Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Czy wiesz ile fotoradarów czeka na Ciebie?
Mario
post 16.08.2009, 7:18
Post #1

Bentley

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 3

Też nie wiedziałem, ale ponieważ już wiem dzielę się tym z innymi:

Liczba fotoradarów na drogach = ok.230 ( w tym policyjne: 130, samorządowe: ok. 100)
Liczba zamontowanych masztów ze skrzynkami = ok. 1000
Liczba imitatorów (z lampą błyskową bez wykonania zdjęcia i zapisu) = ok. 200
Liczba zdjęć zrobionych w ciągu roku = ok. 450.000 (czyli ponad 1200 zdjęć dziennie)
Liczba zdjęć nieczytelnych = ok. 90.000 (czyli 20% wszystkich)
Wartość mandatów wystawionych na podstawie wykonanych zdjęć = 27.000.000 zł (rocznie)
Spadek liczby wypadków w pobliżu fotoradarów = ok. 20%

Kilka ciekawostek z tym związanych:
Fotoradary policyjne muszą być poprzedzone znakiem ostrzegawczym kilkaset metrów przed urządzeniem, stawiane przez samorządy już nie. Fotoradary policyjne ustawiane są do robienia zdjęć po przekroczeniu 20-25 km/h. Strażnicy (samorząd) nie są już tak łaskawi i ustawiają na 10-15 km/h powyżej obowiązującej prędkości.

Ponieważ już wiesz co Cię czeka, bądź czujny....smile.gif
A może wiesz coś więcej na ten temat?
Go to the top of the page

+Quote Post
rydzyniak
post 16.08.2009, 20:56
Post #2

Bentley

Użytkownik nr: 10

CYTAT(Mario @ 16.08.2009, 8:18) *
Też nie wiedziałem, ale ponieważ już wiem dzielę się tym z innymi:

Liczba fotoradarów na drogach = ok.230 ( w tym policyjne: 130, samorządowe: ok. 100)
Liczba zamontowanych masztów ze skrzynkami = ok. 1000
Liczba imitatorów (z lampą błyskową bez wykonania zdjęcia i zapisu) = ok. 200
Liczba zdjęć zrobionych w ciągu roku = ok. 450.000 (czyli ponad 1200 zdjęć dziennie)
Liczba zdjęć nieczytelnych = ok. 90.000 (czyli 20% wszystkich)
Wartość mandatów wystawionych na podstawie wykonanych zdjęć = 27.000.000 zł (rocznie)
Spadek liczby wypadków w pobliżu fotoradarów = ok. 20%

Kilka ciekawostek z tym związanych:
Fotoradary policyjne muszą być poprzedzone znakiem ostrzegawczym kilkaset metrów przed urządzeniem, stawiane przez samorządy już nie. Fotoradary policyjne ustawiane są do robienia zdjęć po przekroczeniu 20-25 km/h. Strażnicy (samorząd) nie są już tak łaskawi i ustawiają na 10-15 km/h powyżej obowiązującej prędkości.

Ponieważ już wiesz co Cię czeka, bądź czujny....smile.gif
A może wiesz coś więcej na ten temat?

Troche wiem. Zdjęcia nieczytelne. Obwodnica Piły. Środek nocy. Jechałem jakieś 25 km/h więcej niż trzeba. Nagle żółty błysk. Myslę sobie-mandacik pewny. Od tego czasu minęły 2 lata. Nie przyszło :-)

A co do ostrzeżeń. Do szału mnie doprowadza partyzantka. Przy drodze dziwnie zaparkowany prywatny samochód a obok niego starannie ukryty fotograf. Pomijam dziwne sposoby Policji. Auto policyjne typu kombi. Otwarta klapa. Średnio inteligentny domyśli się,że nie zostawili klapy otwartej ot tak sobie. Ogólnie jest zle ale nie tragicznie. W każdym razie powodem stawiania fotoradarów jest kasa,pózniej bezpieczeństwo.

+Quote Post
amanda8x
post 3.10.2009, 9:07
Post #3

Mercedes

Użytkownik nr: 30

A mnie wkurza, że w Polsce zamiast NAPRAWIĆ DZIURY to półinteligentni ludzie, którzy to niby mają dbać o nasze bezpieczeństwo stawiają te BEZNADZIEJNE fotoradary! Zamiast być bezpieczniej, to jest niebezpieczniej, bo tacy BARANI nagle sobie zauważą radar no i noga na hamulec!! A gdyby tak było ślisko, mokro albo jeszcze coś innego?! I to samo jest z dziurami w drodze, bo jak się za późno zobaczy to też można zrobić coś niebezpiecznego dla siebie i innych!

+Quote Post
asia_b
post 8.10.2009, 15:35
Post #4

Bentley

Użytkownik nr: 32

Amando, masz rację, że wiele mniejszych dróg jest w złym stanie, ale moim zdaniem drogi międzymiastowe nie są takie złe. Niestety, jeśli jest brzydka droga, to człowiek dla własnego dobra jedzie powoli, natomiast kiedy droga jest ładna, to człowiek dla dobra własnego portfela jedzie powoli - bo wiadomo, że zaraz za rogiem czai się fotoradar bądź policja. Taka już ta nasza polska rzeczywistość.

+Quote Post
rydzyniak
post 8.10.2009, 18:10
Post #5

Bentley

Użytkownik nr: 10

Ja jeżdzę wolniej dzięki ...antenie od CB. Nie żebym nasłuchiwał ciągle czy droga jest czysta. Po prostu przeczytałem w instrukcji anteny magnesowej: nie przekraczać 140 km/h. Oczywiscie biorąc poprawkę na jazdę pod wiatr ta szybkość powinna byc jeszcze mniejsza. Kazali to nie przekraczam. Widziałem auto,w którym antena spadła i obijała się o karoserię wisząc na kablu. Mina kierowcy-bezcenna :-)

+Quote Post
smerfik
post 10.10.2009, 10:08
Post #6

Bentley

Użytkownik nr: 29

Kiedyś wygrzebałem w internecie coś takiego:
CYTAT
fotoradar ma być ustawiony 22 st. do osi jezdni aby jego wskazania były prawidłowe to jego legalizacja powinna być w miejscu instalacji lub użytkowania

CYTAT
Policja i Straż Miejska używa fotoradarów często łamiąc prawo. Przepisy nakazują posiadanie świadectwa legalizacji radaru wystawionego na konkretne miejsce

Co za tym idzie, przy każdym montażu fotoradaru, powinien być obecny przedstawiciel urzędu miar i wag, który wystawi legalizację na to konkretne miejsce, tymczasem polskie służby dysponują tylko legalizacją ogólną.

Niestety jako że u nas "z biurokracją nikt nie wygra", każdy pochyla głowę i płaci.

+Quote Post
asia_b
post 25.11.2009, 18:20
Post #7

Bentley

Użytkownik nr: 32

Nie jestem pewna, czy ktokolwiek, nawet z największą motywacją, byłby w stanie wygrać z urzędami smile.gif Na pewno znaleźliby na każdy nasz jeden przepis pięć innych, które mówiłyby przeciwko nam.
Prawda jest taka, że te fotoradary w większości służą raczej straszeniu kierowców niż wymierzaniu im kary. Jeśli nie jesteście przekonani do mojego zdania, to popatrzcie, ile jest radarów, a ile pustych puszek.

+Quote Post
striker
post 27.11.2009, 16:46
Post #8

Mazda
**

Użytkownik nr: 44

Niech sobie strasza kierowcow, ale w jakichs sensownych miejscach, w ktorych jest niebezpiecznie, szkola jest blisko itp. U nas stawia sie fotoradary na pieknych rownych, swiezo wyremontowanych, odcinkach, to jest chore. Dodatkowo wielu ludzi widzac slupa przy drodze, na ktorej jest dopuszczalna predkosc 70 km/h, zwlania do 30 km/h powodujac korki i denerwujac innych. Stad sie biora wypadki, bo ci poddenerwowani jadacy z tylu, zaraz za fotoradarem probuja wyprzedzic takiego zawalidroge za wszelka cene.

