![]() ![]() |
13.11.2009, 11:09
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: 21-08 09 Użytkownik nr: 15 |
Witam,
okres wymiany opon, może warto poruszyć powyższą kwestie. Nie wszyscy korzystają z opcji "hotelu opon" w serwisie oponiarskim, opony przechowujemy w garażach, pomieszczeniach gospodarczych etc. Kilka rad, jakie warunki powinny być zachowane w takim pomieszczeniu, by ze spokojem można było opony użytkować w kolejnym sezonie. Przechowywanie opon w pomieszczeniach, które nie spełniają pewnych wymogów, może doprowadzić do odkształcania opony oraz mieć negatywny wpływ na jej właściwości i obniżenie osiągów, które mogą uwidocznić się w trakcie późniejszego użytkowania. Po pierwsze: Pomieszczenie powinno być zamknięte, czyste, suche oraz zaciemnione. Po drugie: Temperatura powinna oscylować mniej więcej w granicach 21 st. C, czyli temperaturze pokojowej. Po trzecie: ABSOLUTNIE NIEDOPUSZCZALNE JEST aby w tym samym pomieszczeniu przechowywać środki chemiczne, paliwa, smary, środki silnie żrące - gdyż wpływają one na przedwczesne starzenie się mieszanki gumy. Jak układać opony? Jeśli są na feldze, możemy składować je poziomo, ale pamiętajmy o okresowej zmianie pozycji, tak by nie dopuścić do odkształceń. Jeśli guma jest zdemontowana, możemy przetrzymywać ją pionowo-ale też co pewien czas, obracajmy oponę, by się nie odkształciła. To są PODSTAWOWE zalecenia, które powinniśmy przestrzegać. Pozdrawiam, |
|
|
13.11.2009, 16:49
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 255 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Racibórz Użytkownik nr: 29 |
Ja mam całe koła letnie, zostawione u znajomego w garażu i leżą jedno na drugim. Na pewno nie ma tam 21 stopni, stawiałbym raczej, że w zimie jest tam między 10 a 15 stopni. Zawsze tak składowałem opony i nic się z nimi nie działo. Pilnuje tylko tego, żeby nie zostawić kół mokrych, bo raz tak zrobiłem i na wiosnę całe zardzewiałe były, więc nie obyło się bez szczotki drucianej.
|
|
|
13.11.2009, 19:05
|
|
![]() Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 363 Dołączył: 26-09 09 Skąd: Kielce Użytkownik nr: 26 |
Widzę, że mamy tu znawcę tematów wulkanizacyjnych. Słyszałem kiedyś, że jak się ściąga na zimę całe koła, to należy popuścić trochę powietrza, czy to prawda? Jaki to ma cel i co się stanie jeśli tego nie zrobię? Ja co roku zostawiam koła tak jak je ściągnąłem z samochodu z założeniem, że powietrze i tak samo ujdzie do wiosny. Czy to w jakikolwiek sposób szkodzi moim oponom?
|
|
|
16.11.2009, 11:27
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: 21-08 09 Użytkownik nr: 15 |
Witam,
Jesli gumy na feldze chcesz trzymac w pozycji pionowej, to trzeba pamietac zeby je obracac - celem niedouszczenia do odksztalcen. Najlepiej jak (napompowane badz z nieco mniejszym cienisniem) opony zamontowane na feldze trzymac na wieszaku, na haku - tak by nie "stały" na podlozu - wtedy mamy spokoj jesli chodzi o kwestie odkształcen. Pozdrawiam, Błażej Słyszałem kiedyś, że jak się ściąga na zimę całe koła, to należy popuścić trochę powietrza, czy to prawda? Jaki to ma cel i co się stanie jeśli tego nie zrobię? Ja co roku zostawiam koła tak jak je ściągnąłem z samochodu z założeniem, że powietrze i tak samo ujdzie do wiosny. Czy to w jakikolwiek sposób szkodzi moim oponom? |
|
|
18.11.2009, 8:35
|
|
![]() Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 363 Dołączył: 26-09 09 Skąd: Kielce Użytkownik nr: 26 |
Moje stoją w słupku, a jest ich w sumie 7, bo ma jeszcze 3 dodatkowe alufelgi, które kiedyś dostałem od znajomego i czekają na renowację. Jak znajdę chwilę czasu to chyba zrobię tam małą rotację, bo koła na których zamierzam jeździć są na dole, a felgi do renowacji, na których są jeszcze opony do zdemonotowania i wyrzucenia leżą na górze i tworzą niepotrzebny balast.
|
|
|
13.04.2010, 16:55
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: 13-04 10 Użytkownik nr: 88 |
Ja osobiście opony przechowuję w folii w garażu każda jest zawinieta w tzw. koszulki robie tak od kliku lat i nic sie z oponami złego nie stało ani sie nie odkształciły itp, wiem też o równie dobrej metodzie otóż sa dostępne specjalne wieszaki na nasze opon, na których jesteśmy pewni ze opona sie nieodkształci i oczywiscie sa tez zabezpieczone folią, pokrowcem, itp
|
|
|
21.04.2011, 19:54
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 567 Dołączył: 3-07 10 Użytkownik nr: 145 |
Ja swoje opony przechowuję w piwnicy i to od lat, i nigdy nie było problemu ze starzeniem się tych elementów czy odkształceniami. Mam przygotowaną odpowiednią szafę i tam cały sezon opony zimują czekając na swoją kolej. Zresztą przy moim intensywnym wykorzystywaniu opony wytrzymują dwa sezony góra trzy więc przechowywanie ich nie stanowi tak wielkiego problemu. Przynajmniej nie muszę płacić za przechowywanie i tym podobne kwestie. Ostatecznie tak szybko opony również się nie niszczą by przechowywać je w sterylnych warunkach.
|
|
|
22.04.2011, 15:42
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 183 Dołączył: 27-11 10 Skąd: Wielkopolska Użytkownik nr: 264 |
Ja nie przestrzegam jakiś konkretnych zasad. Opony przechowuję w piwnicy w folii i myślę, że nie jest to złe rozwiązanie. Teraz przerzuciłem się na jakiś czas na opony całoroczne, aby sprawdzić jak są wytrzymałe w różnych warunkach atmosferycznych i muszę przyznać, że nie jest tak źle. Najgorzej było zimą, ale idzie się przyzwyczaić..
|
|
|
29.04.2011, 9:22
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 166 Dołączył: 30-11 10 Użytkownik nr: 266 |
Nie wierzę, że te opony całoroczne są tak dobre, jak coś jest do wszystkiego to jest na ogół złe. Ja zawsze zmieniam opony zimowe na letnie, kiedy pojawiają się już ciepłe dni i jest pow.10 stopni, bo tak wysoka temperatura im szkodzi, a przechowuję także w piwnicy, w szafce i jak wyciągam na kolejny sezon to są dobre i nie mam problemu..
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |