Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Podłokietnik w samochodzie
hubeliks
post 17.01.2010, 21:07
Post #1

Mazda
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 67

Czy Wasze samochody są wyposażone w podłokietniki pomiędzy siedzeniem kierowcy a pasażera? Mój nie i zastanawiam się, czy "niestety", czy "na szczęście" :-) Uważacie, że taki podłokietnik jest przydatny? Czy jest to wygodne w czasie jazdy miejskiej? Rozumiem, że w długiej podróży może się to jak najbardziej przydać, lecz czy podłokietnik nie przeszkadza kiedy jeździmy po mieście i co chwilę trzeba zmieniać biegi?
Go to the top of the page

+Quote Post
rob_son
post 17.01.2010, 23:37
Post #2

Polonez
*

Użytkownik nr: 60

Ja nie mam podłokietnika, ale miałem okazję z takim jechać i mnie drażnił, więc go złożyłem. Choć znam wiele osób, które sobie chwalą tego typu wyposażenie. W sumie podłokietniki są często montowane seryjnie w lepszych samochodach, lub w bogatszych wersjach więc producenci raczej uważają to za plus. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, tak jak do absu, czy napędu przedniego jeśli jeździło się z tynym.

+Quote Post
wiel26
post 18.01.2010, 18:56
Post #3

Mercedes

Użytkownik nr: 31

Podłokietnik jest fajny jak się jedzie w trasę, do jazdy po mieście gdy trzeba mieszać biegami to tylko przeszkadza. Ja w vitarce bardzo często sięgam do lewarka, szczególnie podczas zabaw w terenie, więc u mnie zdecydowanie nie przydałby się do niczego. Ale nie jestem jakimś zdecydowanym przeciwnikiem, skoro komuś jest z tym wygodnie podczas jazdy to niech sobie ma.

+Quote Post
ch3cooh
post 19.01.2010, 16:59
Post #4

Porsche

Użytkownik nr: 26

Ja w Hondzie mam podłkietniczek i bardzo go sobie chwalę. Gdy samochód zabiera moja zona to zawsze go składa i później mi go brakuje. Mam taki nawyk jeździć z jedną ręką na lewarku. Biegi zmieniam sobie dwoma palcami, a ręka na podłokietniku odpoczywa. Żeby nie było tak pięknie to wymienię jeden minus, otóż podłokietnik przeszkadza przy zaciąganiu ręcznego, ale tego prawie nigdy nie używam, więc mi to nie przeszkadza

+Quote Post
elajla
post 23.04.2010, 22:49
Post #5

Ford
**

Użytkownik nr: 100

Ja w moim byłym Oplu Vectrze miałam podłokietnik i strasznie mnie irytował żeby nie powiedzieć wkurzał. Może dlatego, że za daleko miałam fotel kierowcy przesuniety w przód. Nie wiem już sama, ale za każdym razem gdy chciałam zmienić bieg musiałam o niego zahaczyć. Wyjątkowo mnie to drażniło, bo miałam ciągle prawy łokieć poobijany i nie wiedziałam co z tym robić. W końcu przyzwyczaiłam się, żeby uważać na niego i jakoś było lepie. Jak jeździłam Matizem to podłokietnik był ale byl na szczęście dośc daleko, tak, że jak przysunęłam fotek to podłokietnik idealnei znajdował się pod moim łokciem smile.gif

+Quote Post
QRChuck
post 10.07.2010, 22:15
Post #6

Ford
**

Użytkownik nr: 133

w trasie się przydaje, ale fakt, jeśli jeżdzimy po mieście to możę drażnić ze względu na częstotliwość zmiany biegów - no chyba że mamy automat wink.gif ja osobiście uważam to za plus bo i jest co schować jak kasę na opłatę autostrady, podeprzeć rękę etc. Sprawa biegów to chyba po pewnym czasie kwestia przyzwyczajenia a jak nie, to złożyć go cholerę i spokój wink.gif

--------------------
co...nie podoba ci się jak prowadzę ;)?

+Quote Post
talarek
post 20.07.2010, 22:52
Post #7

Fiat
**

Użytkownik nr: 153

a ja mam i z powodzeniem używam...kupiłem w markecie za 80 dyszek kiedyś i sobie zamontowałem i służy mi bez zarzutu...przydaje mi się w trasie na kubeczek i na przechowywanie okularów, pieniążków etc. Nie mówię, że bez niego nie mogę żyć, ale sprawdza mi się w trasie ... no i ręka może odpocząć do momentu gdy lewa padnie i trzeba będzie zastosować zimny łokieć wink.gif

+Quote Post
sandan
post 22.07.2010, 17:21
Post #8

Audi

Użytkownik nr: 134

Mam w samochodzie fabrycznie montowany podłokietnik, w nim jest schowek na różne rzeczy, a jak się otworzy to może służyć także jako podstawka na napoje, chociaż nie korzystam. Jakby go nie było, nie ubolewałbym, że go nie ma. W innych samochodach, którymi jeździłem nie było podłokietników i wcale mi go nie brakowało. To tylko gadżet chociaż pomocny, bo nie trzeba sięgać do schowka przedniego przy pasażerze, a tam jak cos jest zaokraglonego to jeździ po całym schowku i hałasuje.

+Quote Post
Zielony
post 25.07.2010, 11:44
Post #9

Trabant
*

Użytkownik nr: 155

Sprawa z podłokietnikiem jest taka, że wszystko zależy. Wszystko zależy od tego, czy podłokietnik jest wygodny (przede wszystkim!), czy schowek w nim jest praktyczny (czasem można tam włożyć tylko pudełko od zapałek...) oraz czy nie przeszkadza w jeździe (takie też się z pewnością zdarzają, warto sprawdzić taką rzecz podczas testowania nowego samochodziku). Poza tym, gdy mamy podłokietnik to najczęściej siedzący obok pasażer aktywnie z niego "korzysta" - powinniśmy takowemu delikwentowi zwrócić uwagę wink.gif

+Quote Post
Neliusz
post 25.07.2010, 11:52
Post #10

Trabant
*

Użytkownik nr: 156

Ja osobiście uważam, iż podłokietnik to sprawa niezwykle wygodna. Nie spotkałem się z żadnymi niewygodnymi podłokietnikami - twórcy samochodów z reguły (zawsze?) dbają o swoich klientów i w tak prozaicznych sprawach wykazują się sporą dozą profesjonalizmu. Każdy nowy samochód jest wygodny - można zaryzykować nawet takie stwierdzenie. Tylko podczas częstej zmiany biegów denerwuje i przeszkadza - ale wystarczy trochę treningu a będzie wygodniej wink.gif

+Quote Post
katiusza
post 26.07.2010, 14:28
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 141

Jeszcze nie prowadziłam samochodu. który by miał podłokietnik. Ale uważam, że to jest świetny pomysł. Zwłaszcza bardzo duża wygoda dla kierowcy. Dodatkowo, jeśli w podłokietniku jest schowek, to zwiększa się jego praktyczne wykorzystanie. Choć mogę się mylić, skoro niektórzy z Was twierdzą, że trafiają się niewygodne. Jeśli chodzi o biegi, to sądzę, że podłokietnik jest na tyle nisko, że można je zmieniać bezproblemowo. I dodatkowo nie męczy się przy tym ręka.

+Quote Post
AlfBella
post 23.12.2010, 13:15
Post #12

Trabant
*

Użytkownik nr: 273

W mojej Alfie jest podłokietnik i bardzo go sobie chwalę! Jest gruby i można wygodnie na nim oprzeć rękę. Nie przeszkadza mi ponieważ jest składany. Ze względu na swój nie mały rozmiar to pasażer też może z niego skorzystać i wszyscy jesteśmy zadowoleni. Ponadto, jeśli jest rozłożony to jest oddalony od skrzyni biegów więc w ogóle nie wpływa na moje ruchy w czasie jazdy.

+Quote Post
robertos
post 23.12.2010, 19:44
Post #13

Bentley

Użytkownik nr: 145

Oczywiście podłokietnik to ekstra sprawa zwłaszcza w mieście gdzie ciągle musimy redukować czy w inny sposób machać dźwignią zmiany biegów w moim przypadku po prostu opieram wygodnie rękę a pracuje sam nadgarstek, dlatego posiadanie tego elementu uważam za rzecz podstawową a nie jakiś luksus i w sumie nie wiem czy zdecydował bym się na auto które nie było by wyposażone w tą udogodność.

+Quote Post
Moniaa
post 23.12.2010, 22:45
Post #14

Audi

Użytkownik nr: 266

Mi z kolei podłokietnik by przeszkadzał. Mimo że jestem kobietą to lubię mieć przestrzeń w aucie. Kiedyś kierowałam samochodem z podłokietnikiem i jakoś dziwnie mi się biegi zmieniało . Jednak coś nie tak.
Z resztą ja to trochę uważam za taki szpan (niekogo nie urażając) i ogólnie źle mi się kojarzy..
Ale z kolei jako wspólpasażer pewnie bym była zadowolona z podłokietnika, bo są wygodne smile.gif

+Quote Post
szaroczarna
post 25.12.2010, 17:49
Post #15

Mazda
**

Użytkownik nr: 253

podłokietnik w samochodzie to wygodny element wyposażenia. Sprawdza się nie tylko w mieście i godzinach szczytu, gdzie stoimy w gigantycznych korkach, ale i na długiej trasie. Można sobie wygodnie oprzeć przedramię. Przy zmianie biegów, tak jak kolega napisał wyżej, pracuje tylko nadgarstek, a kierowcy nie "więdnie" ręka wink.gif co znacznie poprawia komfort jazdy. moim zdaniem bardzo wygodna sprawa z tym podłokietnikiem smile.gif

+Quote Post
cator
post 25.12.2010, 20:07
Post #16

Mercedes

Użytkownik nr: 260

Również nigdy nie miałem okazji prowadzić auta wyposażonego w podłokietnik, acz chętnie bym spróbował. W autokarach zawsze sobie taki rozkładałem dla wygody i myślę, że w aucie osobowym równie dobrze by się sprawował i dawał ulgę ręce. Aczkolwiek, jak jeżdże, to mam manierę, że prowadzę lewą ręką, a prawa zazwyczaj albo spoczywa na udzie, albo na gałce od skrzyni biegów i też jakoś specjalnie nie powiem, żeby się męczyła mi ręka smile.gif

+Quote Post
mały
post 28.12.2010, 19:31
Post #17

Bentley

Użytkownik nr: 162

Z mojego doświadczenia jasno wynika że bardzo łatwo i szybko przyzwyczaić się do wygód związanych z posiadaniem podłokietnika i niestety bardzo trudno jest się od tego odzwyczaić. Zwłaszcza na dłuższych trasach można w pełni wykorzystać wszelkie korzyści jakie daje nam dobry odpowiednio szeroki i dobrze umiejscowiony podłokietnik. W sumie można powiedzieć że podłokietnik podłokietnikowi nie równy i jeżeli jest zbyt mały lub źle umiejscowiony może w skrajnym wypadku jedynie przeszkadzać podczas prowadzenia auta. W każdym bądź razie jest to indywidualna kwestia każdego z kierowców i nic tego nie zmieni.

+Quote Post
Pan_sprezyna
post 6.01.2011, 21:07
Post #18

Syrena
*

Użytkownik nr: 288

Moim zdaniem podłokietnik w samochodzie to bardzo przydatny element wyposażenia o którym się nie myśli wtedy kiedy kupuje się samochód, ale jak się już go ma to przydaje się bardzo.
W mieście nie jest to za dobre rozwiązanie, ale na długich trasach, nudnych trasach podłokietnik pozwala dużo mniej się męczyć jak się jedzie.

+Quote Post
shadow493
post 10.01.2011, 18:36
Post #19

Polonez
*

Użytkownik nr: 295

Ja bardzo sobie chwalę podłokietnik. Posiada regulację więc ustawiłem go tak, że nawet jak często zmieniam biegi to jest bardzo wygodnie. Moim zdaniem zależy to od ustawienia i jakości no i oczywiście czy komuś to odpowiada. Zawsze można przecież dać go do góry, tak żeby nie przeszkadzał.

+Quote Post
adam85
post 5.05.2011, 13:31
Post #20

Audi

Użytkownik nr: 264

Chciałbym mieć w aucie podłokietnik. Przy długich trasach męczące jest jak ręka zwisa i pracuje. Przydałaby się jakaś podpórka dla odpoczynku. Kiedyś chciałem sobie kupić podłokietnik na allegro, ale okazało się, że miałbym problem ze zmieszczeniem go między fotelami i trzeba by było ingerować w plastik, czyli więcej zabawy niż pożytku wink.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

27 maja 1934r po raz pierwszy wystartowały niemieckie "Srebne Strzały"

Na prostej toru Avus w Berlinie były w stanie rozpędzić się do zawrotnej prędkości....

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 15:13