![]() ![]() |
8.09.2009, 15:12
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 355 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Zaskocze wielu ale lubie też wracać do Warszawy. Tak dobrze oznaczonego,przyjaznego kierowcom miasta chyba w Polsce nie ma. Gdy jechałem pierwszy raz wszyscy mnie przestrzegali: jezdzić po Warszawie ? Zabójstwo. A ja to po prostu lubię. Kultura kierowców,dobre drogi,oznaczenia. Czego chciec więcej ? Oczywiście korki sa i będą i to jedyny minus. Cała reszta naprawdę jest ok. ! |
|
|
29.09.2009, 17:38
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 292 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Pruszcz Gdański Użytkownik nr: 32 |
W Warszawie byłam dotychczas jedynie jako pasażer, ewentualnie przechodzień. Powiem szczerze, że mimo faktu, że czuję się dobrze za kierownicą i jak na razie nie miałam żadnego nieprzyjemnego zdarzenia na drodze, bałabym się jeździć po Warszawie. Najbardziej przeraża mnie wizja tramwajów pojawiających się nagle - nie jestem do nich przyzwyczajona. Czy one bardzo przeszkadzają w spokojnej jeździe po mieście?
|
|
|
30.09.2009, 21:54
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 355 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Wystarczy spróbować. Przekonasz się,że jazda po takim mieście wbrew pozorom jest dużo przyjemniejsza niż może się wydawać. Nie ukrywam,że też byłem niepewny,jesli chodzi o tramwaje. W moich okolicach ich nie ma. Ale nie jest tak zle. Nie wyskakują nagle. Po prostu jadą, nie przeszkadzają. Co do spokojnej jazdy hmmm... może być o to trudno ale to inny temat. W każdym razie szczerze zachęcam do takich jazd. Świetne doswiadczenie i całkiem dobre wrażenia ! |
|
|
11.10.2009, 17:38
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 292 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Pruszcz Gdański Użytkownik nr: 32 |
Nie wiem, czy jazda w korkach może być przyjemna – a z tym właśnie kojarzy mi się Warszawa. Jedna wielka komunikacyjna dżungla
|
|
|
11.10.2009, 18:12
|
|
|
Z tymi korkami to tak nie zawsze. Czasem są czasem ich nie ma. Ciekawostką jest to ,że w olbrzymich warszawskich korkach jezdzi sie lepiej niż w małych koreczkach w moim mieście. Jakoś to wszystko idzie sprawniej, zmiana pasa ruchu nie jest problemem-zawsze ktos wpuści. Warszawiacy jezdzą zdecydowanie,wszystko tam się dzieje szybciej. Ale jest bezpiecznie.
Szczerze mówiąc jadąc pierwszy raz do Warszawy miałem podobne nastawienie. Dojechałem wieczorową porą na Bielany niespecjalnie wiedząc jak to zrobiłem-tak się denerwowałem. A rano byłem w innym świećie. 3 razy większy ruch a przede mną perspektywa odwiedzenia kilku różnych adresów w różnych częsciach miasta. I to na umówioną godzinę ! Po godzinie na warszawskich ulicach zaczęłem łapać o co w tym chodzi. Oczywiście były dziwne sytuacje. Np duże rondo z tramwajami pod Arkadią. Cóż. Będzie quiz-myślałem. I był. Ale jakoś wszystko odbyło się bezpiecznie . Polecam taką szkołę jazdy. Ale nie "przelot" przez Warszawę. Tak ze 2 dni w codziennym ruchu. Pomaga ! |
|
|
12.10.2009, 14:15
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 255 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Racibórz Użytkownik nr: 29 |
Równie dobrą szkołą jazdy są hurtowe place handlowe, giełdy owoców itp. Chłopki stawiają swoje żuki i lubliny gdzie popadnie, ludzie wchodzą pod koła, do tego, takie miejsca odwiedza się najczęściej w nocy lub wczesnym rankiem co dodatkowo utrudnia jazdę. Cofa się głównie "na lusterka", bo tył wyładowany jest towarem aż po sufit. Zdecydowanie polecam, ludziom którzy mają problem z cofaniem i manewrami na parkingach
|
|
|
12.10.2009, 22:44
|
|
|
Równie dobrą szkołą jazdy są hurtowe place handlowe, giełdy owoców itp. Chłopki stawiają swoje żuki i lubliny gdzie popadnie, ludzie wchodzą pod koła, do tego, takie miejsca odwiedza się najczęściej w nocy lub wczesnym rankiem co dodatkowo utrudnia jazdę. Cofa się głównie "na lusterka", bo tył wyładowany jest towarem aż po sufit. Zdecydowanie polecam, ludziom którzy mają problem z cofaniem i manewrami na parkingach Też prawda :-) Ale to inna szkoła jazdy . Trenowałem tak Skodą Pick Up i Peugotem J5. Przez pierwsze tygodnie biegałem wokól samochodu jak satelita sprawdzając czy nie ma z tyłu czegoś czego nie widzę. Teraz jezdzę osobówką i z przyzwyczajenia cofam wyłącznie na lusterka. Środkowe lustro mogłoby dla mnie nie istnieć :-) |
|
|
23.08.2010, 21:15
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 80 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 150 |
tramwajów się nie boję, niemniej jak miałem przyjemność jazdy jako pasażer po stolicy to przeraż mnie trochę ta ilość samochodów w tym mieście a co do kultury to nie wiem czy rzeczywiście jest wysoko skoro każdy się pcha na każdego bo chce zdążyć a wiemy, że korków nie da się przeskoczyć, jedynie przeczekać. No chyba, że ma się DeLoriana z silnikiem antygrawitacyjnycm
|
|
|
25.08.2010, 9:41
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
Może warszawiacy jeżdżą kulturalnie po stolicy, ale poza stolicą niestety nie można tego powiedzieć. Mają fajne bryki i szpanują nimi i tym, że są z Warszawy. Często zachowują się na drogach jak pępki świata co niestety nie jest dobrze widziane przez innych kierowców z innych regionów Polski. A jazda po Warszawie to koszmar, bo brakuje autostrad i obwodnic wokół stolicy Polski.
|
|
|
5.09.2010, 14:21
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 170 Dołączył: 2-07 10 Użytkownik nr: 142 |
Nie jest tak źle z tą stolicą Polski, na pewno lepiej jeździ się po tym mieście niż na przykład po Paryżu czy Londynie. Na pewno wielkim mankamentem jest brak odwodnic i samych autostrad wokół Warszawy, bo niestety ten ruch samochodowy jest skazany pchać się do samego środka miasta. Ale to są zaniedbania przynajmniej 20-letnie, wtedy już wiedzieliśmy, że będzie duży ruch na polskich drogach.
|
|
|
11.09.2010, 10:23
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 86 Dołączył: 30-08 10 Użytkownik nr: 169 |
Kilka razy miałem przyjemność podróżowania po ulicach Warszawy. Było ok. Tramwaje nie są takie straszne jak się wydaje. Wystarczy trochę czasu, aby się przyzwyczaić. Chociaż wiem, że niektórym kierowcom w ogóle to nie sprzyja i wcale im się nie dziwię, bo ja też wolę pustą autostradę po której mogę ciąć jak się tylko da, oczywiście zawsze zgodnie z przepisami.
Warszawa jest piękną stolicą Polski i mam tu dobre zdanie jeśli chodzi o tamtejsze ulice, oznakowania. |
|
|
22.09.2010, 9:24
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: 23-08 10 Użytkownik nr: 166 |
To co teraz się dzieje w Warszawie to jest nie do przyjęcia. Lepiej jeśli nie jest się mieszkańcem stolicy przez najbliższy czas się tam nie wybierać. Przebudowy ulic potrwają dosyć długo, a ruch jest niezwykle utrudniony. Niestety, aby żyło i jeździło się lepiej w każdym mieście to trzeba przecierpieć i znosić okresy remontów. Nie da się tego obejść ani przeskoczyć. Jeśli chcemy by drogi po których jeździmy nie miały dziur, były sprawne i przyjemne dla każdego kierowcy nie możemy narzekać na remonty dróg. Byleby robili to sprawnie i szybko.
|
|
|
23.09.2010, 13:05
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 120 Dołączył: 16-08 10 Użytkownik nr: 164 |
Warszawiacy muszą pozostawać spokojni i wytrwali. Na pewno remont będzie trwał długo, ale wydaje mi się że władze miasto będą sprawowały skuteczną pieczę nad budowlańcami, aby roboty były zrealizowane w jak najkrótszym, możliwym czasie. Przecież takiej inwestycji nie da się wykonać szybko, wtedy nie miało to by sensu ponieważ wszystko zrobione byłoby na szybkiego, a co wcale nie musi oznaczać, że wykonane zostałoby to dobrze. Potrzeba czasu aby standardy w Naszej stolicy mogły zostać podwyższone. Ze swojej strony cieszą mnie takie decyzje miast o tak wielkich przebudowach.
|
|
|
23.09.2010, 20:35
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 541 Dołączył: 6-08 10 Skąd: Polska Użytkownik nr: 160 |
Odpowiadając Pani powyżej chciałbym powiedzieć że to co wykonane szybo wcale nie musi mieć słabej jakości ostatecznie żyjemy w XXI wieku posiadamy już chyba technologię która pozwala budować szybko i dobrze. Co do samych remontów to mamy dwa wyjścia:
1) nie remontować - i codziennie psioczyć na stan dróg 2) remontować - przez parę tygodni czy miesięcy psioczyć na remontujących ale potem przez kilka lat mieć dobre i wygodne drogi Wybór oczywiście należy do nas ja jestem za opcją numer 2 z tym że dodałbym do tego iż te remonty powinny być odpowiednio zaplanowane zgrane a ludzie powinni być poinformowanie co gdzie jak i kiedy będzie się działo. |
|
|
25.09.2010, 9:25
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 154 Dołączył: 4-07 10 Użytkownik nr: 146 |
Ale u nas to zawsze jest, że jak nie remontują to narzekają, że nadwozie uszkadzają. A jak remontują, to też narzekają, bo tworzą się korki. Ale w Polsce można takie remonty dróg załatwić w inny sposób niż się je robi. Trzeba wprowadzić zmianę nocną, wtedy będzie szybciej, mniejsze bezrobocie i mniej nerwów ze strony kierowców. Tak często się robi w krajach Europy Zachodniej.
|
|
|
8.10.2010, 18:48
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 542 Dołączył: 7-08 10 Użytkownik nr: 162 |
Oczywiście zmiana nocna jest również jednym z rozwiązań, jak wspominał kolega Tomuś należy prócz kwestii finansowych przy przetargach brać pod uwagę kwestie planowanego czasu remontu i egzekwować je podczas rozliczania inwestycji. Co do samej jazdy przez Warszawę to oczywiście dużej liczbie kierowców nie są tam potrzebne np. kierunkowskazy ponieważ w ogóle z nich nie korzystają oczywiście na czerwonym świetle może przejechać jeszcze parę samochodów i z zewnętrznych pasów można skręcać w lewo, ale wszyscy kierowcy to wiedzą takie zasady panują w mieście Stołecznym i tyle.
|
|
|
12.12.2010, 14:42
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 80 Dołączył: 18-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 250 |
Moim zdaniem, warszawskie drogi w centrum są nieźle oznakowane, nie ma problemu z dotarciem do okreslonego miejsca (podróż bez gps). Trudniej było na oberzeżach miasta, gdzie sie troche pogubiłem i miejscowi nie potrafili wskazac mi poprawnej drogi. Za każdym razem kiedy pytałem sie o kierunek, dostawałem odmienna informacje. Złosliwośc czy niewiedza? |
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |