![]() ![]() |
7.03.2010, 19:31
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 277 Dołączył: 24-10 09 Skąd: Zielona Góra City Użytkownik nr: 40 |
Wiele osób uważa, że najważniejszą umiejętnością kierowcy jest jazda samochodem. Niektórzy myślą nawet, że najważniejsze jest, żeby umieć jechać do przodu
Widziałam ostatnio dziewczynę, która usilnie usiłowała zaparkować swój samochód w miejscu, gdzie zmieściłyby się takie dwa Szkoda, że zwykli ludzie nie mogą odbierać prawa jazdy i że tylko policja może. Niektórym kierowcom to by się przydało tak za kłaki, wyciągnąć z samochodu i siłą zabrać prawko. |
|
|
9.03.2010, 19:40
|
|
![]() Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 363 Dołączył: 26-09 09 Skąd: Kielce Użytkownik nr: 26 |
Zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem. Czasami aż się prosi, żeby kogoś wyciągnąć z samochodu i pociąć mu prawo jazdy na drobne kawałeczki. Niestety jakby każdy mógł tak robić to zapanowałby niezły chaos.
Co do samego parkowania to przydałaby się jakaś infolinia na której ludzie mogliby poinformować władze, ze ktoś gdzieś stoi nieprawidłowo, w tym momencie przyjeżdżają na wezwanie tylko jeśli ktoś komuś utrudnia wyjazd i po takim telefonie trzeba na nich czekać. Ja często widzę samochody które aż się proszą o odblokowanie, ale nie będę przecież przy każdym stawał i czekał na przyjazd policji. |
|
|
14.03.2010, 22:33
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 49 Dołączył: 18-12 09 Użytkownik nr: 60 |
Oj ale bym takiej nawymyślał, odechciałoby się jej jeździć samochodem na najbliższy rok. Takich ludzi powinno się nagrywać, przecież teraz prawie każdy ma komórkę z aparatem. Takie filmy powinny trafiać na przykład do straży miejskiej i powinni nakładać mandaty. Albo do WORDu i mogliby takich ludzi wzywać na ponowny egzamin.
|
|
|
3.04.2010, 7:22
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 26 Dołączył: 1-04 10 Użytkownik nr: 76 |
A ja współczuję takiej dziewczynie...może akurat zaczeła jeździć autkiem i choć stara się to jeszcze ma problem z parkowaniem. Na pewno po jakimś czasie się nauczy, tylko miejmy nadzieje, że nie potrąci w tym czasie nikogo;)
Jak widzę czasami jak ktoś źle wykonuje jakiś manerw itd to raczej zawsze mu współczuję. Wtedy przypominam sobie jak ja jeździłam na poczatku...40km, nie więcej bo bałam się przyśpieszyć. Wszyscy na mnie trąbili co było bardzo stresujące. Wcześniej naklepiłam sobie zielony listek, który miał symbolizować że jestem świeżym kierowcą Ludzie więcej szacunku dla takich ludzi |
|
|
21.04.2010, 22:56
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: 19-04 10 Skąd: śląsk Użytkownik nr: 99 |
Zgadzam się z szybką. Pamiętam jak moja córka zaczęła jeździć. O matko i córko! Jadąc z prędkością 50 kilometrów na godzinę uważała się za pirata drogowego i króla szos w jednym
|
|
|
22.04.2010, 16:51
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: 13-04 10 Użytkownik nr: 88 |
Ja rozumiem młodych świeżo upieczonych kierowców ale nie rozumiem ludzi którzy mają po kilka lat prawko i nadal jexdza nie lepiej nie wiem czy pamietacie program: NAJGORSZY POLSKI KIEROWCA to była masakra tam było wszystko widac, jak jeżdża niektórzy na zamkniętym placu porozbijac tyl aut;] a co by było naprawde gdyby to nie były stare poldki tylko np nowe porsche??? wyobrażam sobie właściciela rozbitego auta i sprawczynię podczas rozmowy;)
|
|
|
29.06.2010, 12:46
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 22 Dołączył: 7-06 10 Użytkownik nr: 123 |
Co racja to racja...parkować trzeba umieć...miałam kilka takich sytuacji, że nie mogłam zaparkować. Albo auta tak staneły, że nie miałam jak wjechać, albo było dla mnie za mało miejsca. Zawsze keidy widze, że raczej nie dam rady parkować to nie pcham się na siłe. Już raz porysowałam samochód, dlatego teraz uważam. Gorzej jak w mieście nie ma gdzie zaparkować;/ wtedy jest problem, wtedy szuka się miejsca na siłe.
|
|
|
29.06.2010, 15:30
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: 19-04 10 Skąd: Południe Użytkownik nr: 100 |
no niestety wielu ludzi uwaza, że skoro zdali prawo jazdy i już są bogami autostrad :/ no ale cóż. ja powiem szczerze że jak tylko zdałam prawo jazdy to strasznie niepewnie się czułam jak miałam parkowac tyłem na dosć wąskim miejscu na parkingu pod supermarketem.
|
|
|
10.07.2010, 22:49
|
|
|
Fiat ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 74 Dołączył: 1-07 10 Użytkownik nr: 138 |
też tak miałem, ale osobiście uważam, że parkowanie prostopadłe tyłem jest najłatwiejsze z możliwych i lepiej jest wybrać parkowanie tyłem niż przodem. Trochę więcej czasu to zajmuje, ale za to wyjeżdza się w minutkę
|
|
|
11.07.2010, 8:52
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 170 Dołączył: 2-07 10 Użytkownik nr: 142 |
Nie zgadzam się ze zdaniem jakoby zwykli kierowcy mieliby odbierać innym kierowcom prawo jazdy. W Polsce jeździ za dużo matołów nowobogackich, którzy uważają się za pępek świata i oni rościliby sobie prawo do odbierania prawo jazdy. Sami nie potrafią jeździć oraz parkować, a jeżeli mają fajny samochód i trochę więcej kasy od innych kierowców, uważają, że tylko oni się liczą na drodze. Oczywiście nie można generalizować, ale przyjąłbym proporcje 70 do 30 na korzyść bubków wypasionych aut. Większości z nich niestety słoma z butów wystaje, a poziom inteligencji nie jest za wysoki.
|
|
|
27.09.2010, 15:11
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 199 Dołączył: 26-08 10 Użytkownik nr: 167 |
Do sztuki wykonywania manewrów a szczególnie manewru parkowania w naszym kraju przywiduje się dość dużą wagę na szkoleniach z prawa jazdy oraz na egzaminach na prawko. Niestety jak wynika to z doświadczenia to umiejętności nabyte na szkoleniu z prawa jazdy mało który kierowca wykorzystuje na co dzień. Sam instruktor na kursie mi mówił że większość tych manewrów może Pani nigdy w życiu nie wykorzystać. I fakt chyba oprócz rękawa, koperty i wjazd przodem do garażu ( bo to łatwiejsze niż do tyłu) Nie wykorzystuję. A technika parkowania to niestety przychodzi z doświadczeniem .
|
|
|
27.09.2010, 16:57
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 86 Dołączył: 30-08 10 Użytkownik nr: 169 |
Powiem szczerze, że mnie Ci kierowcy bez umiejętności parkowania zaczynają "mocno grać na nerwach". Jak można zdać egzamin nie posiadając umiejętności parkowania, czy też jazdy do tyłu!?!? Często przyjeżdżając do siebie pod blok na parking spotykam się z sytuacją, gdzie mieszkająca w moim bloku kobitka świetnie, pełna wdzięku próbuje usilnie zaparkować swoje auto. Zawsze męczy się z tym przynajmniej 20 minut. Przodem, tyłem, bokiem, na wszystkie możliwe sposoby. Niestety bez skutku. Jeśli już sama zaparkuje to zawsze jest nie tak jak powinno. Albo na dwóch miejscach, albo w poprzek, zupełna beznadzieja! Czasem zaoferowałem jej pomoc, ale stwierdziłem, że jeśli się sama nie nauczy to nic z tego nie będzie.
|
|
|
1.12.2010, 20:27
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 133 Dołączył: 21-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 253 |
Ostanio jedna sierota, parkujaca swoj samochód obok mnie zarysowała mi auto. Na całej długości. "Delikatnie" sie zdenerwowałam. Niestety nie ma na tym parkingu kamer, wiec nie mogłam wyciągnąć konsekwencji. Kurcze, jeśli ktos nie potrafi parkować, niech zaparkuje swój samochód w innym miejscu, albo idzie na dodatkowe lekcje,a nie wciska się tam gdzie nie powinien. Parkingi pod duzymi marketami... zmora... parkuja byle jak, otwieraja drzwi nie patrząc czy uderzą stojący obok samochód. Bezmyślnosc ludzka nie zna granic. Zapewne wynika to z braku szacunku do nie swojej własności. Niestety, na to nie mamy wpływu.
|
|
|
31.12.2010, 11:08
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 56 Dołączył: 22-11 10 Skąd: wielkopolska Użytkownik nr: 259 |
|
|
|
4.01.2011, 23:47
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 133 Dołączył: 21-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 253 |
brak mi słów
|
|
|
5.01.2011, 11:53
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 183 Dołączył: 27-11 10 Skąd: Wielkopolska Użytkownik nr: 264 |
Jak ludzie mają dobrze parkować skoro na kusach tak małą wagę się do tego przywiązuje.. przecież nie każdy rodzi się Kubicą..
Kuzynka na niedawno skończonym kursie parkowała aż 3 razy, a gdy poprosiła o więcej to instruktor powiedział, że szkoda czasu poćwiczymy łuk.. Instruktorzy boją się po prostu napocić i porysować auta - uczą najłatwiejszych parkowań, w najłatwiejszych miejscach. I jak później biedne kobietki mają sobie dać same radę np. na zatłoczonych parkingach osiedlowych czy marketowych.. |
|
|
5.01.2011, 23:53
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 80 Dołączył: 18-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 250 |
niestety adam85 masz rację, kursy nastawione są na "zdanie egzaminu" nie na naukę jazdy i obsługi samochodu. Nie wspominając o parkowaniu. Uczenie się na pamięć kiedy "trzy i pół raza" skręcić kierownicą w prawo jak się zobaczy słupek w oknie. Taka rzeczywistość, a później są tego efekty które możemy zobaczyć każdego dnia. Kolejny system do wymiany.
|
|
|
6.01.2011, 15:55
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 56 Dołączył: 22-11 10 Skąd: wielkopolska Użytkownik nr: 259 |
|
|
|
11.01.2011, 16:00
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: 23-08 10 Użytkownik nr: 166 |
Dużą sztuką jest wyczucie samochodu, a tym samym umiejętność parkowania. Manewry typu parkowanie boczne, wjazd tyłem, cofanie po wąskiej ulicy, a także wyjazd z garażu czy z miejsca zaparkowanego to dużą sztuka zwłaszcza jak teraz jest tyle samochodów, a miejsc parkingowych jak na lekarstwo. Wszędzie pełno samochodów, trzeba się wciskać w małą szczelinę i to tak żeby nie uszkodzić siebie i sąsiada. A taka umiejętność nabywa się niestety z czasem nie nauczy się jej na kursie prawa jazdy.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |