![]() ![]() |
7.08.2010, 19:54
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 567 Dołączył: 3-07 10 Użytkownik nr: 145 |
Chciałbym się podzielić jedną z historii jaka przytrafiła mi się na drodze. Jakiś czas temu podróżowałem drogą świecką od Tucholi w stronę Świecia, dla tych którzy nie wiedzą jest to droga biegnąca przez lasy Borów Tucholskich. I właśnie z mieszkańcami tych lasów miałem przyjemność nieprzyjemność się spotkać otóż parę kilometrów za Tucholą jadąc mając ciemny las po jednej i drugiej stronie drogi, przyhamowałem przed dość ostrym zakrętem i z perspektywy czasu cieszę się że jechałem tak wolno ponieważ to co ujrzałem za zakrętem czyli stojącego na środku drogi jelenia, sprawiło że noga na hamulcu pojawiła się od razu, a zwierzak nawet się tym nie przejął stał tak i wpatrywał się w mój samochód,... niezapomniane przeżycie chociaż przez moment serce usadowiło się w okolicy gardła. Gdy tylko zwierzak się napatrzył na mnie i samochód jednym susem przeskoczył drogę i zniknął w ciemnym lesie. Także przestroga dla wszystkich często jeżdżących takimi trasami, zwłaszcza w nocy, lepiej zdjąć trochę nogę z gazu bo prócz lisów i zajęcy na drogę może wyskoczyć coś dużo większego i dużo niebezpieczniejszego. Pozdrawiam wszystkich i życzę szerokiej drogi
|
|
|
8.08.2010, 17:02
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
kiedyś też miałem zderzenie z sarną rozbiłem reflektor lewej lampy i było trochę wgnieceń, więc w pełni się z tobą zgadzam, że warto trochę ująć gazu i wolniej pojechać. To tak jak w innych przypadkach nie tylko nocą, ale jak ktoś nie miał przygody w lesie z mieszkańcami tego lasu to nie wie co to znaczy. Często staram się zwalniać kiedy wjeżdżam w tereny leśne i nie tylko. I parę razy uratowało mnie to od zderzenia z większymi mieszkańcami lasu.
|
|
|
8.08.2010, 20:17
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 566 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 148 |
Ja też kiedyś miałam podobną przygodę, zresztą wiele razy widziałam podczas jazdy leżące przy drodze bądź na drodze zwierzęta leśne, lisy, wiewiórki czy jeże rozjechane przez samochody, dlatego też zwracam uwagę zwłaszcza w nocy by uniknąć spotkania z mieszkańcem lasu, zwłaszcza że z tego co tu słyszę może się to skończyć wymianą kilku części i naprawą samochodu. A gdyby tak na drodze pojawił się wspomniany wyżej jeleń, albo dzik, przecież to mogło by się skończyć prawdziwą tragedią. Dlatego stanowczo polecam aby zdjąć nogę z gazu i dokładnie się rozglądać bo coraz więcej zwierzątek w tych naszych lasach.
|
|
|
26.09.2010, 6:59
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 199 Dołączył: 26-08 10 Użytkownik nr: 167 |
Wiele lat temu, jeszcze sama nie prowadziłam bo byłam za mała, jechałam w nocy z moim ojcem z Łeby do Gdańska. Na drodze za Lęborkiem w lesie byliśmy świadkiem jak samochód dostawczy na drodze potrącił sarnę. Musiał dość mocno w nią uderzyć ponieważ zwierzę oczywiście nie przeżyło tego wypadku, ale samochód miał cały przód zakrwawiony, dewa reflektory nie działały. Widać ze próbował nieco skręcić w bok bo prawie się w rowie nie znalazł, na szczęście przy drodze drzew nie było.
|
|
|
7.12.2010, 12:42
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 80 Dołączył: 18-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 250 |
Pewnego razu jadąc w nocy samochodem. Prędkość około 50-60km/h, ciemna droga z drzewami na poboczu. Wyskoczyły mi dwa zające, jedego zdążyłem ominąć ale drugiego niestety nie |
|
|
8.12.2010, 12:20
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 201 Dołączył: 24-11 10 Użytkownik nr: 260 |
A ja jeżdżąc w nocy (mimo, że nie znoszę późną porą jeździć bo auta z naprzeciwka zawsze tak oślepiają, że drogi nie widać) to jak spotkam sarnę, jelenia czy inne zwierze na trasie, to staram się jak najspokojniej zatrzymać auto, by nie spłoszyć zwierzaka. Jeżeli się to uda, to zawsze wtedy korzystam i robię zdjęcie takiego okazu. Zawsze to jakaś później miła pamiątka, a przyznaję, że lubie nawet fotografować przyrodę. Jest przecież taka piękna
|
|
|
12.12.2010, 15:23
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 133 Dołączył: 21-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 253 |
cator, musisz mieć w takim razie zawsze przygotowny aparat fotograficzny (pod ręką czy na siedzeniu pasażerskim? ), no bo chyba nie zrobisz fajnego zdjecia w nocy telefonem komórkowym?. Biorac jeszcze pod uwage, że uda sie Tobie zatrzymac samochochód w bezpieczny i na tyle cichy sposób aby nie spłoszyc zwierzaka |
|
|
13.12.2010, 17:51
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 201 Dołączył: 24-11 10 Użytkownik nr: 260 |
cator, musisz mieć w takim razie zawsze przygotowny aparat fotograficzny (pod ręką czy na siedzeniu pasażerskim? )....... Bez przesady... aż takim pasjonatem nie jestem.. i ma się ten aparat, to wtedy oczywiście - aparatem) Na co dzień jednak wszelkie fotki jakie się uda "strzelić" robię Nokia N85 |
|
|
13.12.2010, 21:46
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 133 Dołączył: 21-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 253 |
cator, w takim razie liczę na zdjęcie, ustrzelone Twoją komóreczką |
|
|
15.12.2010, 8:57
|
|
|
Jak ustrzelę (aparatem rzecz jasna
|
|
|
15.12.2010, 11:04
|
|
|
cator z dala od szaraka hahaha |
|
|
18.12.2010, 12:49
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 154 Dołączył: 4-07 10 Użytkownik nr: 146 |
Powodzenia Cator w dalszych polowaniach na zwierzaczkach, chociaż ty robisz to w sposób humanitarny, a dodatkowo przy tym fajnie się bawisz. Gratuluję postawy i fajnego pomysłu. A sarenka i jelonek na pewno się pojawią!!!
|
|
|
18.12.2010, 15:48
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 355 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Chciałbym się podzielić jedną z historii jaka przytrafiła mi się na drodze. Jakiś czas temu podróżowałem drogą świecką od Tucholi w stronę Świecia, dla tych którzy nie wiedzą jest to droga biegnąca przez lasy Borów Tucholskich. I właśnie z mieszkańcami tych lasów miałem przyjemność nieprzyjemność się spotkać otóż parę kilometrów za Tucholą jadąc mając ciemny las po jednej i drugiej stronie drogi, przyhamowałem przed dość ostrym zakrętem i z perspektywy czasu cieszę się że jechałem tak wolno ponieważ to co ujrzałem za zakrętem czyli stojącego na środku drogi jelenia, sprawiło że noga na hamulcu pojawiła się od razu, a zwierzak nawet się tym nie przejął stał tak i wpatrywał się w mój samochód,... niezapomniane przeżycie chociaż przez moment serce usadowiło się w okolicy gardła. Gdy tylko zwierzak się napatrzył na mnie i samochód jednym susem przeskoczył drogę i zniknął w ciemnym lesie. Także przestroga dla wszystkich często jeżdżących takimi trasami, zwłaszcza w nocy, lepiej zdjąć trochę nogę z gazu bo prócz lisów i zajęcy na drogę może wyskoczyć coś dużo większego i dużo niebezpieczniejszego. Pozdrawiam wszystkich i życzę szerokiej drogi Ta droga dodatkowo kojarzy mi się z potężnymi dziurami w asfalcie. Ale sarny, jelenia nie miałem okazji spotkać. |
|
|
18.12.2010, 16:12
|
|
|
Powodzenia Cator w dalszych polowaniach na zwierzaczkach, chociaż ty robisz to w sposób humanitarny, a dodatkowo przy tym fajnie się bawisz. Gratuluję postawy i fajnego pomysłu. A sarenka i jelonek na pewno się pojawią!!! A dziękuję dziękuję |
|
|
20.12.2010, 23:15
|
|
|
cator, no to miałeś szczęście i pooglądałeś sobie zwierzaki i przyrodę. Mój kolega jadąc wczoraj z pracy... wieczór, pada śnieg, słaba widoczność, las dookoła, pobocz pełne śniegu, i nagle wyskakuje sarna. Wpadł w poślizg, chociaz nie jechał szybko (tak przynajmniej utrzymuje) Sarnę ominął, ale sam wylądował na drzewie |
|
|
21.12.2010, 7:29
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 156 Dołączył: 30-06 10 Użytkownik nr: 137 |
Ważna i bardzo dobra wiadomość, że kierowca cały. Gorzej z samochodem, jak miał AC to wszystko ok. Ale jak nie ma to co wtedy, czy trzeba się udać do leśniczego i domagać zapłaty za naprawę uszkodzonego samochodu przez sarnę. Myślę, ze Lasy Państwowe jeżeli oczywiście udokumentuje im się dobrze, powinni wypłacić odszkodowanie. Tak samo jak przejedzie się sarnę i zabierze się do leśniczego to jest warunek do domagania się odszkodowania za poniesione szkody.
|
|
|
21.12.2010, 8:33
|
|
|
Automan, posiadał ubezpieczenie AC, wiec pod tym wzgelendem nie będzie problemu. Za co miałyby Lasy Komunalne wypłacac odszkodowania? Przecież drzewa i las były tam pierwsze, a droga została wybudowana druga, a z tą zwierzyną i leśniczym? Lesniczy chyba nie ma obowiazku pilnowania dzikiej zwierzyny aby nie wyskakiwała na drogę w najmniej oczekiwanym miejscu i czasie. Zresztą mało realne, nawet gdyby miał taki obowiązek. |
|
|
21.12.2010, 20:54
|
|
|
cator, no to miałeś szczęście i pooglądałeś sobie zwierzaki i przyrodę. Mój kolega jadąc wczoraj z pracy... wieczór, pada śnieg, słaba widoczność, las dookoła, pobocz pełne śniegu, i nagle wyskakuje sarna. Wpadł w poślizg, chociaz nie jechał szybko (tak przynajmniej utrzymuje) Sarnę ominął, ale sam wylądował na drzewie Dokładnie, uwielbiam takie sytuacje na drodze I pierwszy raz słyszę, że w takich sytuacjach można się domagać odszkodowania.. Bo, że z AC domagać się, to zrozumiałe.. ale od lasów... hmm.. szybko by nasze Państwo zbiedniało od takich roszczeń... To tak samo można by się domagać po wpadnięciu do rowu odszkodowania od właściciela drogi, bo np. za słabo odśnieżona? |
|
|
22.12.2010, 12:10
|
|
|
cator świetny pomysł z tymi rowami hahahah może po prostu żądać odszkodowania za sam fakt istnienia rowu |
|
|
22.12.2010, 18:48
|
|
|
cator świetny pomysł z tymi rowami hahahah może po prostu żądać odszkodowania za sam fakt istnienia rowu Tak samo z pojedyńczymi drzewami na trasie? Później tłumaczenie: "Panie władzo, gdyby nie właściciel, to sam bym na to nie wpadł.." No... pośmialiśmy się (przynajmniej ja |
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |