Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Nawigacja ...
rydzyniak
post 16.08.2009, 20:48
Post #1

Porsche

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 10

Wypowiedzcie się na temat nawigacji. Korzystacie z niej ? Jesli chodzi o mnie korzystam ale traktuje ją jako wiecznie otwartą mapę. Wyciszam głos-nienawidzę ciągłego "za piętnaście metrów skręć w prawo"
Jestem świadomy jej błędów. Ostatnio z rozbawieniem obserwowałem jak na nowej obwodnicy Puław nawigacja usiłuje mnie wysyłać w boczne nieistniejące drogi. W miastach jest trochę lepiej ale wystarczy troche znać miasto,żeby przestac się z nawigacją dogadywać. Ogólnie. Pomaga ale trzeba pamiętać,że to tylko urządzenie.
Go to the top of the page

+Quote Post
Tomek
post 3.09.2009, 22:06
Post #2

Syrena
*

Użytkownik nr: 20

Tak,to tylko urządzenie. Często mam do przejechania pół Polski skomplikowaną trasą. Nie da sie wtedy nastawić nawigacji z punktu A do punktu B bo zaczyna wymyslać takie drogi,że włos sie na głowie jeży.Nastawię najlepszą drogę-daleko. Najkrótszą-dziwnie. Najlepiej nastawiać najkrótszą do najbliższego miasta a potem od nowa.

+Quote Post
rydzyniak
post 8.09.2009, 14:50
Post #3

Porsche

Użytkownik nr: 10

Uwaga na mapy w nawigacji ! Jesli macie piracką wersję-możecie mieć kłopoty. Policja może zając nawigacje w celu sprawdzenia przez technika pod katem legalności oprogramowania. Niby nie musimy okazywać nawigacji,ale tak naprawdę kto w takiej sytuacji odmówi Policjantowi ?

+Quote Post
ch3cooh
post 4.10.2009, 8:35
Post #4

Porsche

Użytkownik nr: 26

Ja korzystam z Mio Moov300, dość często każe mi zawrócić bądź skręcić w miejscach, gdzie nie wolno. Zastanawiam się właśnie nad odblokowaniem jej i wrzuceniem jakiejś dokładniejszej mapy (automapa, garmin), ale też słyszałem o kontrolach legalności oprogramowania. Może ktoś się orientuje jak to jest dokładnie w kodeksie drogowym zawarte, może to tylko plotka?

+Quote Post
mariusz123
post 5.07.2010, 10:04
Post #5

Polonez
*

Użytkownik nr: 139

Nawigacja samochodowa to wspaniała sprawa! Może faktycznie nie zawsze jest taka dokładna, jak byśmy chcieli, ale przecież pokazuje poprawną drogę tongue.gif Żartuję. Niemniej - dobrze mieć GPS. Ja sam posiadam Samsunga Omnię z wbudowaną nawigacją i nierzadko korzystam z tej fajnej technologii. Ustalasz trasę, dowiadujesz się ile kilometrów do celu, widzisz po drodze różne punkty (stacje benzynowe, a nawet radary). Dobra rzecz.

+Quote Post
QRChuck
post 10.07.2010, 22:07
Post #6

Ford
**

Użytkownik nr: 133

Fakt, trzeba mieć dokładną mapę, aby nie trafić do jakiejś wioski bez prądu i kanalizacji ale tutaj oczywiście powstaje pytanie o cenę i chęć piratowienia. Z nawigacją z reguly jest tak, że chyba można fabryczną mapę zostawić a na karcie sd wgrać tą piracką. Sformatować i ustawić oprogramowanie tak, aby w momencie wyjęcia karty sd nawigacja się resetowała i włączała oryginalną fabrycznie instalowaną mapę. Mój zajomy ma tak - kupił jakiś chłam i sobie shakował oprogramowanie i wszystko działa wyśmienicie - jak sobie kupię navi to też chyba tak zrobię....a tak to pozostaje porzyczanie urządzenia od innych i wiara w mapę, która i tak jest nieodzowna wink.gif

--------------------
co...nie podoba ci się jak prowadzę ;)?

