyscy piszecie o autach najtańszych itp., a przecież nie to jest najważniejsze przy zakupie samochodu. Jeśli auto jest za tanie, to pewnie są ku temu powody, najlepiej chyba wybierać samochód, który jest oferowany za średnią cenę rynkową dla tego rocznika. Zresztą ceny w internecie są według mnie często zawyżone w stosunku do prawdziwej wartości.

+Quote Post
omnibuska
post 25.04.2010, 16:27
Post #9

Ford
**

Użytkownik nr: 91

Jasne, oczywiście że się z Wami zgadzam- ale....jak można kupić auto nie oglądając go, albo nie rozmawiając osobiście z właścicielem? To dla mnie strasznie dziwne, żeby nie powiedzieć głupie. A najgorsze jest to, że niektórzy po zakupie (przed osobistymi oględzinami) od razu wpłacają pieniądze na konto kontrahenta. Matko i córko!!! Ludzie nie mogą być aż tak głupi... Jeśli spodobały bo mi się jakieś auto. To po pierwsze sto pytań do sprzedającego. Po drugie umówienie się na termin oględzin auta i możliwość rozmowy z właścicielem( raz miałam, że właściciela nie było ale była jego matka-babulinka 70lat i twierdziła, że auto nie było ani raz bite-okazało się, że nie raz i nie dwa i nie trzy...), a przede wszystkim ja zawsze jak jade oglądać auto zabieram ze sobą kolegę-mechanika który wskakuje pod auto i ogląda wszystko od środka.

+Quote Post
Konrad
post 26.04.2010, 9:34
Post #10

Syrena
*

Użytkownik nr: 93

No dokładnie z tym internetem to trzeba się pilnować, bo można trafić na fatalne autko. Z doświadczenia wiem, że jak się sprzedaje przez internet to chce się zroić tak, żeby ten ktoś kto kupuje autko jak najmniej o nim wiedział w samych superlatywach opisuja go, a jak się pyta o bardziej szczegółowe rzeczy to trzeba ciągnąć z język. A często jest tak, że autko, które wiemy że jest nie za bardzo to chce się sprzedać dalej nie bilsko żeby problemów nie było tylko jak to możliwe to daleko. A te autka co są dobre przeważnie chodzą po tej samej miejscowości.

+Quote Post
Pati
post 10.05.2010, 14:23
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 112

O tak internet to dobra rzecz jeśli chodzi o szukanie aut. Jednak oczywiście przed kupnem trzeba je obejżeć. Nigdy w życiu nie dałabym zaliczki jesli nie obejżałabym dokładnie auta. Jest wiele oszustów, auto moż ebyć porysowane, może być po wypadku itd. A co gorsza może być kradzione, dlatego trzeba sprawdzić dobrze papiery. Dobrze, że można się targowaćsmile.gif przez internt wydaje mi się, że jest o wiele łatwiej niż na żywo. I zawsze można porównać ceny innych aut, tego samego rocznika, tej samej marki.

+Quote Post
robert553
post 29.06.2010, 17:32
Post #12

Trabant
*

Użytkownik nr: 136

CYTAT(Mario @ 17.08.2009, 21:03) *
Wykorzystanie internetu w wyszukiwaniu samochodu to dzisiaj podstawa.
Nie dość, że to najtańsza forma to jeszcze najszybsza i dająca możliwość podstawowej weryfikacji ogłoszenia i jego "wartości".
Niestety w internecie wyjątkowo łatwo naciągać prawdę ukrywając informacje mogące podważyć wiarygodność oferty.

Kilka podstawowych zasad, które warto mieć na uwadze:
* pamiętajmy, że średni roczny przebieg to minimum 25-30.000km i 5-6 letni samochód, który ma na liczniku grubo poniżej 100.000 km to sygnał do wzmożonej czujności.
* jeśli cena odbiega znacznie od średniej krajowej to znak, że samochód może mieć bogatą przeszłość.
* nie ryzykuj zakupu samochodu, którego właściciel nie ma dokumentacji serwisowej, ma jeden kluczyk lub używa magicznego stwierdzenia: według mojej wiedzy samochód jest bezwypadkowy.
* zawsze w przypadku jakiejkolwiek wątpliwości korzystaj z pomocy zawodowców. Najprostszym sposobem weryfikacji stanu pojazdu jest jego ocena w autoryzowanej stacji obsługi. Lepiej wydać kilkaset złotych niż kilkadziesiąt tysięcy.
* nie dokonuj pochopnych decyzji i nie ufaj wyjątkowym okazjom.

I oczywiście to nie wszystko, ale przestrzegając tych zasad jesteś o krok dalej od kosztownej pomyłki.

Muszę zaprzeczyć na Twoje wypowiedzi.
1. Mój wujek na firmę i rocznie robi ponad 100tys km. Samochód miał ze salonu i chciał go sprzedać każdy kto przyjeżdżał mówił że dużo na liczniku, więc telefon do speca i samochód ma już 65tys. km i poszedł 2 dni później. Ja się nigdy licznikiem nie sugeruje ani kierownicą czy fotelami (zużycie)
2 i 3. Mój brak kupił opla astrę za 1 000 zł z 1993r. najtańszy na allegro, 2 tygodnie później sąsiad też kupił takie samo tylko za 2 400zł i z 1991r. Sąsiada jest już dawno na złomie mój brat jeździ dalej. Opel mojego brata ma jeden kluczyk i nie ma dokumentacji serwisowej.
4. Diagnostyka to tylko rutynowa kontrola, Ja polecam speca który naprawia samochody i robi coś z niczego.
5. Tu mogę przyznać tylko 50% racji. Tak samo mogę ci powiedzieć nie kupuj tej szynki bo jest na promocji.

+Quote Post
YoungFreak
post 30.06.2010, 12:21
Post #13

Syrena
*

Użytkownik nr: 128

Najlepszym specem, który doradzi nam przy zakupie auta będzie bez wątpienia ktoś, kto codziennie ma kontakt z autami po wypadku lub sprowadzanymi. Osoba, która sama je naprawie i wie po czym poznać, że auto jest klepane lub cokolwiek innego. Nikt lepiej nie doradzi, zwłaszcza jeśli będzie to osoba zaufana.

+Quote Post
Automan
post 4.07.2010, 7:58
Post #14

Audi

Użytkownik nr: 137

nie wiesz na co trafisz. Ja swojego golfika kupiłem, bo znalazłem ogłoszenie w internecie. Szukałem i znalazłem. Trwało to długo, ale z auta jestem zadowolony. Mam kolegę, który jest mechanikiem. Umówiłem się z gościem sprzedawcą i pojechaliśmy z kolegą. Samochód mi podobał, w środku nie był zbytnio zniszczony, kolega zrobił ogólny przegląd i dobiliśmy targu. Jeszcze dostałem mały rabacik. Nie oszukujmy się, że jak kupujemy auto 10 letnie lub starsze to możemy się nieźle naciąć, nawet spec. Człowiek jest nieomylny, musiałbyś wejść do środka takiego auta albo mózgów poprzednich właścicieli. Oni wiedzą najlepiej co ten samochód przeżył. Dopiero w eksploatacji wychodzą pewne rzeczy i nic na to nie poradzisz!!!

+Quote Post
talarek
post 6.07.2010, 18:19
Post #15

Fiat
**

Użytkownik nr: 153

ufajcie netowi a wyjdziecie jak gracjan rostocki...należy mieć zaufanie ograniczone do wszystkiego a zwłaszcza do neta...kupować autka w ten sposób...raczej orientować sie o ich istnieniu a kupować jak się już czymś takim przejedziesz. Ja nei wiem czy bym zaryzykował tak po prostu. Nie znam stron zagranicznych ale u nas, tak czuję, że jeszcze brakuje nawet dobrego systemu oceniania sprzedawcy oraz jego przygotowania samochodu do sprzedaży...nic to, ja jestem sceptyczny co do tego wink.gif

+Quote Post
mariusz123
post 25.07.2010, 11:22
Post #16

Polonez
*

Użytkownik nr: 139

Sądzę, że najrozsądniej wypowiedział się Mario. Internet w dzisiejszych czasach to podstawa i nie można się bez niego obejść (no dobra, można, ale nie jest to zbyt wygodne w przeciwnym razie). Liczy się ostrożność i wiarygodność. Odwiedzajmy tylko sprawdzone strony i aukcje a przed kupnem dowiedzmy się wszystkiego o sprzedającym. Warto popytać, poczytać komentarze - cokolwiek, byle upewnić się, że nie zostaniemy oszukani.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...
Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Pickup to z definicji prosty pojazd użytkowy służący do pracy, a więc mocny i trwały. Warunki te idealnie spełnia produkowana od 1968 r. Toyota Hilux, która zdążyła znaleźć na całym świecie już prawie 14 milionów nabywców. Mimo swego roboczego charakteru, wcale nie musi być spartańsko wyposażona.
MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

Tegoroczna edycja MINI United w Le Castellet we Francji zgromadziła ponad 30 tysięcy osób z niemal 50 krajów. Fani tej legendarnej brytyjskiej marki bawili się na torze Circuit Paul Ricard w rytmie samochodowych silników, przy akompaniamencie...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja nie jest przeznaczona dla samochodów osobowych. Mogą z niej skorzystać tylko osoby posiadające samochód ciężarowy. Generalnie są to te samochody, których masa całkowita przekracza 3,5 tony. Ale są wyjątki. Mniejsze samochody także można jednorazowo amortyzować, gdy spełniają one dodatkowe warunki wskazane w ustawie. Potrzebna jest też właściwa dokumentacja, jak świadectwo homologacji.
Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 17:27