+Quote Post
amanda8x
post 31.01.2010, 8:54
Post #9

Mercedes

Użytkownik nr: 30

A tam, gadajcie sobie. Oni i tak będą stawiać CORAZ WIĘCEJ! Może już widzieliście takie coś - to jest mapa Polski. Ma zaznaczone fotoradary, jak będziecie gdzieśtam jechać, to sobie na nią spójrzcie i wypiszcie, gdzie macie uważać!

Mapa z zaznaczonymi fotoradarami

+Quote Post
hubeliks
post 31.01.2010, 12:57
Post #10

Audi

Użytkownik nr: 67

Przy pierwszym kontakcie z tą mapą można dostać niemalże oczopląsu :-) Lecz jak się człowiek chwilę zastanowi, to taka mapa może być niezmiernie pomocna, dodatkowo u góry w rogu jest legenda, która zdecydowanie ułatwia zrozumienie, o co w niej dokładnie chodzi.

Obecnie fotoradary nie są aż tak uciążliwym problemem, gdyż urządzenia GPS mają funkcję powiadamiania o fotoradarach stacjonarnych. Trudniejsza sprawa jest z tymi przenośnymi, ale to nigdy nie wyczujemy, gdzie policjanci postanowią sprawdzać kierowców.

+Quote Post
rob_son
post 31.01.2010, 14:37
Post #11

Polonez
*

Użytkownik nr: 60

Spójrzcie w ogóle ile tego jest. Całe ciągi pomarańczowych kropek. Zamiast wyremontować drogę żeby bezpiecznie można było jechać stówką, to stawiają ograniczenie do 40, fotoradar i po sprawie. Nie rozumiem takiej polityki, wiemże tak jest taniej, ale to nie załatwia sprawy.

A tak z czystej ciekawości spytam co o tym sądzicie, bo to częsta sytuacja na drogach:
Jedziemy sobie drogą krajową 90 na godzinę, nagle znak teren zabudowany, a więc dopuszczalna prędkość to 50. 2 metry za znakiem stoi fotoradar, jak daleko on robi zdjęcia i na jaką prędkość ustawiony jest wyzwalacz?

+Quote Post
Czesław
post 18.04.2010, 21:13
Post #12

Trabant
*

Użytkownik nr: 95

Kiedys słyszałem, że gdzieś koło nagłowic jest zamontowany fotoradar gdzieś na balkonie u jakiegoś radnego czy kogoś tam i nikt nie może wyczaić gdzie to jest. Masę mandatów za to przychodzi i tirowcy sie wkurzyli i odwdzięczyli się pięknie. Teraz jeżdżą przez tą miejscowość i jak jest noc to przejeżdzają na klaksonie tym głośnym co wiecie jakie mają w ciężarówkach. Także ludzie o 2 w nocy mają pobudkę c:) Nie chciał bym tam mieszkać. No ale co zrobisz, nie pogadzasz z takim gościem. Może cierpi na bezsenność i mu to obojętne:P

+Quote Post
marusgisz
post 19.04.2010, 12:52
Post #13

Polonez
*

Użytkownik nr: 99

Mnie też raz "cyknał" fotoradar jak się jedzie z Chełmu Ślaskiego w stronę Mysłowic na starą autostradę, w sumie nie jechałem zbyt dużo ponad dopuszczalną prędkość, no ale nagle tylko błysnęła lampa błyskowa

+Quote Post
marusgisz
post 19.04.2010, 12:54
Post #14

Polonez
*

Użytkownik nr: 99

Mnie też raz "cyknał" fotoradar jak się jedzie z Chełmu Ślaskiego w stronę Mysłowic na starą autostradę, w sumie nie jechałem zbyt dużo ponad dopuszczalną prędkość, no ale nagle tylko błysnęła lampa i koniec. No ale już minęło ok roku i jak do tej pory nic nie przyszło, więc mam nadzieję, że już nie przyjdzie. W ogóle w tamtym rejonie dość sporo fotoradarów jest. A najbardziej mnie śmieszy, przy wjeździe do Oświęcimia stoi....tekturowy radiowóz i policjanci.....No śmiech na sali. Co do stanu dróg w Polsce to chyba faktycznie, rząd myśli, że jak są dziury to ludzie wolniej będą jeździć i będzie mniej wypadków- w takim razie po co naprawiać?

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Czy wiesz, że...

Już wkrótce będzie Volvo ładowane ze zwykłego gniazdka w ścianie?

Seryjna produkcja tego takich samochodów jest zaplanowana na rok ....

Hatch-kombi - Renault Megane Grandtour 1.4 TCe Dynamique

Hatch-kombi - Renault Megane Grandtour 1.4 TCe Dynamique

Atrakcyjny wygląd Mégane'a udało się połączyć z funkcjonalnością. Ale czy odmiana kombi może zagrozić liderom tego segmentu? Renault w tej chwili ma najmłodszą gamę modelową na rynku. Na tle rywali interesująco prezentuje się rodzina Mégane. 5-drzwiowy hatchback, coupe, sedan Fluence, cabrio-coupe, minivan Scenic i Grand Scenic oraz praktyczne kombi.
Nissan GT-R 2012 - nowe fakty

Nissan GT-R 2012 - nowe fakty

W Internecie pojawiły się kolejne fakty dotyczące Nissana GT-R 2012. Jak już wcześniej informowaliśmy, samochód będzie dysponował mocą w granicach 530 - 540 KM. W sprzedaży pojawi się kilka wersji, a jedną z nich będzie specjalna edycja o nazwie...
AUDI A4 Avant 1.8 T FSI

AUDI A4 Avant 1.8 T FSI

2008
60.000 km
118.000 PLN
PORSCHE Cayman S

PORSCHE Cayman S

2006
35.000 km
159.000 PLN
AUDI S3 Special

AUDI S3 Special

2007
26.000 km
99.000 PLN

BMW serii 1

BMW serii 1

2004
110.000 km
44.900 PLN
AUDI R8 V10 5,2 FSI

AUDI R8 V10 5,2 FSI

2009
8.000 km
759.900 PLN
Porsche Cayenne 3,6 V6

Porsche Cayenne 3,6 V6

2008
36.000 km
199.100 PLN

BMW 320d (E46)

BMW 320d (E46)

2003
125.000 km
39.900 PLN
Infiniti G37S - wersja europejska

Infiniti G37S - wersja europejska

2009
8.000 km
181.000 PLN
Infiniti G37GTX sedan - wersja europejska

Infiniti G37GTX sedan - wersja europejska

2009
1.500 km
184.000 PLN

Od aut kolekcjonerskich nie ma cła i akcyzy

Od aut kolekcjonerskich nie ma cła i akcyzy

By zarejestrować samochód kolekcjonerski sprowadzony z UE, trzeba uzyskać od naczelnika urzędu celnego zaświadczenie o zwolnieniu z akcyzy.Za samochody kolekcjonerskie sprowadzane do kraju płaci się zerową stawkę cła i akcyzy. Dodatkowo zamiast 22-proc. VAT stosuje się stawkę 7-proc. Sprowadzany samochód musi być klasyfikowany do pozycji taryfy celnej CN 97050000. Żeby podlegać tej pozycji, musi spełnić parę warunków...
Peugeot 207 RC vs SEAT Ibiza Cupra

Peugeot 207 RC vs SEAT Ibiza Cupra

Zestawiając ze sobą dwa hot-hatche z przeciwnych biegunów technologii staramy się odpowiedzieć na pytanie, jacy naprawdę są dzisiejsi przedstawiciele tego gatunku. Jest naprawdę mały, ale wcale mi to nie przeszkadza - po zajęciu dość niewygodneg...

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.09.2010 - 22:25
Skin created by: SpannerDEV.pl