Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Jak korzystacie z telefonu komórkowego
fish
post 14.02.2010, 17:48
Post #1

BMW

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 40

Przyszło mi tak do głowy, że telefon komórkowy w samochodzie to jest bardzo skomplikowana sprawa wink.gif i właśnie chciałam zapytać, jak z niego korzystacie.

Przede wszystkim pierwsze moje pytanie to takie: gdzie trzymacie telefon? W kieszeni spodni? W kieszeni kurtki? W torebce? A może kładziecie go na fotelu obok albo gdzieś w schowku?

Drugie: czy używacie zestawów głośnomówiących?
Ja ogólnie mam zasadę, że telefonu w ogóle nie odbieram w czasie jazdy, w żaden z możliwych sposobów. Ktoś z Was robi tak samo? smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
rob_son
post 21.02.2010, 22:52
Post #2

Polonez
*

Użytkownik nr: 60

Ja mam taką fajną matę na desce rozdzielczej, na której telefon leży i nie spada na zakrętach. Nie jestem święty i zdarza mi się odebrać podczas jazdy. Zawsze się wcześniej rozglądam czy w pobliżu nie ma policji i staram się zjechać na prawy pas. Nic mnie bardziej nie irytuje jak ktoś kto odbierze telefon i jedzie 40kmh lewym pasem, a za nim robi się korek. Zawsze trąbie na takich zawalidrogów.

+Quote Post
ch3cooh
post 22.02.2010, 20:14
Post #3

Porsche

Użytkownik nr: 26

Ja staram się nie rozmawiać przez komórkę podczas jazdy, ale czasem mi się zdarzy. Mam na stałe przyczepiony do fotela zestaw słuchawkowy, więc wsiadając do samochodu kładę telefon na tunelu środkowym, podpinam do zestawu, a słuchawkę która wisi przy zagłówku wkładam do ucha dopiero jak ktoś dzwoni, bo na dłuższą metę uszy od słuchawek bolą.
Przyznam się, że robię tak tylko przy dłuższych trasach, przy krótkich nie chce mi się podpinać telefonu i gdy dzwoni to najczęściej odbieram, mówię że oddzwonię i zjeżdżam na pobocze lub jakąś stację parkingową jeśli to pilne.

+Quote Post
smerfik
post 23.02.2010, 20:10
Post #4

BMW

Użytkownik nr: 29

Zaraz wszyscy się na mnie pewnie rzucą, ale ja powiem że korzystam z telefonu normalnie. Nie wdaje się w długie rozmowy, raczej tylko odbieram, zamieniam 2 słowa i kończę rozmowę. Jeśli chce pogadać dłużej to włączam na tryb głośnomówiący i telefon wsuwam za pas bezpieczeństwa na swojej klatce piersiowej. Jest tam wystarczająco blisko żebym wszystko rozumiał i mógł do niego mówić.

+Quote Post
hubeliks
post 25.02.2010, 21:19
Post #5

Mazda
**

Użytkownik nr: 67

Jak ja korzystam z telefonu komórkowego w aucie? - przede wszystkim ostrożnie :-)

Zazwyczaj zapominam, że ktoś może chcieć się do mnie dodzwonić, wobec tego telefon jest położony w jakimś niedostępnym miejscu. Jeśli akurat jadę, to nawet nie próbuję go wyciągnąć. Jeśli stoję w korku bądź na światłach, próbuję go szybko wyjąć i przede wszystkim patrzę, kto dzwoni. W zależności od osoby albo odbieram, bądź też odrzucam połączenie i oddzwaniam jak tylko dojadę na miejsce.

Nie uważam, żeby odbieranie telefonu nawet z pomocą zestawu słuchawkowego było bezpieczne. Mimo wszystko odciąga on naszą uwagę od sytuacji na drodze.

+Quote Post
striker
post 1.03.2010, 17:04
Post #6

Ford
**

Użytkownik nr: 44

Widze ze nie bede wyjatkiem, bo tez odbieram podczas jazdy. Nie lubie rozmawiac podczas jazdy ale czasem trafi sie cos waznego. Ostatnio jechalem przez dluzszy czas trzymajac telefon miedzy glowa a ramieniem, ale niezbyt to wygodne.
Przymierzam się do zakupu nawigacji z bluetoothem, ktora bedzie robic za zestaw glosnomowiacy, ale na razie wykostowalem sie na antyradar.

+Quote Post
czarek121
post 15.04.2010, 12:30
Post #7

Trabant
*

Użytkownik nr: 90

U mojego kolegi w aucie jest takie fajnie radio pionerra chyba ktory ma funkcje ktora umozliwa podlaczenie sie poprzez bluetooth z telefonem i w ten sposob mozna rozmawiac poprzez radio. Gdy ktos dzwoni wlacza sie tryb glosnomowiacy w radiu i automatycznie scisza sie radio. Niezla sprawa takze warto zapoatrzyc sie w takie radyjko. kosztuje tyle co sredniej klasy radio. Takze nie przeplaca sie. Moim zdaniem tak sie najfajniej rozmawia bo nie uzywasz wogole rąk laugh.gif no i bezpieczeństwo zachowane rolleyes.gif Ale jak ktos chce to moze zjezdzac na pobocze dalej biggrin.gif

--------------------

Jesteś turystą? >> forum turystyczne
Zobacz też napędy bram

+Quote Post
grandek1
post 16.04.2010, 20:59
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 89

Według mnie powinniśmy rozwaznie korzystać z telefonu w aucia a najlepiej rzadko trzymając aparat w reku najlepiej własnie głośnomowiący słuchawka bleutooth albo dobry gadżet w radiu wszystko żeby było wygodnie i przede wszystkim bezpiecznie. Ja ze swojej strony mge dodac że rzadko używam telefonu podczas jazdy jesli juz to kilka sekund jakoś nie jestem przyzwyczajony do tego;] Polecam wszystkim używanie tych bajerów o których wyzej wspominano, szerokości;)

+Quote Post
MANARA
post 16.07.2010, 19:07
Post #9

Audi

Użytkownik nr: 142

Najlepszy jest zestwa głośnomówiący albo słuchweczka do ucha. Ale ile procent polskich kierowców używa prawidłowo i przepisowo telefonu komórkowego podczas jazdy samochodem? mniej niż połowa!!! Większość nawet mając zestaw glosnomówiący albo wbudowany w swój telefon komórkowy prowadzi rozmowy trzymajć go przy uchu. Wtedy na drodze dzieją się cyrki, bo taki kierowca do końca nie panuje nad prowadzeniem swojego samochodu., raz jedzie wolno, a to raz szybciej. Wprowadza nerwowość wśród innych kierowców.

+Quote Post
mariusz123
post 17.07.2010, 9:45
Post #10

Polonez
*

Użytkownik nr: 139

Popieram, słuchaweczka bluetooth jest niezmiernie wygodna i przydaje się podczas jazdy. Niemniej - zestaw głośnomówiący już nie jest taki komfortowy (przynajmniej w moim odczuciu). Zwłaszcza jeśli jedzie się z kimś - nie można nawet porozmawiać w normalny sposób (chociaż to zależy od tego, z kim się jedzie tongue.gif). Trochę dziwnie wygląda człowiek, który wymachuje rękoma i zdaje się mówić do siebie - a taki widok często można zobaczyć, przy właścicielach zestawów słuchawkowych, dość śmiesznie... tongue.gif

+Quote Post
bettie87
post 21.11.2010, 21:44
Post #11

Mercedes

Użytkownik nr: 257

Również posiadam matę antypoślizgową w aucie na której trzymam komórkę w trakcie jazdy. Nie ślizga się chociaż, nie spada i zawsze jest pod ręką smile.gif
Aczkolwiek największą wadą tej metody jest to, że gdy świeci słońce to komórka tak wyeksponowana masakrycznie się nagrzewa. No ale coś za coś... Lepsze to niż kieszeń czy schowek.. Pamiętam, jak wcześniej trzymałam komórkę w kieszeni i jadąc w zapiętych pasach sięgałam ją każdorazowo w trakcie połączeń (przez co niekiedy slalomy się zdarzały.. tongue.gif) Myślę, że takie rozwiązanie jest o wiele bezpieczniejsze. Chociaż jestem tą osobą, że jak ktoś do mnie dzwoni lub ja muszę zadzwonić, to zawsze szukam najbliższego miejsca do zatrzymania, by spokojnie móc porozmawiać (chociaż mój Mąż, "demon prędkości" patrzy wtedy na mnie z wyższością ;p) Ale uważam, że trzeba do wszystkiego podchodzić rozsądnie, a nie z brawurą. Poza tym badania naukowców i tak wykazują, że rozmawiając w czasie jazdy przez komórkę zapamiętujemy/rozumiemy zaledwie 10% przekazu smile.gif

+Quote Post
szaroczarna
post 8.12.2010, 13:23
Post #12

Mazda
**

Użytkownik nr: 253

Czasami zdaża mi się rozmawiac przez telefon komórkowy podczas prowadzenia samochodu. Jednak staram sie tego nie robić. Jesli juz muszę, to używam zestawu samochodowego głosnomówiącego, albo słuchaweczki, jeśli nie chce aby pasażer słyszał całą rozmowę wink.gif Rozmowa, przez telefon komórkowy, a raczej wykonywane czynnosci : wybieranie numeru itp rozpraszaja kierowcę, a wiadomo, że każda sekunda nieuwagi może kosztować bardzo dużo i skonczyć sie tragicznie. Wiec moim zdaniem lepiej zjechac na pobocze, albo wybrac mniejsze zło i skorzystać z sprzetu słuchawkowego.

+Quote Post
PABLO
post 8.12.2010, 14:37
Post #13

Ford
**

Użytkownik nr: 250

Kiedyś przeczytałem, że badania przeprowadzone w wielu ośrodkach badawczych świadczą, że używanie zestawu słuchawkowego jest równie niebezpieczne jak rozmawianie podczas jazdy przez telefon trzymany w ręce. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii przez Insurance Institute for Highway Safety pokazały, iż używanie telefonu komórkowego przez kierowców, nawet z zestawem słuchawkowym, czterokrotnie zwiększa ryzyko wypadku w porównaniu do sytuacji, gdy kierowca nie korzysta z telefonu. KAŻDA telefoniczna rozmowa (również prowadzona przez zestaw głośnomówiący) jest niebezpieczna, ponieważ zaangażowanie w konwersację odciąga uwagę kierowcy od tego co dzieje się na drodze. Czas reakcji kierowcy, zarówno rozmawiającego przez telefon trzymany w ręce jak i za pomocą zestawu słuchawkowego, jest prawie o połowę dłuższy w porównaniu do kierowcy skupionego na prowadzeniu pojazdu. Kwestia trzymania telefonu w dłoni nie wpływa w znacznym stopniu na bezpieczeństwo, ponieważ najczęściej kierowca jest świadom zagrożenia wynikającego z prowadzenia samochodu przy pomocy jednej ręki, w związku z czym staje się ostrożniejszy i ogranicza prędkość jazdy.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Latem 2011 Ford Fiesta świętował dwa historyczne wydarzenia...

Czy wiesz jakie to były powody do świetowania?

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Pickup to z definicji prosty pojazd użytkowy służący do pracy, a więc mocny i trwały. Warunki te idealnie spełnia produkowana od 1968 r. Toyota Hilux, która zdążyła znaleźć na całym świecie już prawie 14 milionów nabywców. Mimo swego roboczego charakteru, wcale nie musi być spartańsko wyposażona.
MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

Tegoroczna edycja MINI United w Le Castellet we Francji zgromadziła ponad 30 tysięcy osób z niemal 50 krajów. Fani tej legendarnej brytyjskiej marki bawili się na torze Circuit Paul Ricard w rytmie samochodowych silników, przy akompaniamencie...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja nie jest przeznaczona dla samochodów osobowych. Mogą z niej skorzystać tylko osoby posiadające samochód ciężarowy. Generalnie są to te samochody, których masa całkowita przekracza 3,5 tony. Ale są wyjątki. Mniejsze samochody także można jednorazowo amortyzować, gdy spełniają one dodatkowe warunki wskazane w ustawie. Potrzebna jest też właściwa dokumentacja, jak świadectwo homologacji.
Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 17:32