![]() ![]() |
20.07.2010, 17:07
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
W dnia 6 do 8 sierpnia 2010 roku ruszz Narodowy Eksperyment Bezpieczeństwa, który będzie prowadzić Policja z GDDKiA. Polega on na edukowaniu Polaków na temat bezpieczeństwa na drogach. Na stronie internetowej www.Weekendbezofiar.pl będzie można znaleźć informacje w jaki sposób korzystający z dróg mogą wpłynąć na zmniejszenie ofiar na polskich drogach. Jak myślicie czy ta akcja chociaż trochę zmieni myślenie wśród polskich kierowców i czy naprawdę jest jakaś szansa na powodzenie? Dzisiaj miałem przykład głupoty kierowcy, który wyprzedzał mnie i samochód, który jechał przede mną, a jakieś 300 metrów dalej był zakręt i był to teren zabudowany.
|
|
|
24.07.2010, 20:31
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 170 Dołączył: 2-07 10 Użytkownik nr: 142 |
Szansa jest zawsze, ale w tym przypadku żadna. Dobrze chociaż, że dojdzie do takiej akcji. Może pozwoli na "nawrócenie" do bezpieczeństwa niektórych polskich kierowców. Jestem ciekawy jaki będzie odzew i efekt tych poczynań. Ciekway jestem czy w jakimś pewnym stopniu akcja doprowadzi do mniejszej liczby ofiar, rannych oraz kolizji i wypadków. Może jak za każdym rogiem będzie policjant to Polacy zwolnią swoimi samochodami? Myślę, że efekt byłby lepszy gdyby mozna było zgłaszać uwagi policji gdzie na jakim odcinku jeżdżą brawurowo kierowcy i ta policja umiejscowiłaby się w tych miejscach z radarem.
|
|
|
25.07.2010, 15:11
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: 5-06 10 Użytkownik nr: 120 |
Nie, nie i jeszcze raz nie. Wszystkie takie akcje do niczego nie doprowadzą, dopóki nie zmienimy podstaw. Zacznijmy od usprawnienia systemu szkolenia kierowców, a efekty przyjdą same. Dołóżmy do obowiązkowego kursu jazdę na różnych nawierzchniach, najlepiej na lodzie i jakimś pseudo-szutrze, pokażmy jak samochód zachowuje się przy większych prędkościach i udowodnijmy pacjentowi - już na etapie kursu - że wyższa prędkość jest niebezpieczna. Niech rozpędzi się do 100 km/h na jakimś zamkniętym placu polanym wodą i niech trenuje manewry - wtedy w bezpiecznych warunkach na własnej skórze przekona się, jak takie sytuacje wyglądają w praktyce. Inaczej, za każdym razem, kiedy już dojdzie co do czego, będzie za późno. Polecam zainteresować się fińskim modelem szkolenia kierowców - tam zamiast ustawiać kolejne radary, ograniczenia itd. zdecydowano się poprawić szkolnictwo. I efekty są znakomite.
-------------------- |
|
|
27.07.2010, 10:22
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 147 |
Obawiam się, że na głupotę nie ma lekarstwa, dopiero wypadek, w którym taka osoba będzie uczestniczyła będzie wylanym zimnym kubłem wody. Ale wtedy może być już stanowczo za późno na zmiany. Taka jazda to według mnie nie brak odpowiedniego przygotowania, tylko brak wyobraźni i zbyt wielka pewność siebie, że można na drodze robić co się tylko podoba. Ludzie pędzą przed siebie, nie myśląc za siebie, a co dopiero mówiąc za innych kierowców.
|
|
|
27.07.2010, 11:21
|
|
|
Ferrari ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 483 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 148 |
Zgodzę, się z tym, że najlepiej zapobiegać niz leczyć. Ale pomysł, z tym by kursanci jeździli po różnych nawierzchniach jakoś mi nie podchodzi. Nie wiem właśnie mam wrażenie, że jeśli będą mieli to na kursie i będą potrafili opanować pojazd, będą sądzili, że potrafią bezpiecznie jeździć nawet w najgorszych warunkach. Nie wiem czy by ich to nauczyłoby rozwagi na drogach. Raczej sądzę, że osoby, które mają predyspozycje do brawurowej jazdy, to taka akcja im nic nie pomoże.
|
|
|
27.07.2010, 19:37
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 156 Dołączył: 30-06 10 Użytkownik nr: 137 |
Zgadzam się w pełni z miśką. Nasi rodacy nie należą zbytnio to mądrych, wiadomo polak madry poszkodzie. Jak ktoś nauczy poslizgu kontrolowanego, to będzie myślał, że jest Kubicą i na naszych drogach będzie mógł wszystko wyczyniać, a do tego jak juz w ogóle nie będzie fotoradarów i żadnych ograniczeń prędkości. A co do wczesniejszych wypowiedzi to uważam, że tylko u części wypadki powodują pewne zrozumienie i bezpieczniejszą jazdę samochodem.
|
|
|
28.07.2010, 15:35
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: 21-07 10 Użytkownik nr: 155 |
Polacy to, moim zdaniem, jeden z najbardziej niedobrych narodów jeśli chodzi o jeżdżenie po ulicach. Nie potrafimy jeździć! Szaleństwa, nadmierna prędkość, jazda po alkoholu - same szkody. I żebyśmy tak tylko stanowili niebezpieczeństwo dla siebie... ale nie! Cierpią na tym wszyscy. I fakt, zapobiegać wypadkom jest trudno, niemniej trzeba robić wszystko, by zmniejszyć ich ilość. Same wypadki nie oddziałują odpowiednio na psychikę, niestety...
|
|
|
11.08.2010, 17:52
|
|
|
Ferrari ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 483 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 148 |
Weekend bez ofiar skończył się parę dni temu i wypadało by go podsumować z tego co wiem skończył się on a wraz z nim życie w wypadkach straciło bodajże 31 osób. Więc górnolotne zapewnienia nic nie pomogły, słowa słowami a życie i tak toczy się własnym rytmem. Oczywiście takie akcje jak ta powinny być kontynuowane, ale w pierwszej kolejności może zadbajmy o jakość naszych dróg bo w wielu przypadkach to ona jest przyczyną "utraty panowania nad pojazdem z niewyjaśnionych przyczyn" dlatego sama profilaktyka w postaci takich akcji niewiele pomoże.
|
|
|
12.08.2010, 7:19
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 154 Dołączył: 4-07 10 Użytkownik nr: 146 |
Tak przede wszystkim trzeba wybudować bezpieczne drogi oraz wyremontować te stare. Jak najwięcej powinno być bezkolizyjnych skrzyżowań, wtedy jesteśmy bardziej narażeni na kolizje niż wypadki. Wypadki bardziej stwarzają mozliwość ofiar w ludziach. To po pierwsze, a po drugie to edukacja , edukacja i jeszcze raz edukacja. Trzeba kierowcom cały czas powtarzać o bezpieczeństwie na drogach.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |