Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Osobówki kontra "tiry"
dex
post 7.09.2009, 21:05
Post #1

Fiat
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 14

Jakie jest wasze zdanie o ciągłych sporach pomiędzy kierowcami osobówek a ciężarówek ? Ja przez 15 lat intensywnej jazdy nie miałem żadnej niebezpiecznej sutuacji spowodowanej przez kierowcę ciężarówki. Mam wielki szacunek do kierowców "Tirów" i ich umiejętności. A odkąd mam CB jestem na bieżąco w kontakcie. Czasem pogadam,czasem ustąpie,czasem wyjaśnię to i tamto. Kierowcy ciężarówek naprawdę są ok. trzeba tylko czasem postawić sie na ich miejscu-prowadzącego kolosa na wąskich,polskich drogach. Ja nie narzekam. Z kierowcami ciężarówek można żyć dobrze ;-)
Go to the top of the page

+Quote Post
rydzyniak
post 8.09.2009, 12:10
Post #2

Porsche

Użytkownik nr: 10

W zasadzie równiez nie mam złych wspomnień. Kierowcy Tirów jeżdzą dobrze. Częsciej mam obawy widzac szalonego kierowce osobówki. a takich na drogach jest sporo. Ostatnio widziałem jak ciężarówka zaczepiła sie o maluszka,wzięła go na zderzak i pchała jakies 20 metrów. Ale to była wina maluszka. Nikomu nic sie nie stało,ale Pani z maluszka była blada,zielona i czerwona jednocześnie.Trochę strachu sie najadła :-)

+Quote Post
fish
post 24.01.2010, 21:25
Post #3

BMW

Użytkownik nr: 40

Ja nie słyszałam nigdy o żadnym sporze. Druga strona jest tylko taka, że niestety wielu kierowców nie potrafi zrozumieć, że ciężarówki kierują się trochę innymi prawami. Jak taki kierowca zahamuje, to potem ma problemy z ruszeniem (szczególnie przy takich warunkach, jakie teraz mamy wink.gif ). Jak go ktoś nie wpuści, to ruski rok sobie tak będzie stał i stał na podporządkowanej tongue.gif Nic dziwnego, że się czasem jeden czy drugi zezłości.

+Quote Post
ch3cooh
post 31.01.2010, 11:07
Post #4

Porsche

Użytkownik nr: 26

Myślę że na tiry to najbardziej narzekają takie "sieroty drogowe" które nie potrafią ciężarówki bezpiecznie wyprzedzić, jadąc za nią, narzekają że chlapie im na szybę.
Oczywiście i wśród tirowców są czarne owce, a najgorsi są ci zza naszej wschodniej granicy. Tam nie używa się tachografów więc mogą pędzić ile fabryka dała, a dodatkowo nie pilnują czasu pracy kierowcy przez są niebezpieczni dla innych użytkowników dróg.

+Quote Post
garfield
post 6.02.2010, 17:39
Post #5

Ford
**

Użytkownik nr: 45

Ja nie lubię tirów. Najpierw wyprzedzają, a później jadą 30 kilometrów na godzinę pod górkę. Najgorsze są te ze zwierzętami. Strasznie od nich śmierdzi. Jeśli nie da się wyprzedzić to trzeba jechać w takim smrodzie. Czy naprawdę nie taniej byłoby wozić pociągami. Wtedy dostawcze samochody rozwoziłby towar ze stacji do sklepów.

+Quote Post
fish
post 28.02.2010, 21:49
Post #6

BMW

Użytkownik nr: 40

Masz rację, czasem smrodek za takimi jest konkretny wink.gif Transport pociągowy najwidoczniej się nie opłaca, skoro wybierają ten drogowy. Poza tym że tory w Polsce są nie za bardzo, to pewnie wynajem takiego pociągu też wcale nie jest tani.
Ch3cooh, masz rację, że kierowcy zza wschodniej granicy są bardziej uciążliwi, poza tym nieraz już mi się zdarzyło widzieć, jak tacy wjeżdżają na drogę, na której jest ograniczenie do iluś ton - zupełnie się tym nie przejmują, a my potem przez takich mamy okrrrropne dziurska w drogach.

+Quote Post
malami
post 14.05.2010, 16:46
Post #7

Fiat
**

Użytkownik nr: 101

I ja, jak większość z Was, nie mam przykrych ani nieprzyjemnych wspomnień z kontaktów z kierowcami tirów. w sumie moj dobry znajomy jest keirowca tira i czesto rozmawiamy jak jest w trasie. wiele razy skarzy mi sie ze jest zmeczony, ze nuży go droga i podroz wiec ja starams ie zrozumiec kierowcow tirow.

+Quote Post
elajla
post 23.05.2010, 16:17
Post #8

Ford
**

Użytkownik nr: 100

No niestety kilka razy zdarzyło mi się jechac do Niemiec i to między tirami, jechalam wtedy Matizem więc droga naprawde bylo srednio przyjemna kiedy na kazdym zakrecie balam sie ze tir wypadnie z pasa i uderzy we mnie i mnie zabije, ale jak juz troszke zwolnila sie droga od tirow i spokojnie moglam jechac to bylo calkiem ok, a poza tym, zawsze jak jade obok tira to przypomina mi sie fragment filmu "W krzywym zwierciadle witaj święty mikołaju" jak Grizwoldowie jechali kupić choinkę i jakoś się złożyło, że wjechali pod tira. Masakra zawsze się boję, że przez nieuwagę keirowcy tira ja też tak skończe.

