Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Islandia, wyprawa
szaroczarna
post 25.11.2010, 19:47
Post #1

Mazda
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 253

Islandia, cudowna wyspa. Wulkaniczny krajobraz, mech, wodospady i jedna droga nr 1 prowadzi dookoła tego niesamowicie magicznego nordyckiego kraju. Podróżować można po tej wyspie autem, lub dla bardziej wytrwałych i zaprawionych w boju rowerem. Ja wybrałam samochód, ze względu na ograniczony czas pobytu w tym kraju. Wypożyczalnie samochodów maja bardzo bogatą ofertę i jest to jeden z najtańszych (oprócz roweru) i wygodnych sposobów przemieszczania sie po bezdrozach tej wyspy. Wiekszą cześć trasy podrózuje się w samotności nie spotykając żywej duszy po drodze (mieszkańcy nie wiedzą co to korki-szczęściarze smile.gif ) wykluczając owce i koniki islandzkie smile.gif Nasz wybór w wypożyczalni padł na Opla Astre kombi (ze względu na koszty), ale następnym razem, a mam nadzieję, że tam wrócę wybiorę terenowy samochód, którym będzie można wjechać w głab wyspy smile.gif Z noclegami również nie ma problemu. Przy trasie jest sporo free camping'ów z prysznicami. Czasami tylko brak ciepłej wody smile.gif Wszystkim którzy nie są wygodnymi wszasowiczami polecam tego typu wypoczynek. może ktoś z Was był w równie ekscytującym zakątku świata? smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
PABLO
post 28.11.2010, 15:00
Post #2

Ford
**

Użytkownik nr: 250

Hvannadalnashnukur dwutysięcznik Islandii smile.gif Zawsze się zastanawiałem skąd oni wzieli te nazwy :/ jeśli już dotarliśmy na Islandie to może od razu Wyspy Owcze smile.gif Mozna tam podziwiać przepiękne uroki niesamowitych czarnych plaż. Wyspa Streymoy i tunel prowadzący pod zatoką Vestmannasund i wyspa Vagar, stamtąd możemy podziwiać przepiękny łuk skalny Drangin i wysepkę o bardzo charakterystycznym kształecie i jeszcze lepszej nazwie "palce wiedzmy" smile.gif przepiekne miejsce. Jeśli chodzi o wypożyczenie samochodu na Wyspach Owczych. Na pewno zapłacimy więcej niż wypożyczenie samochodu na Islandii. Wybór jest duży, ale ceny niestety wysokie.

+Quote Post
Automan
post 5.12.2010, 12:24
Post #3

Audi

Użytkownik nr: 137

Tylko zazdrościć takiej wspaniałej podróży, Islandia a dodatkowo Wyspy Owcze. Ja najdalej byłem w Irlandii nad samym Atlantykiem, mam wspaniałe przeżycia z tej podróży. Zdecydowanie wole północ niż południe i skwar podczas letnich miesięcy. A tam chociaż wieje to i tak za barzdo nie odczuwa się zimna, a może tylko ja nie odczuwam?

+Quote Post
szaroczarna
post 12.12.2010, 15:14
Post #4

Mazda
**

Automan, fakt Islandia do najcieplejszych krajów nie nalezy i w dodatku isnieje wielkie prawdopodobienstwo deszczowych dni. W nocy, nawet w sierpniu temperatura może spaść poniżej zera, ale piekne krajobrazy i urok tego miejsca rekompensuje wszytskie anomalia pogodowe wink.gif moja nastepna wizyta na tej wyspie bedzie miała nieco inny i bardziej hardkorowy charakter smile.gif rowerem dookoła Islandii smile.gif trenuje, trenuje bo to całkiem niezły wysiłek, ale mam mały problem, brak mi chetnych na taki wypad hehehe same leniuchy wokoło mnie wink.gif

+Quote Post
monalisa
post 12.12.2010, 20:33
Post #5

Audi

Użytkownik nr: 146

Leniuchy? czy bardziej o kasę chodzi? jakie wchodzą w rachubę koszty i przez jaki czas taka eskapa by się odbywała? Jak miesiąc to trudno o taki urlop, chyba, że urlop bezpłatny, ale kto go udzieli. Pracodawcy nie chcą za bardzo. Szaroczarna przedstaw trochę więcej szczegółów na temat wyprawy rowerowej po Islandii.

+Quote Post
szaroczarna
post 13.12.2010, 19:05
Post #6

Mazda
**

rowerkiem dookoła Islandii jakiś trzy tygodnie. Trzeba brac pod uwage, że tam szybko zmrok zapada a trasa nr 1, która wiedzie dookoła wyspy jest nieoświetlona, więc szyko trzeba by było namiot rozkładać. Koszt hmmmm myśle, że około 4-5 tys. Bilety lotnicze drogie, wyzywienie również, a wiadomo, że jak jedzie się rowerm to bakaż jest ograniczony. Z noclegami nie ma tam problemów, ponieważ nie ma problemów z free camping'ami i prysznicami. Niestety wyprawa w to miejsce nie należy do najtanszych, ale warto uzbierac kase, jesli oczywiscie lubi sie tego typu wypoczynek smile.gif

+Quote Post
kamcio
post 26.01.2011, 17:04
Post #7

Ford
**

Użytkownik nr: 166

Pogoda na Islandii jest rzeczywiście kapryśna no i zapewne to jest największy minus takiej wyprawy. Nie wiesz na co trafisz. Ale jak już trafisz na względnie ładne dni to zapewne nikt nie pożałuje takiej wyprawy. Myślę że warto się wybrać w sezonie letnim na Islandię. Wypożyczyć tam rowery i zrobić sobie wycieczkę krajoznawczą po ciekawych miejscach. Ale najpierw proponuję nabyć mapę i konkretne informatory o ciekawych miejscach, żeby nie jeździć w ciemno. No i rozeznać się cenach noclegów.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport L'Or Blanc to pierwszy samochód na świecie....

...który wykończono wstawkami z porcelany? Zobacz samochód, który osiąga prędkość 407 km/h.

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Pickup to z definicji prosty pojazd użytkowy służący do pracy, a więc mocny i trwały. Warunki te idealnie spełnia produkowana od 1968 r. Toyota Hilux, która zdążyła znaleźć na całym świecie już prawie 14 milionów nabywców. Mimo swego roboczego charakteru, wcale nie musi być spartańsko wyposażona.
MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

Tegoroczna edycja MINI United w Le Castellet we Francji zgromadziła ponad 30 tysięcy osób z niemal 50 krajów. Fani tej legendarnej brytyjskiej marki bawili się na torze Circuit Paul Ricard w rytmie samochodowych silników, przy akompaniamencie...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja nie jest przeznaczona dla samochodów osobowych. Mogą z niej skorzystać tylko osoby posiadające samochód ciężarowy. Generalnie są to te samochody, których masa całkowita przekracza 3,5 tony. Ale są wyjątki. Mniejsze samochody także można jednorazowo amortyzować, gdy spełniają one dodatkowe warunki wskazane w ustawie. Potrzebna jest też właściwa dokumentacja, jak świadectwo homologacji.
Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 17:27