Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Podróże nocą, Trochę przed północą
robertos
post 7.08.2010, 19:54
Post #1

Bentley

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 145

Chciałbym się podzielić jedną z historii jaka przytrafiła mi się na drodze. Jakiś czas temu podróżowałem drogą świecką od Tucholi w stronę Świecia, dla tych którzy nie wiedzą jest to droga biegnąca przez lasy Borów Tucholskich. I właśnie z mieszkańcami tych lasów miałem przyjemność nieprzyjemność się spotkać otóż parę kilometrów za Tucholą jadąc mając ciemny las po jednej i drugiej stronie drogi, przyhamowałem przed dość ostrym zakrętem i z perspektywy czasu cieszę się że jechałem tak wolno ponieważ to co ujrzałem za zakrętem czyli stojącego na środku drogi jelenia, sprawiło że noga na hamulcu pojawiła się od razu, a zwierzak nawet się tym nie przejął stał tak i wpatrywał się w mój samochód,... niezapomniane przeżycie chociaż przez moment serce usadowiło się w okolicy gardła. Gdy tylko zwierzak się napatrzył na mnie i samochód jednym susem przeskoczył drogę i zniknął w ciemnym lesie. Także przestroga dla wszystkich często jeżdżących takimi trasami, zwłaszcza w nocy, lepiej zdjąć trochę nogę z gazu bo prócz lisów i zajęcy na drogę może wyskoczyć coś dużo większego i dużo niebezpieczniejszego. Pozdrawiam wszystkich i życzę szerokiej drogi
Go to the top of the page

+Quote Post
sandan
post 8.08.2010, 17:02
Post #2

Audi

Użytkownik nr: 134

kiedyś też miałem zderzenie z sarną rozbiłem reflektor lewej lampy i było trochę wgnieceń, więc w pełni się z tobą zgadzam, że warto trochę ująć gazu i wolniej pojechać. To tak jak w innych przypadkach nie tylko nocą, ale jak ktoś nie miał przygody w lesie z mieszkańcami tego lasu to nie wie co to znaczy. Często staram się zwalniać kiedy wjeżdżam w tereny leśne i nie tylko. I parę razy uratowało mnie to od zderzenia z większymi mieszkańcami lasu.

+Quote Post
miśka
post 8.08.2010, 20:17
Post #3

Bentley

Użytkownik nr: 148

Ja też kiedyś miałam podobną przygodę, zresztą wiele razy widziałam podczas jazdy leżące przy drodze bądź na drodze zwierzęta leśne, lisy, wiewiórki czy jeże rozjechane przez samochody, dlatego też zwracam uwagę zwłaszcza w nocy by uniknąć spotkania z mieszkańcem lasu, zwłaszcza że z tego co tu słyszę może się to skończyć wymianą kilku części i naprawą samochodu. A gdyby tak na drodze pojawił się wspomniany wyżej jeleń, albo dzik, przecież to mogło by się skończyć prawdziwą tragedią. Dlatego stanowczo polecam aby zdjąć nogę z gazu i dokładnie się rozglądać bo coraz więcej zwierzątek w tych naszych lasach.

+Quote Post
adelajda
post 26.09.2010, 6:59
Post #4

Audi

Użytkownik nr: 167

Wiele lat temu, jeszcze sama nie prowadziłam bo byłam za mała, jechałam w nocy z moim ojcem z Łeby do Gdańska. Na drodze za Lęborkiem w lesie byliśmy świadkiem jak samochód dostawczy na drodze potrącił sarnę. Musiał dość mocno w nią uderzyć ponieważ zwierzę oczywiście nie przeżyło tego wypadku, ale samochód miał cały przód zakrwawiony, dewa reflektory nie działały. Widać ze próbował nieco skręcić w bok bo prawie się w rowie nie znalazł, na szczęście przy drodze drzew nie było.

+Quote Post
PABLO
post 7.12.2010, 12:42
Post #5

Ford
**

Użytkownik nr: 250

Pewnego razu jadąc w nocy samochodem. Prędkość około 50-60km/h, ciemna droga z drzewami na poboczu. Wyskoczyły mi dwa zające, jedego zdążyłem ominąć ale drugiego niestety nie sad.gif Jechałem wtedy Nissanem - Micra. Zderzak cały do wymiany, zając zabity. Aż strach pomyśleć, co by było gdyby sarna albo dzik wybiegł na drogę! O ironio , zdarzenie to miało miejsce w Wielkanoc! Powinniśmy wszyscy, ściagnąc noge z gazu jadąc przez tereny zalesione. Przecież wiadomo, że żyja tam zwierzaki i zawsze może jakiś wtargnąć na drogę. Niby o tym wiemy i mamy taką świadomość, ale nie zawsze jedziemy wolniej.

