Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Warszawa
rydzyniak
post 8.09.2009, 15:12
Post #1

Porsche

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 10

Zaskocze wielu ale lubie też wracać do Warszawy. Tak dobrze oznaczonego,przyjaznego kierowcom miasta chyba w Polsce nie ma. Gdy jechałem pierwszy raz wszyscy mnie przestrzegali: jezdzić po Warszawie ? Zabójstwo. A ja to po prostu lubię. Kultura kierowców,dobre drogi,oznaczenia. Czego chciec więcej ? Oczywiście korki sa i będą i to jedyny minus. Cała reszta naprawdę jest ok. !
Go to the top of the page

+Quote Post
asia_b
post 29.09.2009, 17:38
Post #2

BMW

Użytkownik nr: 32

W Warszawie byłam dotychczas jedynie jako pasażer, ewentualnie przechodzień. Powiem szczerze, że mimo faktu, że czuję się dobrze za kierownicą i jak na razie nie miałam żadnego nieprzyjemnego zdarzenia na drodze, bałabym się jeździć po Warszawie. Najbardziej przeraża mnie wizja tramwajów pojawiających się nagle - nie jestem do nich przyzwyczajona. Czy one bardzo przeszkadzają w spokojnej jeździe po mieście?

+Quote Post
rydzyniak
post 30.09.2009, 21:54
Post #3

Porsche

Wystarczy spróbować. Przekonasz się,że jazda po takim mieście wbrew pozorom jest dużo przyjemniejsza niż może się wydawać. Nie ukrywam,że też byłem niepewny,jesli chodzi o tramwaje. W moich okolicach ich nie ma. Ale nie jest tak zle. Nie wyskakują nagle. Po prostu jadą, nie przeszkadzają. Co do spokojnej jazdy hmmm... może być o to trudno ale to inny temat.
W każdym razie szczerze zachęcam do takich jazd. Świetne doswiadczenie i całkiem dobre wrażenia !

+Quote Post
asia_b
post 11.10.2009, 17:38
Post #4

BMW

Użytkownik nr: 32

Nie wiem, czy jazda w korkach może być przyjemna – a z tym właśnie kojarzy mi się Warszawa. Jedna wielka komunikacyjna dżungla smile.gif Zapewne niejeden „gorszy” kierowca z Warszawy jest lepszy niż „lepszy” kierowca z mniejszego miasteczka, bo jest bardziej obyty z dużym ruchem i stresującymi sytuacjami. Wiem, że jeden dzień w Warszawie za kierownicą jest lepszy niż miesięczny kurs na prawo jazdy, ale chyba się nie skuszę smile.gif

+Quote Post
rydzyniak
post 11.10.2009, 18:12
Post #5

Porsche

Z tymi korkami to tak nie zawsze. Czasem są czasem ich nie ma. Ciekawostką jest to ,że w olbrzymich warszawskich korkach jezdzi sie lepiej niż w małych koreczkach w moim mieście. Jakoś to wszystko idzie sprawniej, zmiana pasa ruchu nie jest problemem-zawsze ktos wpuści. Warszawiacy jezdzą zdecydowanie,wszystko tam się dzieje szybciej. Ale jest bezpiecznie.

Szczerze mówiąc jadąc pierwszy raz do Warszawy miałem podobne nastawienie. Dojechałem wieczorową porą na Bielany niespecjalnie wiedząc jak to zrobiłem-tak się denerwowałem. A rano byłem w innym świećie. 3 razy większy ruch a przede mną perspektywa odwiedzenia kilku różnych adresów w różnych częsciach miasta. I to na umówioną godzinę ! Po godzinie na warszawskich ulicach zaczęłem łapać o co w tym chodzi. Oczywiście były dziwne sytuacje. Np duże rondo z tramwajami pod Arkadią. Cóż. Będzie quiz-myślałem. I był. Ale jakoś wszystko odbyło się bezpiecznie .

Polecam taką szkołę jazdy. Ale nie "przelot" przez Warszawę. Tak ze 2 dni w codziennym ruchu. Pomaga !

+Quote Post
smerfik
post 12.10.2009, 14:15
Post #6

BMW

Użytkownik nr: 29

Równie dobrą szkołą jazdy są hurtowe place handlowe, giełdy owoców itp. Chłopki stawiają swoje żuki i lubliny gdzie popadnie, ludzie wchodzą pod koła, do tego, takie miejsca odwiedza się najczęściej w nocy lub wczesnym rankiem co dodatkowo utrudnia jazdę. Cofa się głównie "na lusterka", bo tył wyładowany jest towarem aż po sufit. Zdecydowanie polecam, ludziom którzy mają problem z cofaniem i manewrami na parkingach smile.gif

+Quote Post
rydzyniak
post 12.10.2009, 22:44
Post #7

Porsche

CYTAT(smerfik @ 12.10.2009, 15:15) *
Równie dobrą szkołą jazdy są hurtowe place handlowe, giełdy owoców itp. Chłopki stawiają swoje żuki i lubliny gdzie popadnie, ludzie wchodzą pod koła, do tego, takie miejsca odwiedza się najczęściej w nocy lub wczesnym rankiem co dodatkowo utrudnia jazdę. Cofa się głównie "na lusterka", bo tył wyładowany jest towarem aż po sufit. Zdecydowanie polecam, ludziom którzy mają problem z cofaniem i manewrami na parkingach smile.gif

Też prawda :-) Ale to inna szkoła jazdy . Trenowałem tak Skodą Pick Up i Peugotem J5. Przez pierwsze tygodnie biegałem wokól samochodu jak satelita sprawdzając czy nie ma z tyłu czegoś czego nie widzę. Teraz jezdzę osobówką i z przyzwyczajenia cofam wyłącznie na lusterka. Środkowe lustro mogłoby dla mnie nie istnieć :-)

+Quote Post
dolce
post 23.08.2010, 21:15
Post #8

Ford
**

Użytkownik nr: 150

tramwajów się nie boję, niemniej jak miałem przyjemność jazdy jako pasażer po stolicy to przeraż mnie trochę ta ilość samochodów w tym mieście a co do kultury to nie wiem czy rzeczywiście jest wysoko skoro każdy się pcha na każdego bo chce zdążyć a wiemy, że korków nie da się przeskoczyć, jedynie przeczekać. No chyba, że ma się DeLoriana z silnikiem antygrawitacyjnycm wink.gif) Jest to jedyny mankament do Wawy jaki mam, po za tym to dobrze oznaczone miasto wink.gif

+Quote Post
sandan
post 25.08.2010, 9:41
Post #9

Audi

Użytkownik nr: 134

Może warszawiacy jeżdżą kulturalnie po stolicy, ale poza stolicą niestety nie można tego powiedzieć. Mają fajne bryki i szpanują nimi i tym, że są z Warszawy. Często zachowują się na drogach jak pępki świata co niestety nie jest dobrze widziane przez innych kierowców z innych regionów Polski. A jazda po Warszawie to koszmar, bo brakuje autostrad i obwodnic wokół stolicy Polski.

+Quote Post
MANARA
post 5.09.2010, 14:21
Post #10

Audi

Użytkownik nr: 142

Nie jest tak źle z tą stolicą Polski, na pewno lepiej jeździ się po tym mieście niż na przykład po Paryżu czy Londynie. Na pewno wielkim mankamentem jest brak odwodnic i samych autostrad wokół Warszawy, bo niestety ten ruch samochodowy jest skazany pchać się do samego środka miasta. Ale to są zaniedbania przynajmniej 20-letnie, wtedy już wiedzieliśmy, że będzie duży ruch na polskich drogach.

+Quote Post
geet
post 11.09.2010, 10:23
Post #11

Ford
**

Użytkownik nr: 169

Kilka razy miałem przyjemność podróżowania po ulicach Warszawy. Było ok. Tramwaje nie są takie straszne jak się wydaje. Wystarczy trochę czasu, aby się przyzwyczaić. Chociaż wiem, że niektórym kierowcom w ogóle to nie sprzyja i wcale im się nie dziwię, bo ja też wolę pustą autostradę po której mogę ciąć jak się tylko da, oczywiście zawsze zgodnie z przepisami. smile.gif
Warszawa jest piękną stolicą Polski i mam tu dobre zdanie jeśli chodzi o tamtejsze ulice, oznakowania.

+Quote Post
kamcio
post 22.09.2010, 9:24
Post #12

Ford
**

Użytkownik nr: 166

To co teraz się dzieje w Warszawie to jest nie do przyjęcia. Lepiej jeśli nie jest się mieszkańcem stolicy przez najbliższy czas się tam nie wybierać. Przebudowy ulic potrwają dosyć długo, a ruch jest niezwykle utrudniony. Niestety, aby żyło i jeździło się lepiej w każdym mieście to trzeba przecierpieć i znosić okresy remontów. Nie da się tego obejść ani przeskoczyć. Jeśli chcemy by drogi po których jeździmy nie miały dziur, były sprawne i przyjemne dla każdego kierowcy nie możemy narzekać na remonty dróg. Byleby robili to sprawnie i szybko.

+Quote Post
greta
post 23.09.2010, 13:05
Post #13

Mazda
**

Użytkownik nr: 164

Warszawiacy muszą pozostawać spokojni i wytrwali. Na pewno remont będzie trwał długo, ale wydaje mi się że władze miasto będą sprawowały skuteczną pieczę nad budowlańcami, aby roboty były zrealizowane w jak najkrótszym, możliwym czasie. Przecież takiej inwestycji nie da się wykonać szybko, wtedy nie miało to by sensu ponieważ wszystko zrobione byłoby na szybkiego, a co wcale nie musi oznaczać, że wykonane zostałoby to dobrze. Potrzeba czasu aby standardy w Naszej stolicy mogły zostać podwyższone. Ze swojej strony cieszą mnie takie decyzje miast o tak wielkich przebudowach.

+Quote Post
Tomuś
post 23.09.2010, 20:35
Post #14

Bentley

Użytkownik nr: 160

Odpowiadając Pani powyżej chciałbym powiedzieć że to co wykonane szybo wcale nie musi mieć słabej jakości ostatecznie żyjemy w XXI wieku posiadamy już chyba technologię która pozwala budować szybko i dobrze. Co do samych remontów to mamy dwa wyjścia:
1) nie remontować - i codziennie psioczyć na stan dróg
2) remontować - przez parę tygodni czy miesięcy psioczyć na remontujących ale potem przez kilka lat mieć dobre i wygodne drogi
Wybór oczywiście należy do nas ja jestem za opcją numer 2 z tym że dodałbym do tego iż te remonty powinny być odpowiednio zaplanowane zgrane a ludzie powinni być poinformowanie co gdzie jak i kiedy będzie się działo.

+Quote Post
monalisa
post 25.09.2010, 9:25
Post #15

Audi

Użytkownik nr: 146

Ale u nas to zawsze jest, że jak nie remontują to narzekają, że nadwozie uszkadzają. A jak remontują, to też narzekają, bo tworzą się korki. Ale w Polsce można takie remonty dróg załatwić w inny sposób niż się je robi. Trzeba wprowadzić zmianę nocną, wtedy będzie szybciej, mniejsze bezrobocie i mniej nerwów ze strony kierowców. Tak często się robi w krajach Europy Zachodniej.

+Quote Post
mały
post 8.10.2010, 18:48
Post #16

Bentley

Użytkownik nr: 162

Oczywiście zmiana nocna jest również jednym z rozwiązań, jak wspominał kolega Tomuś należy prócz kwestii finansowych przy przetargach brać pod uwagę kwestie planowanego czasu remontu i egzekwować je podczas rozliczania inwestycji. Co do samej jazdy przez Warszawę to oczywiście dużej liczbie kierowców nie są tam potrzebne np. kierunkowskazy ponieważ w ogóle z nich nie korzystają oczywiście na czerwonym świetle może przejechać jeszcze parę samochodów i z zewnętrznych pasów można skręcać w lewo, ale wszyscy kierowcy to wiedzą takie zasady panują w mieście Stołecznym i tyle.

+Quote Post
PABLO
post 12.12.2010, 14:42
Post #17

Ford
**

Użytkownik nr: 250

Moim zdaniem, warszawskie drogi w centrum są nieźle oznakowane, nie ma problemu z dotarciem do okreslonego miejsca (podróż bez gps). Trudniej było na oberzeżach miasta, gdzie sie troche pogubiłem i miejscowi nie potrafili wskazac mi poprawnej drogi. Za każdym razem kiedy pytałem sie o kierunek, dostawałem odmienna informacje. Złosliwośc czy niewiedza? wink.gif W centrum gigantyczne korki, ale to nic dziwnego,w końcu to stolica i duże miasto z sporą ilością mieszkańców przemieszczających sie samochodami. Kultura na drogach, taka jak wszędzie, zdarzają sie kierowcy wyrozumiali dla zamiejscowego i tacy którzy będą trabić na ciebie i nie przepuszczą smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

jakie są różnice między leasingiem operacyjnym i finansowym ?

sprawdź kiedy raty leasingowe stanowią koszt uzyskania przychodu...

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.05.2012 - 6:34