![]() ![]() |
7.03.2010, 19:34
|
|
![]() BMW ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 277 Dołączył: 24-10 09 Skąd: Zielona Góra City Użytkownik nr: 40 |
Coś mi się tak wydaje, że gdzieś słyszałam o takim przepisie, że długich świateł nie wolno włączać w żadnym wypadku w terenie zabudowanym (nie wiem, czy koleś na kursie do prawa jazdy nam tego nie mówił).
Chciałabym się dowiedzieć, czy to faktycznie tak jest i czy nawet jeśli latarnie przy drodze nie działają |
|
|
14.03.2010, 21:41
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 219 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Wieliczka Użytkownik nr: 31 |
Parę lat jeżdżę i szczerze mówiąc nie wiem. Sam włączam długie wtedy kiedy są mi potrzebne. O ile pamiętam przepisy to długich używa się na nieoświetlonych drogach w terenie niezabudowanym, oraz do ostrzegania innych kierowców przed niebezpieczeństwem (blendy).
Jako ciekawostkę dodam, że widziałem parę lat temu jak stała policja z suszarką, a kilkaset metrów dalej, stał kolejny radiowóz i wyłapywali tych którzy mrugali aby ostrzec przed suszarka, więc radar nie zalicza się chyba do tych niebezpieczeństw o których mżna ostrzegać. |
|
|
21.03.2010, 10:08
|
|
![]() Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: 3-11 09 Użytkownik nr: 43 |
To co ja słyszałem, to że generalnie dla policji takie światła w terenie zabudowanym są niemile widziane
I tak wszyscy to zlewają. Ja bym się tak nie przejmował, bo kupa przepisów jest tylko na kartkach. Jak chcesz jeździć tak przepisowo, to weź sobie spróbuj przestrzegać tych znaków ograniczenia prędkości, co stoją przy drodze. Jak Ci się uda to gratki! |
|
|
16.04.2010, 18:23
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: 13-04 10 Użytkownik nr: 87 |
Dokładnie
|
|
|
24.04.2010, 7:16
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: 21-04 10 Użytkownik nr: 103 |
Przepisy mówią że nie wolno właczac długich na terenie zabudowanym. Światła swiecą nawet w okna i przeszkadzają mieszkańcom, a jeśli ktoś idzie chodnikiem to mozna go oslepic. W zabudowanym bezpieczniej jest jeździc na krótkich. Takie jest moje zdanie. A co do tego ostrzegania przed policją to niezła historia:) nie spotkałem się jeszcze z czymś takim:) i często spotykane jest mruganie światłami jeśli ktoś jadący z naprzeciwka zapomniał włączyć swiateł w dzień. Mysle ze miedzy innymi o to chodzi z tym ostrzeganiem:)
|
|
|
6.05.2010, 13:05
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: 15-04 10 Skąd: Katowice Użytkownik nr: 91 |
Uważam tak jak Szymon, że używanie długich świateł na obszarze zabudowanym jest bardzo niebezpieczne. Zarówno dla pieszych jak i dla innych kierowców. Dla mieszkańców może być uciążliwe. Ja używam długich jedynie na obszarze niezabudowanym, z tym, że uważam żeby nie oślepiać kierowców jadących z naprzeciwka i wyłączam je za każdym razem gdy tylko widzę, że coś się zbliża. Ale wiadomo, że są idioci którzy mimo, że widzą że jadę na przeciw im to ne wyłączają długich i oślepiają mnie.
|
|
|
7.05.2010, 13:04
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: 5-05 10 Użytkownik nr: 109 |
Nie słyszałam o tym przepisie. długie światła włńczami wtedy kiedy jest ograniczona widoczność, jest ciemno itd. Wtedy kiedy wiem, że nic nie jedzie. Długie światła potrafią oślepić tak mocno, że na prawdę kierowna nic nie będzie widział, dlatego trzeba uważać aby nie spowodować wypadku. Na terenie zabudowanym istnieje większe praowdopodobieństwo, że zaraz ktoś wyjedzie zza zakrętu itd, dlatego to dość zrozumiałe, że lepiej długich świateł tam nie używać.
|
|
|
7.05.2010, 13:21
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: 1-05 10 Użytkownik nr: 108 |
Oj jeżdzą taci wariaci o drogach, którzy nie wyłańczają świateł długich. Już nie raz przez takiego prawie bym zrobiła krakse. Strasznie się wurzam na te osoby, nie mają wyobraźnie? Kto im dał prawo jazdy?
Na długich światłach jeździ się wtedy kiedy nic nie wiadać, jest noc. Jeśli jedzie z nad przeciwka auto trzeba je wyłaćzyć. Można dostać mandat jeśli taka osoba tego nie zrobi. |
|
|
7.05.2010, 20:45
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: 17-04 10 Skąd: Elbląg Użytkownik nr: 96 |
Co do tego ostrzegania przed policją mrygając światłami to ja nie radzę zdecydowanie, kiedyś podczas podróży spotkałam się z sytuacją, że stała sobie normalnie policja, zatrzymali jakiegos kolesia, no ale jedziemy dalej i jadący przed nami samochód mrygnął światłami do jadącego z naprzeciwka. Przy wjeździe do jakiegos domu stał sobie normalnie zwykły samochód. I jak tamten dał mu znak świetlny, tak facet siedzący za kierownicą tego auta na wjeździe, kogucika ładnie na górę i za nim. Zatrzymał go i zapewne mandacik dostał. Więc nigdy od tamtej pory nie przychodzi mi do głowy dawanie znaków światłami.
|
|
|
7.05.2010, 21:21
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 17 Dołączył: 21-04 10 Użytkownik nr: 102 |
No ja nie wiem ludzie gdzie wy w takim razie mieszkacie, że was nie dotyczy świecenie światłami po oknach w nocy. Przecież to strasznie przeszkadza. I włączanie długich w miejscu zabudowanym nie jest bezpieczne. Tak jak napisał Szymon można oślepic kogoś idącego chodnikiem co może skończyć się nie zbyt przyjemnym wypadkiem. Długie są po to żeby sobie droge oświetlać jak nic nie jedzie z naprzeciwka . bez przesady z ta ograniczoną widocznością na terenach zabudowanych. Aż tak źle to nie jest żeby przy krótkich światłach nie widziec tego co trzeba.
|
|
|
15.05.2010, 21:04
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 27 Dołączył: 10-05 10 Użytkownik nr: 112 |
Tutaj macie rację, nawet przechodniów takie światła oślepiają. Nieraz jak szłam ulicą jechało auto na długich światłach i nie wyłączyli ich. Większosć kierowcó myśli, że chyba te długie światła nie dotyczą pieszych, mylą się bardzo.
Natomiast jeśli chodzi o mruganie kiedy gdzieś dalej stoi policja, to uważam, że to świetny znak. Przynajmniej w ten sposób kierowcy mogą sobie pomóc. Policja i tak się uwzieła na nas i chętnie to by każdemu mandat wlepili za byle co. Dlatego i my musimy sobie jakoś radzić. |
|
|
14.07.2010, 21:44
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: 2-07 10 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 139 |
Ze światłami długimi sprawa jest prosta, wręcz banalna: jeśli droga jest wolna a ciemność ogranicza widoczność - włączam ten rodzaj oświetlenia. Przydają się też podczas mgieł - to nie to co prawda, co profesjonalne światła przeciwmgłowe, ale zawsze jakieś udogodnienie i pomoc w jeździe. Poza tym pełnią niezwykle pożyteczną rolę "powiadamiacza", jak Pati wyżej napisała. Wiadomo - trzeba sobie pomagać
|
|
|
15.07.2010, 0:33
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
Powiadamiacze to fajna sprawa i pożyteczna, która doprowadza do bezpiecznej jazdy. Wtedy wielu kierowców i w tym wielu wariatów drogowych spuszcza gaz z nogi i przez zmniejszenie prędkości są bardziej bezpieczni dla innych użytkowników drogi. Światelł drogowych uzywam tylko w ostateczności, ponieważ wyzbywam się wszelkich jazd w nocy. Chodzi tu o jakieś długie jazdy. Wolę wczesnie wstać tuż przed wschodem słońca i już w takim półmroku nieźle się jedzie i takiego ruchu nie ma na drogach.
|
|
|
15.07.2010, 14:34
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 22 Dołączył: 2-07 10 Użytkownik nr: 141 |
Z tego co wiem to nie można używać długich świateł na terenie zabudowanym. Rzeczywiście chodzi tutaj o bezpieczeństwo to raz a dwa można w ten sposób oślepiać przechodniów. I wyobraźcie sobie dom, który stoi przy ostrym zakręcie i jak każdy samochód przejeżdża z włączonymi długimi światłami, świecąc ludziom prosto w okna. A co do "powiadamiaczy" to chyba jest jeden z nieoficjalnych argumentów, dlaczego warto je stosować wtedy kiedy trzeba. I trzeba sobie pomagać. Bo inaczej by się zbankrutowało, na te wszystkie mandaty.
|
|
|
17.07.2010, 9:34
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 152 |
Zgadzam się. Światła długie posiadają ograniczone zastosowanie. Przydają się w terenie niezabudowanym w nocy, a i tutaj można je stosować tylko i wyłącznie jeśli żadnych innych pojazdów nie ma na drodze. Chociaż znów, pojawia się wątpliwość - co z pieszymi? Zasięg świateł długich jest niezwykle duży - możemy oślepić przechodniów daleko przed nami.
A jeśli chodzi o ostrzeganie się wzajemne kierowców - jestem jak najbardziej za, strasznie praktyczne zastosowanie |
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |