Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Pierwszy samochód
greta
post 16.08.2010, 8:58
Post #1

Mazda
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 164

Chciałabym uzyskać poradę jeśli chodzi o zakup pierwszego samochodu. Moja siostra zadała prawko w grudniu 2009 roku. Zdawała na Nissanie Micra. Dotychczas od czasu do czasu jeździła w pobliżu swojej okolicy rożnymi typami samochodów, tak dla nie zapomnienia jak to się jeździ. Teraz gdy uzbierała "parę groszy" chciałaby zakupić auto. Miało to by być auto używane, jednak jeśli chodzi o markę zupełnie nie wie na co się zdecydować. Początkowo w planach był Nissan Micra, teraz jednak już sama nie wie na co się zdecydować. Macie może jakieś propozycje. Chętnie przekaże.
Go to the top of the page

+Quote Post
sandan
post 16.08.2010, 21:37
Post #2

Audi

Użytkownik nr: 134

Myślę, że Nissan Micra to dobry wybór. Samochód niezawodny i wśród małych samochodów najbardziej mi się podoba. Ważne też ile chce wydać na samochód i jaki ma mieć staż w latach maksymalnie. Jeżeli nie Micra to polecam Deawoo Matiz jeżeli to ma byc samochód na krótsze trasy. Niektórzy boją się koreańskich samochodów. Nie ma się czego bać naprawdę są dobre, jakością przewyższają niektórych "japońców"

+Quote Post
Automan
post 17.08.2010, 16:59
Post #3

Audi

Użytkownik nr: 137

Do wyboru jest wiele małych samochodów, więc głowa od tego boli. Micra to rozsądny wybór, może jednak pomysleć o innym jak Seicento, Punto, przecież to niewielkie samochody i jako pierwsze będą wręcz idealne. Mozna pomyśleć o Matizie, a z tych może lepszych to może Toyota Yaris, niezwodne autko, bardzo bezpteczne i idelanie dopasowane do potrzeb kobiety. Też bym miał ból głowy gdybym nie był ukierunkowany na jakiś szczególny samochód.

+Quote Post
mały
post 18.08.2010, 19:44
Post #4

Ferrari

Użytkownik nr: 162

Oczywiście jeżeli Pani siostra poszukuje małego samochodu to wybór jest dość duży, jeżeli to pierwsze autko w rodzinie proponuje pomyśleć od razu i poszukać autka z mniejszą pojemnością silnika tj. poniżej 1500 cm3 pozwoli to oszczędzić i na paliwie i na składkach ubezpieczeniowych. Z samochodów do wyboru prócz tych wymienionych przez kolegów powyżej znajduje się też Renault Clio, czy Volkswagen Polo to też ciekawe propozycje zwłaszcza Clio prezentuje się atrakcyjnie, dlatego siostra sama musiała by je obejrzeć może spróbować jazdy próbnej w komisie i wtedy zdecydować się, a jeżeli będzie miała więcej pytań to zapraszamy na forum smile.gif.

+Quote Post
MANARA
post 20.08.2010, 10:17
Post #5

Audi

Użytkownik nr: 142

Ranault Clio bym nie polecał właściwie wszystkich samochodów Renault. Co z tego, że są małe, mało palą, ale niestety części zamienne do tych aut są jedne z droższych. Trzeba będzie tylko wymienić podstawowe części w samochodzie jak klocki, filtry itp. to da to nieco po kieszeni, a bardziej polecam forda części do tych samochodów nie należą do drogich a komfort jazdy samochodem jest taki sami lub nawet lepszy.

+Quote Post
miśka
post 24.08.2010, 20:13
Post #6

Ferrari

Użytkownik nr: 148

Co do części zamiennych to zależy od modelu, mechanika i jego źródeł zaopatrywania, jeżeli chodzi o jakość wykonania to niestety najnowszy model Renault Clio jest nieporównywalnie bardziej komfortowy od Forda, faktycznie Fordów jeździ bardzo dużo z częściami zamiennymi również nie ma problemu więc proponuję podejść do tego problemu bardziej po kobiecemu, mianowicie jaki samochód Pani siostrze się bardziej podoba w którym wygodniej się czuje, którym jej się lepiej jeździ. Bo słyszymy na forum różne opinie a dobrze jest wyrobić sobie własną czy chociaż zweryfikować te podane przez forumowiczów.

+Quote Post
greta
post 25.08.2010, 6:28
Post #7

Mazda
**

Użytkownik nr: 164

Cieszy mnie, że znalazły się osoby, które chcą pomóc. To miłe. Chciałabym tu dodać, że to nie pierwsze auto w rodzinie, lecz pierwsze mojej siostry. Zainteresowała ją ta propozycja z Renaultem Clio. Ale nadal stoi murem przy wyborze Micry lub któregoś z fordów, tylko jaki model forda byłby odpowiedni. Najlepiej jakiś nieduży. Jak sądzicie, jaki przedział rocznikowy byłby najodpowiedniejszy?

+Quote Post
mały
post 29.08.2010, 21:05
Post #8

Ferrari

Użytkownik nr: 162

Nieduży Ford to Ford Fiesta to coś wielkością przypominające Micrę ale proponowałbym może zerknąć na nieco większego i przestronniejszego Focusa zwłaszcza II generacji który prezentuje się nader atrakcyjnie, jego cena jest w miarę rozsądna wyposażenie też komfort jady przypomina ten z większego brata Mondeo. A jeżeli chodzi o rocznik to wiadomo im młodszy tym lepszy i najlepiej wybrać maksymalną kwotę za jaką chce się kupić samochód a potem przejrzeć ogłoszenia choćby z motoallegro by mieć rozeznania w roczniku na jaki było by nas stać.

+Quote Post
otwieranie
post 13.09.2010, 14:33
Post #9

Trabant
*

Użytkownik nr: 178

Wszystko zależy od kwoty jaką chce przeznaczyć.
Generalnie Nissan Micra z rocznika 1991 to doskonały samochód. To było moje pierwsze auto, zapłaciłem za niego 1000zł (z instalacją LPG), wersja 1.2. W samochodzie nic się nie psuło poza jedną awarią rozrusznika, który wymieniłem za 100zł. Zrobiłem nim jakieś 30tys km w 1,5 roku i nie narzekałem. Jedyny minus: brak wspomagania biggrin.gif

Natomiast jeśli chcesz coś lepszego to może toyota corolla?

Pamiętaj: japończyki to najlepszy wybór smile.gif

+Quote Post
Davidvia0
post 14.11.2010, 22:11
Post #10

Trabant
*

Użytkownik nr: 244

Pierwsza sprawa to kwestia ewentualnej kwoty, jaką może Pani siostra przeznaczyć na samochód. Przyjmę wstępne kryterium nowego samochodu (po poprzednich postach) jako około 40 tysięcy złotych.
Jeżeli samochód ma być ekonomiczny, w miarę bezawaryjny, o niskich kosztach eksploatacji to polecam samochody grupy Volkswagena - Skodę Fabię oraz Volkswagena Polo.
Volkswagena Polo można dostać za kwotę około 43 tysięcy (z silnikiem 1.2 70 KM w wersji Trendline, niestety kiepsko wyposażonej, lecz myślę, że za niewielką dopłatą można wynegocjować klimatyzację oraz elektrycznie sterowane lusterka). Samochód jest bardzo przyjemny w prowadzeniu, w miarę dynamiczny i do tego nie można się przyczepić do jakości.
Skodę Fabię można dostać za kwotę 41 200 zł (z silnikiem 1.2 70 KM - tym samym co w VW, w wersji Style) i dopłacić 2100 zł do klimatyzacji manualnej. Samochód jest bardzo ekonomiczny, troszkę słabszy od VW, lepiej wyposażony, do tego wygląda całkiem ciekawie.
Można także spróbować z troszkę innej strony - może Toyota Yaris? Troszkę mało sprecyzowane wymagania ma Pani siostra, więc ciężko coś lepiej poradzić.

+Quote Post
Pucek
post 16.11.2010, 23:40
Post #11

Trabant
*

Użytkownik nr: 247

Hmmm .... dobre pytanie co doradzić, skupiłbym się na 3-4 modelach: Ford Fiesta - małe kompaktowe autko ze stajni Forda, rzadko psujące się, cześć w miarę tanie. Opel Corsa - Zwarte autko, niby małe a przestronne, Nissan Micra, Mitsubishi Colt.
Odradzam za to całą gammę grupy VW (czyli VW, Skodę, Audi i Seat), dlatego że nie dość że cena zakupu nie jest niska to do tego części są jedne z najdroższych, a także to najbardziej chodliwe auta jeśli chodzi o kradzieże. Nie polecam wspomnianego tu Matiza, bo to auto (jak i tico) karton, którego wykonanie nie współgra z ceną. Grupy Fiat też nie polecam bo w cenie np. Punto można kupić lepiej wykonane auto i to lepiej wyposażone. Nie wspominam już nawet aut Francuskich które do eksploatacji nadają się tylko na jeździe testowej.

+Quote Post
AGA
post 19.11.2010, 19:52
Post #12

Audi

Użytkownik nr: 246

Pucek, popieram Twoje zdanie jeśli chodzi o Opla Corse, małe zwinne i przestronne autko a co ważne mało awaryjne. Cześci do tego samochodu niezbyt drogie i ogólno dostepne. Moim zdaniem dobry wybór na zakup pierwszego autka i nie tylko smile.gif ponieważ na rynku jest dostępna wersja GSi z silnikiem 1,8 o mocy 125KM a to już coś smile.gif podobno zaleta tego Opla Corsy jest trwałe zawieszenie ( informacja od specjalistów) a to bardzo ważne, poniewaz wszyscy wiemy jakimi drogami jeździmy smile.gif

+Quote Post
szaroczarna
post 21.11.2010, 8:54
Post #13

Mazda
**

Użytkownik nr: 253

Nissan Micra, mały uroczy samochodzik. Zawsze znajdzie się miejsce do parkowania, a to bardzo wazne w mieście smile.gif Micra była moim pierwszym autkiem po zdanym egzaminie, więc czuje do niej sentyment, ale teraz już bym jej nie kupiła. dużo pali jak na taki mały samochód, mały bagażnik oraz cały czas dochodziły piski i stukoty z zawieszenia, ubogie wyposazenie i brzydka tapicerka (ale to akurat kwestia gustu).

+Quote Post
AGA
post 21.11.2010, 9:42
Post #14

Audi

Użytkownik nr: 246

Nissan Micra ma jeszcze jedną wadę: zmiana biegów i wielki lewarek który wyglada jak w traktorze wink.gif mam na myśli tutaj starszą werscję Micry rocznik 1997, nie wiem jak to wygląda w nowych modelach. Mam nadzieję, że projektanci zaprojektowali dzwignię bardziej estetycznie wink.gif takie małe autko nie potrzebuje takiej wielkiej wajchy smile.gif no chyba,że ktoś lubi czuć się jak w traktorze wink.gif

+Quote Post
PABLO
post 23.11.2010, 7:20
Post #15

Ford
**

Użytkownik nr: 250

Nowsze modele faktycznie mają mniejszą wajchę. Po pierwsze jest to poręczniejsze i ułatwia manewrowanie, a po drugie - nie byłbym sobą gdybym nie powiedział - wiadomo, że to nie rozmiar ma znaczenie biggrin.gif Myślę koleżanko, że w nowszym modelu micry nie miałabyś już przeżyć traktorowych tylko mogłabyś się cieszyć wygodą przejazdu i prwadzenia. Czego Ci oczywiście życzę smile.gif
PS. Teraz mam dziwną ochotę na przejażdżkę traktorem wink.gif

+Quote Post
speedy_gonzales
post 24.11.2010, 20:19
Post #16

Polonez
*

Użytkownik nr: 259

proponowałbym Forda Focusa. Wiem, panuje przekonanie, że "to tylko ford" ale z doświadczenia wiem, że samochód sprawdza się dobrze na drodze. Jeśli ktoś kupuje samochód z drugiej ręki, powinien sprawdzić zawieszenie i tuleje wahaczy, które oczywiście można wymienić, ale zamienniki niestety są kiepskiej jakości. Nie wskazane jest również mątowanie gazu ze względu na głowicę i zawory. Powinno stosować się lubryfikator. Oczywiście, wszystko zależy od tego w jakie ręce wpadnie takie autko i jak właściciel bedzie o nie dbał. Czy bedzie pamiętał o przeglądzie i wymianie wszystkiego co trzeba regularnie wymieniać. Generalnie nie jest zle, da się tym jeździć a już na pewno uczyć jazdy w miejskiej dzungli smile.gif

+Quote Post
bettie87
post 25.11.2010, 17:16
Post #17

Mercedes

Użytkownik nr: 257

Ja tylko skromnie wtrące swoje 3 grosze smile.gif
Omijaj szerokim łukiem Daewoo Matiz.. Trafiają się niektóre naprawdę dobre, porządnie zadbane , ale to rzadkość. Sama miałam tego pecha, że z Mężem w 2008r. skusiliśmy się na tegoż właśnie, rocznik 99 i miał tylko 85tys. km przejechane. Mechanik zapewniał nas, że to bardzo dobry wybór, auto tanie w utrzymaniu i że ten oglądany model jest bdb. I kupiliśmy, a konsekwencje ponosimy do dziś.. Niecałe 4 miesiące po zakupie zaczęła mu wychodzić rdza i mimo jej usuwania, walczymi z nią do tej pory.. Prócz tego bardzo często trzeba w nim coś naprawiać (choć jeździmy nim bardzo mało, może z 3000km na rok wyjdą) tak więc nigdy więcej nie chcę słyszeć słowa "Matiz" wink.gif

Zaś jeśli chodzi o Corsę, to jakbyś znalazła wersję z silnikiem Isuzu, to gorąco polecam. Bardzo dobre silniki!

A jeśli chodzi o stare fordy (te sprzed 2000r.) to też bym radziła podchodzić ostrożnie, bo mają również częste problemy z rdzą i naprawy nagminnne

+Quote Post
layout
post 11.01.2011, 19:50
Post #18

Polonez
*

Użytkownik nr: 333

Nie podałeś przedziału cenowego więc trudno cokolwiek powiedzieć.
Jak napisała "bettie" nie polecam Matiza. Jest brzydki (dla kobiet to ważne), mułowaty, a do tego stosunkowo często się psuje.
Jeżeli podoba jej się Micra, to dlaczego nie?
A może Golfa IV, albo Audi A3 ? To są pewne auta, gdzie jeżeli trafimy na dobrą ofertę powinniśmy mieć spokój z awariami na najbliższe 5 lat. Oczywiście przy odpowiednim użytkowaniu.

+Quote Post
sylla
post 29.09.2011, 14:53
Post #19

Mazda
**

Użytkownik nr: 709

Polecałabym małe i niezawodne autko, które dobrze będzie pracowało, łatwo zapalało. Nie psuło się. Najlepiej kupić samochód używany , ale niezbyt stary tak do 5 lat. To jest szansa że nie będzie miał zbyt często spotkania z warsztatami samochodowymi. Tak żeby nie bała się nim jeździć na początku zanim się nie wprawi. Co do marki to dość dobre są i przyjemne citroeny saxo, albo seat Ibiza. Fajnym samochodzikiem jest również ford fiesta.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

jakie są różnice między leasingiem operacyjnym i finansowym ?

sprawdź kiedy raty leasingowe stanowią koszt uzyskania przychodu...

Test Jeep Compass Limited 2.2 CRD 4x4

Test Jeep Compass Limited 2.2 CRD 4x4

Marka Jeep kojarzy się wszystkim z pojazdami przeznaczonymi do jazdy w terenie. Model Compass posiada także zalety samochodu osobowego. Łączy w sobie wiele cech auta miejskiego i terenowego, funkcjonalność wnętrza z osiągami i właściwościami jezdnymi, ekonomię eksploatacji oraz cenę samochodu kompaktowego. Ten niewielki SUV to najmłodsze dziecko marki Jeep. Po raz pierwszy zaprezentowany został w styczniu 2006 na salonie samochodowym North American International Auto Show w Detroit.
Do tanga trzeba dwojga

Do tanga trzeba dwojga

Japończycy od dawna znani są ze swoich umiejętności jazdy w poślizgu. Oglądanie dwóch egzemplarzy Toyoty FT-86 w zsynchronizowanym driftcie przywodzi na myśl taniec. Mróz w Polsce nie odpuszcza dlatego w wielu miejscach łatwo można wpaść w poślizg..
Infiniti EX37 GT

Infiniti EX37 GT

2008
42.758 km
129.900 PLN
Audi A6 sedan (C6)

Audi A6 sedan (C6)

2009
84.134 km
114.900 PLN
Volvo S80 Kinetic

Volvo S80 Kinetic

2008
113.663 km
59.900 PLN

BMW 116i  - 3 door

BMW 116i - 3 door

2011
20 km
75.710 PLN
BMW X5 3,5d

BMW X5 3,5d

2009
113.000 km
179.000 PLN
Infiniti G37 GTX Premium

Infiniti G37 GTX Premium

2010
22.278 km
144.900 PLN

Infiniti M30d S Premium

Infiniti M30d S Premium

2010
20.200 km
221.400 PLN
Infiniti M30d GT Premium

Infiniti M30d GT Premium

2010
39.395 km
209.900 PLN
Infiniti FX37 S Limited Edition

Infiniti FX37 S Limited Edition

2009
49.532 km
198.900 PLN

Celnicy tajniacy będą łapać auta z importu

Celnicy tajniacy będą łapać auta z importu

Służba Celna domaga się prawa do zatrzymywania pojazdów, by ścigać niepłacących akcyzy czy innych podatków.Ministerstwo Finansów (MF) dąży do zwiększenia siły rażenia funkcjonariuszy celnych, by skuteczniej wykrywali nieprawidłowości przy rozliczaniu podatków od używanych samochodów sprowadzanych do Polski. Zamierza umożliwić zatrzymywanie i kontrolowanie pojazdów celnikom poruszającym się w nieoznakowanych samochodach, czyli z zaskoczenia.
Peugeot 508 2.2 HDi GT

Peugeot 508 2.2 HDi GT

W przeszło 200 lat od powstania marki Peugeot, sprawdzamy co oferuje limuzyna służąca oficjelom Parlamentu Europejskiego. 2 lata temu, w okrągły jubileusz istnienia firmy, Peugeot postawił sobie bardzo ambitne cele, mające zmienić oblicze marki ...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8.02.2012 - 8:00