Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Weekend bez ofiar, 6-8 sierpnia 2010 roku Narodowy Ekperyment Bezpieczeństwa
sandan
post 20.07.2010, 17:07
Post #1

Audi

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 134

W dnia 6 do 8 sierpnia 2010 roku ruszz Narodowy Eksperyment Bezpieczeństwa, który będzie prowadzić Policja z GDDKiA. Polega on na edukowaniu Polaków na temat bezpieczeństwa na drogach. Na stronie internetowej www.Weekendbezofiar.pl będzie można znaleźć informacje w jaki sposób korzystający z dróg mogą wpłynąć na zmniejszenie ofiar na polskich drogach. Jak myślicie czy ta akcja chociaż trochę zmieni myślenie wśród polskich kierowców i czy naprawdę jest jakaś szansa na powodzenie? Dzisiaj miałem przykład głupoty kierowcy, który wyprzedzał mnie i samochód, który jechał przede mną, a jakieś 300 metrów dalej był zakręt i był to teren zabudowany.
Go to the top of the page

+Quote Post
MANARA
post 24.07.2010, 20:31
Post #2

Audi

Użytkownik nr: 142

Szansa jest zawsze, ale w tym przypadku żadna. Dobrze chociaż, że dojdzie do takiej akcji. Może pozwoli na "nawrócenie" do bezpieczeństwa niektórych polskich kierowców. Jestem ciekawy jaki będzie odzew i efekt tych poczynań. Ciekway jestem czy w jakimś pewnym stopniu akcja doprowadzi do mniejszej liczby ofiar, rannych oraz kolizji i wypadków. Może jak za każdym rogiem będzie policjant to Polacy zwolnią swoimi samochodami? Myślę, że efekt byłby lepszy gdyby mozna było zgłaszać uwagi policji gdzie na jakim odcinku jeżdżą brawurowo kierowcy i ta policja umiejscowiłaby się w tych miejscach z radarem.

+Quote Post
LaSaeta
post 25.07.2010, 15:11
Post #3

Ford
**

Użytkownik nr: 120

Nie, nie i jeszcze raz nie. Wszystkie takie akcje do niczego nie doprowadzą, dopóki nie zmienimy podstaw. Zacznijmy od usprawnienia systemu szkolenia kierowców, a efekty przyjdą same. Dołóżmy do obowiązkowego kursu jazdę na różnych nawierzchniach, najlepiej na lodzie i jakimś pseudo-szutrze, pokażmy jak samochód zachowuje się przy większych prędkościach i udowodnijmy pacjentowi - już na etapie kursu - że wyższa prędkość jest niebezpieczna. Niech rozpędzi się do 100 km/h na jakimś zamkniętym placu polanym wodą i niech trenuje manewry - wtedy w bezpiecznych warunkach na własnej skórze przekona się, jak takie sytuacje wyglądają w praktyce. Inaczej, za każdym razem, kiedy już dojdzie co do czego, będzie za późno. Polecam zainteresować się fińskim modelem szkolenia kierowców - tam zamiast ustawiać kolejne radary, ograniczenia itd. zdecydowano się poprawić szkolnictwo. I efekty są znakomite.

--------------------

+Quote Post
jadzia
post 27.07.2010, 10:22
Post #4

Syrena
*

Użytkownik nr: 147

Obawiam się, że na głupotę nie ma lekarstwa, dopiero wypadek, w którym taka osoba będzie uczestniczyła będzie wylanym zimnym kubłem wody. Ale wtedy może być już stanowczo za późno na zmiany. Taka jazda to według mnie nie brak odpowiedniego przygotowania, tylko brak wyobraźni i zbyt wielka pewność siebie, że można na drodze robić co się tylko podoba. Ludzie pędzą przed siebie, nie myśląc za siebie, a co dopiero mówiąc za innych kierowców.

+Quote Post
miśka
post 27.07.2010, 11:21
Post #5

Ferrari

Użytkownik nr: 148

Zgodzę, się z tym, że najlepiej zapobiegać niz leczyć. Ale pomysł, z tym by kursanci jeździli po różnych nawierzchniach jakoś mi nie podchodzi. Nie wiem właśnie mam wrażenie, że jeśli będą mieli to na kursie i będą potrafili opanować pojazd, będą sądzili, że potrafią bezpiecznie jeździć nawet w najgorszych warunkach. Nie wiem czy by ich to nauczyłoby rozwagi na drogach. Raczej sądzę, że osoby, które mają predyspozycje do brawurowej jazdy, to taka akcja im nic nie pomoże.

+Quote Post
Automan
post 27.07.2010, 19:37
Post #6

Audi

Użytkownik nr: 137

Zgadzam się w pełni z miśką. Nasi rodacy nie należą zbytnio to mądrych, wiadomo polak madry poszkodzie. Jak ktoś nauczy poslizgu kontrolowanego, to będzie myślał, że jest Kubicą i na naszych drogach będzie mógł wszystko wyczyniać, a do tego jak juz w ogóle nie będzie fotoradarów i żadnych ograniczeń prędkości. A co do wczesniejszych wypowiedzi to uważam, że tylko u części wypadki powodują pewne zrozumienie i bezpieczniejszą jazdę samochodem.

+Quote Post
Zielony
post 28.07.2010, 15:35
Post #7

Trabant
*

Użytkownik nr: 155

Polacy to, moim zdaniem, jeden z najbardziej niedobrych narodów jeśli chodzi o jeżdżenie po ulicach. Nie potrafimy jeździć! Szaleństwa, nadmierna prędkość, jazda po alkoholu - same szkody. I żebyśmy tak tylko stanowili niebezpieczeństwo dla siebie... ale nie! Cierpią na tym wszyscy. I fakt, zapobiegać wypadkom jest trudno, niemniej trzeba robić wszystko, by zmniejszyć ich ilość. Same wypadki nie oddziałują odpowiednio na psychikę, niestety...

+Quote Post
miśka
post 11.08.2010, 17:52
Post #8

Ferrari

Użytkownik nr: 148

Weekend bez ofiar skończył się parę dni temu i wypadało by go podsumować z tego co wiem skończył się on a wraz z nim życie w wypadkach straciło bodajże 31 osób. Więc górnolotne zapewnienia nic nie pomogły, słowa słowami a życie i tak toczy się własnym rytmem. Oczywiście takie akcje jak ta powinny być kontynuowane, ale w pierwszej kolejności może zadbajmy o jakość naszych dróg bo w wielu przypadkach to ona jest przyczyną "utraty panowania nad pojazdem z niewyjaśnionych przyczyn" dlatego sama profilaktyka w postaci takich akcji niewiele pomoże.

+Quote Post
monalisa
post 12.08.2010, 7:19
Post #9

Audi

Użytkownik nr: 146

Tak przede wszystkim trzeba wybudować bezpieczne drogi oraz wyremontować te stare. Jak najwięcej powinno być bezkolizyjnych skrzyżowań, wtedy jesteśmy bardziej narażeni na kolizje niż wypadki. Wypadki bardziej stwarzają mozliwość ofiar w ludziach. To po pierwsze, a po drugie to edukacja , edukacja i jeszcze raz edukacja. Trzeba kierowcom cały czas powtarzać o bezpieczeństwie na drogach.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

w przypadku leasingu możesz do kosztów firmy zaliczyć ubezpieczenie?

sprawdż pozostałe korzyści podatkowe...

Test Jeep Compass Limited 2.2 CRD 4x4

Test Jeep Compass Limited 2.2 CRD 4x4

Marka Jeep kojarzy się wszystkim z pojazdami przeznaczonymi do jazdy w terenie. Model Compass posiada także zalety samochodu osobowego. Łączy w sobie wiele cech auta miejskiego i terenowego, funkcjonalność wnętrza z osiągami i właściwościami jezdnymi, ekonomię eksploatacji oraz cenę samochodu kompaktowego. Ten niewielki SUV to najmłodsze dziecko marki Jeep. Po raz pierwszy zaprezentowany został w styczniu 2006 na salonie samochodowym North American International Auto Show w Detroit.
Do tanga trzeba dwojga

Do tanga trzeba dwojga

Japończycy od dawna znani są ze swoich umiejętności jazdy w poślizgu. Oglądanie dwóch egzemplarzy Toyoty FT-86 w zsynchronizowanym driftcie przywodzi na myśl taniec. Mróz w Polsce nie odpuszcza dlatego w wielu miejscach łatwo można wpaść w poślizg..
Infiniti EX37 GT

Infiniti EX37 GT

2008
42.758 km
129.900 PLN
Audi A6 sedan (C6)

Audi A6 sedan (C6)

2009
84.134 km
114.900 PLN
Volvo S80 Kinetic

Volvo S80 Kinetic

2008
113.663 km
59.900 PLN

BMW 116i  - 3 door

BMW 116i - 3 door

2011
20 km
75.710 PLN
BMW X5 3,5d

BMW X5 3,5d

2009
113.000 km
179.000 PLN
Infiniti G37 GTX Premium

Infiniti G37 GTX Premium

2010
22.278 km
144.900 PLN

Infiniti M30d S Premium

Infiniti M30d S Premium

2010
20.200 km
221.400 PLN
Infiniti M30d GT Premium

Infiniti M30d GT Premium

2010
39.395 km
209.900 PLN
Infiniti FX37 S Limited Edition

Infiniti FX37 S Limited Edition

2009
49.532 km
198.900 PLN

Celnicy tajniacy będą łapać auta z importu

Celnicy tajniacy będą łapać auta z importu

Służba Celna domaga się prawa do zatrzymywania pojazdów, by ścigać niepłacących akcyzy czy innych podatków.Ministerstwo Finansów (MF) dąży do zwiększenia siły rażenia funkcjonariuszy celnych, by skuteczniej wykrywali nieprawidłowości przy rozliczaniu podatków od używanych samochodów sprowadzanych do Polski. Zamierza umożliwić zatrzymywanie i kontrolowanie pojazdów celnikom poruszającym się w nieoznakowanych samochodach, czyli z zaskoczenia.
Peugeot 508 2.2 HDi GT

Peugeot 508 2.2 HDi GT

W przeszło 200 lat od powstania marki Peugeot, sprawdzamy co oferuje limuzyna służąca oficjelom Parlamentu Europejskiego. 2 lata temu, w okrągły jubileusz istnienia firmy, Peugeot postawił sobie bardzo ambitne cele, mające zmienić oblicze marki ...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8.02.2012 - 8:01