+Quote Post
omnibuska
post 31.05.2010, 19:15
Post #9

Ford
**

Użytkownik nr: 91

w czasie studiow bardzo czesto jezdzilam z niemiec do domu do polski albo do chlopaka do francji, tak wiec na trasach miedzynarodowych mialam bardzo wiele przygod z trami jak rowniez kierowcami tirow, nie powiem niektorzy byli mili i przyjemi a inni nie do zycia i wspolzycia, ale coz zrobic. sa kolosami na drodze wiec czuje sie panami..

+Quote Post
Formułka
post 7.06.2010, 18:28
Post #10

Syrena
*

Użytkownik nr: 119

Nigdy nie spotkałam się z nie fajnym traktowaniem przez kierowce tira. Zazwyczaj to oni daja znaćjak jest gdzieś policja lub zatrzymają się aby pomóc jak auto sie zepsuje. Chyba wredniejszym kierowcą jest kierowca osobowego samochodu, który cynuje na drodze. On jest bardziej niebezpieczny. Kierowcy tirów mają określone prekości i sie ich trzymają, nie mogą jechac szybciej, wszystko widać na liczniku.

+Quote Post
Danusia007
post 21.06.2010, 21:02
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 123

O tak ci tirowcy to myślą, że mogą wszystko. Widziałam kilka razy jak zajeżdżali drogę, nie dawali się wyprzedzić przez co robiło się niebezpiecznie na drodze. Oni myślą, że jak mają duży samochód to im wszystko wolno. TAcy kierowcy są zazwyczaj bardzo nie mili, nie kulturalni. Fakt osobówki z nimi nie wygrają, jeśli taki tir ich nie puści. Dla nich to jest niezła zabawa dla nas stres

+Quote Post
LaSaeta
post 6.08.2010, 11:35
Post #12

Ford
**

Użytkownik nr: 120

A ja tam zazwyczaj z kierowcami tirów zawsze w zgodzie żyłam... Okej, jedyne, co mnie denerwuje to to, że poza terenem zabudowanym "wloką się" 90-100 km na godzinę, więc człowiek je wyprzedza, mknie do najbliższego miasteczka i tam zwalnia do "przepisowych" 70, najwyżej 80... Efekt? Wyprzedzony tir już czai się na tylnym zderzaku. Inna sprawa, że tirowcy doskonale wiedzą, który fotoradar działa, a który to atrapa, także jazda za nimi bywa niekiedy zbawienna. Tak czy inaczej, wszędzie zdarzają się czarne owce, ale od tirowców dużo większym zagrożeniem są gówniarze na skuterach, którym wydaje się, że są panami dróg...

--------------------

+Quote Post
Automan
post 6.08.2010, 22:45
Post #13

Audi

Użytkownik nr: 137

Tirowcy to na ogół fajni goście, najgorsi są tacy co jeżdżą na krótkich trasach piaskarkami na budowy dróg, autostrad. Ci mają wszystkich w d..., zachowują się po chamsku, zajeżdżają drogę. Brak elemetarnej kultury jazdy, ale i chyba brak umiejętności prowadzenia takich samochodów ciężarowych. A wracając do długodystansowców to czasami są tak fajni, że można na stopa przejechać całę Europę wzdłuż i w szerz.

+Quote Post
kamcio
post 24.08.2010, 8:00
Post #14

Ford
**

Użytkownik nr: 166

Doceniam kierowców tirów i nie mam nic przeciwko nim. Potrafią być zadziorni, ale tak to już jest z kierowcami dużego sprzętu. Nerwy puszczają i już. Najlepsze tiry to te zbajerowane, różne motywy, rysunki itp.

+Quote Post
adelajda
post 25.09.2010, 16:48
Post #15

Audi

Użytkownik nr: 167

Należy tutaj podkreślić, że kierowcy tirów są lepiej przygotowani do jazdy takimi olbrzymami. Kierowcy, który ma prowadzić tira przede wszystkim z tego co słyszałam robi się testy psychologiczne, kierowca tira musi być osobą odpowiedzialną, zrównoważoną itp.. , stąd wiem że wariata za kierownicą takiego samochodu ciężarowego nikt nie posadzi. Natomiast prawo jazdy otrzymuje praktycznie każdy kto zda jazdę oraz test znajomości poruszania się na ulicy. Nikt natomiast nie robi testów psychologicznych przyszłym kierowcom samochodów osobowych.

+Quote Post
sandan
post 25.09.2010, 18:48
Post #16

Audi

Użytkownik nr: 134

Tylko jest wielu młodych bez doświadczenia wielkiego nawet na osobówkach i to co wyprawiają tymi swoimi olbrzymami na drodze to już jest ogólna wolnoamerykanka. Zajeżdżają drogę, wymuszaja pierwszeństwo, a jak ktoś im ustąpi pierwszeństwa to nawet nie wiedzą, że trzeba takiemu uprzejmemu kierowcy podziekować. Ale też tutaj nie ganeralizuję, bo jest wielu świetnych ludzi, kirowców wśród tirowców.

+Quote Post
adam85
post 14.12.2010, 17:39
Post #17

Audi

Użytkownik nr: 264

Myślę, że bardziej to kierowcy tirów powinni uzbroić się w dużo wyrozumiałości i cierpliwości. Ja z panami kierowcami mam dobre relacje też dzięki cb smile.gif świetny wynalazek, szkoda, że tak późno wszedł do Polski. Jak jadę i chce wyprzedzić to zawsze zjeżdżają mi bliżej pobocza więc kulturka jest w przeciwieństwie do tych poooowolnych kierowców, którzy muszą jeździć środkiem drogi wink.gif Poza tym często też komunikują się "mruganiem". Najgorzej tylko jak jedzie kilka tirów pod rząd to wtedy nie ma bata utknie się między nimi..

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

wystarczy tylko przełamać strach aby uratować życie ofiarom wypadku ?

poznaj zakres pierwszej pomocy i zobacz szkoleniowe filmy...

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 14:43