+Quote Post
MANARA
post 16.07.2010, 18:57
Post #7

Audi

Użytkownik nr: 142

Mam nawigację, ale nie korzystam, ponieważ kilka razy źle mnie naprowadziła albo kazała skręcić w jakieś polne drogi. I od tego czasu moja "nawigacja" jest w głowie, przed dłuższą trasą siadam z mapą i studiuję, zapamiętając numery dróg jakimi bedę się poruszać. Często omijam drogi krajowe, korzystając z dobrych dróg wojewódzkich. A nawigacja planuje trasy preferując drogi krajowe, te najbardziej zapchane. Jadąc nad morze trasą ponad 700 km bez scigania się pokonuję ją w czasie 10-11 godzin z czego połowa to drogi wojewódzkie. A jadąc krajową przez większość trasy około 615 km pokonuję w czsie 11-12 godzin. Trzeba czasami się zastanowić i pogłówkować nad mapą, a nawigację rzucić w kąt.

+Quote Post
katiusza
post 18.07.2010, 22:01
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 141

Raczej nie ufam nawigacji. Już, nie raz jechałam ze znajomymi na przykład w góry, i byliśmy prowadzeni nawigacją. Nie było jeszcze ani jednego wyjazdu, który by się nie skończył tym, że pobłądziliśmy. Ja wolę kierować się wcześniej obmyślaną trasą na mapie, a potem kierowaniem się znakami. I jest jeszcze jeden argument, że nie warto mieć nawigacji, jak się trafi na roboty drogowe, to wtedy warto miec przy sobie mapę, by wiedzieć jak sprytnie stamtąd wyjechać, bo nawigacja będzie nas dalej kierować trasą ustaloną wcześniej.

+Quote Post
Juno
post 20.07.2010, 12:59
Post #9

Syrena
*

Użytkownik nr: 152

Popieram, nawigacja potrafi wyprowadzić w maliny. Lepiej samodzielnie myśleć, podeprzeć się mapą i samemu ustalać trasę - czasem wygoda potrafi zgubić. Sam z nawigacji nie korzystam, ale słyszałem wiele opowieści znajomych, którym wydawało się, że nawigacja to cud techniki - dopiero gdy przyszło co do czego i pobłądzili, mając gdzieś dojechać (odludzie, kilka chałup...) to zmienili zdanie. Tak więc - samodzielność, oto co się opłaca wink.gif

+Quote Post
talarek
post 13.08.2010, 10:22
Post #10

Fiat
**

Użytkownik nr: 153

a ja korzystam do bólu i obawiam się jedynie czy teraz mam jeszcze w sobie umięjętność czytania mapy bo ciągle tylko Hołek krzyczy w lewo w prawo a na mapie nie zawsze jest to samo. Technologia jest użyteczna i pomaga bardzo, ale stajemy się trochę przez nią ogłupiali, dlatego zawsze mam przy sobie mapę papierową do wglądu (wiele razy uratowała mi życie).

+Quote Post
sandan
post 18.08.2010, 7:37
Post #11

Audi

Użytkownik nr: 134

Z tym planowaniem przez nawigację to dobra rzecz, ale jednak te wspomaganie mapą to też jest niezastąpione.Tak ślepo wierzyć w nawigację to błąd, najlepiej trochę się jednak orientować w terenie i wtey dojedziemy do celu bezproblemo. Chętniej jednak sięgam do stron internetowych i tam planuje trasy, a dopiero po krótkich notatkach zapisuję trasę w bawigacji.

+Quote Post
chacimas
post 9.07.2011, 22:07
Post #12

Trabant
*

Użytkownik nr: 670

Ja korzystam z garmina mam wgranego do telefonu. Polecam wszytkim proste i dobre rozwiazanie. Co najważniejsze darmowe smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

wystarczy tylko przełamać strach aby uratować życie ofiarom wypadku ?

poznaj zakres pierwszej pomocy i zobacz szkoleniowe filmy...

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 14:09