Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Niesamowita stacja gazowa
fish
post 7.12.2009, 11:47
Post #1

Bentley

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 40

Trafiłam w sieci na świetne zdjęcie. Założę się, że nie widzieliście nigdy tak odjechanej stacji benzynowej smile.gif Została ona zbudowana na bazie starej stacji, jej oddanie do użytku miało miejsce w kwietniu 2007 roku. Stacja nazywa się Helios House i podczas jej tworzenia architekci skupili się bardzo na „przyjazności” wink.gif względem środowiska – nie dość że wykorzystali stary budynek, to jeszcze użyli bardzo trwałych materiałów, które będzie można później ponownie przetworzyć. Chcielibyście mieć taką w Polsce? Bo ja bardzo smile.gif

Go to the top of the page

+Quote Post
niedźwiadek
post 8.12.2009, 8:05
Post #2

Mazda
**

Użytkownik nr: 43

O jaki wypas! Kurde jak z filmów sci-fi! Aaale genialnie ktoś to wymyślił. Tylko szkoda, że się nigdy takiej w Polsce nie dorobimy, bo my to jesteśmy za bardzo chyba zacofani jak chodzi o taką nowoczesną architekturę i styl. Zaraz by starsi ludzie zaczęli narzekać, że to "Za ich czasów..." <ble>
Ja bym tam jeździł nawet jak by było nie po drodze biggrin.gif Chociaż pewnie po miesiącu by mi się opatrzyło... No ale przez miesiąc bym jeździł! A potem jakby kumple z innych miast przyjeżdżali, to bym ich zabierał na wycieczkę na stację biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

+Quote Post
striker
post 8.12.2009, 14:16
Post #3

Mazda
**

Użytkownik nr: 44

Mnie taki futuryzm wogole nie kreci. Co to ma byc, troche powyginanej blachy, to nawet nie jest ladne, takie zimne i bezduszne zelastwo.
Zdecydowanie wolalbym cos w stylu retro, z niewielkimi kolorowymi dystrybutorami.
Tak na szybkiego wygooglalem cos dla porownania:

+Quote Post
niedźwiadek
post 5.01.2010, 18:06
Post #4

Mazda
**

Użytkownik nr: 43

No wiesz, co się jednemu podoba, to się nie musi podobać drugiemu. Akurat mi takie powyginane blachy kręcą i to bardzo biggrin.gif Wcale nie wydaje mi się, żeby to nie miało uroku. A to Twoje zdjęcie wygląda jak z amerykańskiego filmu o gangsterach wink.gif I wcale nie jest ładniejsze od tego wklejonego przez fish. Tamto przynajmniej jest oryginalne, jeszcze w życiu takiej stacji nie spotkałem.

+Quote Post
rob_son
post 5.01.2010, 22:08
Post #5

Polonez
*

Użytkownik nr: 60

Fotka z czasów PRLu
Prawie jak ta wrzucona przez Strikera.
Dla mnie stacja powinna:
a) być zadaszona
cool.gif mieć wszystkie rodzaje paliw w jednym dystrybutorze
c) być zwarta w budowie (blisko do kasy)
d) mieć DARMOWE usługi - pompka, wc itp.
e) mieć sklep, ale nie z podpaskami, zabawkami itd. - tylko artykuły pierwszej potrzeby

Fajna byłaby stacja np. trójfirmowa - oferująca np paliwa orlenu, bp i shela na raz.

+Quote Post
asia_b
post 4.03.2010, 21:38
Post #6

Bentley

Użytkownik nr: 32

Nie wydaje mi się, żeby pokazana na pierwszym zdjęciu stacja benzynowa zrobiła furorę. Wprawdzie jest dość futurystyczna, jednakże brak jest jej tego "czegoś". Jeśli coś różni się od zwyczajnego wyglądu, do którego większość ludzi jest przyzwyczajona, musi być to naprawdę dobre, aby się przyjęło.

Wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań dotyczących wyglądu "oklepanej" stacji benzynowej musi mieć odpowiednie podłoże. To musiałoby być coś, co większości by się podobało, natomiast nie jestem przekonana, czy tego typu budowla zostałaby uznana za ładną.

+Quote Post
smerfik
post 7.03.2010, 11:25
Post #7

Bentley

Użytkownik nr: 29

Zgadzam się z Robsonem, lepiej postawić na wygodę i usługi niż na pokręconą budowę. Nic mnie bardziej nie denerwuje jak stare stacje, gdzie trzeba się odpowiednio ustawić, żeby zatankować odpowiednie paliwo. Płacenie 2zł za skorzystanie z pompki to też zdzierstwo.
Wkurzają mnie jeszcze nachalni sprzedawcy, w stylu: "a może płyn do spryskiwaczy", "może napój energetyczny", "może hot-doga" itd..

+Quote Post
Gabi
post 25.05.2010, 16:24
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 111

Mnie się podoba ta budowla i wydaje mi sie, że jest dośc wygodna jeśli chodzi o obsługę itd. Przynajmniej wyróznia sie z tłumu i jest oryginalna. Na pewno będzie przyciągać klientów samym wyglądem. Ciekawe czy kiedys w Polsce powstaną takie stacje, podejżewam że wybudowanie takiej stacji nie jest droższe od wybodowania takiego zwykłego budynku. Jeśli ta stacja powstała na starym budynku to na pewno sporo zaoszczedzili. U nas też mogliby tak robić.

+Quote Post
marusgisz
post 26.05.2010, 21:00
Post #9

Polonez
*

Użytkownik nr: 99

woooow, ta pierwsza stacja pokazana przez Fish no cóż... jak z filmy "powrot do przyszlosci" tylko nakrecony w dzisiejszych czasach. mnie sie naprawde podoba taka bardzo nowoczesna i wydaje mi się, ze jest ona bardzo praktyczna, zawiera pod reka wszystkie potrzbne sprzety. budowa i architektonika jest niewyobrazalnie dziwna ale w swej oryginalnosci bardzo ladna. natomiast ta druga stacja przedstawiona przez strikera podchodzi mi pod sztuczna stacje rodem z las vegas biggrin.gif ale zdecydowanie ta z czasów PRL jest najlepsza bo.... bo Polska biggrin.gif

+Quote Post
karolina
post 29.05.2010, 15:26
Post #10

Syrena
*

Użytkownik nr: 109

O tak, ta stacja z czasów PRL-u bije wszystko biggrin.gif Widać, że polskie wink.gif
Dobrze, że idziemy z techniką i teraz wszystko jest lepsze. Nawet po stacjach benzynowych wiadać, że nie stoimy w miejscu. Może za jakiś czas w Polsce powstaną też takie "kosmiczne" stacje...mnie one się podobająsmile.gif Przynajmniej wyglądaja inaczej, no i powstały z innego budynku - super. W takim wzorze mogłyby powstać równiez np. przystanki autobusowe smile.gif

+Quote Post
miśka
post 2.08.2010, 19:57
Post #11

Polonez
*

Użytkownik nr: 148

I wyobrażacie sobie, że do takiej stacji podjeżdża się rozlatującym dwudziestoletnim autkiem? tongue.gif Ciężko mi to sobie wyobrazić, skoro wygląda na tak luksusową, to i zapewne ceny też są oszałamiająco wysokie. A ta stacja retro Fajna, ale tak jakaś uboga. Fajnie jak jakaś stacja połączona jest z oryginalnym miejscem gdzie można coś przekąsić i wypocząć podczas podróży. To wtedy pewnie jest żyła złota, bo jedno napędza drugie. Do tego myjnia, ehhh dobra zejdźmy na ziemię. wink.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Czy wiesz, że...

Ford Mustang 2011 GT otrzymał mocniejszy silnik V8?

Pod maską wersji GT jest 5 litrowa jednostka V8 o mocy 412KM,,,

Hatch-kombi - Renault Megane Grandtour 1.4 TCe Dynamique

Hatch-kombi - Renault Megane Grandtour 1.4 TCe Dynamique

Atrakcyjny wygląd Mégane'a udało się połączyć z funkcjonalnością. Ale czy odmiana kombi może zagrozić liderom tego segmentu? Renault w tej chwili ma najmłodszą gamę modelową na rynku. Na tle rywali interesująco prezentuje się rodzina Mégane. 5-drzwiowy hatchback, coupe, sedan Fluence, cabrio-coupe, minivan Scenic i Grand Scenic oraz praktyczne kombi.
Nissan GT-R 2012 - nowe fakty

Nissan GT-R 2012 - nowe fakty

W Internecie pojawiły się kolejne fakty dotyczące Nissana GT-R 2012. Jak już wcześniej informowaliśmy, samochód będzie dysponował mocą w granicach 530 - 540 KM. W sprzedaży pojawi się kilka wersji, a jedną z nich będzie specjalna edycja o nazwie...
AUDI A4 Avant 1.8 T FSI

AUDI A4 Avant 1.8 T FSI

2008
60.000 km
118.000 PLN
PORSCHE Cayman S

PORSCHE Cayman S

2006
35.000 km
159.000 PLN
AUDI S3 Special

AUDI S3 Special

2007
26.000 km
99.000 PLN

BMW serii 1

BMW serii 1

2004
110.000 km
44.900 PLN
AUDI R8 V10 5,2 FSI

AUDI R8 V10 5,2 FSI

2009
8.000 km
759.900 PLN
Porsche Cayenne 3,6 V6

Porsche Cayenne 3,6 V6

2008
36.000 km
199.100 PLN

BMW 320d (E46)

BMW 320d (E46)

2003
125.000 km
39.900 PLN
Infiniti G37S - wersja europejska

Infiniti G37S - wersja europejska

2009
8.000 km
181.000 PLN
Infiniti G37GTX sedan - wersja europejska

Infiniti G37GTX sedan - wersja europejska

2009
1.500 km
184.000 PLN

Od aut kolekcjonerskich nie ma cła i akcyzy

Od aut kolekcjonerskich nie ma cła i akcyzy

By zarejestrować samochód kolekcjonerski sprowadzony z UE, trzeba uzyskać od naczelnika urzędu celnego zaświadczenie o zwolnieniu z akcyzy.Za samochody kolekcjonerskie sprowadzane do kraju płaci się zerową stawkę cła i akcyzy. Dodatkowo zamiast 22-proc. VAT stosuje się stawkę 7-proc. Sprowadzany samochód musi być klasyfikowany do pozycji taryfy celnej CN 97050000. Żeby podlegać tej pozycji, musi spełnić parę warunków...
Peugeot 207 RC vs SEAT Ibiza Cupra

Peugeot 207 RC vs SEAT Ibiza Cupra

Zestawiając ze sobą dwa hot-hatche z przeciwnych biegunów technologii staramy się odpowiedzieć na pytanie, jacy naprawdę są dzisiejsi przedstawiciele tego gatunku. Jest naprawdę mały, ale wcale mi to nie przeszkadza - po zajęciu dość niewygodneg...

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.09.2010 - 22:00
Skin created by: SpannerDEV.pl