Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Parkować trzeba umieć
fish
post 7.03.2010, 19:31
Post #1

BMW

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 40

Wiele osób uważa, że najważniejszą umiejętnością kierowcy jest jazda samochodem. Niektórzy myślą nawet, że najważniejsze jest, żeby umieć jechać do przodu wink.gif Niestety jazda do tyłu i parkowanie jest tak samo ważne (przynajmniej ja tak myślę smile.gif ).

Widziałam ostatnio dziewczynę, która usilnie usiłowała zaparkować swój samochód w miejscu, gdzie zmieściłyby się takie dwa tongue.gif Dziewczyna się napociła, nawjeżdżała, nawyjeżdżała, ojej! biggrin.gif W pewnym momencie zaczęła cofać w tym miejscu, żeby się trochę wyprostować, ale pech chciał, że akurat tam chodnikiem szedł pan (a ona parkowała częściowo na chodniku). Dziewuszynka nie popatrzyła sobie w lusterka i go potrąciła. Całe szczęście nic mu się nie stało, ale nieźle się zezłościł.

Szkoda, że zwykli ludzie nie mogą odbierać prawa jazdy i że tylko policja może. Niektórym kierowcom to by się przydało tak za kłaki, wyciągnąć z samochodu i siłą zabrać prawko.
Go to the top of the page

+Quote Post
ch3cooh
post 9.03.2010, 19:40
Post #2

Porsche

Użytkownik nr: 26

Zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem. Czasami aż się prosi, żeby kogoś wyciągnąć z samochodu i pociąć mu prawo jazdy na drobne kawałeczki. Niestety jakby każdy mógł tak robić to zapanowałby niezły chaos.
Co do samego parkowania to przydałaby się jakaś infolinia na której ludzie mogliby poinformować władze, ze ktoś gdzieś stoi nieprawidłowo, w tym momencie przyjeżdżają na wezwanie tylko jeśli ktoś komuś utrudnia wyjazd i po takim telefonie trzeba na nich czekać. Ja często widzę samochody które aż się proszą o odblokowanie, ale nie będę przecież przy każdym stawał i czekał na przyjazd policji.

+Quote Post
rob_son
post 14.03.2010, 22:33
Post #3

Polonez
*

Użytkownik nr: 60

Oj ale bym takiej nawymyślał, odechciałoby się jej jeździć samochodem na najbliższy rok. Takich ludzi powinno się nagrywać, przecież teraz prawie każdy ma komórkę z aparatem. Takie filmy powinny trafiać na przykład do straży miejskiej i powinni nakładać mandaty. Albo do WORDu i mogliby takich ludzi wzywać na ponowny egzamin.

+Quote Post
szybka_
post 3.04.2010, 7:22
Post #4

Syrena
*

Użytkownik nr: 76

A ja współczuję takiej dziewczynie...może akurat zaczeła jeździć autkiem i choć stara się to jeszcze ma problem z parkowaniem. Na pewno po jakimś czasie się nauczy, tylko miejmy nadzieje, że nie potrąci w tym czasie nikogo;)
Jak widzę czasami jak ktoś źle wykonuje jakiś manerw itd to raczej zawsze mu współczuję. Wtedy przypominam sobie jak ja jeździłam na poczatku...40km, nie więcej bo bałam się przyśpieszyć. Wszyscy na mnie trąbili co było bardzo stresujące. Wcześniej naklepiłam sobie zielony listek, który miał symbolizować że jestem świeżym kierowcąwink.gif, ale nic nie pomógł. Przez pierwszy miesiąc zostałam powyzywana kilka razy, przez co sama zaczełam się zastanawiać czy może na prawdę nie nadaję sie na kierowcę.
Ludzie więcej szacunku dla takich ludzi smile.gif może oni dopiero zaczynają jeździć? Przpomnijcie sobie jak u was było na początku.

+Quote Post
marusgisz
post 21.04.2010, 22:56
Post #5

Polonez
*

Użytkownik nr: 99

Zgadzam się z szybką. Pamiętam jak moja córka zaczęła jeździć. O matko i córko! Jadąc z prędkością 50 kilometrów na godzinę uważała się za pirata drogowego i króla szos w jednym wink.gif ale jeszcze długo długo po odebraniu prawa jazdy miała straszny lęk i strach przed parkowaniem na przykład pod supermarketem bo bała się, że kogoś zahaczy/zarysuje. Już jest świetnie, śmiga lepiej niż, nie jeden facet wink.gif Ale naprawdę trzeba okazać świeżynkom troszkę zrozumienia, myśmy też kiedyś zaczynali, nieprawdaż? smile.gif

+Quote Post
kropek4
post 22.04.2010, 16:51
Post #6

Syrena
*

Użytkownik nr: 88

Ja rozumiem młodych świeżo upieczonych kierowców ale nie rozumiem ludzi którzy mają po kilka lat prawko i nadal jexdza nie lepiej nie wiem czy pamietacie program: NAJGORSZY POLSKI KIEROWCA to była masakra tam było wszystko widac, jak jeżdża niektórzy na zamkniętym placu porozbijac tyl aut;] a co by było naprawde gdyby to nie były stare poldki tylko np nowe porsche??? wyobrażam sobie właściciela rozbitego auta i sprawczynię podczas rozmowy;)

+Quote Post
Danusia007
post 29.06.2010, 12:46
Post #7

Syrena
*

Użytkownik nr: 123

Co racja to racja...parkować trzeba umieć...miałam kilka takich sytuacji, że nie mogłam zaparkować. Albo auta tak staneły, że nie miałam jak wjechać, albo było dla mnie za mało miejsca. Zawsze keidy widze, że raczej nie dam rady parkować to nie pcham się na siłe. Już raz porysowałam samochód, dlatego teraz uważam. Gorzej jak w mieście nie ma gdzie zaparkować;/ wtedy jest problem, wtedy szuka się miejsca na siłe.

+Quote Post
elajla
post 29.06.2010, 15:30
Post #8

Ford
**

Użytkownik nr: 100

no niestety wielu ludzi uwaza, że skoro zdali prawo jazdy i już są bogami autostrad :/ no ale cóż. ja powiem szczerze że jak tylko zdałam prawo jazdy to strasznie niepewnie się czułam jak miałam parkowac tyłem na dosć wąskim miejscu na parkingu pod supermarketem.

+Quote Post
piotrsze
post 10.07.2010, 22:49
Post #9

Fiat
**

Użytkownik nr: 138

też tak miałem, ale osobiście uważam, że parkowanie prostopadłe tyłem jest najłatwiejsze z możliwych i lepiej jest wybrać parkowanie tyłem niż przodem. Trochę więcej czasu to zajmuje, ale za to wyjeżdza się w minutkę wink.gif Jak czasami wracam u siebie w Łodzi pod blok to mnie szlag zalewa. Ostatnimi czasy mam ochotę poroznosić na szyby tych aut inforamcję aby się parkować nauczyli. Mają auta a na otworzenie drzwi i usadowienie sie w kokpicie swojego autka potrzebują kurna 2 msca parkingowego. ma taki/a malucha a parkuje jak tir, na odyna

+Quote Post
MANARA
post 11.07.2010, 8:52
Post #10

Audi

Użytkownik nr: 142

Nie zgadzam się ze zdaniem jakoby zwykli kierowcy mieliby odbierać innym kierowcom prawo jazdy. W Polsce jeździ za dużo matołów nowobogackich, którzy uważają się za pępek świata i oni rościliby sobie prawo do odbierania prawo jazdy. Sami nie potrafią jeździć oraz parkować, a jeżeli mają fajny samochód i trochę więcej kasy od innych kierowców, uważają, że tylko oni się liczą na drodze. Oczywiście nie można generalizować, ale przyjąłbym proporcje 70 do 30 na korzyść bubków wypasionych aut. Większości z nich niestety słoma z butów wystaje, a poziom inteligencji nie jest za wysoki.

+Quote Post
adelajda
post 27.09.2010, 15:11
Post #11

Audi

Użytkownik nr: 167

Do sztuki wykonywania manewrów a szczególnie manewru parkowania w naszym kraju przywiduje się dość dużą wagę na szkoleniach z prawa jazdy oraz na egzaminach na prawko. Niestety jak wynika to z doświadczenia to umiejętności nabyte na szkoleniu z prawa jazdy mało który kierowca wykorzystuje na co dzień. Sam instruktor na kursie mi mówił że większość tych manewrów może Pani nigdy w życiu nie wykorzystać. I fakt chyba oprócz rękawa, koperty i wjazd przodem do garażu ( bo to łatwiejsze niż do tyłu) Nie wykorzystuję. A technika parkowania to niestety przychodzi z doświadczeniem .

+Quote Post
geet
post 27.09.2010, 16:57
Post #12

Ford
**

Użytkownik nr: 169

Powiem szczerze, że mnie Ci kierowcy bez umiejętności parkowania zaczynają "mocno grać na nerwach". Jak można zdać egzamin nie posiadając umiejętności parkowania, czy też jazdy do tyłu!?!? Często przyjeżdżając do siebie pod blok na parking spotykam się z sytuacją, gdzie mieszkająca w moim bloku kobitka świetnie, pełna wdzięku próbuje usilnie zaparkować swoje auto. Zawsze męczy się z tym przynajmniej 20 minut. Przodem, tyłem, bokiem, na wszystkie możliwe sposoby. Niestety bez skutku. Jeśli już sama zaparkuje to zawsze jest nie tak jak powinno. Albo na dwóch miejscach, albo w poprzek, zupełna beznadzieja! Czasem zaoferowałem jej pomoc, ale stwierdziłem, że jeśli się sama nie nauczy to nic z tego nie będzie.

+Quote Post
szaroczarna
post 1.12.2010, 20:27
Post #13

Mazda
**

Użytkownik nr: 253

Ostanio jedna sierota, parkujaca swoj samochód obok mnie zarysowała mi auto. Na całej długości. "Delikatnie" sie zdenerwowałam. Niestety nie ma na tym parkingu kamer, wiec nie mogłam wyciągnąć konsekwencji. Kurcze, jeśli ktos nie potrafi parkować, niech zaparkuje swój samochód w innym miejscu, albo idzie na dodatkowe lekcje,a nie wciska się tam gdzie nie powinien. Parkingi pod duzymi marketami... zmora... parkuja byle jak, otwieraja drzwi nie patrząc czy uderzą stojący obok samochód. Bezmyślnosc ludzka nie zna granic. Zapewne wynika to z braku szacunku do nie swojej własności. Niestety, na to nie mamy wpływu.

+Quote Post
speedy_gonzales
post 31.12.2010, 11:08
Post #14

Polonez
*

Użytkownik nr: 259

+Quote Post
szaroczarna
post 4.01.2011, 23:47
Post #15

Mazda
**

Użytkownik nr: 253

brak mi słów smile.gif smile.gif smile.gif

+Quote Post
adam85
post 5.01.2011, 11:53
Post #16

Audi

Użytkownik nr: 264

Jak ludzie mają dobrze parkować skoro na kusach tak małą wagę się do tego przywiązuje.. przecież nie każdy rodzi się Kubicą.. wink.gif
Kuzynka na niedawno skończonym kursie parkowała aż 3 razy, a gdy poprosiła o więcej to instruktor powiedział, że szkoda czasu poćwiczymy łuk..
Instruktorzy boją się po prostu napocić i porysować auta - uczą najłatwiejszych parkowań, w najłatwiejszych miejscach. I jak później biedne kobietki mają sobie dać same radę np. na zatłoczonych parkingach osiedlowych czy marketowych..

+Quote Post
PABLO
post 5.01.2011, 23:53
Post #17

Ford
**

Użytkownik nr: 250

niestety adam85 masz rację, kursy nastawione są na "zdanie egzaminu" nie na naukę jazdy i obsługi samochodu. Nie wspominając o parkowaniu. Uczenie się na pamięć kiedy "trzy i pół raza" skręcić kierownicą w prawo jak się zobaczy słupek w oknie. Taka rzeczywistość, a później są tego efekty które możemy zobaczyć każdego dnia. Kolejny system do wymiany.

+Quote Post
speedy_gonzales
post 6.01.2011, 15:55
Post #18

Polonez
*

Użytkownik nr: 259

+Quote Post
kamcio
post 11.01.2011, 16:00
Post #19

Ford
**

Użytkownik nr: 166

Dużą sztuką jest wyczucie samochodu, a tym samym umiejętność parkowania. Manewry typu parkowanie boczne, wjazd tyłem, cofanie po wąskiej ulicy, a także wyjazd z garażu czy z miejsca zaparkowanego to dużą sztuka zwłaszcza jak teraz jest tyle samochodów, a miejsc parkingowych jak na lekarstwo. Wszędzie pełno samochodów, trzeba się wciskać w małą szczelinę i to tak żeby nie uszkodzić siebie i sąsiada. A taka umiejętność nabywa się niestety z czasem nie nauczy się jej na kursie prawa jazdy.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

w Afryce wykonuje się test zderzenia ze słoniem?

jest to jeden z licznych testów, ktore przechodza produkowane samochody...

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 14:54