Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Włączanie długich świateł
fish
post 7.03.2010, 19:34
Post #1

BMW

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 40

Coś mi się tak wydaje, że gdzieś słyszałam o takim przepisie, że długich świateł nie wolno włączać w żadnym wypadku w terenie zabudowanym (nie wiem, czy koleś na kursie do prawa jazdy nam tego nie mówił).
Chciałabym się dowiedzieć, czy to faktycznie tak jest i czy nawet jeśli latarnie przy drodze nie działają tongue.gif to nie wolno mi włączyć długich świateł, a mogę tylko jechać na krótkich. Są jakieś wyjątkowe sytuacje, gdzie mogłabym je jednak włączyć? Bo moim zdaniem to zawsze najważniejsze jest bezpieczeństwo - jak więcej widzę, to i bezpieczniej jadę, prawda? smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
wiel26
post 14.03.2010, 21:41
Post #2

Mercedes

Użytkownik nr: 31

Parę lat jeżdżę i szczerze mówiąc nie wiem. Sam włączam długie wtedy kiedy są mi potrzebne. O ile pamiętam przepisy to długich używa się na nieoświetlonych drogach w terenie niezabudowanym, oraz do ostrzegania innych kierowców przed niebezpieczeństwem (blendy).
Jako ciekawostkę dodam, że widziałem parę lat temu jak stała policja z suszarką, a kilkaset metrów dalej, stał kolejny radiowóz i wyłapywali tych którzy mrugali aby ostrzec przed suszarka, więc radar nie zalicza się chyba do tych niebezpieczeństw o których mżna ostrzegać.

+Quote Post
niedźwiadek
post 21.03.2010, 10:08
Post #3

Ford
**

Użytkownik nr: 43

To co ja słyszałem, to że generalnie dla policji takie światła w terenie zabudowanym są niemile widziane wink.gif Tzn. mile, bo to się wiąże z mandatem albo co najmniej upomnieniem biggrin.gif
I tak wszyscy to zlewają. Ja bym się tak nie przejmował, bo kupa przepisów jest tylko na kartkach. Jak chcesz jeździć tak przepisowo, to weź sobie spróbuj przestrzegać tych znaków ograniczenia prędkości, co stoją przy drodze. Jak Ci się uda to gratki!

+Quote Post
punto1
post 16.04.2010, 18:23
Post #4

Syrena
*

Użytkownik nr: 87

Dokładnie wink.gif większosc kierowców włacza światłą w terenie niezabudowanym i przy słabym oświetleni drogi, należy tylko pamietac żeby nie oślepiać jadących z przeciwka;] a co do ostrzegania to wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i musimy sobie pomagać w trudnych sytuacjachm z resztą nikt nie mrufa50m od policji bo to widać tylko raczej troche dalej wszystko zalezy jaki jest ruch i musze przyznac że nie zawsze stoją dalej i sprawdzają, na cały kraj to za dużo by było podwójnych patroli xD ale jeśli nie utrudniasz nikomu jazdy mozesz właczyć długie nawet w zabudowanym.. tak sądze;)

+Quote Post
Szymon25
post 24.04.2010, 7:16
Post #5

Trabant
*

Użytkownik nr: 103

Przepisy mówią że nie wolno właczac długich na terenie zabudowanym. Światła swiecą nawet w okna i przeszkadzają mieszkańcom, a jeśli ktoś idzie chodnikiem to mozna go oslepic. W zabudowanym bezpieczniej jest jeździc na krótkich. Takie jest moje zdanie. A co do tego ostrzegania przed policją to niezła historia:) nie spotkałem się jeszcze z czymś takim:) i często spotykane jest mruganie światłami jeśli ktoś jadący z naprzeciwka zapomniał włączyć swiateł w dzień. Mysle ze miedzy innymi o to chodzi z tym ostrzeganiem:)

+Quote Post
omnibuska
post 6.05.2010, 13:05
Post #6

Ford
**

Użytkownik nr: 91

Uważam tak jak Szymon, że używanie długich świateł na obszarze zabudowanym jest bardzo niebezpieczne. Zarówno dla pieszych jak i dla innych kierowców. Dla mieszkańców może być uciążliwe. Ja używam długich jedynie na obszarze niezabudowanym, z tym, że uważam żeby nie oślepiać kierowców jadących z naprzeciwka i wyłączam je za każdym razem gdy tylko widzę, że coś się zbliża. Ale wiadomo, że są idioci którzy mimo, że widzą że jadę na przeciw im to ne wyłączają długich i oślepiają mnie.

+Quote Post
karolina
post 7.05.2010, 13:04
Post #7

Syrena
*

Użytkownik nr: 109

Nie słyszałam o tym przepisie. długie światła włńczami wtedy kiedy jest ograniczona widoczność, jest ciemno itd. Wtedy kiedy wiem, że nic nie jedzie. Długie światła potrafią oślepić tak mocno, że na prawdę kierowna nic nie będzie widział, dlatego trzeba uważać aby nie spowodować wypadku. Na terenie zabudowanym istnieje większe praowdopodobieństwo, że zaraz ktoś wyjedzie zza zakrętu itd, dlatego to dość zrozumiałe, że lepiej długich świateł tam nie używać.

+Quote Post
ziperka
post 7.05.2010, 13:21
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 108

Oj jeżdzą taci wariaci o drogach, którzy nie wyłańczają świateł długich. Już nie raz przez takiego prawie bym zrobiła krakse. Strasznie się wurzam na te osoby, nie mają wyobraźnie? Kto im dał prawo jazdy?
Na długich światłach jeździ się wtedy kiedy nic nie wiadać, jest noc. Jeśli jedzie z nad przeciwka auto trzeba je wyłaćzyć. Można dostać mandat jeśli taka osoba tego nie zrobi.

+Quote Post
martyna90
post 7.05.2010, 20:45
Post #9

Syrena
*

Użytkownik nr: 96

Co do tego ostrzegania przed policją mrygając światłami to ja nie radzę zdecydowanie, kiedyś podczas podróży spotkałam się z sytuacją, że stała sobie normalnie policja, zatrzymali jakiegos kolesia, no ale jedziemy dalej i jadący przed nami samochód mrygnął światłami do jadącego z naprzeciwka. Przy wjeździe do jakiegos domu stał sobie normalnie zwykły samochód. I jak tamten dał mu znak świetlny, tak facet siedzący za kierownicą tego auta na wjeździe, kogucika ładnie na górę i za nim. Zatrzymał go i zapewne mandacik dostał. Więc nigdy od tamtej pory nie przychodzi mi do głowy dawanie znaków światłami.

+Quote Post
motomaniak1
post 7.05.2010, 21:21
Post #10

Trabant
*

Użytkownik nr: 102

No ja nie wiem ludzie gdzie wy w takim razie mieszkacie, że was nie dotyczy świecenie światłami po oknach w nocy. Przecież to strasznie przeszkadza. I włączanie długich w miejscu zabudowanym nie jest bezpieczne. Tak jak napisał Szymon można oślepic kogoś idącego chodnikiem co może skończyć się nie zbyt przyjemnym wypadkiem. Długie są po to żeby sobie droge oświetlać jak nic nie jedzie z naprzeciwka . bez przesady z ta ograniczoną widocznością na terenach zabudowanych. Aż tak źle to nie jest żeby przy krótkich światłach nie widziec tego co trzeba.

+Quote Post
Pati
post 15.05.2010, 21:04
Post #11

Syrena
*

Użytkownik nr: 112

Tutaj macie rację, nawet przechodniów takie światła oślepiają. Nieraz jak szłam ulicą jechało auto na długich światłach i nie wyłączyli ich. Większosć kierowcó myśli, że chyba te długie światła nie dotyczą pieszych, mylą się bardzo.
Natomiast jeśli chodzi o mruganie kiedy gdzieś dalej stoi policja, to uważam, że to świetny znak. Przynajmniej w ten sposób kierowcy mogą sobie pomóc. Policja i tak się uwzieła na nas i chętnie to by każdemu mandat wlepili za byle co. Dlatego i my musimy sobie jakoś radzić.

+Quote Post
mariusz123
post 14.07.2010, 21:44
Post #12

Polonez
*

Użytkownik nr: 139

Ze światłami długimi sprawa jest prosta, wręcz banalna: jeśli droga jest wolna a ciemność ogranicza widoczność - włączam ten rodzaj oświetlenia. Przydają się też podczas mgieł - to nie to co prawda, co profesjonalne światła przeciwmgłowe, ale zawsze jakieś udogodnienie i pomoc w jeździe. Poza tym pełnią niezwykle pożyteczną rolę "powiadamiacza", jak Pati wyżej napisała. Wiadomo - trzeba sobie pomagać wink.gif

+Quote Post
sandan
post 15.07.2010, 0:33
Post #13

Audi

Użytkownik nr: 134

Powiadamiacze to fajna sprawa i pożyteczna, która doprowadza do bezpiecznej jazdy. Wtedy wielu kierowców i w tym wielu wariatów drogowych spuszcza gaz z nogi i przez zmniejszenie prędkości są bardziej bezpieczni dla innych użytkowników drogi. Światelł drogowych uzywam tylko w ostateczności, ponieważ wyzbywam się wszelkich jazd w nocy. Chodzi tu o jakieś długie jazdy. Wolę wczesnie wstać tuż przed wschodem słońca i już w takim półmroku nieźle się jedzie i takiego ruchu nie ma na drogach.

+Quote Post
katiusza
post 15.07.2010, 14:34
Post #14

Syrena
*

Użytkownik nr: 141

Z tego co wiem to nie można używać długich świateł na terenie zabudowanym. Rzeczywiście chodzi tutaj o bezpieczeństwo to raz a dwa można w ten sposób oślepiać przechodniów. I wyobraźcie sobie dom, który stoi przy ostrym zakręcie i jak każdy samochód przejeżdża z włączonymi długimi światłami, świecąc ludziom prosto w okna. A co do "powiadamiaczy" to chyba jest jeden z nieoficjalnych argumentów, dlaczego warto je stosować wtedy kiedy trzeba. I trzeba sobie pomagać. Bo inaczej by się zbankrutowało, na te wszystkie mandaty.

+Quote Post
Juno
post 17.07.2010, 9:34
Post #15

Syrena
*

Użytkownik nr: 152

Zgadzam się. Światła długie posiadają ograniczone zastosowanie. Przydają się w terenie niezabudowanym w nocy, a i tutaj można je stosować tylko i wyłącznie jeśli żadnych innych pojazdów nie ma na drodze. Chociaż znów, pojawia się wątpliwość - co z pieszymi? Zasięg świateł długich jest niezwykle duży - możemy oślepić przechodniów daleko przed nami.
A jeśli chodzi o ostrzeganie się wzajemne kierowców - jestem jak najbardziej za, strasznie praktyczne zastosowanie wink.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Kupujesz używane auto?Sprawdź
Czy wiesz, że...

Toyota Verso S to jedyny samochód w swojej klasie o długości poniżej 4 metrów?

co pozwala z łatwością manewrować w wąskich uliczkach i zatłoczonych parkingach. Jednocześnie wewnątrz pojazdu wygodnie podróżują wszyscy pasażerowie

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Renault Megane II - (nie)warte uwagi?

Chateau Lafite 1787 to z pewnością jedna z najdroższych butelek wina na świecie. Należący niegdyś do trzeciego prezydenta USA, Thomasa Jeffersona, trunek liczy sobie już ponad 200 lat , a mimo tego na aukcjach osiąga kwoty grubo przekraczające 100 tys. euro. I to pomimo faktu, że ponad 200-letnie wino dawno już straciło… przydatność do spożycia.
Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Wirtualna przyjemność z jazdy BMW

Autentyczna radość z jazdy BMW nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla ich właścicieli. Nowa gra komputerowa Auto Club Revolution pozwala graczom zasiąść za kierownicą wiernie odwzorowanych modeli, takich jak BMW 1 M Coupé, BMW 135i, BMW M3 Coupe...
Volvo XC60 2,4d Kinetic

Volvo XC60 2,4d Kinetic

2009
66.862 km
109.900 PLN
Infiniti M37 S Premium

Infiniti M37 S Premium

2010
18.471 km
194.900 PLN
Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

Audi A6 Quattro Avant 3,0 TDI

2008
115.000 km
112.300 PLN

Infiniti EX30 D GT Premium

Infiniti EX30 D GT Premium

2010
37.526 km
176.900 PLN
Lexus  GS450 Hybryda

Lexus GS450 Hybryda

2008
110.875 km
124.900 PLN
Volvo S60 Automat

Volvo S60 Automat

2011
34.760 km
112.900 PLN

Porsche Cayenne S

Porsche Cayenne S

2007
119.930 km
134.900 PLN
Audi A8

Audi A8

2009
113.018 km
179.900 PLN
Volvo XC60 2,4d Automat

Volvo XC60 2,4d Automat

2009
81.444 km
122.900 PLN

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Zza kierownicy - Skoda Octavia 2,0 TDI CR

Skoda Octavia to zdaniem wielu użytkowników idealne narzędzie pracy i doskonałe auto rodzinne - jest elegancka, bardzo przestronna i w większości wersji silnikowych wystarczająco dynamiczna. W stosunku do drugiej generacji modelu wprowadzonej...

RSS
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.05.2012 - 6:50