![]() ![]() |
2.09.2009, 22:13
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 39 Dołączył: 2-09 09 Użytkownik nr: 20 |
Do założenia tego tematu przekonała mnie ostatnia wizyta u kolegi wulkanizatora. Przekonuje,że opony uzywane (np. roczne) niczym nie odbiegaja od nowych a są tańsze. Chłopak zawsze był ok. dlatego zastanawiam sie czy mu nie zaufać. Jeżdzę Polo Combi. Jakby nie patrzeć zakup kompletu uzywanych opon to spora oszczędność. Ale czy warto ?
|
|
|
8.09.2009, 11:45
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 346 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Tanie,okazyjne opony to opony złe. Nikt nie sprzedaje dobrych opon za kilka złotych. Raz byłem zmuszony kupić używki. Uszkodziłem kolo w trasie,opone też i trzeba bylo cos założyć na szybko. Kupiłem 2 za 20 zł/szt. Po powrocie do domu szybko je wymieniałem na nowe. Nie dało sie na nich bezpiecznie jezdzić.
|
|
|
8.09.2009, 21:12
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: 21-08 09 Użytkownik nr: 15 |
Witam,
nie kupujcie opon uzywanych - nigdy nie wiesz jaka przeszlosc miala ta opona. Z oponami sytuacja jest zupelnie inna niz z samochodem. Kupujac auto uzywane, mozna doszukac sie pewnych odprsykow, wgniecen itp. widac je gołym okiem. Z opona tak nie bedzie. Wewnetrze uszkodzenia w oponie, moga sie uaktywnic dopiero w czasie jazdy - wtedy bedzie juz za pozno na reakcje. Pekniecie nici karkasu - moze spowodowac w trakcie jazdy potworne konsekwencje, moge wymieniac przyklady co moze sie stac. Kilka faktów - które moga okazac sie istotnie. Opona letnia z bieznikiem 3 mm - taka opona posiada JEDYNIE 20-30% swoich własciwosci poczatkowych !!! Przy oponie zimowej mowi sie o 4 mm - kiedy guma zimowa ma 4 mm bieznika, de facto nie powinnismy nazywac ja dalej zimową. To juz nie jest opona zimowa. Taka opone nalezy wymienc na nowa opone zimowa. Niestety w polskich realiach opona ktora posiada 3-4 mm bieznika uznawana jest czasami za "dobrą guma". Ale przyznaje ze powoli klienci zaczynaja zwracac uwage na te graniczne wartosci, 3mm (lato), 4mm (zima). Choc prawo mowi o TWI (Tread Wear Indicator)-glebokosc bieznika rowne 1,6 mm jako minimalne, nie sugerujcie sie ta wartoscia. 1,6 mm bieznika to praktycznie SLICK - kilka kropli deszczu....... i pobocze lub drzewo. Pozdrawiam, Błażej |
|
|
13.10.2009, 20:34
|
|
![]() Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 169 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Łętownia Użytkownik nr: 30 |
Normalnie brak mi słów... Opony są dla samochodu jak dla człowieka BUTY!! Kupilibyście sobie UŻYWANE buty?! Przecież to gorsze niż kupienie używanych SPODNI!! Nie wiecie, czy osoba, która to miała przed wami, była osobą higieniczną...BLE!! I z oponami ja myślę, że jest DOKŁADNIE TAK SAMO! Nie krzywdźcie swoich samochodów! Już lepiej kupić najtańsze, ale NOWE niż po kimśtam!!
|
|
|
13.10.2009, 21:12
|
|
|
Fiat ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 64 Dołączył: 20-08 09 Użytkownik nr: 14 |
Sądzisz ,że poprzedni samochód "ubrany w te opony" nie był higieniczny ? :-)
Mam okazje oglądać serwis z uzywanymi oponami przy okazji wymiany na zimowe lub letnie. Punkt wymiany jest równiez punktem sprzedaży "używek" . Przyglądałem im sie nie raz. Część na pierwszy rzut oka nie jest zła ale są takie ,których do roweru bym nie założył. |
|
|
25.10.2009, 11:39
|
|
![]() Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 363 Dołączył: 26-09 09 Skąd: Kielce Użytkownik nr: 26 |
Opony z rynku wtórnego cieszą się w naszym kraju dużym powodzeniem. Jedna nowa opona kosztuje zwykle od 130-500 zł, a w naszym kraju to dość duże kwoty. Ja nie mam nic przeciwko zakupom "z drugiej ręki", ale uważam, że każdą sztukę trzeba dokładnie pooglądać, czy ktoś nie jeździł po krawężnikach, z niewłaściwym ciśnieniem, lub bez zbieżności. W końcu na używki zwykle nie ma gwarancji.
|
|
|
10.12.2009, 17:08
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: 21-08 09 Użytkownik nr: 15 |
Witam,
pozwole sobie zacytowac: Ja nie mam nic przeciwko zakupom "z drugiej ręki", ale uważam, że każdą sztukę trzeba dokładnie pooglądać, czy ktoś nie jeździł po krawężnikach, z niewłaściwym ciśnieniem, lub bez zbieżności. W końcu na używki zwykle nie ma gwarancji. niestety nawet dokladne poogladanie opony nic nam nie da, jesli opona posiada wewnatrzne uszkodzenia, ktore nie sa widoczne gołym okiem. Warto jest zadac sobie pytanie - czemu opona sprzedawana jest jako uzywka. Pozdrawiam, Błażej |
|
|
10.12.2009, 19:08
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 346 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Mam kolegę wulkanizatora. Handluje oponami. Niektóre pochodzą z rozbitych aut. Chyba taka opona nie jest zla. Jeśli samochód przeszedł na przykład zderzenie czołowe to tył jest w porządku, a więc opony z tyłu również.
|
|
|
10.12.2009, 19:14
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: 3-11 09 Użytkownik nr: 44 |
CYTAT czemu opona sprzedawana jest jako uzywka. Jest kilka odpowiedzi: 1. miala beznadziejne własciwosci, byla np sliska i ktos ja sprzedal 2. ktos kupil sobie np. szerokie alufelgi, i waskie opony ze stalowek mu nie były potrzebne 3. ktos rozbil lub zezlomowal auto i postanowil choc troche pieniedzy na oponach odzyskac Nie mozna chyba tak z gory przekreslac uzywek, w koncu samochody tez kupuje się uzywane i sa na nich jakies gumy. |
|
|
15.04.2010, 16:10
|
|
![]() Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 28 Dołączył: 9-04 10 Skąd: Witkowice Użytkownik nr: 85 |
Kategorycznie odradzam kupno opon używanych, przestrzegam was przed tym ponieważ grozi to poważnym konsekwencjami, przytoczę pewien fakt pewien koleś kupił 4 używane opony okazyjnie, do pracy miał ok 20 km i większość tej trasy pokonywał drogą ekspresową, bardzo się spieszył i jadać 140 km/h nagle opona mu strzeliła, stracił panowanie nad kierownicą i niestety się zabił.... Myślę że en przykład coś uzmysłowi niektórym forumowiczom. Nie należy oszczędzać na bezpieczeństwie, przecież opony są jedyna część naszego auta która styka sę bezpośrednio z ziemią. Zdrowia lub życia nie kupisz za żadne skarby...
-------------------- Motomaniak :D
|
|
|
17.04.2010, 21:25
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 27 Dołączył: 6-04 10 Użytkownik nr: 82 |
Najlepszym rozwiązaniem byłoby sprawdzić te opony przed kupnem. Niestety zazwyczaj nie mamy takiej możliwości. Myslę, że jeśli nowa opona starcza na kilka lat, to używana opona starczy na mniej. Sami powinnismy zdecydować czy wolimy wydać od razu większą kwote i kupic nowe opony, czy może lepiej wydać mniej, a za 2 lata kupować znowu.
Osobiście myślę, że nie ma nic złego w kupowaniu używanych opon, jednak musimy kupować je od zaufanej osoby, która nas nie oszuka. |
|
|
18.04.2010, 9:35
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: 17-04 10 Skąd: Elbląg Użytkownik nr: 96 |
Nie polecam... Lepiej dołożyć i kupić nowe. Mamy pewność, że są dobre i opona nie pęknie w czasie jazdy. Zgodzę się, że opony są dla samochodu jak buty:) kupilibyście sobie używane buty? Bo ja nie. Jak się kupi nową oponę to możemy na niej jeździć jeszcze przez 2-3 lata. I wiemy co ona przeszła bo to my jesteśmy jej pierwszymi właścicielami. Na oponie używanej nie widać gołym okiem wszystkich uszkodzeń i skaz. Dlatego polecam dołożyć i kupić nowe. Jeśli cenisz sobie bezpieczeństwo jazdy to zdecyduj się na kupno nowych.
|
|
|
18.04.2010, 13:41
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 12 Dołączył: 18-04 10 Użytkownik nr: 98 |
Ludzie ale przecież używana używanej nie równa:) Zależy od kogo się kupuje, jak jakiś gość co patrzy żeby tylko szybciej opchnąć bo niby się mu śpieszy to normalnie, że od takiego się nie bierze. A później jest wielkie halo. Widziały gały co brały. trza spojrzeć i ocenić może jazde próbną zrobić i tyle, nie ma co fiozofować. a NAJLEPIEJ UPIĆ NOWE
|
|
|
18.04.2010, 13:41
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 12 Dołączył: 18-04 10 Użytkownik nr: 98 |
Ludzie ale przecież używana używanej nie równa:) Zależy od kogo się kupuje, jak jakiś gość co patrzy żeby tylko szybciej opchnąć bo niby się mu śpieszy to normalnie, że od takiego się nie bierze. A później jest wielkie halo. Widziały gały co brały. trza spojrzeć i ocenić może jazde próbną zrobić i tyle, nie ma co fiozofować. a NAJLEPIEJ KUPIĆ NOWE. I PO PROBLEMIE. a jak jeszcze są chińskie używki to już porażka na całej linii. One nowe są do niczego a co dopiero używane. Pozdro
|
|
|
19.04.2010, 13:45
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 27 Dołączył: 6-04 10 Użytkownik nr: 82 |
Zgadza się, używana opona uzywanej nie równa. Jedna może być gorsza druga troszkę lepsza;) Jednak moim zdaniem nie ma nic złego w kupowaniu używanych opo, trzeba dobrze trafić. Ktoś wyżej porównał to do kupywania używanych butów, ludzie bez przesady to tylko samochód. Jeśli kogoś nie stać to wiadomo, że lepiej aby kupił używane opony. Wiadomo, że nowe jest lepsze, ale już nie róbmy tutaj szopki. Każdy sam wie najlepiej co ma robić.
|
|
|
24.04.2010, 16:40
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 26 Dołączył: 13-04 10 Użytkownik nr: 89 |
Owszem nie mam nic przeciwko używanym ale trzeba miec konkretne źródlo dobrze je obejrzec i najlepiej żeby były wcześniej użytkowane przez dziadka
|
|
|
30.05.2010, 19:37
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 27 Dołączył: 10-05 10 Użytkownik nr: 112 |
Jestem zdania, że nie warto kupować używanych opon. Opony mają bardzo duże znaczenie jeśli chodzi o nasze bezpieczeństwo, dlatego nie można na nich oszczeżać. Lepiej kupć nowe, któe starczą nam na kilka lat. Będziemy mieć pewność, że nikt na nich wczęśniej nie jeźził itd. Moim zdaniem ważne jest, aby opony były dobrej firmy, a nie jakies z supermarketów!! Takia chinszczyzna może się okazać na drodzę nie do jeżdżenia.
|
|
|
20.07.2010, 13:14
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: 2-07 10 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 139 |
Nie sądzę, by używane opony były dobrym wyborem. Nie ma to jak nówki - uważam, że nawet jeśli nie ma się zbytnio dużych oszczędności, to i tak powinno się zainwestować w porządne opony - w końcu chodzi o nasze (i innych użytkowników jezdni) bezpieczeństwo. Opony powinno się regularnie zmieniać i dbać o ich jakość - jest to jeden z najważniejszych elementów bezpiecznej jazdy.
|
|
|
3.08.2010, 18:57
|
|
|
Ferrari ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 483 Dołączył: 3-07 10 Użytkownik nr: 145 |
Jeżeli chodzi o opony używane to wiadomo opona - oponie nierówna to po pierwsze po drugie podczas zakupu możemy ją ocenić wyłącznie wizualnie, nie znamy jej historii także nie wiemy czy posiada wady ukryte, dobrze podpicowane i na pierwszy rzut oka niewidoczne. Dlatego uważam że jeżeli zależy nam na obniżeniu kosztów ogumienia bądź po prostu nie stać nas na nowe opony można skorzystać z trzeciej drogi, mianowicie opon regenerowanych,... do regeneracji używa się opon ze zużytym bieżnikiem jako bazy na którą nakładany jest nowy bieżnik. Mówię oczywiście o renomowanych firmach które się tym zajmują i posiadają odpowiednie certyfikaty, sam posiadam takie właśnie opony i bardzo dobrze zdają egzamin. Stosunek cena/jakość z pewnością jest dużo lepszy niż dla opon używanych.
|
|
|
3.08.2010, 19:26
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 154 Dołączył: 4-07 10 Użytkownik nr: 146 |
Oszczędność to może zawsze jakaś jest dopóki coś się nie stanie. Zawsze mój brat ostrzegał mnie, aby nie kupować używanych opon, bo bieżnik może być super, ale niestety konstrukcja opony może być naruszona i często zdarza się, że wychodzą druty. A taka opona to już jest złom i to tak jakby wyrzucić pieniadze w błoto. Chyba, że ma się szczęście na używane opony i trafi się naprawdę na takie, że się długo jeszcze nimi pojeździ.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |