Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Nowe przepisy o rowerzystach
cator
post 16.05.2011, 17:39
Post #1

Mercedes

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 260

Co sądzicie o nowych przepisach dla rowerzystów, a co za tym idzie dla nas, kierowców?
Niby dają one przywileje rowerzystom, ale wszyscy musimy je znać...
W takich momentach się cieszę, że jednak na ulicach nie jest za dużo rowerzystów, prędzej na jakichś drogach pomiędzy wioską a miastem, wioską - wioską idzie ich spotkać więcej, a tak to w mieście ludzie się raczej chodnika trzymają.. Sam nie mam roweru i nowe przepisy od tej strony to mi rybka..
Ale ciężko będzie mi się przestawić np. skręcając w prawo na skrzyżowaniu, żeby wpierw przepuścić rower jadący prosto..
Go to the top of the page

+Quote Post
Moniaa
post 16.05.2011, 20:43
Post #2

Audi

Użytkownik nr: 266

Pierwszy raz o nich słyszę.. niestety takie informacje i zmiany często czytam z opóźnieniem. Powinni takie wiadomości bardziej nagłaśniać w mediach i w prasie, bo później jak przychodzi co do czego to ludzie nie wiedzą jak się zachować, bo jeden słyszał, a drugi nie..
Skoro nowe przepisy są udogodnieniem dla rowerzystów to może ich się pojawić więcej na drodze..

+Quote Post
bettie87
post 18.05.2011, 10:48
Post #3

Mercedes

Użytkownik nr: 257

Ogólnie uwielbiam okres letni, bo nie znoszę zimna. Niemniej jednak drażni mnie w nim właśnie to, że automatycznie z tym okresem wiąże się wysyp na drogi rowerzystów, traktorów, motocyklistów i kogo tam jeszcze.. Człowiek musi bardziej uważać, są często problemy z wyprzedzaniem, a teraz jeszcze nadali im nowe udogodnienia, choć ci i tak na drodze robili co chcieli.. Ale co racja to racja.. bardzo słabo są nagłaśniane takie zmiany, a przecież co miesiąc nikt nie będzie nowego kodeksu kupować w kółko..

+Quote Post
adam85
post 18.05.2011, 20:28
Post #4

Audi

Użytkownik nr: 264

Rowerzyści mogą się czuć teraz panami dróg wink.gif Do tej pory ustępowali, a teraz będzie odwrotnie. Chyba sam przesiądę się na rower. Benzyna drożeje, te ciągłe mandaty i korki na drogach.. A teraz w dodatku jak jest taki upał to w moim aucie wytrzymać nie idzie..
Ja usłyszałem o tej zmianie przypadkiem od kolegi. Jak to się mówi, nieznajomość prawa szkodzi.. wink.gif

+Quote Post
cator
post 19.05.2011, 18:58
Post #5

Mercedes

Takie upały a Ty chcesz się przesiadać na rower? smile.gif W aucie ledwo idzie wytrzymać na zwykłej dmuchawie, ale jakoś idzie, ale na rowerze to sobie zupełnie nie wyobrażam. Raz, że to wysiłek trzeba włożyć w pedałowanie, a w taki upał to zapaści przecież idzie dostać wink.gif a dwa, w zasadzie patrz punkt pierwszy wink.gif gdzie odpocząć potem na trasie? tongue.gif

+Quote Post
adam85
post 26.05.2011, 17:10
Post #6

Audi

Jak doczytałem te nowe przepisy to stwierdzam, że rowerzyści też nie mają łatwego życia od teraz. Przede wszystkim za poruszanie się po chodniku, jeśli obok biegnie ścieżka rowerowa lub pas dla rowerzystów, wytyczony w obrębie jezdni, obowiązuje mandat w wysokości 50 zł. Taka sama kara spotka rowerzystów, którzy będą jechać ulicą obok siebie. 200 zł mandatu dla rowerzystów, utrudniającym ruch innym pojazdom. To ja może zacznę jednak chodzić pieszo wink.gif I to zdrowiej i taniej wink.gif

+Quote Post
bettie87
post 27.05.2011, 16:10
Post #7

Mercedes

CYTAT(adam85 @ 26.05.2011, 17:10) *
Jak doczytałem te nowe przepisy to stwierdzam, że rowerzyści też nie mają łatwego życia od teraz. Przede wszystkim za poruszanie się po chodniku, jeśli obok biegnie ścieżka rowerowa lub pas dla rowerzystów, wytyczony w obrębie jezdni, obowiązuje mandat w wysokości 50 zł. Taka sama kara spotka rowerzystów, którzy będą jechać ulicą obok siebie. 200 zł mandatu dla rowerzystów, utrudniającym ruch innym pojazdom. To ja może zacznę jednak chodzić pieszo wink.gif I to zdrowiej i taniej wink.gif

no i bardzo dobrze, że ich też dotknęły jakieś ograniczenia. Nie rozumiem dlaczego mieliby bezkarnie jeździć po chodniku, skoro tuż obok jest ścieżka rowerowa? To dla mnie zakrawa na bezczelność po prostu. Tak samo wkurza mnie jak jedzie się drogą krajową, a tam sobie chłopak z dziewczyną na drodze po jaśniepańsku jadą obok siebie i się śmieją i radują tym, a przez to stwarzają niebezpieczeństwo na drodze.. niech dostaną w końcu po upie i oni..

+Quote Post
adam85
post 27.05.2011, 16:35
Post #8

Audi

Ale zauważ jak dużo ludzi chodzi bezkarnie po ścieżkach rowerowych. Takim osobom też powinni dawać mandaty. A karanie wszystkich przecież nie ma sensu, tym bardziej, że raz się jest kierowcą raz rowerzystą a raz pieszym i jakby wszystkie mandaty się skumulowały to ja nie wiem co to by było wink.gif Pomijam te przypadki gdzie ścieżka rowerowa się urywa albo jest nieprzejezdna..

+Quote Post
Moniaa
post 28.05.2011, 11:16
Post #9

Audi

Użytkownik nr: 266

No cóż, tak to już jest wink.gif Trzeba ostrożnie jeździć, nie łamać przepisów drogowych i będzie dobrze. Ja nie mogę narzekać, jakoś mam zawsze szczęście smile.gif A co do rowerzystów to powinni częściej ich łapać, bo jak tylko jest lato to cała masa rowerzystów jeździ po chodnikach i trąbi. To nie ulica, a idąc z dzieckiem nie jest to zbyt bezpieczne..

+Quote Post
bettie87
post 29.05.2011, 10:45
Post #10

Mercedes

CYTAT(Moniaa @ 28.05.2011, 11:16) *
No cóż, tak to już jest wink.gif Trzeba ostrożnie jeździć, nie łamać przepisów drogowych i będzie dobrze. Ja nie mogę narzekać, jakoś mam zawsze szczęście smile.gif A co do rowerzystów to powinni częściej ich łapać, bo jak tylko jest lato to cała masa rowerzystów jeździ po chodnikach i trąbi. To nie ulica, a idąc z dzieckiem nie jest to zbyt bezpieczne..

Otóż to Moniaa.. Idąc z dzieckiem nigdy nie wiadomo czy nagle zza pleców nie wyleci jakiś rowerzysta i go nie potrąci. Kiedyś idąc chodnikiem byłam świadkiem takiej sceny:
przystanek autobusowy, siedzą sobie na nim ludzie, w tym matka z dwójką dzieci i w pewnym momencie to jedno dziecko, miało może z 3 latka poszło coś wyrzucić do kosza..
A jechał akurat w tym momencie 40 latek na rowerze, po chodniku właśnie no i potrącił to dziecko, bo mu weszło pod nogi..
wszyscy się wywrócili, dziecko w ryk, a rowerzysta zaczął jeszcze krzyczeć na dziecko i matkę od głupich k.. wyzywać...
Jakby nie jeździł chodnikiem to byłoby po problemie

+Quote Post
cator
post 30.05.2011, 20:35
Post #11

Mercedes

Dlatego choć rower jest zdrowym, fajnym, tanim środkiem lokomocji, to mimo wszystko z tych właśnie względów jestem zdania, że jego miejsce jest głównie na trasach rowerowych, a nie żeby jeździć po ulicach czy chodnikach.. I tak źle i tak niedobrze przecież.. Pół biedy jak się jedzie ulicą i rowerzysta zjedzie na pobocze by przepuścić lub chociaż zjedzie na bok najbardziej jak się da, ale nonszalancja niektórych jest tak wkurzająca, że tylko wsiąść w auto z celownikiem (Merca wink.gif ) i...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

faktura zakupu nie jest dokumentem gwarancyjnym?

zapoznaj się ze swoimi prawami przy zakupie samochodu...

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 14:21