Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Jazda po Krakowie
czerwonka
post 26.11.2009, 23:08
Post #1

Ford
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 41

Widziałam, że mamy kilka osób na forum z Krakowa. Weźcie mi napiszcie, jak porusza się samochodem po Krakowie? Wiem, że macie tam jakieś strefy, ale czy zwykłemu użytkownikowi jakoś bardzo to przeszkadza? Są jeszcze jakieś ograniczenia odnośnie wjazdu do tego miasta? I o czym jeszcze trzeba wiedzieć, kiedy jedzie się do Krakowa? (poza tym, żeby uważać na ziejącego smoka)
Go to the top of the page

+Quote Post
Spanner
post 27.11.2009, 7:24
Post #2

Trabant
*

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 4

Witaj,
czy strefy przeszkadzają w poruszaniu się to zależy, gdzie i skąd chcesz dojechać. Przykładowo, jeśli chcesz od rogu Długiej i Basztowej dojechać do dworca to przeszkadza trochę strefa, ale jeśli chcesz poruszać się normalnie po mieście to nie przeszkadza to w niczym. Sam nie posiadam żadnego identyfikatora strefowego a swobodnie poruszam się po całym Krakowie.

Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na znaki, żeby się nie zapędzić w strefę nie mając identyfikatora, bo może tam stać straż miejska albo policja i mandat gotowy, a tłumaczenia w stylu, że nie wiedziałem/-am bo nie jestem z tego miasta raczej nie przechodzą smile.gif

--------------------

+Quote Post
smerfik
post 27.11.2009, 18:52
Post #3

BMW

Użytkownik nr: 29

Kraków jest prosty, choć w ścisłym centrum jest dość wąsko, a torowiska często wjeżdżają na jezdnię więc jeśli ktoś się boi tramwajów, lub ciasnych ludzi to może się trochę zestresować.
Strefy tez w niczym nie przeszkadzają, dotyczą tylko ścisłego centrum i są dość dobrze oznaczone.
Najwięcej problemu mamy niestety z parkowaniem, miejsc postojowych jest mało, a każdy chce podjechać jak najbliżej rynku.

+Quote Post
amanda8x
post 28.11.2009, 15:29
Post #4

Audi

Użytkownik nr: 30

No wy sobie ŻARTY STROICIE normalnie!! Jak nie przeszkadza?!?!!! No przecież ja to bym tych co tą strefę zrobili to powystrzeliwywała!! Ja nie wiem, co to za koleś to wymyślił... Nawet nie przychodzi mi NIC ale to NIC do głowy, dlaczego oni niby to zrobili! Przecież komu to kurde przeszkadza, że by sobie ktoś przejechał niedaleko Rynku?? Zabronić tam tylko parkowania i już! W żadnym innym mieście chyba nie ma takich cyrków, tylko TU MUSZĄ!

+Quote Post
wiel26
post 29.11.2009, 15:55
Post #5

Mercedes

Użytkownik nr: 31

W każdym innym mieście jest to samo, a w wielu nawet gorzej. Na rynku są zabytki, dorożki z końmi, melexy, wielu ludzi porusza się rowerami, jeszcze więcej osób spaceruje środkiem ulicy, a na dodatek tramwaj często jeździ po tym samym pasie co samochody.
Wpuszczenie tam nagle kilkudziesięciu tysięcy samochodów nie byłoby raczej dobrym pomysłem, stawiałbym na wzrost hałasu i wypadków.

+Quote Post
asia_b
post 30.12.2009, 21:17
Post #6

BMW

Użytkownik nr: 32

Nie było mi dotychczas dane jeździć ani po Warszawie, ani po Krakowie, choć oczywiście byłam w mieście Kraka nie raz smile.gif To, co rzuciło mi się bardzo w oczy jako potencjalnemu kierowcy, to fakt, że tramwaje jeżdżą czasem równolegle do samochodów, a czasem na równi z samochodami - po tym samym pasie. Najgorsze są wówczas "przejścia", czyli momenty, gdy tramwaj z ruchu równoległego wjeżdża na pas dla samochodów. Obawiam się, że jest to dość niebezpieczne i niejeden kierowca miał już z tego powodu nieprzyjemności.

+Quote Post
amanda8x
post 10.01.2010, 10:48
Post #7

Audi

Użytkownik nr: 30

Rowerami?! W ZIMIE?! Na zimę to mogliby tą strefę ZNIEŚĆ! I te biedne konie by sobie odpoczęły, bo tak to im śnieg do oczu leci i w ogóle KTO TO WYMYŚLIŁ?!?!?! A jak ci przeszkadza wpuszczenie "kilkudziesięciu tysięcy samochodów" na ulicę, to może w ogóle ZAKAZAĆ jazdy? Bo to hałas i wypadki! Przecież to GŁUPIE!!
A tramwaje wcale nie przeszkadzają. Jak się PATRZY, a nie jeździ głupio, to WSZYSTKO jest oznaczone i WSZYSTKO się da zrozumieć.

+Quote Post
adelajda
post 18.10.2010, 7:30
Post #8

Audi

Użytkownik nr: 167

Ja co prawda nie jestem z Krakowa, ale miałam przyjemność być w tym mieście i to w sezonie letnim. Oprócz tego ze miasto Mozę się poszczycić zabytkami słynnymi nie tylko na cała Polskę , to tez Mozę się poszczyć nieprzyjaznymi warunkami poruszania się po tym pięknym mieście. No cóż inne miasta też nie są święte pod tym względem. Ale sam fakt że brak jest miejsc parkingowych i parkuje się gdzie popadnie to już zraża. Tym bardziej że Kraków jest znanym miastem z zabytków klasy zerowej i co roku może spodziewać się oblężenia turystów. I jak widzę nic w tym kierunku nie jest robione.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

faktura zakupu nie jest dokumentem gwarancyjnym?

zapoznaj się ze swoimi prawami przy zakupie samochodu...

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Pickup to z definicji prosty pojazd użytkowy służący do pracy, a więc mocny i trwały. Warunki te idealnie spełnia produkowana od 1968 r. Toyota Hilux, która zdążyła znaleźć na całym świecie już prawie 14 milionów nabywców. Mimo swego roboczego charakteru, wcale nie musi być spartańsko wyposażona.
MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

Tegoroczna edycja MINI United w Le Castellet we Francji zgromadziła ponad 30 tysięcy osób z niemal 50 krajów. Fani tej legendarnej brytyjskiej marki bawili się na torze Circuit Paul Ricard w rytmie samochodowych silników, przy akompaniamencie...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja nie jest przeznaczona dla samochodów osobowych. Mogą z niej skorzystać tylko osoby posiadające samochód ciężarowy. Generalnie są to te samochody, których masa całkowita przekracza 3,5 tony. Ale są wyjątki. Mniejsze samochody także można jednorazowo amortyzować, gdy spełniają one dodatkowe warunki wskazane w ustawie. Potrzebna jest też właściwa dokumentacja, jak świadectwo homologacji.
Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 17:44