+Quote Post
cator
post 8.12.2010, 12:20
Post #6

Mercedes

Użytkownik nr: 260

A ja jeżdżąc w nocy (mimo, że nie znoszę późną porą jeździć bo auta z naprzeciwka zawsze tak oślepiają, że drogi nie widać) to jak spotkam sarnę, jelenia czy inne zwierze na trasie, to staram się jak najspokojniej zatrzymać auto, by nie spłoszyć zwierzaka. Jeżeli się to uda, to zawsze wtedy korzystam i robię zdjęcie takiego okazu. Zawsze to jakaś później miła pamiątka, a przyznaję, że lubie nawet fotografować przyrodę. Jest przecież taka piękna smile.gif Ale co fakt to fakt, postępująca urbanizacja, rozrost miast i ingerencja człowieka w naturę powodują, że zwierzęta się oswajają coraz bardziej, a to ma później niekiedy tragiczne skutki

+Quote Post
szaroczarna
post 12.12.2010, 15:23
Post #7

Mazda
**

Użytkownik nr: 253

cator, musisz mieć w takim razie zawsze przygotowny aparat fotograficzny (pod ręką czy na siedzeniu pasażerskim? ), no bo chyba nie zrobisz fajnego zdjecia w nocy telefonem komórkowym?. Biorac jeszcze pod uwage, że uda sie Tobie zatrzymac samochochód w bezpieczny i na tyle cichy sposób aby nie spłoszyc zwierzaka smile.gif a to nie jest takie łatwe, bo sarny, jelonki, zajączki i dziki maja niesamowice dobry słuch i chyba nie czekają, az strzlisz im fotkę, tym bardziej, że masz zapalone światła swego autka, a to je z cała pewności płoszy smile.gif Zgadzam sie z Toba jesli chodzi o ingerencje człowieka w nature. Niestety niesie to za soba nie zawsze dobre skutki sad.gif

+Quote Post
cator
post 13.12.2010, 17:51
Post #8

Mercedes

CYTAT(szaroczarna @ 12.12.2010, 15:23) *
cator, musisz mieć w takim razie zawsze przygotowny aparat fotograficzny (pod ręką czy na siedzeniu pasażerskim? ).......

Bez przesady... aż takim pasjonatem nie jestem.. tongue.gif (No chyba, że się akurat wraca z wojaży wakacyjnych
i ma się ten aparat, to wtedy oczywiście - aparatem) Na co dzień jednak wszelkie fotki jakie się uda "strzelić" robię Nokia N85 smile.gif Jak na komórkę, to robi bardzo dobre zdjęcia uważam. Nawet w nocy te z flashem wychodzą nienajgorzej smile.gif Ale z tym podejściem masz rację.. Barzdo trudno jest się zbliżyć, nawet jak się uda zauważyć... Choć niekiedy, jak odcinek trasy nei jest taki uczęszczany, to po zauważeniu zatrzymuje się na dłużej, wyłączam silnik i czekam.. czekam... ośmielone zwierzęta wówczas zapominają o poprzedniej obawie i zaczynają z powrotem harcować.. a ja tylko na to czekam... biggrin.gif

+Quote Post
szaroczarna
post 13.12.2010, 21:46
Post #9

Mazda
**

cator, w takim razie liczę na zdjęcie, ustrzelone Twoją komóreczką smile.gif mnie się nigdy nie udało upolowac aparatem dzikiego zwierzaka smile.gif a juz na pewno nie na drodze smile.gif ale z wielka przyjemnością zobacze Twoje fotki wink.gif więc jak bedziesz coś miał to się pochwal smile.gif

+Quote Post
cator
post 15.12.2010, 8:57
Post #10

Mercedes

Jak ustrzelę (aparatem rzecz jasna tongue.gif ) jakiegoś zwierzaka, nie ma sprawy, pochwalę się trofeum smile.gif Moja poprzednia kolekcja niestety przepadła w momencie, gdy mi padł twardy dysk sad.gif a nie zdążyłem tego nigdzie nagrać, a były tam naprawdę fajne ujęcia sad.gif Obecnie niestety robię więcej zdjęć drzew po drodze, niżeli zwierzaków (jakoś nie mogę ich nigdzie spotkać... chyba zapadły w sen zimowy tongue.gif ) ale niech no ja tylko dorwę chociaż szaraka lub sarenkę, natychmiast będzie moja, a tym samym i Wasza smile.gif

+Quote Post
szaroczarna
post 15.12.2010, 11:04
Post #11

Mazda
**

cator z dala od szaraka hahaha wink.gif hmmm no tak drzewa..., z nimi jest łatwiej, nie uciekają, nie płoszą się i nie musisz się skradac, aby strzelic fotkę wink.gif zawsze są na swoim miejscu, więc nie ma problemu ze strzelaniem do nich fleszem. W sen zimowy zapadają niedzwiedzie, więc jest szansa na sarenke albo jelonka . Za grubszym zwierzem musisz poczekac do wiosny wink.gif Powodzenia smile.gif

+Quote Post
monalisa
post 18.12.2010, 12:49
Post #12

Audi

Użytkownik nr: 146

Powodzenia Cator w dalszych polowaniach na zwierzaczkach, chociaż ty robisz to w sposób humanitarny, a dodatkowo przy tym fajnie się bawisz. Gratuluję postawy i fajnego pomysłu. A sarenka i jelonek na pewno się pojawią!!!

+Quote Post
rydzyniak
post 18.12.2010, 15:48
Post #13

Porsche

Użytkownik nr: 10

CYTAT(robertos @ 7.08.2010, 19:54) *
Chciałbym się podzielić jedną z historii jaka przytrafiła mi się na drodze. Jakiś czas temu podróżowałem drogą świecką od Tucholi w stronę Świecia, dla tych którzy nie wiedzą jest to droga biegnąca przez lasy Borów Tucholskich. I właśnie z mieszkańcami tych lasów miałem przyjemność nieprzyjemność się spotkać otóż parę kilometrów za Tucholą jadąc mając ciemny las po jednej i drugiej stronie drogi, przyhamowałem przed dość ostrym zakrętem i z perspektywy czasu cieszę się że jechałem tak wolno ponieważ to co ujrzałem za zakrętem czyli stojącego na środku drogi jelenia, sprawiło że noga na hamulcu pojawiła się od razu, a zwierzak nawet się tym nie przejął stał tak i wpatrywał się w mój samochód,... niezapomniane przeżycie chociaż przez moment serce usadowiło się w okolicy gardła. Gdy tylko zwierzak się napatrzył na mnie i samochód jednym susem przeskoczył drogę i zniknął w ciemnym lesie. Także przestroga dla wszystkich często jeżdżących takimi trasami, zwłaszcza w nocy, lepiej zdjąć trochę nogę z gazu bo prócz lisów i zajęcy na drogę może wyskoczyć coś dużo większego i dużo niebezpieczniejszego. Pozdrawiam wszystkich i życzę szerokiej drogi

Ta droga dodatkowo kojarzy mi się z potężnymi dziurami w asfalcie. Ale sarny, jelenia nie miałem okazji spotkać.

+Quote Post
cator
post 18.12.2010, 16:12
Post #14

Mercedes

CYTAT(monalisa @ 18.12.2010, 12:49) *
Powodzenia Cator w dalszych polowaniach na zwierzaczkach, chociaż ty robisz to w sposób humanitarny, a dodatkowo przy tym fajnie się bawisz. Gratuluję postawy i fajnego pomysłu. A sarenka i jelonek na pewno się pojawią!!!

A dziękuję dziękuję smile.gif Ostatnio w piątek napotkałem fajne stadko sarenek w polu. Było ich z 20, a może i więcej nawet... Próbowałem zrobić zdjęcie, ale niestety, wyszły tylko rozmazane czarne punkciki sad.gif Ale nawet chyba jakbym miał aparat, zamiast komórki, to nie wyszłoby lepiej... Odległość to była co najmniej 100m i nawet 3-krotny zoom optyczny by nie miał szans. Dobrze, że pobocze było odśnieżone, to mogłem sobie stanąć i na spokojnie popodziwiać przyrodę smile.gif A niedaleko były domostwa, a las w tle za nimi.. I sobie tak beztrosko spacerowały po tym polu duże i małe sarniątka smile.gif uroczy widok smile.gif

+Quote Post
szaroczarna
post 20.12.2010, 23:15
Post #15

Mazda
**

cator, no to miałeś szczęście i pooglądałeś sobie zwierzaki i przyrodę. Mój kolega jadąc wczoraj z pracy... wieczór, pada śnieg, słaba widoczność, las dookoła, pobocz pełne śniegu, i nagle wyskakuje sarna. Wpadł w poślizg, chociaz nie jechał szybko (tak przynajmniej utrzymuje) Sarnę ominął, ale sam wylądował na drzewie sad.gif samochód niestety do naprawy, ale kierowca cały.

+Quote Post
Automan
post 21.12.2010, 7:29
Post #16

Audi

Użytkownik nr: 137

Ważna i bardzo dobra wiadomość, że kierowca cały. Gorzej z samochodem, jak miał AC to wszystko ok. Ale jak nie ma to co wtedy, czy trzeba się udać do leśniczego i domagać zapłaty za naprawę uszkodzonego samochodu przez sarnę. Myślę, ze Lasy Państwowe jeżeli oczywiście udokumentuje im się dobrze, powinni wypłacić odszkodowanie. Tak samo jak przejedzie się sarnę i zabierze się do leśniczego to jest warunek do domagania się odszkodowania za poniesione szkody.

+Quote Post
szaroczarna
post 21.12.2010, 8:33
Post #17

Mazda
**

Automan, posiadał ubezpieczenie AC, wiec pod tym wzgelendem nie będzie problemu. Za co miałyby Lasy Komunalne wypłacac odszkodowania? Przecież drzewa i las były tam pierwsze, a droga została wybudowana druga, a z tą zwierzyną i leśniczym? Lesniczy chyba nie ma obowiazku pilnowania dzikiej zwierzyny aby nie wyskakiwała na drogę w najmniej oczekiwanym miejscu i czasie. Zresztą mało realne, nawet gdyby miał taki obowiązek.

+Quote Post
cator
post 21.12.2010, 20:54
Post #18

Mercedes

CYTAT(szaroczarna @ 20.12.2010, 23:15) *
cator, no to miałeś szczęście i pooglądałeś sobie zwierzaki i przyrodę. Mój kolega jadąc wczoraj z pracy... wieczór, pada śnieg, słaba widoczność, las dookoła, pobocz pełne śniegu, i nagle wyskakuje sarna. Wpadł w poślizg, chociaz nie jechał szybko (tak przynajmniej utrzymuje) Sarnę ominął, ale sam wylądował na drzewie sad.gif samochód niestety do naprawy, ale kierowca cały.

Dokładnie, uwielbiam takie sytuacje na drodze smile.gif I współczucia dla kolegi.. Mój znajomy z pracy ostatnio jechał rano przy lesie i mu stadko dzików przebiegło drogę.. Jechał zaledwie 30km/h bo muldy + szklanka, a i tak zderzak cały wgnieciony. A prosiak jak się odbił, poleciał kilka metrów, otrząsnął się, wstał i pobiegł za stadkiem tongue.gif
I pierwszy raz słyszę, że w takich sytuacjach można się domagać odszkodowania.. Bo, że z AC domagać się, to zrozumiałe.. ale od lasów... hmm.. szybko by nasze Państwo zbiedniało od takich roszczeń...
To tak samo można by się domagać po wpadnięciu do rowu odszkodowania od właściciela drogi, bo np. za słabo odśnieżona? tongue.gif

+Quote Post
szaroczarna
post 22.12.2010, 12:10
Post #19

Mazda
**

cator świetny pomysł z tymi rowami hahahah może po prostu żądać odszkodowania za sam fakt istnienia rowu wink.gif Przecież jeśli by go nie było, to by nikt do niego nie wpadł wink.gif nic mi nie mów o dzikach, a raczej o kilku sztukach... miałam tą niewątpliwą "przyjemność" doznać spotkania z tymi prosiakami. Na całe szczęście nie ja prowadziłam i nic się złego nie stało, ale po mimo mrozu było gorąco. Cały czas czekam na Twoje fotografie wink.gif

+Quote Post
cator
post 22.12.2010, 18:48
Post #20

Mercedes

CYTAT(szaroczarna @ 22.12.2010, 12:10) *
cator świetny pomysł z tymi rowami hahahah może po prostu żądać odszkodowania za sam fakt istnienia rowu wink.gif Przecież jeśli by go nie było, to by nikt do niego nie wpadł wink.gif nic mi nie mów o dzikach, a raczej o kilku sztukach... miałam tą niewątpliwą "przyjemność" doznać spotkania z tymi prosiakami. Na całe szczęście nie ja prowadziłam i nic się złego nie stało, ale po mimo mrozu było gorąco. Cały czas czekam na Twoje fotografie wink.gif

Tak samo z pojedyńczymi drzewami na trasie? Później tłumaczenie: "Panie władzo, gdyby nie właściciel, to sam bym na to nie wpadł.." wink.gif I widzę, że ktoś Ci świnie najzwyczajniej podłożył wink.gif I mówisz, że czekasz na moje fotografie.... fiufiu... No nie spodziewałem się na tym etapie znajomości.. tongue.gif
No... pośmialiśmy się (przynajmniej ja tongue.gif ) i jeżeli tylko coś "ustrzelę", to oczywiście będę o Tobie pamiętać i upublicznie swoje zdjęcie, vel świniorka, lub innego zwierza wink.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Latem 2011 Ford Fiesta świętował dwa historyczne wydarzenia...

Czy wiesz jakie to były powody do świetowania?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 15:14