![]() ![]() |
5.09.2009, 9:32
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 39 Dołączył: 2-09 09 Użytkownik nr: 20 |
Podpowiem Wam,bo ktos mi podpowiedział. Jak najprosciej odparować szyby w aucie ? Włączyć klimatyzację ! Nie znałem tego ale sposób jest w 100 % skuteczny. Wystarczy kilka sekund i śladu pary na szybach nie ma. Spróbujcie !
|
|
|
8.09.2009, 0:05
|
|
|
Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 314 Dołączył: 11-08 09 Skąd: Rydzyna Użytkownik nr: 10 |
Sprawdziłem podczas wieczornej ulewy. Szyby w Lanosie schną błyskawicznie. A musze przyznać,że miałem z tym problem. Wymieniłem filtr przeciwpyłkowy,wysuszyłem auto po zimie i nic. W czasie deszczu niemiłosiernie parowało. Teraz wiem jak z tym walczyć. Dzieki :-)
|
|
|
7.10.2009, 13:50
|
|
![]() Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 169 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Łętownia Użytkownik nr: 30 |
To ja też wam powiem, jak nie mieć zaparowanych szyb w samochodzie - NIE CHUCHAĆ. Działa!
|
|
|
7.10.2009, 14:36
|
|
![]() Bentley ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 363 Dołączył: 26-09 09 Skąd: Kielce Użytkownik nr: 26 |
Niestety ścierka pozostawia ślady. Dlatego nie jestem zwolennikiem dotykania czymkolwiek szyby od wewnątrz.
Na pewno warto czasem auto wysuszyć, jeśli jest gdzie to zostawić go na słońcu z otwartymi drzwiami. W sprzedaży są także takie pochłaniacze, które też podobno pomagają walczyć z wilgocią. No i oczywiście nadmuch na maksimum i odrobina cierpliwości. |
|
|
14.10.2009, 16:36
|
|
![]() Mercedes ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 169 Dołączył: 28-09 09 Skąd: Łętownia Użytkownik nr: 30 |
No wiesz, jak ty BRUDNĄ ścierką wycierasz te szyby, to ja się WCALE nie dziwię! Weźże sobie czystą gazę i potem się wypowiadaj! Ja dzisiaj jak rano wsiadłam do samochodu, to mi OD RAZU zaparowały szyby. To wzięłam sobie właśnie ścierkę i wytarłam, wtedy miałam czyste szyby w JEDNĄ minutę, a nie czekać i czekać kilka minut aż te szyby odparują jak się włączy nadmuch!!
|
|
|
14.10.2009, 17:52
|
|
|
Ferrari ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 219 Dołączył: 29-09 09 Skąd: Wieliczka Użytkownik nr: 31 |
Ja zgadzam się z ch3cooh, też nie tykam szyb ani palcami ani żadnymi ścierkami. Dziś spadł śnieg i rzeczywiście, szyby strasznie parowały, ale Vitarka szybko się grzeje, więc już po kilkuset metrach dałem pełny nadmuch i można było włączać się do ruchu. Widziałem też wielokrotnie w sklepach takie spraye "anti fog" ale nigdy tego nie próbowałem, może dzięki temu szyby nie zaparowywują?
|
|
|
15.04.2010, 9:27
|
|
|
Trabant ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: 15-04 10 Użytkownik nr: 90 |
Jest pare bajerów dzięki którym można uniknąć zaparowania szyb. Jednym z nich jest na przykład pochłaniacz wilgoci. Można go kupić między innymi na allegro. Nie próbowałem go ale myślę, że zdałby egzamin. Jest jeszcze tak zwana nagrzewnica którą też można kupić na allegro. Podłącza się ją do zapalniczki. Dmucha od razu ciepłym powietrzem. Ale jest małe ryzyko. W zimie może czasem spowodować pękniecie szyby jak jest za duża różnica temperatur, więc nie ma co za bardzo przygrzewać. Ale można spróbować
-------------------- Porównywarka ubezpieczeń, kredytów, towarów i usług >>tugdzietaniej.pl zapraszam na sizar.pl zapraszam na finanse.2po.pl |
|
|
15.04.2010, 15:24
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 26 Dołączył: 13-04 10 Użytkownik nr: 89 |
Hej zgadzam się z moimi przedmówcami, ale teraz wspomne o nieco xD droższym sposobie na parujące szyby w aucie i top jest dla tych osób bardziej zamożnych ale oczywiście jest skuteczne i bede oryginalny;) po prostu auta które posiadają ogrzewanie postojowe czyli tzw. WEBASTO jest to bardzo fajny bajer niestety drogi ,ale wstając rano załóżmy pół godzinki wcześniej zimą nastawiamy ogrzewanie i wsiadając potem do auta niedosc że mamy ciepło i szyby nie bedą parować poza tym nie bedzie raczej problemów z odpaleniem autka;]
|
|
|
17.04.2010, 18:25
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: 16-04 10 Użytkownik nr: 93 |
Webasto też dobre:P Można też trochę pomyśleć i na przykład pamiętać o tym, żeby na wycieraczkach nie zostawiać wody, bo jak wiadomo woda paruje:P i później wilgoć w aucie jest. No ale to już zabawy jest, trochę wiadomo nie wylewa się ale zawsze coś. Myślę, że te pochłaniacze wilgoci to najtańszy sposób i najskuteczniejszy chyba. A jak nie to szmatka i jedziesz:P Czasami też jak jest filtr przeciwpyłkowy w nowszych autach zapchany to wtedy parują, więc warto czyścić. No ale nie każdy się takim wozi
|
|
|
17.04.2010, 20:31
|
|
![]() Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 28 Dołączył: 9-04 10 Skąd: Witkowice Użytkownik nr: 85 |
Dokładnie chyba najczęściej spotykane i najlepsze są te pochłaniacze no i oczywiście gąbki czy szmatki, według mnie jeśli autko ma dobrą wentylacje i ogrzewanie szyby to nie jest jakiś duży problem, zimą jest trochę kłopotu z różnicą temperatur i właśnie jak wspomniał kolega na wycieraczkach nie zostawiać wody;) i nie polecam na zimę i w sumie w ogóle innych wycieraczek niż gumowe we względów praktycznych;]
-------------------- Motomaniak :D
|
|
|
21.05.2010, 16:45
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: 5-05 10 Użytkownik nr: 109 |
Tak, to racja. Wystarczy na kilka minut włączyć klimatyzację i już nie ma zaparowanych szybk. Problem pojawia się wtedy gdy się nie ma klimatyzacji...wtedy najcześciej otwierane są okna. Niektórzy mają ze sobą ściereczke do wycierania szyb , czasami i ona się przyda. My włanczamy klimatyzację, nie na długo dosłownie 2-3 minuty. Ja zawsze choruję jak jest włączona klimatyzacja w aucie, bolą mnie potem zatoki, więc staram się pilnować aby klia nie była za ługo wlączona.
|
|
|
23.05.2010, 14:22
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 23 Dołączył: 8-05 10 Użytkownik nr: 111 |
Tak, pochłaniacze są najlepsze:) Jednak nie każdy o tym wie. Czesto się spotykam, że ludzie wycierają okna lub otwierają szyby aby przewietrzyć ;0 troszkę auto i odparować szyby. Klimatyzacja też jest dobrym rozwiązaniem, ale co chwile włączanie i wylanczanie klimy może wkońcu ją popsuć. Myślę, że mogliby coś wymyślić, specjalnie na te zaparowane szyby, jakiś spclajny środek czy cos. cZasami jest to bardzo męczące, jak jedizesz i nic nie wiadać przez okna.
|
|
|
26.07.2010, 20:33
|
|
|
Polonez ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: 2-07 10 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 139 |
Sądzę, że najprostsze rozwiązania są najlepsze - ot, ustawić sobie wiatraczek, żeby wiał na szyby i po problemie. Wystarczy trochę poczekać. Nie spotkałem się jeszcze z pochłaniaczami, niemniej - sądzę, że nie warto przesadzać. Przewietrzanie też nie jest złe, jeśli się nie ma zaawansowanych funkcji w wozie, czemu z tego nie skorzystać? Inna rzecz to oczywiście przecieranie szyby szmatką, nikt od tego chyba nie umarł
|
|
|
28.07.2010, 6:46
|
|
|
Fiat ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 75 Dołączył: 29-06 10 Skąd: silesia Użytkownik nr: 134 |
Najlepsza to oczywiście jest klimatyzacja, ale trzeba jeszcze mieć ją sprawną. A po za klimatyzacją niestety żadne inne zabiegi za bardzo nie pomagają, chyba, że tylko chwilowo. A jak sie nie posiada klimatyzacji to tylko ściereczki pomogą i nie takie co niby spaecjalne są do tego, że wchłaniają i tak dalej, ale takie zwykłe. Te specjalne szybko się zużywają i wszystkie właściwości szybko traca
|
|
|
28.07.2010, 15:30
|
|
|
Syrena ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: 5-07 10 Użytkownik nr: 152 |
sandman, w jaki sposób tracą właściwości? Ja korzystam z takowych już długi czas i nie zauważyłem, by coś było nie tak. W ciągu kilku lat korzystałem może z trzech - czterech, nie więcej. Zresztą, co za problem zakupić sobie większy zestaw? I fakt - bardzo dobrze ścierają i pochłaniają parę wodną na szybach, polecam. Chociaż z drugiej strony, cena takich ściereczek jest sporawa. Można też używać zwykłych, ale te często rozmazują.
|
|
|
![]() ![]() |
Najczęściej przeglądane
Ostatnio dodane
Najnowsze zdjęcia
| MotoKobiety | ||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |