![]() ![]() |
4.01.2011, 11:43
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 86 Dołączył: 30-08 10 Użytkownik nr: 169 |
Mam nadzieję, że w tym miejscu będziemy mogli wymienić się opiniami dotyczącymi olejów silnikowych.
Moje pytanie dotyczy Oleju silnikowego Titan GT1 Pro Flex 5W-30. Moje informacje oparte są głównie na reklamie produktu, gdzie stwierdza się, że stworzono go, by dogadzał silnikom samochodów takich marek jak BMW, Mercedes i Opel - benzynowym i wysokoprężnym, wyposażonym w systemy oczyszczania spalin i turbosprężarkę. Ma jakieś specjalne dodatki chemiczne, które mają zapewnić skuteczny odpór zagrożeniom silnika, gdy ten pracuje pod ciągłym obciążeniem z maksymalną mocą, zapewnić optymalne smarowanie po rozruchu zimnego silnika, a co dodatkowo zmniejszyć zużycie paliwa o 3%. Czy myślicie, że warto zainwestować około 200zł za litr w taki olej silnikowy? |
|
|
7.01.2011, 13:49
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: 3-01 11 Użytkownik nr: 279 |
Nie znam co prawda dokładnych parametrów tego oleju, ale moim zdaniem część tej kwoty z pewnością jest dziełem marketingu. Nic nie uchroni trwałości zespołu mechanicznego takiego jak silnik czy turbosprężarka jeśli będzie użytkowany niepoprawnie. Samochody marki Subaru, które moim zdaniem są o wiele lepsze jakościowo od prestiżowych marek niemieckich jeżdżą na olejach Motul i nikt nie wymyśla cudów aby sprzedać swój produkt.
Myślę że podobnie będzie w tym przypadku. Poza tym warto zwrócić uwagę jakie oleje polecają producenci- to powinien być decydujący argument. |
|
|
15.01.2011, 12:03
|
|
![]() Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 28 Dołączył: 7-01 11 Skąd: Tarnów Użytkownik nr: 300 |
Zgadzam się z przedmówcą, generalnie cały opis zalet to przede wszystkim efekt działań speców od marketingu. W końcu produkt trzeba jakoś sprzedać, a sama etykieta nie przyciągnie klienta. Osobiście nie miałem żadnej styczności z tym olejem, więc mam małe obawy, że nie nalezy on do grona najlepszych, skoro nigdzie o nim w zasadzie się nie wspomina
-------------------- V8
|
|
|
30.01.2011, 20:59
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 567 Dołączył: 3-07 10 Użytkownik nr: 145 |
I ja jestem tego samego zdania co moi poprzednicy. Wiadomo że olej silnikowy jest produktem który należy sprzedać więc oczywiste jest że jego chociażby wyimaginowane czy potencjalne zalety są powiększone przez speców od reklamy do monstrualnych rozmiarów. Wiadomo przecież że nasze auta to nie auta formuły 1 więc takie oleje nie są im potrzebne a mimo to i takimi hasłami jesteśmy bombardowani. Ja używam oleju zalecanego przez producenta samochodu i w sumie to raczej mój mechanik zna jego pełną nazwę bo ja nie potrafię jej przytoczyć.
|
|
|
18.06.2011, 20:03
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 541 Dołączył: 7-08 10 Użytkownik nr: 162 |
Cóż i ja muszę się zgodzić z przedmówcami. Myślę że jeżeli chodzi o oleje silnikowe to mechanik będzie wiedział najlepiej jaki silnik będzie posiadał wystarczająco dobre parametry. Jeżeli chodzi o reklamę to akurat do tego typu przekazu nie mam najmniejszego zaufania, wiadomo że producenci olejów chcą przedstawić swój produkt jak najlepiej nawet jeżeli do tych najlepszych on się nie zalicza i właśnie dlatego by zwiększyć sprzedaż w telewizji pojawiają się reklamy, oczywiście w takich reklamach rolę główną zawsze mają bolidy Formuły 1.
