Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Płyn do spryskiwaczy
garfield
post 14.12.2009, 17:31
Post #1

Ford
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 45

Jak się stanie przed półką z płynami do spryskiwaczy w sklepie, to można dostać zawrotu głowy. Tyle jest różnych marek że szok. Do tego z każdej marki po kilka rodzajów. Jest jakiś płyn, który moglibyście polecić? Czy to wszystko jedno? One się czymś różnią? Poza oczywiście temperaturą zamarzania i zapachem. Bardziej się opłaca cenowo iść do marketu? A może spokojnie można kupić na stacji?
Go to the top of the page

+Quote Post
smerfik
post 20.12.2009, 15:49
Post #2

BMW

Użytkownik nr: 29

Ja kupuję Tesco, bo najtańszy. Nie widzę sensu w kupowaniu płynu na przykład na stacji benzynowej za 20zł, skoro w marketach są za 8. Przy obecnej pogodzie i tak bardzo szybko się zużywa i kupując jakiś droższy nawet nie zdążysz go docenić, bo ledwo się zacznie już się skończy. Zraziłem się tylko raz do płynu z Carrefoura, który wręcz zamarzał w locie i nie dało się z niego korzystać przy niższych temperaturach, mimo że niby pisało, że nadaje się do bardzo niskich temperatur.

+Quote Post
hubeliks
post 31.12.2009, 9:41
Post #3

Mazda
**

Użytkownik nr: 67

W lecie moim zdaniem marka czy jakość płynu do spryskiwaczy nie ma większego znaczenia. Wówczas najważniejszy jest jedynie zapach :-) Dobry płyn potrzebny jest nam tak naprawdę dopiero w zimie, gdy zaczynają się niskie temperatury. Niestety problem jest taki, że stojąc przy półce czy to w sklepie motoryzacyjnym, czy w markecie, czy nawet na stacji benzynowej, nie jesteśmy w stanie po dotyku czy rzucie oka ocenić, jaki ten płyn naprawdę jest.
Ja zaopatruję się jak na razie w Tesco i nie narzekam, choć przy ostatnich bardzo niskich temperaturach trochę problemów się pojawiło.

+Quote Post
rydzyniak
post 31.12.2009, 11:59
Post #4

Porsche

Użytkownik nr: 10

Ciężko coś wybrać. Dzisiaj nie zamknąłem garażu, a miałem w nim płyn zimowy. Ze zdziwieniem oglądałem ładną zamarzniętą butelkę pełną niezamarzającego płynu:-) A najśmieszniejsze jest to, że nie mieszkam w żadnych Bieszczadach. Temperatura w nocy, to było jakieś -5

+Quote Post
smerfik
post 31.12.2009, 12:53
Post #5

BMW

Użytkownik nr: 29

To ja wam tu wkleję skan z Auto Świata. Zrobili test kilku płynów, dali krótkie opisy. Oczywiście może w tym być jakaś stronniczość ale myślę, że warto przeczytać.
Załączone pliki
Załączony plik  psikpsikabsij1.jpg ( 246.75K ) Suma pobrań: 5

+Quote Post
wiel26
post 1.01.2010, 14:37
Post #6

Mercedes

Użytkownik nr: 31

Całkiem ciekawe to zestawienie, szczególnie ten jeden płyn na którym pisze -10, a zamarza przy -2 wacko.gif
Ja też dawniej kupowałem gdzie popadnie, nieważne czy to biedronka czy inny market, ale ostatnio byłem zmuszony w trasie kupić płyn na orlenie i muszę przyznać, ze czuć jakość. Czuć w dosłownym znaczeniu tego słowa, bo ten płyn naprawdę ładnie pachnie.

+Quote Post
ch3cooh
post 1.01.2010, 23:02
Post #7

Porsche

Użytkownik nr: 26

Interesujące, ale szkoda że badano tylko krzepliwość danego płynu. Osobiście zwróciłbym też uwagę na zapach i właściwości myjące. Dla przykładu wiele tanich płynów w ogóle nie pachnie, a wiele innych mimo że nie zamarza to jest jak woda - owszem zmyje szybę ale niezbyt dokładnie. Myślę że zdolność do rozpuszczania zabrudzeń to tez bardzo ważny czynnik.

+Quote Post
punto1
post 16.04.2010, 18:12
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 87

Według mnie większość ma rację że nie ważne gdzie kupimy czy w markecie czy na stacji, ale ważne żeby zdawał egzamin w codziennej eksploatacji;) Zmoich doświadczeń moge powiedziec że jakoś specjalnie nie zastanawiam się długo nad kupnem płynu do spryskiwaczy, ale bardziej na cenie i wydajnosci, ja bardziej skupiam się na płynie zimowym i staram się żeby miał stosunkowo niską temperaturę zamarzania;] , zgadzam się oczywiście z przedmówca jeśli chodzi o aspekty zapachu i właściwosci myjących, bo przecież ma pomagać w oczyszczeniu szyby i poprawie widoczności..wink.gif

+Quote Post
kubo
post 18.04.2010, 22:11
Post #9

Trabant
*

Użytkownik nr: 98

Jeśli chodzi o te z zestawienia no to te sa dobre co polecają. Resztę to się nie dowiesz, czasami jest tak jak inni opisują, płyn super do -50 tongue.gif a jak się okazuje to kicha i tyle. zamarza przy -1 i co zrobisz tylko kasa w błoto wywalona. Ja kiedys widziałem na lukoilu dobry i tani płyn do spryszkiwaczy.Ale nie pamiętam już jak on się nazywał. A wakacje to jasne, że nie trzeba się zasatnawiać długo nad wyborem bierzesz ten co najtańszy i ładnie pachnie, a reszta to już nieważna jest bo po co inwestować w jakiś dobry płyn skoro zaraz go nie będzie:P

+Quote Post
omnibuska
post 23.04.2010, 22:29
Post #10

Ford
**

Użytkownik nr: 91

a ja zawsze kupuje plyny w supermarketach. Nie widzę problemu w takich produktach. W sumie zawsze biore pierwszy lepszy ktory wpadnie mi pod rękę. Miałam okazję brać na stacji za punkty, ale zawsze była jakaś fajna torba albo coś fajniejszego do wyboru więc płyny dalej kupowałam w supermarketach. Natomiast płyn do spryskowaczy zimowy kupuje u mojego mechanika do którego zawsze zimą jade wymienić opony więc i przy okazji kupuję płyn zimowy. Nie pamiętam nazwy ani firmy, ale w takiej niebiesko zielonkawej butelce. Baaardzo ładnie pachnie.

+Quote Post
grandek1
post 24.04.2010, 15:57
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 89

Tak jak pisze mój przedmówca jęśli ktoś chce mieć z głowy problem z przygotowaniem auta do zimy to w warsztacie zrobią wszystko z pewnoscia od A do Z tylko że trzeba zapłacićwink.gif Ja również kupuje płyn do spryskiwaczy w supermarkecie przeważnie letni, bo jest częściej używany, na zimę kupuję sprawdzone i to w sklepach z akcesoriami do auta;] Mam pewność że mi nie zamarznie, i bedzie miał dobre właściwości myjące;)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

niewidomi testując na torze samochody osiagali 120 km/h?

Zobacz jak sobie radzili w nowej roli.

Test Jeep Compass Limited 2.2 CRD 4x4

Test Jeep Compass Limited 2.2 CRD 4x4

Marka Jeep kojarzy się wszystkim z pojazdami przeznaczonymi do jazdy w terenie. Model Compass posiada także zalety samochodu osobowego. Łączy w sobie wiele cech auta miejskiego i terenowego, funkcjonalność wnętrza z osiągami i właściwościami jezdnymi, ekonomię eksploatacji oraz cenę samochodu kompaktowego. Ten niewielki SUV to najmłodsze dziecko marki Jeep. Po raz pierwszy zaprezentowany został w styczniu 2006 na salonie samochodowym North American International Auto Show w Detroit.
Do tanga trzeba dwojga

Do tanga trzeba dwojga

Japończycy od dawna znani są ze swoich umiejętności jazdy w poślizgu. Oglądanie dwóch egzemplarzy Toyoty FT-86 w zsynchronizowanym driftcie przywodzi na myśl taniec. Mróz w Polsce nie odpuszcza dlatego w wielu miejscach łatwo można wpaść w poślizg..
Infiniti EX37 GT

Infiniti EX37 GT

2008
42.758 km
129.900 PLN
Audi A6 sedan (C6)

Audi A6 sedan (C6)

2009
84.134 km
114.900 PLN
Volvo S80 Kinetic

Volvo S80 Kinetic

2008
113.663 km
59.900 PLN

BMW 116i  - 3 door

BMW 116i - 3 door

2011
20 km
75.710 PLN
BMW X5 3,5d

BMW X5 3,5d

2009
113.000 km
179.000 PLN
Infiniti G37 GTX Premium

Infiniti G37 GTX Premium

2010
22.278 km
144.900 PLN

Infiniti M30d S Premium

Infiniti M30d S Premium

2010
20.200 km
221.400 PLN
Infiniti M30d GT Premium

Infiniti M30d GT Premium

2010
39.395 km
209.900 PLN
Infiniti FX37 S Limited Edition

Infiniti FX37 S Limited Edition

2009
49.532 km
198.900 PLN

Celnicy tajniacy będą łapać auta z importu

Celnicy tajniacy będą łapać auta z importu

Służba Celna domaga się prawa do zatrzymywania pojazdów, by ścigać niepłacących akcyzy czy innych podatków.Ministerstwo Finansów (MF) dąży do zwiększenia siły rażenia funkcjonariuszy celnych, by skuteczniej wykrywali nieprawidłowości przy rozliczaniu podatków od używanych samochodów sprowadzanych do Polski. Zamierza umożliwić zatrzymywanie i kontrolowanie pojazdów celnikom poruszającym się w nieoznakowanych samochodach, czyli z zaskoczenia.
Peugeot 508 2.2 HDi GT

Peugeot 508 2.2 HDi GT

W przeszło 200 lat od powstania marki Peugeot, sprawdzamy co oferuje limuzyna służąca oficjelom Parlamentu Europejskiego. 2 lata temu, w okrągły jubileusz istnienia firmy, Peugeot postawił sobie bardzo ambitne cele, mające zmienić oblicze marki ...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8.02.2012 - 8:15