Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Niesamowita mgła
asia_b
post 9.11.2009, 21:26
Post #1

BMW

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 32

Jechałam dziś z moją rodzinką do koleżanki, do takiej wioski oddalonej od mojego domu o jakieś 70 km. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, w jakich warunkach jechaliśmy. Mgła była gęsta jak mleko, widoczność - co najwyżej 3 metry, a włączenie długich świateł skutkowało jedynie skróceniem widoczności. Wszyscy kierowcy jechali bardzo powoli, poza jednym, który postanowił w tych strasznych warunkach jednak wyprzedzać. Kilkanaście kilometrów dalej widziałam światła awaryjne kilku samochodów i z tego, co udało mi się dojrzeć przez szybę, kierowcy próbowali wyciągać z rowu jakieś auto. Mogę się jedynie domyślać, że to był ten właśnie "odważny" kierowca.
Go to the top of the page

+Quote Post
ch3cooh
post 7.12.2009, 12:05
Post #2

Porsche

Użytkownik nr: 26

Używanie długich we mgle, tylko pogarsza sprawę. Najlepsze są światła przeciwmgielne zamontowane nisko w zderzaku, ale nie każde auto ma je na wyposażeniu.
Ostatnio mgły są coraz częściej, a idiotów niestety nie brakuje, o ile przecież można we mgle wypatrzeć inne auto, o tyle pieszego idącego poboczem nie widać dopóki nie znajdzie się metr przed naszą maską, a wtedy to już nie ma ratunku.

+Quote Post
hubeliks
post 31.01.2010, 12:44
Post #3

Mazda
**

Użytkownik nr: 67

Przy dużej mgle tak naprawdę ani światła, ani duża ostrożność czasem nie są w stanie pomóc.

Nie wiem, na ile jesteście zaprzyjaźnieni z Kodeksem Drogowym, być może wiedzieliście o tym, a może niektórzy nie wiedzieli, to się w tym momencie dowiedzą :-)

Proszę:
CYTAT
Art. 30.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
2. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;

Czyli mówiąc w skrócie - jeśli nic nie widzicie przez mgłę, a nagle ktoś zaczyna na Was trąbić, nie należy się tym przejmować. Po prostu kierowca doskonale zna przepisy ruchu drogowego ;-)

+Quote Post
asia_b
post 14.02.2010, 21:50
Post #4

BMW

Użytkownik nr: 32

Zgadza się, na mgłę czasem nie ma żadnego sposobu. Ale cóż, jakoś trzeba przecież dojechać do domu. Sądzę, że najgorszym z możliwych rozwiązań jest zatrzymanie samochodu na drodze, ponieważ stwarzalibyśmy tylko jeszcze większe zagrożenie.

Nie słyszałam wcześniej o tym przepisie w Kodeksie, który nakazuje trąbić w czasie mgły podczas wyprzedzania. Mimo to wydaje mi się on dość mądry, co zdarza się w niewielu przypadkach jeśli chodzi o polskie prawo smile.gif

+Quote Post
smerfik
post 17.02.2010, 19:42
Post #5

BMW

Użytkownik nr: 29

Rany jaka wczoraj w nocy była mgła. Było -7 stopni i jednocześnie taka mgła, że nic nie było widać. Wracaliśmy z kumplami z imprezy ostatkowej i musieliśmy jechać 20km na godzinę. Oczywiście znalazło się paru którzy tylko koło nas przemknęli ale takie kamikadze to chyba zawsze się znajdą.
Z tym trąbieniem to głupota straszna, tym bardziej można kogoś wystraszyć niż ostrzec.

+Quote Post
marusgisz
post 23.04.2010, 23:16
Post #6

Polonez
*

Użytkownik nr: 99

Smerfik zgadzam się z Tobą. Trąbienie jest największą głupotą którą robią wielcy bohaterowie ulic. Jedzie sobie taka świeżynka, nic nie widzi i jedzie z 10 kilometrów na godzinę a za nią jedzie imbecyl i trąbi. Biedna nie wie co się dzieje, myśli, że może ona źle jedzie. Dla mnie, starego kierowcy z ponad 35-cio letnim stażem, jazda we mgle jest najgorszą pogodą w której muszę jeździć. Mogę już jeździć w deszczu cz śniegu chociaż też nie lubie i niepewnie się czuję, ale za to mgła prześciga wszystkie i sprowadza prędkościomierz oejgo samochodu czasem nawet do 10-15km na godzinę...

+Quote Post
elajla
post 29.06.2010, 16:06
Post #7

Ford
**

Użytkownik nr: 100

marusgisz- az mi sie cieplej zrobilo jak przeczytalam Twojego powyzszego posta smile.gif az jakos milutko mi sie zrobilo, ze jednak ja- swiezynka moze spokojnie jezdzic po drogach nawetw najgorszych warunkach i nie otaczaja jej sami psychiczni kierowcy hihi wink.gif ale ja tak samo jak marusgisz nie nawidze jezdzic we mgle. cos strasznego. nie wiem, jak wytrzymuja to kierowcy zawodowi.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

znany polski kompozytor skomponował muzykę do filmu o BMW i 8?

zobacz film, który powstawał z udziałem naszego rodaka

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 14:11