Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Czym grozi nieterminowa wymiana oleju?
hubeliks
post 17.01.2010, 20:44
Post #1

Audi

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 67

Czy jeśli spóźnię się z wymianą oleju, będzie to miało jakieś straszne skutki? Nie mówię oczywiście o przetrzymywaniu samochodu powiedzmy 2 lata, gdy powinno się wymienić po roku, lub też o przejechaniu dwukrotnie większej ilości kilometrów niż jest to ogólnie przyjęte, lecz o nieznacznym przekroczeniu terminu. O ile ewentualnie można to przesunąć, żeby nie wiązało się to z nieprzyjemnymi i kosztownymi konsekwencjami?
Go to the top of the page

+Quote Post
ch3cooh
post 26.01.2010, 20:02
Post #2

Bentley

Użytkownik nr: 26

Nie jest to jakiś wielki grzech. Jeśli jeździsz na w miarę dobrym oleju i nie żyłujesz silnika to nic się nie stanie jak przeciągniesz trochę termin wymiany. Mi zdarza się poczekać z wymianą jeśli np. termin wypada w zimie, to czekam do wiosny. Na pewno terminowości muszą bardziej pilnować użytkownicy turbodiesli, lub benzyniaków z turbiną. Tam czystość oleju jest bardzo ważna.

+Quote Post
wiel26
post 27.01.2010, 17:38
Post #3

Ferrari

Użytkownik nr: 31

A co powiecie na to?
To jest kawałek artykułu z Interii, który mówi o tym że wcale nie trzeba zmieniać oleju.
CYTAT
Ostatnio wśród kierowców lotem błyskawicy rozeszła się jednak sensacyjna wiadomość - wymiana oleju szkodzi silnikowi! Tak przynajmniej twierdzi pewien Holender - Henk de Groot. Co więcej, przynajmniej teoretycznie, zna się na rzeczy. Przez wiele lat był on dyrektorem holenderskiego przedstawicielstwa firmy Castrol. Obecnie, na emeryturze, toczy on prywatną wojnę z koncernami, które nazywa "mafią wymieniaczy olejów".

Jego zdaniem współczesne oleje szkodzą silnikom i środowisku:

Olej w silniku w bardzo szybkim czasie robi się czarny od cząstek sadzy. Te cząsteczki sadzy mają wyśmienite właściwości smarownicze i powodują, że rozgrzany olej lepiej spełnia swoje funkcje i są korzystne dla pracy i osiągów silnika. Wymiana oleju to olbrzymie marnotrawstwo i wielkie obciążenie dla naszego środowiska naturalnego a także pogorszenie osiągów silnika.

Henk de Groot twierdzi, że po wymianie oleju samochód ma gorsze osiągi i zużywa więcej paliwa.

Przejechałem już swoim samochodem 350 000 km bez wymiany oleju. Oszczędziłem na tym swój portfel i środowisko naturalne. Moja żona jeździ samochodem bez wymiany oleju już 20 lat - dodaje.

Trzeba przyznać, że Henk de Groot może mieć trochę racji. Jeśli w pojeździe jego małżonki nie wymieniano oleju przez dwadzieścia lat znaczy to, że samochód powstał przed 1988 rokiem. Wówczas technologia produkcji silników i olejów nie była jeszcze tak zaawansowana jak dzisiaj. Normy producenckie dopuszczały takie zużycie oleju, że w niektórych przypadkach dolewki między przeglądami śmiało można by uznać za wymianę (słynęły z tego np. ople).

Twierdzenie, że nowoczesne oleje szkodzą silnikom również jest prawdziwe, o ile, bierzemy oczywiście pod uwagę przepracowane silniki z dużymi przebiegami. Dzisiejsze oleje mają nie tylko zdecydowanie lepsze właściwości smarne, ale też utrzymują silnik w czystości. Dlatego właśnie kategorycznie odradza się stosowanie w starych silnikach olei syntetycznych. Skutkuje to wypłukaniem nagromadzonych przez lata nagarów i w konsekwencji może doprowadzić do utraty kompresji. Nie jest to jednak nic nowego...

Gdyby ktoś mimo wszystko dał wiarę słowom de Groota przypominamy, że w oleju, oprócz cząstek sadzy, znajdziemy też produkty powstałe w wyniku tarcia, jak chociażby mikroskopijne cząsteczki metalu. O tym, czy jakość (zależna od częstotliwości wymiany) oleju ma wpływ na żywotność silnika najlepiej wiedzą mechanicy, którzy na co dzień zajmują się remontami jednostek napędowych. Wystarczy wziąć do ręki jedną z panewek głównych wału korbowego silnika, w którym oszczędzano na oleju. Gdyby nie oszczędzano, nie trzeba by się do nich dobierać...

+Quote Post
asia_b
post 4.03.2010, 21:27
Post #4

Bentley

Użytkownik nr: 32

Nigdy nie przywiązywałam zbyt wielkiej wagi do wymiany oleju. Wiem, że jest to coś, co należy zrobić raz do roku, jednak zazwyczaj najzwyczajniej w świecie jest mi szkoda pieniędzy, gdyż znajdzie się kilka innych rzeczy, na które powinnam je przeznaczyć.

Przejechanie kilkuset kilometrów bez wymiany płynów wydaje mi się jednak odrobiną (choć może więcej niż odrobiną) przesady, gdyż z jakiegoś powodu jednak większość właścicieli aut stosuje się do tego obowiązku regularnie.

+Quote Post
smerfik
post 7.03.2010, 11:00
Post #5

Bentley

Użytkownik nr: 29

Z tego co ja słyszałem to olej zmienia się co 10 tysięcy kilometrów, ale nie rzadziej niż raz do roku. Mi często nie udaje się zrobić takiego dystansu w ciągu roku, ale się tym nie przejmuję. Wydaje mi się że dzisiejsze oleje są tak dobre, że na pewno w rok się nie zestarzeją więc spokojnie jeżdżę do 10 tys, a nawet do 12, jeśli wymiana wypadnie wtedy gdy mnie na to żywcem nie stać.

+Quote Post
fish
post 15.03.2010, 21:35
Post #6

Bentley

Użytkownik nr: 40

Ja zawsze z wyprzedzeniem planuję wymianę. U mnie to też wypada raz do roku bo ani ja, ani rodzice nie jesteśmy żadnymi królami szos wink.gif Pamiętam, że zawsze w okolicach października trzeba przygotować troszkę pieniążków. Fajnie, że u mnie te koszty się rozkładają - korzystam z autka wspólnie z rodzicami, dlatego i wymiana oleju się rozkłada na trzy głowy biggrin.gif
To nie jest w końcu taka uciążliwa sprawa. Najgorzej to jest się zebrać, ale jak już się sobie ustali termin, to nie jest tak strasznie wink.gif

+Quote Post
ch3cooh
post 16.03.2010, 19:58
Post #7

Bentley

Użytkownik nr: 26

Ehh właśnie mnie dopadło, muszę w najbliższych dniach wymienić olej, filterek. Znowu nieplanowane 150zł trzeba wydać. W sumie to fajnie by było gdyby ten holender z artykułu przytoczonego przez wiel26 miał rację, ale puki co wole nie ryzykować.
Zauważyliście, że ostatnio w marketach pojawiły się podejrzanie tanie oleje jakichś dziwnych nie znanych nikomu producentów? Ktoś z Was korzsta z takich wynalazków?

+Quote Post
szybka_
post 4.04.2010, 14:44
Post #8

Syrena
*

Użytkownik nr: 76

Odwołując się do starego powiedzenia "kto smaruje ten jedzie" sądzę, że jest tu dużo prawdy. Uważam, że wymiana oleju w terminie jest bardzo ważna, ponieważ olej traci swoje wartości. Jeśli nie wymieni się oleju w terminie może zatrzeć się silnik. Nie warto oszczędzać pare złotych na wymianie oleju bo naprawa silnika jest bardzo droga. O serce swego samochodu trzeba zadbaćsmile.gif Przyznam się, że na samym początku nie przywiązywałam do tego wagi, dopiero jak poczytałam co nieco o obsłudze samochodu zobaczyłam jakie to ważne.

+Quote Post
czarek121
post 15.04.2010, 12:46
Post #9

Trabant
*

Użytkownik nr: 90

Ja też popieram twierdzenie, że trzeba regularnie wymieniać olej. Jednak co nowy to nowy. U znajemoego, który jezdził dieslem zrobiła się masakra z olejem. Zapomniał wymienić go i to o dużo kilometrów. W końcu sobie przypomniał i jak go spuszczał to normalnie galareta leciała smile.gif Takie kawałki sklejonego oleju. Nie wiem czy to tak się spalił czy jak. Autko troche jeszcze pojezdziło ale silnik wyraźnie się uszkodził. Potem został sprzedany na częsci chyba. Także myślę, że warto wymieniać olej rolleyes.gif

--------------------

Porównywarka ubezpieczeń, kredytów, towarów i usług >>tugdzietaniej.pl

zapraszam na sizar.pl
zapraszam na finanse.2po.pl

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Tropiciel cen Sprzedaj swój samochód Auto szukacz
Czy wiesz, że...

BMW 5 Gran Turismo w wersji GT jest silnik diesla o mocy 235KM?

A wiesz kiedy i gdzie będzie debiut tego samochodu?

Hatch-kombi - Renault Megane Grandtour 1.4 TCe Dynamique

Hatch-kombi - Renault Megane Grandtour 1.4 TCe Dynamique

Atrakcyjny wygląd Mégane'a udało się połączyć z funkcjonalnością. Ale czy odmiana kombi może zagrozić liderom tego segmentu? Renault w tej chwili ma najmłodszą gamę modelową na rynku. Na tle rywali interesująco prezentuje się rodzina Mégane. 5-drzwiowy hatchback, coupe, sedan Fluence, cabrio-coupe, minivan Scenic i Grand Scenic oraz praktyczne kombi.
Nissan GT-R 2012 - nowe fakty

Nissan GT-R 2012 - nowe fakty

W Internecie pojawiły się kolejne fakty dotyczące Nissana GT-R 2012. Jak już wcześniej informowaliśmy, samochód będzie dysponował mocą w granicach 530 - 540 KM. W sprzedaży pojawi się kilka wersji, a jedną z nich będzie specjalna edycja o nazwie...
AUDI A4 Avant 1.8 T FSI

AUDI A4 Avant 1.8 T FSI

2008
60.000 km
118.000 PLN
PORSCHE Cayman S

PORSCHE Cayman S

2006
35.000 km
159.000 PLN
AUDI S3 Special

AUDI S3 Special

2007
26.000 km
99.000 PLN

BMW serii 1

BMW serii 1

2004
110.000 km
44.900 PLN
AUDI R8 V10 5,2 FSI

AUDI R8 V10 5,2 FSI

2009
8.000 km
759.900 PLN
Porsche Cayenne 3,6 V6

Porsche Cayenne 3,6 V6

2008
36.000 km
199.100 PLN

BMW 320d (E46)

BMW 320d (E46)

2003
125.000 km
39.900 PLN
Infiniti G37S - wersja europejska

Infiniti G37S - wersja europejska

2009
8.000 km
181.000 PLN
Infiniti G37GTX sedan - wersja europejska

Infiniti G37GTX sedan - wersja europejska

2009
1.500 km
184.000 PLN

Od aut kolekcjonerskich nie ma cła i akcyzy

Od aut kolekcjonerskich nie ma cła i akcyzy

By zarejestrować samochód kolekcjonerski sprowadzony z UE, trzeba uzyskać od naczelnika urzędu celnego zaświadczenie o zwolnieniu z akcyzy.Za samochody kolekcjonerskie sprowadzane do kraju płaci się zerową stawkę cła i akcyzy. Dodatkowo zamiast 22-proc. VAT stosuje się stawkę 7-proc. Sprowadzany samochód musi być klasyfikowany do pozycji taryfy celnej CN 97050000. Żeby podlegać tej pozycji, musi spełnić parę warunków...
Peugeot 207 RC vs SEAT Ibiza Cupra

Peugeot 207 RC vs SEAT Ibiza Cupra

Zestawiając ze sobą dwa hot-hatche z przeciwnych biegunów technologii staramy się odpowiedzieć na pytanie, jacy naprawdę są dzisiejsi przedstawiciele tego gatunku. Jest naprawdę mały, ale wcale mi to nie przeszkadza - po zajęciu dość niewygodneg...

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.09.2010 - 22:47
Skin created by: SpannerDEV.pl