Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Kat. A od 24. roku życia
garfield
post 22.11.2009, 10:15
Post #1

Ford
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 45

Też słyszeliście o tym przepisie? Nie wiem, czy już wszedł, czy jeszcze. Prawo jazdy na motor będzie od 24 lat. No ale oni chyba zwariowali. Nie dość, że teraz dużo osób jeździ bez prawa jazdy, to oni w ten sposób jeszcze to zwiększą. Dużo osób jeździ motorami dla frajdy. Jak się ma 24+ lat, to człowiek myśli już raczej o stabilizacji. A nie o frajdzie. Nie wiem jak Wy. Ja uważam to za bezsens. Tak to przynajmniej czegoś się nauczyli na takim kursie. Przynajmniej teoretycznie. A teraz motorzyści będą w ogóle bez jakiejkolwiek wiedzy jeździć.
Go to the top of the page

+Quote Post
fish
post 22.11.2009, 15:25
Post #2

BMW

Użytkownik nr: 40

O, nie słyszałam o tym, ale mogę się jedynie domyślać, że to niestety smutna prawda. Zamiast zająć się stanem polskich dróg, to politycy, posłowie i inni decydujący zajmują się po prostu pierdołami... :/ Przecież jeśli chcą zmniejszenia ilości wypadków, to niech wyremontują nawierzchnię, wtedy ludzie nie będą w ostatniej chwili omijać dziur!
I kolega tu ma całkowitą rację:
CYTAT
Tak to przynajmniej czegoś się nauczyli na takim kursie. Przynajmniej teoretycznie.

Lepiej by było, gdyby ludzie wsiadający na motor przeszli choćby kilkunastogodzinny kurs u profesjonalistów, niż u kolegi pod blokiem

+Quote Post
wiel26
post 22.11.2009, 18:14
Post #3

Mercedes

Użytkownik nr: 31

To chyba nie do końca tak ma być, gdzieś czytałem że powstaną jakieś nowe kategorie, które rozgraniczą poruszanie się motocyklami zależnie od jego mocy. Osobiście jestem przeciwny, żeby 18-latek prosto po kursie wsiadał na ścigacz który jeździ 300km/h, takie motocykle powinny być faktycznie dla "rozsądnych, dorosłych" użytkowników, a młodszym zostawmy słabsze maszyny.

+Quote Post
fish
post 23.11.2009, 8:02
Post #4

BMW

Użytkownik nr: 40

Ale zobacz - przy samochodach nikt nawet nie myśli o takich rozgraniczeniach. A przecież na kursie jeśli wrzucisz "czwórkę" to już jest cud, bo zwykle poruszasz się z maksymalną prędkością 40-45km/h. Ludzie uczą się na powiedzmy Fiatach Punto, a potem przecież mają możliwość kupienia sobie powiedzmy najnowszego Mitsubishi, które ma 5 sekund do setki. Im nie chciałbyś też zabronić zakupu takiego samochodu? W sumie to powinieneś, bo w końcu dlaczego motorzyści mają być gorzej traktowani niż zwykli kierowcy?

+Quote Post
ch3cooh
post 23.11.2009, 17:14
Post #5

Porsche

Użytkownik nr: 26

Fish, zwróć uwagę na to, że jak idziesz na kurs prawa jazdy, to nawet osoba która nigdy nie siedziała za kierownicą, po 10 minutach na placu już wyjeżdża na jakąś mniejszą ulicę. Natomiast przy nauce jazdy motocyklem do znudzenia kręci się tzw ósemki na placu manewrowym, gdyż oprócz prostych zasad typu typu jak puścić sprzęgło i wcisnąć gaz, duża część nauki idzie na to jak wchodzić w zakręty żeby się nie przewrócić, co w samochodzie jest zbędne.

W niektórych krajach osoba która zrobiła prawo jazdy, przez pierwszy rok nie może jeździć po zmroku, i może jeździć tylko z bardziej doświadczonym kierowcą - to tez jest niegłupi pomysł.

+Quote Post
niedźwiadek
post 24.11.2009, 21:03
Post #6

Ford
**

Użytkownik nr: 43

CYTAT
może jeździć tylko z bardziej doświadczonym kierowcą

Ee no cośty, przy motorach to by nie wypaliło. W końcu lepiej jest jeździć samemu, bo się wtedy szybciej rozpędza, nie? wink.gif
Co do tego prawka od 24 lat, to z mojego punktu widzenia to jest trochę krzywdzące. Skoro po skończeniu 18 lat mam być osobą pełnoletnią, która może o wszystkim decydować, to dlaczego niby mam mieć jakieś ograniczenia? Mogę decydować o losie mojego państwa, a nie mogę decydować o tym, jakim pojazdem chcę się poruszać? Coś tu chyba nie tak...

+Quote Post
hubeliks
post 27.12.2009, 18:55
Post #7

Mazda
**

Użytkownik nr: 67

Świetna sprawa. To właśnie dobrze, że ukróci to szaloną jazdę małolatów po drogach na motocyklach. Bardzo dobrze, ja widzę tu same plusy. Jak ktoś będzie chciał pojeździć na motorze, to i tak będzie mógł, prawda, tylko na mniejszych pojemnościach, tak jak to jest dotychczas. A jak ktoś będzie chciał ominąć przepisy, to ominie i takie, które dają prawo jazdy od 18 lat, i takie, które dają od 24. Na zatwardziałych przestępców nie ma rady.

+Quote Post
motomaniak17
post 13.04.2010, 16:13
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 85

Zgadzam się z kolegą iż zmienienie tego przepisu pozytywnie wplynie nakierowców i innych użytkowników ruchu, przeciez motocykliści przesadzają w piraceniu na drogach rozpedzaniu sie do maksymalnych wręcz prędkosci lub jazdy na jednym kole przeciez na drogach to jest zabronione i szczególnie niebezpieczne, rozumiem gdzies na torach zamkniętych ulicach itp. Na pewno ostudzi to zapał mlodych niedoświadczonych kierowców do wybierania dużych pojemnoisci motocykli..']

--------------------
Motomaniak :D

+Quote Post
miśka
post 1.08.2010, 12:38
Post #9

Bentley

Użytkownik nr: 148

A ja chciałabym się dowiedzieć jakie są statystyki wiekowe wypadków motocyklowych. Coś mi się zdaje, że właśnie częściej dochodzi do nich w wyniku brawurowej jazdy młodych ludzi, których pasjonuje szybka jazda. Najczęściej można zrobić już rozeznanie na swoim osiedlu, miejscowości. Ja na znam osobiście takiego jednego Pana, który jest zapalonym motocyklistą (jeździ na zloty, długie podróże po Polsce) i sam przyznaje, że młodzieniaszki psują im opinię wśród ludzi.

+Quote Post
Automan
post 2.08.2010, 9:06
Post #10

Audi

Użytkownik nr: 137

Jestem za takim przepisem, mimo, że jestem młodym człowiekiem, ale wiem, że w młodym wieku to jest w głowie brawura i głupota. Nie jestem zwolennikiem motocykli, nigdy mnie to nie pociągało z dwóch śladów wolę rower. Bardzo jednak podoba mi się grupa zapaleńców na na przykład Harleyach. To jest ich życie, pasja, fascynujące. I można być wiekiem starszy i mieć stabilizację i kochać motory.

+Quote Post
robertos
post 8.09.2010, 18:55
Post #11

Bentley

Użytkownik nr: 145

Po pierwsze nie można wszystkich oceniać jedną miarą, to że niektórzy ludzie w młodym wieku są brawurowi i nie myślą nie znaczy że wszyscy tacy są. Moim zdaniem nie powinno być żadnych ograniczeń wiekowych to znaczy, człowiek który skończył 18 lat uznawany jest za dorosłego i jako taki ma wszelkie prawa osoby dorosłej - czyli możliwość np. zdawania na prawo jazdy kategorii A, ostatecznie nawet Ci młodzi nierozważni muszą mieć zdany egzamin czyli muszą zaprezentować pewne umiejętności by jeździć motocyklem. A wypadki zawsze się zdarzały i zdarzać będą, dopiero jak całkowicie zakażemy jazdy motocyklami w statystykach zniknie ilość wypadków z udziałem motorów. Każdy ma własny rozum i niech z niego korzysta wtedy dopiero zmniejszy się liczba wypadków. A wprowadzając kolejne zakazy tylko zachęcimy tych młodych ludzi do jazdy bez prawa jazdy czyli bez nawet tego nikłego przygotowania jakie jest na kursie. Nie tędy droga, skoro uznajemy kogoś za dorosłego to powinien on posiadać pełnię praw osoby dorosłej.

+Quote Post
Patric
post 9.01.2011, 22:00
Post #12

Syrena
*

Użytkownik nr: 322

Jestem przeciwny takim ograniczeniom. Może faktycznie sam jestem młody i nie tak odpowiedzialny jak osoba starsza o te kilka lat, ale co to zmieni? Jak ktoś będzie chciał się wyszaleć to prędzej czy poźniej to zrobi. Ilu z piratów drogowych nie ma prawa jazdy? Oglądam czasem program Uwaga Pirat i widzę tam nie tylko młodych gniewnych, ale także ojców jadących z dzieciakami! angry.gif Nie mierzmy wszystkich jedną miarą, państwo przesadza z tą troską o obywateli huh.gif

--------------------

+Quote Post
layout
post 10.01.2011, 18:31
Post #13

Polonez
*

Użytkownik nr: 333

A ja się zgadzam z tymi przepisami. Obracam się w towarzystwie motocyklistów (sam jestem jednym z nich) i wiele osób podziela moje zdanie.
Młody człowiek mając osiemnaście lat nie myśli (raczej) o bezpieczeństwie czy innych tego typu rzeczach. Chce wzbudzać szacun na dzielni i do tego najlepiej jakby słodkie blondynki z liceum piszczały jak go zobaczą. Dlatego zaraz po kursie kupuje R-łana albo innego tego typu przecinaka, który wygląda świetnie, świetnie też brzmi, ale bez doświadczenia bardzo trudno go ogarnąć.
Dlatego warto zacząć od mniejszych pojemności (nawet 500 typu ER 5 czy CB 500), które sprawią ,że trochę się poduczymy itp.
Oczywiście ,że są i wady. Trzeba dwa razy płacić za kurs i ogólnie to zdawać, ale myślę ,że i tak powinno przynieść pozytywny skutek.
A Tych. którzy śmigają na gumie przez centrum i to bez prawka to i tak żadne przepisy nie utemperują, więc... smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

w Polsce stworzono samochód, który przyspiesza od 0 do100 km w ciągu 3,2 sek.?

i będzie on mógł konkurować z najlepszymi samochodami w swoim segmencie...

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Pickup to z definicji prosty pojazd użytkowy służący do pracy, a więc mocny i trwały. Warunki te idealnie spełnia produkowana od 1968 r. Toyota Hilux, która zdążyła znaleźć na całym świecie już prawie 14 milionów nabywców. Mimo swego roboczego charakteru, wcale nie musi być spartańsko wyposażona.
MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

Tegoroczna edycja MINI United w Le Castellet we Francji zgromadziła ponad 30 tysięcy osób z niemal 50 krajów. Fani tej legendarnej brytyjskiej marki bawili się na torze Circuit Paul Ricard w rytmie samochodowych silników, przy akompaniamencie...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja nie jest przeznaczona dla samochodów osobowych. Mogą z niej skorzystać tylko osoby posiadające samochód ciężarowy. Generalnie są to te samochody, których masa całkowita przekracza 3,5 tony. Ale są wyjątki. Mniejsze samochody także można jednorazowo amortyzować, gdy spełniają one dodatkowe warunki wskazane w ustawie. Potrzebna jest też właściwa dokumentacja, jak świadectwo homologacji.
Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 17:50