Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Światła cofania
Djurić
post 25.06.2010, 9:59
Post #1

Polonez
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 124

No więc, moi drodzy, co sądzicie o światłach cofania? Chodzi mi o to czy według Was powinno być jedno czy dwa?

W niektórych autach jest jedno, a po drugiej stronie samochodu w tym samym miejscu umieszczone jest światło przeciwmgielne tylne. Według mnie jednak, auta powinny być wyposażone w dwa światła cofania, umieszczone symetrycznie. Po pierwsze dwie żarówki dają więcej światła niż jedna, co ma znaczenie przy cofaniu w ciemnościach, po drugie auto jest lepiej widoczne, no i po trzecie wygląda to lepiej, gdy tył auta jest symetryczny - szczerze przyznam, że trochę mnie to drażni, gdy tak nie jest.
Go to the top of the page

+Quote Post
Yankee
post 25.06.2010, 11:14
Post #2

Ford
**

Użytkownik nr: 116

A w moim aucie nie ma aktualnie żadnego, bo mistrzowie - po zabawach z poduszką skrzyni biegów - skopali jakieś przełączniki. I teraz jak po ciemku do tyłu, to tylko na słuch. ;]. Co do tej symetrii - to drobiazg raczej jest, czasem rzeczywiście przydałoby się więcej widzieć do tyłu... Ale. Ale. Tak mi przyszło teraz do głowy, czy przypadkiem pojedyncze światło cofania nie jest montowane specjalnie? W ciemności, jak ktoś zobaczy z daleka cofający samochód, po jednym białym świetle będzie miał szansę odróżnić, że ktoś akurat cofa, a nie jedzie pod prąd, goniąc na czołowe... Czyli w tym przypadku pozostawiłbym sprawę użyteczności, a estetykę zostawił na kiedy indziej...

--------------------

+Quote Post
Djurić
post 25.06.2010, 12:01
Post #3

Polonez
*

Użytkownik nr: 124

Bardzo prawdopodobne, że chodzi o względy bezpieczeństwa, ale równie dobrze można auto z jednym światłem cofania pomylić z motorem jadącym pod prąd, dlatego to nic pewnego.
Może ktoś się orientuje i istnieje jakiś przepis odnośnie świateł cofania? Ja przyznam, że w jednym aucie mam dwa, a w drugim jedno, więc chyba raczej przepisu żadnego nie ma.

A co do Twojego braku świateł cofania, to radzę to załatwić, bo niebezpieczeństwo spore.

+Quote Post
Tunner
post 23.07.2010, 13:07
Post #4

Ford
**

Użytkownik nr: 122

Wydaje mi się, że nie ma reguły, a liczba świateł cofania zależna jest wyłącznie od widzimisię producenta. Tyle tylko, że jeżeli zamontowane jest pojedyncze światło, to po przeciwnej stronie, symetrycznie, powinien być odblask. I tak rzeczywiście jest w praktyce. Są oczywiście i samochody z dwoma światłami cofania, co pewnie pomaga nieco, bo mocniej oświetla drogę z tyłu (takie przecież jest założenie "białości" tego światła)...

--------------------

+Quote Post
MANARA
post 24.07.2010, 21:16
Post #5

Audi

Użytkownik nr: 142

W moim samochodzie są dwa światełka cofania w kolorze białym, ale często jedno nie świeci, bo przepala się żarówka, a przeciwmgielne światał biale są z przodu, natomiast przeciwmgielne światła z tyłu samochodu mają kolor czerwony. a tak w ogóle większość polskich kierowców nie dostrzega niczego na drodze. Uważają, że są sami na drodze i czy świeci nam białe światełko cofania to nie ma znaczenia. Notoryczne jest też nie spoglądanie w lusterka, a po co nie ważne kto jedzie za mną i jaki manewr wykonuje!!!

+Quote Post
robertos
post 8.02.2011, 21:11
Post #6

Bentley

Użytkownik nr: 145

Wg. mnie ważne by światło cofania pozwoliło oświetlić to co znajduje się za pojazdem oraz ostrzegło pozostałych uczestników ruchu że zamierzamy rozpocząć zamiar cofania. Więc jest potrzebne a ilość i moc tego światła to rzecz drugorzędna. Choć powinny być oczywiście odpowiednio mocne by sprostać zadaniom które wymieniłem wcześniej. Zdaje się że prawo też reguluje również tą kwestię i światło to jest wymagane, ale nie jestem pewny więc jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

+Quote Post
nikita
post 15.02.2011, 23:26
Post #7

Polonez
*

Użytkownik nr: 343

"robertos" prawo to reguluje prawie wszystko więc również takie rzeczy jak moc światła cofania wink.gif.
Ja uważam, że powinno być dostatecznie mocne żeby zasygnalizować, ale nie za mocne żeby osoba która jest za nami nie została oślepiona

+Quote Post
cator
post 16.02.2011, 9:03
Post #8

Mercedes

Użytkownik nr: 260

Osobiście uważam, że światła cofania powinny być po obu stronach i dawać więcej światła niż obecnie. Nie za dużo osobiście, ale to światło powinno być intensywniejsze.. Bo teraz jak np. są mrozy, tylna szyba lekko oszroniona, to widać zaledwie kontury innego auta przy parkowaniu.. a tak może dzięki większej mocy by było ono lepiej widoczne smile.gif

+Quote Post
skubidu
post 8.03.2011, 10:05
Post #9

Trabant
*

Użytkownik nr: 626

Zgadzam się powinny być 2.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

samochód, który masz w leasingu nie jest Twoją właśnością?

zobacz co to jest leasing i na czym on polega...

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.05.2012 - 5:53