Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Kierowanie pojazdem z Anglii
rydzyniak
post 8.09.2009, 16:38
Post #1

Porsche

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 10

Ostatnio odwiedził mnie kolega z Anglii. Chciałem sprawdzić jak to jest prowadzić auto z kierownicą nie z tej strony. Stwierdził,że przepisy tego zabraniają. Pojezdziłem po własnym terenie. Jak to jest ? Czy ktoś,kto nie jest właścicielem auta z Angli może legalnie prowadzic taki wóz na terenie Polski ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Mario
post 15.09.2009, 20:07
Post #2

Bugatti Veyron

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 3

Według mnie nie ma żadnych przeciwwskazań do prowadzenia samochodu na terenie Polski z kierownicą po prawej stronie. Prawnie jest to dozwolone. Pozostaje kwestia bezpieczeństwa i wygody takiej podróży.

Mimo głośnych dyskusji na ten temat nadal nie można zarejestrować takiego samochodu w Polsce. Osobiście w przypadku posiadania takiego samochodu namawiam do jego przerobienia. Może trochę kosztować jednak dla własnego i innych bezpieczeństwa warto dokonać zmiany położenia kierownicy.

+Quote Post
asia_b
post 17.10.2009, 7:55
Post #3

BMW

Użytkownik nr: 32

Niestety nie posiadam żadnych informacji odnośnie prawnej strony jeżdżenia takim samochodem, ale bardzo mnie ten temat zainteresował. Rydzyniaku, jak się jeździ takim samochodem? Zawsze wydawało mi się, że to musi być strasznie trudne tak się przestawić. Powiedz mi, miałeś problemy? Sądzę, że najgorsze są dwie rzeczy - inna perspektywa widzenia sytuacji na drodze oraz drążek zmiany biegów nie pod tą ręką co zwykle smile.gif

+Quote Post
amanda8x
post 17.10.2009, 12:20
Post #4

Audi

Użytkownik nr: 30

No NA PEWNO trudno jest jeździć takim samochodem! Ale kurcze, czy wam naprawdę BRAKUJE samochodów w Polsce?! Przecież wcale nie trzeba jechać TAKI KAWAŁ, żeby kupić dobry samochód!
Ja słyszałam, że nie można jeździć w ogóle samochodami w Anglii. To znaczy jak się nie jest stamtąd. PODOBNO każdy kierowca wykupuje sobie ubezpieczenie NA SIEBIE, a nie tak jak u nas, że na każdy samochód trzeba mieć osobne.

+Quote Post
wiel26
post 18.10.2009, 10:03
Post #5

Mercedes

Użytkownik nr: 31

To o czym piszesz Amando, tyczy się jazdy po terytorium Anglii, tam faktycznie każdy driver ma OC na swoje nazwisko, więc jeśli ktoś posiada np. 2 samochody, to nie musi płacić dwóch polis OC - według mnie to świetne i logiczne rozwiązanie, bo dwóch aut na raz prowadził nikt nie będzie.
Co do poruszania się "anglikiem" po polskich drogach, nie słyszałem o żadnych ograniczeniach.

+Quote Post
fish
post 24.01.2010, 21:35
Post #6

BMW

Użytkownik nr: 40

Polska dostała upomnienie od Unii Europejskiej, bo odmawia rejestracji samochodów z kierownicą po prawej stronie. Ja myślę, że niedługo to powinno się już prawnie unormować (o ile już nie zostało jakoś zapisane, chociaż znając polskich posłów... wink.gif ). Takie autka mogą być rejestrowane w wielu krajach, dlatego dziwne jest, że Polska się tak przed tym broni. Samochód to samochód, skoro można nim bezpiecznie jeździć, to jaka to różnica, po której stronie siedzi kierowca? biggrin.gif

+Quote Post
motomaniak1
post 24.04.2010, 6:55
Post #7

Trabant
*

Użytkownik nr: 102

W polsce można jeździć takim samochodem do dwóch lat bodajże, ale gdy skończy się ten okres trzeba go zarejestrować, ale żeby to zrobić trzeba dokonać modyfikacji i przerobić samochód. Moim zdaniem dziwne, bo jak ktoś lubi to niech sobie ma kierownicę po drugiej stronie. Ja bym się nie mógł przestawić. Nie wyobrażam sobie zmieniania biegów lewą reka:) moze jest to wygodne dla leworęcznych:) nie rozumiem, czemu cały świat jeździ po prawej stronie, a tylko Anglicy po lewej:) przecież to chore jest:)

+Quote Post
damian050510
post 25.04.2010, 9:20
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 92

Tak mozna jeździc dwa lata, a potem trzeba przerobic. Dla mnie nie jest to normalne. Jesli komus nie przeszkadza kierownica po prawej stronie, to co to przeszkadza urzednikom? Przeciez nie zagraza to bezpieczenstwu na drodze. Tylko ze taka jest wlasnie Polska. Chore przepisy, chorzy urzednicy. Nic tylko sie stad wyprowadzic do jakiegos bardziej cywilizowanego kraju. Tylko ze na zachodzie Polak jest traktowany tak samo jak Chinczyk u nas... Czyli pozostaje nam tu pozostac i wegetowac do konca zycia w kraju w którym przepisy nie są stworzone pod spoleczenstwo tylko stwarzaja je urzednicy ktorym sie uroiło ze tak bedzie dobrze.

+Quote Post
Julita_
post 25.04.2010, 19:12
Post #9

Syrena
*

Użytkownik nr: 82

Wydaje mi się, że takiego samochodu nie można zarejestrować w Polsce. Nie uda się zrobić przeglądu i td. W Polsce są inne wymogi in trzeba się do nich dopasować.
Tak mi się, wydaje, ale nie jestem pewna.
Swoją drogą, to chyba ciezko się prowadzi takie auto, któe ma kierownice po drugiej stronie. Chyba jest bardzo nie wygodnie i łatwiej o wypadek. Choć z drugiej strony to na pewno jest kwesia przyzwyczajenia. Widzilam kilka razy takie auta u nas w mieście, dość dziwnie to wygląda jak dla mnie:)

+Quote Post
Konrad
post 26.04.2010, 9:24
Post #10

Syrena
*

Użytkownik nr: 93

Niestety nie ma możliwości zarejestrowania w Naszym kraju samochodu, który wyposażony jest w kierownicę umieszczoną po prawej stronie. Polskie prawo nie dopuszcza rejestracji takich pojazdów.
Ale być może to się zmieni. Skargę złożył w biurze Komisji Europejskiej w Brukseli Grzegorz Dorobek, właściciel auta sprowadzonego z Wielkiej Brytanii. piszą też petycję w tej sprawie. Pod petycją umożliwiającą rejestrację w Polsce samochodów z kierownicą po prawej stronie podpisało się już ponad tysiąc osób. Na pewno się coś ruszy.

+Quote Post
omnibuska
post 6.05.2010, 12:55
Post #11

Ford
**

Użytkownik nr: 91

Na przepisach prawnych dotyczących rejestracji samochodu pochodzącego z Anglii się nie znam, ale nie rozumiem dlaczego nie można niby nim jeździć. Skoro ktoś go zakupił na wyspach i przywiózł ze sobą do Polski to znaczy, że albo mu się podoba, albo opłacało mu się je ku pić. Jeśli dla kierowcy kierowanie samochodem z kierownicą po prawej stronie jest wygodne to dlaczego mu tego zabraniać? A poza tym jak już ktoś wspomniał dobry pomysł dla leworęcznych kierowców.

+Quote Post
malami
post 31.05.2010, 19:58
Post #12

Fiat
**

Użytkownik nr: 101

a ja jezdzilam autkiem w ktorym kierownica sie znajduje po prawej stronie i musze stwierdzic ze na poczatku mojej przygody z tymi samochodami czulam sie nieswojo i mialam maly problem z koordynacja i czesto mylilam sie chcac zjechac w inna strone. ale to tylko kwestia przyzwyczajenia i dawalam sobie super rade smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Maybach w czasie II wojny światowej był dostawcą silników dla słynnych czołgów?

zobacz jak rozwijała się firma produkujaca jeden z najdroższych samochodów świata...

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Pickup to z definicji prosty pojazd użytkowy służący do pracy, a więc mocny i trwały. Warunki te idealnie spełnia produkowana od 1968 r. Toyota Hilux, która zdążyła znaleźć na całym świecie już prawie 14 milionów nabywców. Mimo swego roboczego charakteru, wcale nie musi być spartańsko wyposażona.
MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

Tegoroczna edycja MINI United w Le Castellet we Francji zgromadziła ponad 30 tysięcy osób z niemal 50 krajów. Fani tej legendarnej brytyjskiej marki bawili się na torze Circuit Paul Ricard w rytmie samochodowych silników, przy akompaniamencie...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja nie jest przeznaczona dla samochodów osobowych. Mogą z niej skorzystać tylko osoby posiadające samochód ciężarowy. Generalnie są to te samochody, których masa całkowita przekracza 3,5 tony. Ale są wyjątki. Mniejsze samochody także można jednorazowo amortyzować, gdy spełniają one dodatkowe warunki wskazane w ustawie. Potrzebna jest też właściwa dokumentacja, jak świadectwo homologacji.
Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 17:52