|
|
|
7.12.2011, 12:45
|
|
![]() Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: 22-09 11 Użytkownik nr: 714 |
Bardziej bym wierzył producentom samochodów niż reklamie. Ja w swoim samochodzie od początku używam tego samego oleju , który był wlany gdy go kupowałem. I uważam że to jest najtrafniejszy wybór. A te wszystkie cuda to tylko chwyty marketingowe, a tak naprawdę to olej oprócz pewnych właściwości chemicznych ( czy mineralny czy niemineralny) niczym się nie różnią od siebie. Także Ja bym nie zmieniał oleju twojemu silnikowi, tylko dlatego ze zobaczyłeś reklamę, która cie oczarowała i cenę nie bagatela.
|
|
|
9.01.2012, 18:26
|
|
![]() Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 127 Dołączył: 19-09 11 Użytkownik nr: 710 |
Proponuje jednak trzymać się oleju, jaki dla danej marki i samochodu zalecą sam producent. Eksperymentowanie z nowymi super dynamicznymi olejami może się odbić czkawką dla naszego silnika. Mechanicy samochodowi, sam bylem świadkiem jak nie polecali takich innowacyjnych rozwiązań, szczególnie jak ktoś ma stary samochód.
|
|
|
19.03.2012, 11:28
|
|
![]() Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 166 Dołączył: 22-09 11 Użytkownik nr: 715 |
Często przy wyborze auta wielu z Nas kieruje się parametrami. Marka producenta oleju ma zazwyczaj drugorzędne znaczenie. Kierowcy przywykli do tego, aby rodzaj oleju utożsamiać z marką jego producenta. Tymczasem to mało znaczący szczegół moim zdaniem. Olej najlepiej wybierać kierując się wymaganiami producenta auta, na bok odkładając namowy przesyłane poprzez reklamy. Konieczne jest stosowanie oleju o odpowiednio dobranych parametrach, ze względu na wąskie tolerancje współpracujących części. Z kolei użycie silnie płuczącego oleju do silnika o dużym stopniu zużycia może przyspieszyć jego agonię.
|
|
|
26.04.2012, 14:21
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 192 Dołączył: 20-09 11 Użytkownik nr: 712 |
Najlepiej wybór oleju zacząć od wyszukania klasy jakości zalecanej przez producenta auta. Pewien problem polega na tym że w powszechnym użyciu są dwie metody opisu: amerykańska (API) i europejska (ACEA). System amerykański jest przejrzysty, europejski - nieco mniej. Nie warto się uczyć oczywiście tego na pamięć wystarczy zapamiętać, co jest zalecane do Naszego samochodu. Nie potrzeba umiejętności specjalisty przy tym. A za pewne jeśli nie mamy takiej informacji pomocne będą internetowe wyszukiwarki na stronach producentów olejów. A Wy znacie zalecaną klasę jakości oleju do Waszego samochodu?
|
|
|
30.04.2012, 9:18
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 176 Dołączył: 23-09 11 Użytkownik nr: 717 |
Dołączając do tematu chciałbym wspomnieć o klasie lepkości. Lepkość jest fizycznym parametrem oleju, określającym jego płynność. Olej jest bardzo lepki w niskich temperaturach i staje się wyraźnie rzadszy po rozgrzaniu, co jest dla silnika bardzo niekorzystnym zjawiskiem. Po rozruchu zimny olej bardzo powoli dociera do elementów wymagających smarowania i dlatego z reguły im nowsze silniki tym wymagane lepkości olejów są niższe. Z kolei nalanie oleju o zbyt niskiej lepkości do silnika niedostosowanego może grozić niedostatecznym smarowaniem po silnym rozgrzaniu jednostki. Trzeba zalewać dokładnie to, co zaleca producent auta. Obecnie wszystkie popularne oleje są wielosezonowe, a więc na opakowaniu znajdziemy symbole lepkości na zimno i gorąco (np. 5W/30).
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |