![]() ![]() |
30.08.2009, 23:11
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 355 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Pytanie całkiem poważne. Czy takie urządzenie montowane do samochodu istnieje ? Sporo jeżdzę po Polsce,często wieczorem. Widuje sarny na poboczu,pare razy minąłem sie z lisem. O innych zwierzętach (np. dzik) juz nie wspomnę. Czy jest możliwość zminimalizowania ryzyka zderzenia z takim stworkiem ?
|
|
|
4.09.2009, 9:26
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 39 Dołączył: 2-09 09 Użytkownik nr: 20 |
Dobre pytanie. Co prawda nie miałem styczności z sarna na drodze ale mój ostatni samochód w rękach poprzedniego właściciela przeżył takie spotkanie. Efektu: stłuczony reflektor,uszkodzony zderzak,grill. Średnia przyjemność...
|
|
|
14.10.2009, 16:44
|
|
![]() Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 169 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Łętownia Użytkownik nr: 30 |
Wiecie co, weźcie sobie zdjęcie Dody, ALBO na przykład tego kolesia z Tokyo Hotel i wam odstraszą że hej!!
Wy chyba nie myślicie, że coś takiego naprawdę istnieje?? A może myślicie?! Ja tam w każdym razie nie wierzę, że ktoś coś takiego WYPRODUKOWAŁ! Poza tym DAJCIE SPOKÓJ! Ileż razy spotkaliście jakieś zwierzę na drodze? Oczywiście poza kotem i psem, bo tego się szwęda mnóstwo! |
|
|
14.10.2009, 17:57
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 219 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Wieliczka Użytkownik nr: 31 |
Nigdy nie słyszałem o takich urządzeniach, ale kto wie, może w bardzo zalesionych krajach jak np. Kanada, takie rzeczy są do kupienia w każdym sklepie. Znajomy miał zeszłej zimy spotkanie właśnie z dzikiem, zniszczona lampa, błotnik, maska, grill, a dzik sobie pobiegł dalej jak gdyby nigdy nic. Dodatkowo nie miał polisy AC, więc mocno go to szarpnęło po kieszeni.
|
|
|
14.10.2009, 18:59
|
|
|
Fiat ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 75 Dołączył: 20-08 09 Użytkownik nr: 14 |
Może działa na jakies ultradzwięki ? Kiedys słyszałem o takich urządzenia do odstraszania psów. Taki patent dla listonoszy. Skoro oni mają to może i dla kierowców coś jest ? Amanda zwierząt jest sporo. Wystarczy poruszać sie nocą. Nie raz widuję sarny przy drodze. A i niejeden lis drogę mi przeciął. |
|
|
16.04.2010, 21:45
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: 16-04 10 Użytkownik nr: 93 |
No ja się spotkałem kiedys z takim bajerem, ale nie wiem do końca jak to jest czy to działa czy nie. Wiem że na allegro są do sprzedania całkiem tanio takie odstraszacze, coś takiego jak gwizdek ultradźwiękowy. Zakłada sie go na przód samochodu z jednej i zdr ugiej i jak wiatr dmucha wiadoma jak auto jedzie to wydaje to ultradzwięki no i niby że odstrzasza:P Jest nieszkodliwe dla ludzi czy zwierząt w aucie. Można sprawdzić dużo się nie straci:P A może i dużo. Tyle
|
|
|
19.04.2010, 13:50
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 24 Dołączył: 8-04 10 Użytkownik nr: 84 |
Pierwszy raz o takim czymś słyszę. Chyba jeszcze nikt tego nie wymyślił, choć mógłby
|
|
|
21.04.2010, 21:45
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: 15-04 10 Skąd: Katowice Użytkownik nr: 91 |
Ja tez pierwszy raz o czymś takim słyszę, a przydało by mi się bardzo. Bo jak zimą jadę rano do pracy albo normalnie w nocy niedaleko mojego domu to wiele razy zdarzyło mi się widzieć zwierzątka leśne. A raz miałam taki przypadek: jadę ok 6 rano, to było jakoś listopad/grudzień, że powoli już szarzało. Wyskoczył a raczej wytoczył mi się pod koła mały dziczek. Zachamowałam, ale niestety najechałam go. No więc zjechałam na pobocze i chciałam go delikatnie ściągnąć z drogi na trawę. Nagle słyszę coraz głośniejsze chrumkanie. Odwracam się w stronę lasu, a stamtąd biegnie z z dość dużą prędkością w moją stronę locha a za nią małe dziczki. Ledwie zdążyłam wskoczyć do auta i zamknąć drzwi, zaczęła uderzać łbem o moje drzwi, potem podeszła do tego małego którego najechałam, kilka razy trąciła go pyskiem i znów zaczęła uderzać łbem o zderzaki i grill.... wtedy wystraszyłam się na poważnie i szybko odjechałam. Zatrzymałam się dopiero nad firmą i obejrzałam straty. Całe boczne drzwi kierowcy wgniecione, kilka szczebli z grill połamane..... Nigdy więcej...
|
|
|
27.07.2010, 14:19
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 566 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 148 |
Chyba takiego urządzenia nie ma. Możemy liczyć jedynie na swoją czujność. A tak dołączając do tematu, to czy za uszkodzenia samochodu wywołane takim wypadkiem, też są zwracane jakieś koszta? Lub czy przejechanie zwierzęcia jest karalne? To jest dla mnie bardzo niejasna kwestia. Bo jednak przejechać małego dziczka i odjechać to trochę coś nie tak. Wiem, że akurat locha była rozzłoszczona stratą małego, ale chyba wypadało kogoś zawiadomić, bo zwierzaki nadal przebywały przy szosie.
|
|
|
18.12.2010, 18:56
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 133 Dołączył: 21-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 253 |
takie urządzenia są na naszym rynku. Wiem, ponieważ znajomy kupił. Montuje się je na podwoziu z przodu samochodu. wygląda to jak małe trąbeczki. nie mam pojęcia jakiej są firmu. kupił to urządzenie w sklepie motoryzacyjnym. Podobno miały wydawać, dzwięki które słyszą zwierzaki i je odstraszać. Nie działają, potrącił sarne i samochód do naprawy. |
|
|
21.12.2010, 19:47
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 566 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 148 |
Mi też się wydaje że to bajer nie ma takich urządzeń, niestety. Ja również często podróżuję po Mazurach i Borach Tucholskich i nocą trochę straszno i trzeba zwolnić bo wyskoczy taka sarna czy dzik i można rozwalić sobie samochód i nie tylko więc wszyscy wynalazcy proszeni są o jak najszybsze wymyślenie skutecznego odstraszacza, który dodatkowo nie rujnowałby kieszeni kupującego.
|
|
|
6.01.2011, 13:06
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: 3-01 11 Użytkownik nr: 279 |
Gwizdki ultradźwiękowe faktycznie istnieją, jest tego pełno na allegro, bardzo rzadko ale jednak można to spotkać na niektórych pojazdach. Może to nie do końca poważna myśl, ale zastanawiam się czy obiekt emitujący ultradźwięki będzie działał na zwierzęta odstraszająco czy może tak je wkurzy że same postradają zmysły i zamiast uciekać wręcz przeciwnie wskoczą pod koła pojazdu. Przypuszczam że nie wszystkie zwierzęta mogą reagować na ultradźwięki tak samo...dlatego nic nie zastąpi rozwagi kierowcy. To jest złota zasada.
|
|
|
9.05.2012, 19:02
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: 9-05 12 Użytkownik nr: 842 |
Ja w zeszłym roku w maju (kończy się sezon ochronny dla saren- zaczynają się polowania i zwierzyna szaleje) dzień po dniu miałem małego kozła i sporą sarnę na masce. koszty naprawy ogromne. Jeżdżę z głową ta większa przy 40km/h (teren zabudowany!!!)dwa reflektory, chłodnica i grill, pierwszy 80km/h reflektor belka zderzak - masakra i trauma. Gwizdki nie działają i bardziej straszą" w ostatniej chwili" znajomy sobie kupił, ale ultradźwięki mają zasięg do 2km i nie trzeba rozwijać konkretnej prędkości kumpel sprawdzał pół roku i jak do tej pory ok - chyba też zainwestuję bo zwierzyny przybywa, drogi robią a przejść dla zwierząt pod jezdnią jak nie było tak nie ma... przynajmniej nie na trasach którymi jeżdżę......
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |