Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Kilka słów o żarówkach, czyli co wybrać
ch3cooh
post 26.09.2009, 14:18
Post #1

Porsche

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 26

Ostatnio pojawiło się w sklepach wiele żarówek o różnej barwie światła, mocy i jasności. Jako że dużo podróżuję nocą, zainteresowałem się tym tematem.

Na jednym z niemieckich serwisów znalazłem bardzo wiarygodne porównanie kilku typów żarówek (głównie marki philips). Autor zamieszcza tu serie zdjęć robionych w tym samym miejscu, na tym samym samochodzie i tym samym aparatem.
http://www.tspaeth.de/fuers-auto/shop_content.php?coID=10
Dzięki tym zdjęciom mój wybór padł na philips nightguide doublelife (62zł).
Jeżdżę na nich od ponad pół roku i mogę wszystkim zdecydowanie polecić.
Go to the top of the page

+Quote Post
asia_b
post 1.10.2009, 17:15
Post #2

BMW

Użytkownik nr: 32

Znam trochę niemiecki i przyznam, że autorzy naprawdę profesjonalnie podeszli do tego doświadczenia. Swoją drogą nie sądziłam, że wybór żarówki to taka skomplikowana i jednocześnie ważna sprawa. Zawsze myślałam, że najważniejsza jest żywotność żarówki, nie wiedziałam, że kolor też ma znaczenie. Obejrzałam zdjęcia i to białe światło moim zdaniem lepiej oświetla otoczenie i teraz chyba kupię mężowi na Mikołaja jakieś porządne białe żarówki. Przy okazji podpowiedzcie mi - czy w sklepie mam pytać o żarówki do mojego typu samochodu - Marei, czy one mają jakieś oznaczenie?

+Quote Post
ch3cooh
post 2.10.2009, 7:14
Post #3

Porsche

Z tego co wiem w fiatach Brawo/Brava światła mijania i drogowe mają osobne żarówki jednowłóknowe H1, w Marei powinno być to samo, więc potrzebujesz 4 szt. tego typu żarówek. Ewentualnie możesz zakupić tylko 2 do świateł mijania, wtedy drogowe (długie) pozostaną takie jakie są w tej chwili.
Zajrzyj sobie na tą aukcję
http://allegro.pl/item748908428_philips_h1...wotnosc_50.html
Sam na takich jeżdżę i jestem zadowolony.

+Quote Post
wiel26
post 2.10.2009, 11:26
Post #4

Mercedes

Użytkownik nr: 31

Faktycznie ciekawy pomysł ktoś miał z tymi żarówkami. Jak Ty wynalazłeś tą stronę? tongue.gif
Nie wpadłem jakoś nigdy na to, że na niektórych żarówkach jest aż taka wielka różnica w widoczności. Przychylam się do opinii Asi, że na białych światłach łatwiej coś w ciemności zobaczyć. Sam nie byłem zadowolony ze świateł w moim poprzednim samochodzie, ale jakoś nigdy nie pomyślałem, że wymiana żarówek rozwiązałaby moje problemy wink.gif

+Quote Post
asia_b
post 2.10.2009, 15:27
Post #5

BMW

Może to niezbyt mądre pytanie, ale proszę się nie śmiać, w końcu jestem tu po to, żeby się czegoś dowiedzieć: Co to są "żarówki jednowłóknowe H1"? I możesz mi troszkę jaśniej napisać, ile sztuk potrzebuję? Chcę, żeby mąż się ucieszył, żeby mu się to rzeczywiście przydało, a nie żeby odłożył do szafki i niech leży - w takim razie powinnam kupić 2 czy 4? I oczywiście dziękuję ślicznie za odpowiedź i link smile.gif

+Quote Post
smerfik
post 2.10.2009, 18:03
Post #6

BMW

Użytkownik nr: 29

Może mi uda się odpowiedzieć na Twoje pytanie Asiu.
W Twoim autku masz z przodu 2 reflektory a w nich po dwie żarówki - jedna odpowiada za światła mijania (te do codziennej jazdy), a druga z światła drogowe Jeśli poprosisz w sklepie (lub na aukcji) o żarówki H1 to na pewno będą pasować.
A jednowłóknowe są dlatego, że odpowiadają tylko za jedne rodzaj świateł, ja u siebie mam dwuwłóknowe - czyli oba rodzaje świateł w jednej żarówce.

+Quote Post
rydzyniak
post 2.10.2009, 21:05
Post #7

Porsche

Użytkownik nr: 10

Ja jednak sugerowałbym kupować mając starą żarówkę na wzór. Ostatnia moja sytuacja: Kupiłem żarówkę do Vectry,przynajmniej o taką prosiłem. Dostałem coś co do Vectry założyć się nie dało ale na pocieszenie świetnie pasowało do Lanosa :-) . Wniosek ? Nie każdy sprzedawca wie co podać ale przecież się do tego nie przyzna :-)

+Quote Post
ch3cooh
post 3.10.2009, 7:48
Post #8

Porsche

Smerfik opisał czym różnią się dane żarówki, ale zapomniał wyjaśnić ile sztuk Asi potrzeba. Tak więc koleżanko potrzebujesz 2 sztuk do świateł mijania i 2 sztuk do drogowych, przy czym nic nie stoi na przeszkodzie żeby wymienić tylko 2 od świateł mijania, a te drugie zostawić takie jakie są.
Jak wspomniał radzyniak, nie warto prosić o część do konkretnego modelu, lepiej mieć starą część.
Skoro to ma być prezent-niespodzianka to myślę że wystarczy jak poprosisz o H1 ewentualnie poproś też sprzedawcę, aby sprawdził w katalogu czy będzie pasować.

+Quote Post
asia_b
post 3.10.2009, 14:55
Post #9

BMW

Dziękuję, że tak szybko odpowiedzieliście smile.gif
Czyli rozumiem, że najlepiej będzie kupić wszystkie cztery na raz, żeby taka sama jakość była na światłach drogowych i mijania? Czy to nie będzie głupio wyglądać, jak pójdę i poproszę o "żarówki jednowłóknowe H1", skoro się kompletnie na tym nie znam? smile.gif Boję się, że po pierwszym zdaniu wyjdę na znawczynię, natomiast jak mnie o coś zapyta, to wyjdę na kompletnego laika, który "chciał zaszpanować".

+Quote Post
smerfik
post 4.10.2009, 16:51
Post #10

BMW

Asiu, poproś po prostu o żarówki H1 i tyle, niezależnie od producenta jest to ich nazwa/typ, tak jak prosisz o buty rozmiar 39 smile.gif

Ja natomiast zapytam Was o inną sprawę, co sądzicie o tzw. H.I.D.ach? Sprzedawcy na allegro zarzekają się, że to jest legalne i że będą pasować nawet do mojego poloneza z żarówkami typu H4. Ja nie jestem do końca przekonany, ale nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

+Quote Post
ch3cooh
post 5.10.2009, 14:23
Post #11

Porsche

Do zamontowania zastawu H.I.D. trzeba spełnić kilka warunków
- posiadać gładkie, przezroczyste klosze reflektorów
- posiadać spryskiwacze reflektorów
- lampy muszą być wyposażone w automatyczną regulację/korektę wysokości świecenia
- posiadać homologację samochodu z uwzględnieniem oświetlenia xenonowego
O ile pierwsze 3 dałoby się zrobić, to ostatni punkt eliminuje wszystkie starsze pojazdy.

+Quote Post
smerfik
post 5.10.2009, 17:47
Post #12

BMW

No to nieźle, ktoś powinien się za to wziąć - sprzedawcy wciskają ludziom ciemnotę i w sumie są bezkarni.
Dzięki za informacje, w takim razie nie ma sensu wywalać ponad 200zł na ten zestaw. Spróbuję tylko wymyć dokładnie klosze i zainwestuję w lepsze żarówki. A propos powiedz mi coś jeszcze o żarówkach mocniejszych niż 55W, jeśli oczywiście wiesz coś na ten temat.

+Quote Post
amanda8x
post 7.10.2009, 13:37
Post #13

Audi

Użytkownik nr: 30

No FAKTYCZNIE macie się czym ekscytować... Żarówki jak żarówki - jak się kupi dobrej firmy i w normalnej cenie, to będą dobre! Bo wiadomo, że jak ktoś jest chytry i kupi sobie jakieśtam, bo są najtańsze, to normalne, że nie może oczekiwać cudów! Z jakiegoś powodu były tańsze, nie?!
A co do Allegro, to tak jak wszędzie - MYŚLENIE ma przyszłość! Nie wierzcie w każdą ciemnotę, którą wam wciskają!

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

debiut Forda Mondeo I generacji miał miejsce w 1993 roku?

Najnowszy model zapowiadany jest w 2012 roku a wśród nowych silników zapowiadana jest jednostka benzynowa 2,0 o mocy...

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Toyota Hilux 3.0 D-4D SR5 A/T: Więcej niż pickup

Pickup to z definicji prosty pojazd użytkowy służący do pracy, a więc mocny i trwały. Warunki te idealnie spełnia produkowana od 1968 r. Toyota Hilux, która zdążyła znaleźć na całym świecie już prawie 14 milionów nabywców. Mimo swego roboczego charakteru, wcale nie musi być spartańsko wyposażona.
MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

MINI United 2012 - niezapomniane wydarzenie

Tegoroczna edycja MINI United w Le Castellet we Francji zgromadziła ponad 30 tysięcy osób z niemal 50 krajów. Fani tej legendarnej brytyjskiej marki bawili się na torze Circuit Paul Ricard w rytmie samochodowych silników, przy akompaniamencie...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja także dla osobówek

Jednorazowa amortyzacja nie jest przeznaczona dla samochodów osobowych. Mogą z niej skorzystać tylko osoby posiadające samochód ciężarowy. Generalnie są to te samochody, których masa całkowita przekracza 3,5 tony. Ale są wyjątki. Mniejsze samochody także można jednorazowo amortyzować, gdy spełniają one dodatkowe warunki wskazane w ustawie. Potrzebna jest też właściwa dokumentacja, jak świadectwo homologacji.
Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 17:53