Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Uciekający Fiat 126p.
rydzyniak
post 20.10.2009, 22:18
Post #1

Porsche

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 10

Przypomniała mi sie pewna historia: Parę lat temu wybrałem się swoim maluszkiem w okolice Piły. Zatrzymałem się w jakiejś wsi na colę. Zakupy w sklepie chwilkę trwały, była kolejka. W pewnej chwili wbiega do sklepu pan,trzeźwy inaczej. Taki jeden z ze stojących pod sklepem smakoszy piwa.

Pyta: Maluch ! Czyj on ?

Mój-odpowiedziałem

A on: Bo właśnie odjeżdza

Ukradli ? -przestraszyłem się

Nie ,on sam odjechał-odpowiedział.

W pierwszej chwili uznałem,że wypił o jedno piwo za dużo ale wyjrzałem przed sklep.

Co się okazało. Maluch miał zwarcie w rozruszniku,który stale kręcił. A że auto było na biegu więc odjechało. Znalazłem go jakieś 100 m dalej :-)
Go to the top of the page

+Quote Post
wiel26
post 22.10.2009, 19:08
Post #2

Mercedes

Użytkownik nr: 31

Zawsze powtarzałem, że stare auta mają duszę biggrin.gif
Tak w gruncie rzeczy to trochę niebezpieczna sytuacja, z tego co wiem, rozrusznik to dość mocna bestia jest, nawet w kodeksie drogowym jest chyba zapis, że jeśli samochód zgaśnie np. na przejeździe kolejowym i nie daje się uruchomić to należy wrzucić biegi i zjechać "na rozruszniku", choc ja osobiście nigdy nie próbowałem takiej sztuki.

+Quote Post
rydzyniak
post 22.10.2009, 21:33
Post #3

Porsche

Użytkownik nr: 10

W rozruszniku siła. Ta sytuacja dała temu dowód. A skoro piszesz o sile rozrusznika napisze coś co często robiłem jeżdząc maluszkiem. Jak wiecie Fiacik to awaryjny samochód. A jak sie zepsul trzeba bylo go naprawić. Garaż z kanałem miałem troszke wyżej niż poziom gruntu. Nie było szans wepchnąć zepsutego malucha do garażu . Dlatego w sytuacjach krytycznych wjeżdzałem na rozruszniku. I wbrew pozorom to był inny rozrusznik i inny maluch niż w opowieści nr. 1

+Quote Post
smerfik
post 23.10.2009, 17:11
Post #4

BMW

Użytkownik nr: 29

Nie ryzykowałbym takiej jazdy na rozruszniku, zawsze nie uczono, że trzeba kręcić jak najkrócej i nawet jak auto nie chce zapalić to nie wolno go trzymać zbyt długo na rozruchu. Mam wrażenie, że to taki element, który łatwo spalić. Mi na przykład kiedyś zawiesił się rozrusznik i wył cały czas mimo wyłączonego silnika, a jednocześnie zaczął kopcić - pomógł sąsiad, który szybko podbiegł i zerwał klemę z akumulatora.

+Quote Post
elajla
post 26.04.2010, 21:26
Post #5

Ford
**

Użytkownik nr: 100

Hahaha no to ja już sobie wyobrażam jakie musiałeś mieć na twarzy zdziwko jak wyszedłeś ze sklepu i zobaczyłeś, że Twoja bryka "ucieka" wink.gif No ale fakt dość niebezpiecznie zostawiać na biegu samochód. Dobrze, że nie było górki z której mógłby się stoczyć po drodze nabierając tempa. I dobrze, że przy sklepie nigdzie nie było bawiącego się dziecko, bo mogło dojść do nieszczęścia.

+Quote Post
Gabi
post 12.05.2010, 14:11
Post #6

Syrena
*

Użytkownik nr: 111

Dobrze, że nic sie nie stało. Opowieść brzmi śmiesznie, ale mogło dojść do jakiejś tragedii. Fakt, mogły być gdzieś dzieci, ludzie jakieś zwierze itd. Dobrze, że to był maluch a nie inny droższy samochód:) bo mógł wylądować gdzieś w jakimś murze. Ja zawsze pamiętam aby ręczny zaciągnać tak w razie wu, choć sama nie wiem jak to jest, ale i tak czasem zerkam na auto jak stoję gdzieś w sklepie.

+Quote Post
elajla
post 29.06.2010, 15:40
Post #7

Ford
**

Użytkownik nr: 100

CYTAT(Gabi @ 12.05.2010, 14:11) *
Dobrze, że nic sie nie stało. Opowieść brzmi śmiesznie, ale mogło dojść do jakiejś tragedii. Fakt, mogły być gdzieś dzieci, ludzie jakieś zwierze itd. Dobrze, że to był maluch a nie inny droższy samochód:) bo mógł wylądować gdzieś w jakimś murze. Ja zawsze pamiętam aby ręczny zaciągnać tak w razie wu, choć sama nie wiem jak to jest, ale i tak czasem zerkam na auto jak stoję gdzieś w sklepie.

Gabi masz dobry patent- wyrobić sobie taki odruch bezwarunkowy żeby zawsze zaciągać ręczny. Ja nigdy nie pamietam, chociaż często parkuje samochód tak ok 50 m do górki, czyli wystarczy kilka pijanych łebków, i glupi pomysł w łysył łbie żeby zepchnać moje maleństwo z tej górk.eeeh musze sie nauczyć....

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

w przypadku leasingu możesz do kosztów firmy zaliczyć ubezpieczenie?

sprawdż pozostałe korzyści podatkowe...

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.05.2012 - 6:17