![]() ![]() |
2.07.2010, 10:18
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: 2-07 10 Użytkownik nr: 140 |
Tak ostatnio słuchałem co się dzieje u mnie w mieście, zatrzymali 3 osoby tego samego dnia pod wpływem alkoholu.
2 rowerem - 1,2 & 3,2 PROMILA 1 samochodem - 2,4 PROMILA osoba z 1,2 PROMILA dodatkowo wjechała rowerem w auto otrzymała 450,00 PLN do zapłaty + 2 LATA OD ROCZKI OSOBY PONIŻEJ + BADANIA PSYCHIATRYCZNE czy nadają się do jazdy osoba 3,2 PROMILA z piwkiem w ręku otrzymała 1500,00 PLN do zapłaty + 2 LATA OD ROCZKI osoba z 2,4 PROMILA wjechała w płot i słup stojący na uboczu otrzymała 3400,00 PLN do zapłaty + 2 LATA OD ROCZKI Jak widać prawo działa równomiernie. Jednak, czy takie kary są wystarczające? Gdzie za kradzież 250 PLN czy za posiadanie 0,5 GRAMA marihuany otrzyma się ZAWIASY i wysokie GRZYWNY Jak dla mnie, powinni trochę zaostrzyć przepisy odnośnie młodszych kierowców. Bo z tego jak podają media, to właśnie oni popełniają najwięcej przestępstw i wykroczeń. |
|
|
4.07.2010, 7:50
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 156 Dołączył: 30-06 10 Użytkownik nr: 137 |
Może lepiej wejść w profilaktykę, ale jestem też tą metodą nie do końca przekonany. Ostatnio zrobiłem trasę przez pół Polski i uznałem, ze u nas może problem alkoholu jest istotny, ale większy wydaje mi się problem głupoty i brawury. Jedzie taki gość wyprzedza mnie na trzeciego, a za 200 metrów skręca w prawo. Jadę 80 km na godzinę, jak mnie wyprzedza to za chwile hamuję, ja też hamuję. Wtedy on stwarza wielkie zagrożenie na drodze. Patrzę a kto siedzi za kierownicą? Młodzieniec nie ma nawet 25 lat i zgrywa wielkiego kierowcę. Szkoda gadać. Więc jestem za jak najbardziej zaostrzeniem kar w szczególności dla młodych kierowców. Ale czy egzekwowanie tych kar byłoby skuteczne? Też nie wierzę do końca. Sama policja często stoi tam gdzie nie trzeba, a tam gdzie nie ma stać to stoi, bo tam najłatwiej im złapać kierowców i wlepić mandaty.
|
|
|
11.07.2010, 0:20
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 152 |
Zwiększenie kar z pewnością w jakimś stopniu ograniczy niebezpieczną jazdę, szczególnie po alkoholu. Ale musi nastąpić radykalne zwiększenie, nie o sto, dwieście, czy nawet tysiąc złotych. Można też przecież od razu dawać mandat kilkanaście tysięcy złotych - problem rozwiąże się sam. A wątpię, żeby ta nieliczna grupa bogatych, szalonych kierowców była na tyle zdeterminowana, by wciąż łamać przepisy...
|
|
|
11.07.2010, 10:23
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 22 Dołączył: 2-07 10 Użytkownik nr: 141 |
Sądzę, że wszystkie takie kary są zdecydowanie za łagodne. Raczej grzywna, czy punkty karne nie zawsze przemówią do rozumu. Zabranie prawka Tak. Przecież, zamiast tego słupa, drzewa mogłaby być jakaś osoba, która by doznała niestety ciężkich obrażeń, przez bezmyślność kierowcy. Cóż zrobić. To i tak nie jest od nas zależne. Niestety okres wakacji sprzyja takiej jeździe. Nad jeziorko, na piwko, a po piwku z jeziorka. Rozumiem jeszcze, jak taki kierowca sam jedzie, bo pod wpływem alkoholu on może nie mieć pojęcia że wsiada za kółkiem, ale jeśli pasażer jest trzeźwy i na to pozwala...
|
|
|
13.07.2010, 9:51
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 152 |
katiusza, dobrym rozwiązaniem byłyby kary więzienia, albo chociaż aresztu, w zależności od wykroczenia (czy przestępstwa). Same grzywny, tak jak mówisz, na wszystkich nie będą działać. Tutaj trzeba ostrzej. Mimo wszystko, podniesienie kar w jakimś stopniu ograniczy wybryki kierowców. Ciekawe jednak, czy doczekamy czasów, gdy drogi w Polsce będą bezpieczne...
|
|
|
1.08.2010, 9:58
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 147 |
Dla mnie to jest jedno wielkie nieporozumienie co się dzieje u nas na drogach. Juno, pewnie się doczekamy takich czasów jak... jak jednym słowem każdy już będzie miał swój samolot... A tak poważnie, Nie powinno się cackać z takimi ludźmi, co z tego że za tym pierwszym razem się nic poważnego nie stało, za drugim może dojść do tragedii. A mało tego, najgorsze jest to, że najczęściej jest tak, że to właśnie pijany wychodzi cało z wypadku. Tak, więc bez komentarza te kary pozostawię.
|
|
|
9.08.2010, 19:46
|
|
|
Ferrari ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 456 Dołączył: 6-08 10 Skąd: Polska Użytkownik nr: 160 |
Jeżeli chodzi o jazdę po alkoholu to uważam że nie można w jakikolwiek sposób dzielić osób które prowadziły po spożyciu czy to w zależności od pojazdu jaki prowadziły czy ilości spożytego alkoholu, skoro mamy przepis że powyżej pewnej ilości alkoholu we krwi (0,2 promila) wkracza kodeks karny to ludzie powinni wiedzieć że czy mają 0,21 promila czy 3 promile czeka ich ta sama wysoka kara, czyli powiedzmy że za pierwsze takie wykroczenie utrata prawa jazdy na 2-3 lata plus grzywna powiedzmy 1000 zł plus miesiąc w więzieniu bez zawieszenia wyroku, i to może nauczyło by ludzi że nie warto łamać przepisów. Oczywiście za kolejne takie wykroczenie kara rośnie 10 krotnie
|
|
|
1.12.2010, 20:08
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 150 Dołączył: 15-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 246 |
Tomuś zgadzam się z Tobą. Pijesz- nie jedziesz. Kodeks karny przewiduje zbyt niskie kary za prowadzenie pojazdów mechanicznych po spozyciu alkoholu. NIBY mamy w tym wzgledzie najsurowsze prawo,ale statystyki mówią,że liczba pijanych kierowców wcale nie spadła. Twój pomysł na zaostrzenie kary, bardzo mi się spodobał. Kare więzienia zamieniłabym jednak na przymusowe prace na rzecz naszego państwa. Oczywiście pod nadzorem. Nie mam zamiaru utrzymywać z moich podatków przez cały miesiąc kogoś kto popełnił przestepstwo. Najbardziej jednak irytuje mnie społeczne przyzwolenia dla kierowców po "jednym piwku". Niestety problem lezy w mentalności ludzi, i moim zdaniem z tym równiez powinno się walczyć. |
|
|
1.12.2010, 21:55
|
|
|
Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 201 Dołączył: 24-11 10 Użytkownik nr: 260 |
i w takich i nie tylko momentach cieszę się ze swojej 100% abstynencji
|
|
|
2.12.2010, 17:10
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 56 Dołączył: 22-11 10 Skąd: wielkopolska Użytkownik nr: 259 |
Jeśli pijesz syrop z zawartością alkoholu, poproś o badanie krwi i sprawa załatwiona |
|
|
2.12.2010, 18:18
|
|
|
Audi ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
W Polsce nie będzie łapówkarstwa to chyba może za 100 lat jak wrócą prawnuki dzisiejszych emigrantów, którzy parę lat temu wyjechali do lepszych krajów za chlebem. A co do pijanych kierowców to trzeba być idiotą, aby siadać za kółkiem nawet wtedy gdy prowadzona jest specjalna akcja przez policję na przykład" akcja "Znicz". A takich nie brakuje, bo często obserwuję zachowanie kierowców na drogach i to debilstwem trzeba nazwać.
|
|
|
4.12.2010, 11:31
|
|
|
Ford ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 80 Dołączył: 18-11 10 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 250 |
sandan, pewnie masz rację jeśli chodzi o łapówkarstwo, ale czy prawnuki dzisiejszych emigrantów będą chciały wrócić do kraju???? obawiam się, że większa część nie wróci. Akcja "ZNICZ" - tysiace policjantów na drogach i tyle pijanych kierowców. Brak słów. To tylko świadczy o poczuciu bezkarności w tym kraju. Stanowczo zbyt niskie kary za prowadzenie pojazdów pod wpływem alkoholu. Byłęm świadkiem zatrzymania pijanego kierowcy podczas akcji "ZNICZ" nie miał siły wysiąść z swojego samochodu, nie wiem oczywiscie jak sie to wszystko skonczyło, najważniejsze ze został zatrzymany. Jestem za skutecznym egzekwowaniem prawa i za zwiększeniem kar.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |