![]() ![]() |
27.12.2009, 14:40
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 88 Dołączył: 4-12 09 Użytkownik nr: 54 |
Jak to jest z nowszymi samochodami? Jeśli ma się kilkuletni samochód (2-3 lata) czy nowy to można do takich zakładać gaz? Wiem, że to trochę niszczy silnik tak? Wobec tego od jakiego wieku nie jest szkoda samochodu, żeby go przerobić na gaz? Są jakieś takie, których nie wolno przerabiać?
|
|
|
29.12.2009, 17:12
|
|
![]() Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 363 Dołączył: 26-09 09 Skąd: Kielce Użytkownik nr: 26 |
W każde auto warto wkładać gaz, może poza kilkunastoletnimi które już długo nie pociągną. To że gaz niszczy silniki to jeden wielki mit stworzony przez lobby paliwowe. Jeśli instalacja jest poprawnie założona, dobrano właściwy typ instalacji dla danego silnika i jest ona później poprawnie eksploatowana to silnik wcale nie odczuje tego negatywnie. Wiele samochodów wychodzi z fabryki z seryjnie założoną instalacją gazową, w końcu to spora oszczędność w eksploatacji.
|
|
|
30.12.2009, 22:49
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 49 Dołączył: 18-12 09 Użytkownik nr: 60 |
No nie wiem. Może to co piszesz jest prawdą teoretyczną. Faktem przecież jest, że gaz LPG powoduje szybsze wypalanie się gniazd zaworowych, awarie uszczelki pod głowicą. Często ludzie, którzy mają instalacje gazową narzekają też na problemy ze standardowym zasilaniem benzynowym. Nie optowałbym za takim hurraoptymistycznym uwielbieniem dla gazu jakie prezentujesz.
|
|
|
31.12.2009, 10:02
|
|
|
Mazda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 122 Dołączył: 27-12 09 Użytkownik nr: 67 |
Widzę, że mamy specjalistów od technicznej strony posiadania gazu :-) Ja się na tym ani odrobinę nie znam, natomiast jedno mogę powiedzieć: jeśli planujemy poruszać się autem głównie za granicą, to obawiam się, że nie ma to większego sensu. W wielu krajach gaz LPG nie jest aż tak rozpowszechniony jak u nas. Owszem, są tam stacje z gazem, jednak nie jest ich aż tak dużo jak w Polsce, a w niektórych krajach nie ma ich w ogóle.
|
|
|
31.12.2009, 11:54
|
|
|
Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 355 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Oj to ja sie wypowiem. Mam Lanosa z gazem. przejechałem nim około 50 tyś km. Poprzedni własciciel też trochę. Z autem nie dzieje się nic niepokojącego. Jedyne co mogę zasugerować to regularna wymiana kabli wysokiego napięcia i świec. Ja jestem jak najbardzoej za gazem. a jak miło człowiekowi w portfelu, gdy mówiąc " do pełna" płaci 60 zł a nie 200 :-)
|
|
|
1.01.2010, 23:19
|
|
![]() Porsche ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 363 Dołączył: 26-09 09 Skąd: Kielce Użytkownik nr: 26 |
hubeliks, wbrew pozorom wiele krajów ma w ofercie gaz LPG, choćby Czechy,Słowacja, Niemcy (nie wszędzie), Włochy, Szwecja (w większych miastach) i wiele innych. Zresztą montaż LPG nie wyklucza jazdy na PB.
Przy dobrze dobranym i zestrojonym gazie, nawet ta regularna wymiana podzespołów wysokiego nie jest tak bardzo konieczna. Niestety u nas jest wielu partaczy montujących gaz. Oraz wielu ludzi którzy w ogóle nie interesują się technikami jazdy na LPG i nie wiedzą np. że na gazie nie powinno się wchodzić na tak wysokie obroty jak na PB. |
|
|
6.01.2010, 7:29
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 88 Dołączył: 4-12 09 Użytkownik nr: 54 |
Czyli ogólnie mówicie, że warto? A czy założenie takiej instalacji podnosi czy obniża wartość samochodu? Bo jednak jak widzicie wiele osób ma świadomość niekompetencji mechaników i mogą sobie pomyśleć, że nie wiadomo, jaka ta instalacja jest założona i jak kierowca z nią jeździ. Wtedy wartość by spadła. Chociaż z drugiej strony jeśli instalacja jest dobra, a kierowca mądry, to z kolei powinno to być na plus. Wiecie coś o tym?
|
|
|
6.01.2010, 17:58
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 255 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Racibórz Użytkownik nr: 29 |
Chyba sama sobie odpowiedziałaś na pytanie
Ja bym powiedział, że niedawno (powiedzmy do 50tyskm wstecz) założony gaz to plus, a dawno założony to minus. Bo zaraz zaczną narzekać, że stara instalacja, że wymaga regulacji itd, itp, etc. Ja wolałbym kupić auto z gazem niż samemu wykładać kasę na nową. |
|
|
19.01.2010, 17:11
|
|
Na pewno trzeba zwrócić uwagę na datę montażu. Choćby dlatego, że butla gazowa ma 10 lat ważności, a Parownik po ok 100tys, często nadaje się do regeneracji. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem instalowania lpg. Tylko nie można na tym oszczędzać, a u nas panuje taka mentalność, ze to się wyrzuci, z tego się zrezygnuje, to zepniemy z tym i też będzie jakoś chodzić, a później ludzie narzekają, że auto jest słabe, awaryjne, dużo pali itp.
|
|
|
25.04.2010, 17:17
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: 19-04 10 Skąd: Południe Użytkownik nr: 100 |
Jak najbardziej jestem za zmontowaniem gazu do samochodu. po pierwsze z czysto prozaicznej przyczyny jaką są finanse. Za litr paliwa pB95 zapłacisz ok4zł a za gaz ok 2zł. A poza tym to chyba troszkę odciąża samochód jak jest możliwość przełączenia z benzyny na gaz. A co do ewyboru czy sama chcialabym montować gaz czy chcialabym kupić już samochód z wmontowanym gazem to zdecydowanie wybieram samemu montować. W końcu wiesz co masz w samochodzie....
|
|
|
26.04.2010, 9:29
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: 16-04 10 Użytkownik nr: 93 |
Wszystko jest możliwe, ale nie wszystko jest korzystne. Gaz tak czy tak na silnik szkodzi bez dwóch zdań nie ma się co na tym rozwodzić. Z tego co zauważyłem podczas moich wieloletnich obserwacji na allegro, to często jest tak, żę autka które nie mają gazu są droższe niż te, które mają gaz. Ale ja jestem tego zdania, że gaz podnosi cenę samochodu. W końcu wiele osób jest z tego zadowolone. Więc ja bym szukał autka z gazem.
|
|
|
27.04.2010, 12:59
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: 17-04 10 Skąd: Elbląg Użytkownik nr: 96 |
Lpg? Zdecydowanie tak:) po pierwsze jest dwa razy tanszy niz benzyna czy ropa, a to naprawde wazne. Przeciez malo kogo stac na zatankowanie do pelna za 200zł. Gaz z tego co wiem szkodzi tylko na swiece i trzeba je czesciej wymieniac. O innych minusach nie slyszalam. I chyba lepiej samemu montowac gaz u jakiegos zaufanego mechanika który doradzi nam co bedzie najlepsze i zrobi to dobrze:) bo dobrze dobrana i załozona instalacja gazowa nigdy nie bedzie szkodzic samochodowi. Dlatego jestem zwolenniczka gazu i jak najbardziej popieram instalacje.
|
|
|
24.05.2010, 12:54
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 27 Dołączył: 10-05 10 Użytkownik nr: 112 |
Ja też jestem zwolenniczką gazu. Powód? Bo jest tańszy od benzyny. Nigdy nie słyszałam aby od gazu coś się psuło, ale ja się na tym aż tak nie znam. Wydaje mi się, że nawet w tych nowszych autach warto załozyć gaz - szkoda wyrzucać pieniądze na benzyne jeśli co innego jest tańsze. Jak się gaz skończy wtedy zostanie benzyna;)
Jednak tutaj polecam rozmowe z dobrym mechanikiem, który się na tym zna. W rzie czego doradzi, powie co i jak. |
|
|
9.06.2010, 19:40
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 53 Dołączył: 8-06 10 Skąd: Piła Użytkownik nr: 124 |
Przed ewentualnym zamontowaniem gazu warto zastanowić się przede wszystkim czy będzie to opłacalne.
Moim zdaniem nie warto gazu zakładać na auta z bardzo małymi silnikami (np. 1.0 - 1.2) ani na wozy z "potężnymi silnikami" wyposażonymi w bardzo dużo km. Jak wiadomo ten drugi typ aut lubi spijać wysooktanowe napoje, a karmienie go gazem niczego dobrego przynieść nie może. W jednym z moich aut (silnik 1.5) mam instalację gazową i nie mam prawa narzekać. Pali dość mało no i wychodzi zdecydowanie taniej niż gdybym zalewał go benzyną. Do auta z wyższej półki bałbym się zamontować gaz - po pierwsze, to o czym pisałem wcześniej, po drugie jeśli kogoś stać na drogie auto, to musi liczyć się z wydatkami na benzynę, a po trzecie dość komicznie wygląda, gdy ktoś zalewa gazem auto kosztujące kilkadziesiąt tysięcy złotych. |
|
|
19.06.2010, 15:54
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: 19-06 10 Użytkownik nr: 131 |
Wszystko rozbija się o to ile autem jeździsz, jeśli to "niedzielne" auto na którym robisz małe przebiegi to nie, natomiast jeśli używasz auta na co dzień to koszty instalacji szybko się zwrócą. Z cenami gazu jest tak, że póki co są bardziej pewne niż benzyny - cena LPG nie skacze tak jak cena benzyny.
|
|
|
30.06.2010, 18:36
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 156 Dołączył: 30-06 10 Użytkownik nr: 137 |
Zgadzam się z Opalem. Auto musi jeździć, aby koszty montowania i eksploatacji LPG mogły się szybko zwrócić. Ja mam samochód Hyundai Pony, na którym zrobiłem ponad 150000 km i nic się nie dzieje. Nawet zepsuła mi się pompka paliwowa i odpalam na gazie nawet w zimie. W instalacji nic nie wymieniałem, ostatnio dałem go fachowcowi to mi mikser przeczyścił i wymienił filtr. Naprawdę na tym samochodzie zarobiłem sporo pieniędzy, mowa tu o marce samochodu oraz dopasowanej instalacji gazowej do niego. Nie narzekam, a jeżeli w przyszłości będę miał samochód na paliwo to pomyślę o instalacji
LPG. Nie chce mi się wierzyć, że auto na gazie, a właściwie silnik szybciej się niszczy. Nawet jeżeli tak to oszczędność w tej chwili jest prawie dwukrotna. I nikt nie jest w stanie mnie przekonać, że instalacja gazowa się nie opłaca. Ale tylko wtedy jest nieopłacalna jeżeli jeździsz 5000 km rocznie, ale to już nazywam niedzielnym kierowaniem |
|
|
1.07.2010, 14:06
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 24 Dołączył: 14-06 10 Użytkownik nr: 129 |
Opłaca się, ale powiedz sam, czy założyłbyś instalację gazową w nowym mercedesie albo bmw? Nie sądzę, bo założenie w takim aucie może być o wiele droższe niż w autach z niższej półki. Drugim argumentem jest to, że taki silnik naprawdę potrafi się zniszczyć od instalacji gazowej, a po trzecie gaz w takim cacku, to po prostu obciach.
|
|
|
8.07.2010, 20:36
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
Jak cię stać na klasowe auto typu Mercedes to nie masz problemu finansowego. Wychodzę z takiego założenia, chyba że kupiło się samochód na pokaz. A wielu jest takich, którzy kupują wypasioną bryczkę aby sąsiad zazdrościł- to jest podstawa. Instalację w takim aucie można założyć jak ma ponad 10 lat i jest już kolejny właściciel tego samochodu. Czy będzie drożej za instalację w takich samochodach? Nie wydaje mi się, różnica może wynieść góra 10, 15 procent. Nie zgadzam się z teorią, że auta mające instalacje na paliwo LPG szybciej się zużywają. W eksploatacji może być o wiele taniej, bo takie samochody na ogół mają duże silniki. Co raz częściej zauważa się, że w luksusowych samochodach są diesle i kłopot czy założyć instalację gazową odpada.
|
|
|
18.07.2010, 21:13
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: 2-07 10 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 139 |
Moim zdaniem to już nie te czasy, kiedy zakładało się gaz w samochodzie. LPG odeszło do lamusa - nie opłaca się. Różnice cenowe nie są znowu tak ogromne, a przyjemność użytkowania diametralnie spada (a to trza się niepotrzebnie martwić o zamontowanie, a to kupić trzeba), a poza tym - zmniejsza się ilość miejsca w bagażniku. To chyba największa wada.
Co do skrzyń biegów - nie jeździłem na automacie, ale znajomy opowiadał, że jest wygodniej. Tylko, czy to aby nie rozleniwia kierowcy? Tylko gaz, hamulec, gaz, hamulec, kierunkowskaz... |
|
|
10.08.2010, 17:51
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 568 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 148 |
Właśnie ja bym chciała się dowiedzieć jak z tym gazem jest w dzisiejszych czasach bo jeszcze 5 - 6 lat temu to było podobno super opłacalne, nawet jak się robiło średnie trasy. Teraz zapewne już tak różowo nie jest i zarówno koszt instalacji jak i samego gazu jest dużo wyższy, więc by to się opłacało trzeba robić poważne trasy. Jak uważacie czy montowanie instalacji gazowej jest opłacalne czy lepiej szukać samochodu który tą instalację już posiada a jeżeli posiada to na co należy zwrócić uwagę?
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |